Google I/O 2015 ja julkistuksia piisaa. Yksi mielenkiintoinen on tietenkin Google Photos. Google siis huhujen ja julkisuuteen vuotaneiden tietojen mukaisesti julkaisi Google Photos -palvelun uuden version, joka irrotetaan Google Plussan kyljestä omaksi, itsenäiseksi osaksi Googlen tarjontaa. Kaikkia tietenkin eniten kiinnostava asia uutisessa on se, että Google tarjoaa Photos-palvelunsa kautta rajoittamattomasti tilaa kuville ja videoille. Tämä on loistava uutinen erityisesti niille, jotka synkronoivat mobiililaitteistaan kuvat Googlen pilveen.

all-three-v4Google Photos tarjoaa siis rajattomasti tilaa kuville ja videoille. Google kuitenkin rajoittaa ladattavien kuvatiedostojen maksimikoon 16MP ja videon 1080p muotoihin. Tämän lisäksi Google pakkaa tiedostoja niiden siirtyessä Google Photos –pilveen. Pakkauksesta huolimatta Google lupaa, että kuvanlaatu niin valokuvissa kuin videoissa säilyisi käytännöllisesti katsoen muuttumattomana. Tämä ei ehkä ole ongelma suurimmalle osalle ihmisistä, mutta valokuvaamista vakavammin harrastavien ja ammattilaisten tulee ehdottomasti ottaa tämä huomioon. Lisäksi Google Photos ei näyttäisi tukevan RAW-tiedostoja, ainakaan suoraan tietoa ei tuntunut löytyvän Google Photos Helpcenteristä. Samaan aikaan Picasan usein kysytyissä kysymyksissä mainitaan sen tukevan eri RAW-formaatteja ainakin osittain. Todennäköisesti Google pyrkii ohjaamaan RAW-kuvaavat käyttämään ns. vanhaa Photosia, jossa tila on rajattu 15 Gt ja lisää saa tietenkin ostaa.

Screen Shot 2015-05-26 at 13.49.11

Google Photos kilpailee käytännössä suoraan Amazonin Cloud Driven kanssa. Näistä kahdesta siis Googlen palvelu on ilmainen ja Amazonin valokuville ja videoille tarkoitettu palvelu maksaa noin 12 euroa vuodessa. Google lupaa rajattomasti tilaa kuville ja videoille, kun taas Amazon lupaa vain kuville rajattomasti tilaa ja videoille 5 Gt, ellei halua päivittää suurempaan pakettiin, jossa noin 60 eurolla vuodessa saa ladata pilveen rajattomasti mitä tahansa tiedostoja. Amazonin hinnat eivät ole päätä huimaavia, mutta Google tarjoaa ilmaiseksi valokuvien ja videoiden rajattoman tallentamisen pilveen.

Siinä missä Amazonin tarjoama palvelu on vain ja ainoastaan varasto valokuville ja videoille, Google Photos mahdollistaa kuvien helpomman jakamisen. Amazonin kautta kuvat voi myös jakaa, mutta jakaminen tehdään käytännössä näkymästä, joka vastaa perinteistä tietokoneen kansiorakenteen katselemista. Google on vienyt Google Plussassa asuneen Google Photosin jakotyökalua pykälän pidemmälle. Erityisesti mobiilisovelluksella kuvien jakaminen on vähintäänkin yhtä helppoa kuin Androidilla yleensäkin. Valitset jakamisen ja näkyville ilmestyvästä listasta haluamasi palvelun tai sovelluksen.

Photos-Share-v4

Google Photos tarjoaa myös mahdollisuuden luoda valokuvista ja videoista settejä, albumeita, kansioita tai ”kasoja”, joita voi sitten jakaa eteenpäin joko Google Plussassa tai jossain muussa palvelussa. Google myös lupaa, että kuvia ei tarvitse merkata tai avainsanoittaa enää ja että Google Photos sisältää haun, jolla mikä tahansa kuva on helppo löytää. Valitettavasti emme ole vielä ehtineet kokeilla palvelua kunnolla, suuremmalla kuvamäärällä, mutta asiaan palaamme kunhan muutaman tuhannen kuvan kokoelman kanssa pääsee kokeilemaan pitääkö Googlen antama tuotelupaus kutinsa. Google Photos mahdollistaa myös kuvien kevyen muokkaamisen ja filttereiden lisäämisen, eli kaikki trendikkäät ominaisuudet löytyvät nyt myös Google Photosin sovelluksista.

Loppuun voisi summata, että Google Photos sopii erityisen hyvin valokuvaajalle, joka haluaa tallentaa pilveen helposti saataville kaikki mobiililaitteilla ottamansa valokuvat. Tämän lisäksi jpeg-muotoon kuvatut pokkarilla tai muulla kevyemmällä kameralla kuvatut valokuvat ja videot voi hyvillä mielin laittaa talteen Google Photosiin, mutta jos harrastaa vakavammin valokuvausta ja haluaa RAW-tiedostoille tallennuspaikan pilvestä, kannattaa harkita joko Google Driveä ja maksullista lisätilaa tai jotain muuta tarjolla olevaa, useimmiten maksullista palvelua.