Lippulaivoissa on ollut viimeaikoina selkeä trendi siirtyä enemmän ja enemmän suljettuihin puhelimiin, joissa akku on kiinteästi puhelimen sisällä ja jopa laajennusmahdollisuuksia on rajoitettu. LG:n uusin lippulaiva, G4, on kuitenkin laajennettavissa ja avattavissa aina käyttäjän niin halutessa ja lisäksi sen uudistettu ulkonäkö nahkaisine takakuorineen on erittäin herkullinen.

LG G4 sai paljon huomiota julkistuksen yhteydessä paristakin syystä. Takakuoren pystyy tilaamaan nahkaisena (kuten testilaitteemme) ja koska myyntipakkauksessa tulee mukana myös muovinen takakuori, niin sen voi milloin tahansa vaihtaa perinteisempään niin halutessa. Toisena oli vaihdettava akku, joka alkaa olla harvinaisuus lippulaivamalleissa kautta linjan.

G4 on muovinen, otetaan se välittömästi esille. G4:ssä ei ole metallista kehää, ei lasista tai metallista valmistettua takaosaa ja näyttö peittää suuren osan etuosastakin. En kuitenkaan sanoisi, että G4 on pahalla tavalla muovinen, sillä se tuntuu kädessä kevyeltä mutta ei vääntyile ympäriinsä. Muovi tuntuu tukevalta ja mukavalta kädessä ja ellei nimenomaan kaipaa metallin kylmyyttä niin, muovisuudesta ei ole G4:n kohdalla haittaa.

LG G4 seuraa muotokieleltään viime vuoden G3-lippulaivan tyyliä. Fyysisiä kotinäppäimiä ei ole vaan kaikki tapahtuu 5,5″ QHD näytöllä. Ainoat laitteen näppäimet ovat takana yläosassa. Kameran alta löytyvät äänenvoimakkuusnäppäimet ja virtanäppäin puhelimen herättämiseksi. Käyttäjille, jotka ovat tottuneet sivulla sijaitseviin näppäimiin, tuntuu tämä varmasti aluksi hyvinkin oudolta, mutta jo muutaman päivän käytön jälkeen takana olevat näppäimet tuntuvat luonnollisilta ja niitä alkaa kaipaamaan myös muissa puhelimissa. MicroUSB -latausliitin sijaitsee puhelimen alaosassa ja IR-lähetin yläosassa. G4:n kaiutin sijaitsee hieman harmittavasti laitteen takaosassa. Se kuitenkin pitää erittäin kovaa ääntä, joten omaa seuruetta sillä pystyy viihdyttämään ja ääni on selkeä. Toivomme kuitenkin, että LG siirtää kaiuttimen etupuolelle, jolloin ääntä ei tarvitse erikseen kimmottaa takaisin kuuntelijalle.

G4 on takaosan sivuttaisen kaarevuuden lisäksi myös hieman kaareva pituussuunnassa LG G Flexin tyylisesti, mutta kaarevuus on huomattavasti loivempi kuin G Flexissä, eikä siihen käytössä kiinnitä oikeastaan edes huomiota. Tämä kaarevuus kuitenkin parantaa mukavuutta puhelimella puhuessa ja kun puhelinta pidetään housujen taskussa.

Testilaitteemme musta nahkakuori tuntui antavan G4:lle hyvin pitoa, mutta ei tuntunut kädessä oikealta nahkalta (mitä se kuitenkin on) vaan ennemmin tekonahkalta. Tämä saattaa johtua siitä, että nahka on liimattu kiinni muoviin, jolloin sen luontainen pehmeys jää uupumaan. Nahka on kuitenkin hieno uutuus jo hieman turhankin yhteen muottiin jämähtäneelle muotoilulle, mitä puhelimissa näinä päivinä toteutetaan.

LG puhui julkistuksessa paljon G4:n uudesta Quantum Displaysta, joka tarjoaa entistä paremmat värit jokaiseen tilanteeseen. Quantum Displayn värintoiston pitäisi olla lähempänä todellisuutta verrattuna esimerkiksi OLED -pohjaisiin näyttöihin, jotka toistavat värit yleensä hyvinkin räikeinä. LG:n näyttö on tarkka kuten QHD -näytön kuuluukin ja värintoisto on hyvä. AMOLED -paneeliset tuottavat toki rikkaammat värit, mutta ainakin omaan silmään LG:n Quantum Displayn värintoisto oli vierekkäisessä vertailussa miellyttävämpi. Katsellessa G4:n näyttöä sivusta huomaa kuitenkin paneelin tummenemisen. Tämä katselukulman pienuus oli hieman yllättävää, koska jo vain hieman puhelinta kääntäessä kuva muuttuu selkeästi tummemmaksi, enkä ole tällaiseen missään muussa puhelimessa törmännyt -varsinkaan näin selkeästi.

Ohjelmistollisesti G4 pyörii Android 5.1:llä LG:n omilla lisämausteilla höystettynä. Vaikka Android on jo valmiiksi hyvin litteä tyyliltään, niin LG vie sitä vielä hieman pidemmälle. LG:n omien ohjelmien kuvakkeet ovat neliskulmaisia.

LG:n skini on kuitenkin sopivan kevyt ja G4:n käyttäminen on hyvin sulavaa. Suomenkieliset käännökset ovat kuitenkin toisinaan hieman mystisiä ja välillä pitää miettiä mitä sanoilla oikeasti tarkoitetaan.

LG on myös huomioinut käyttäjien halukkuuden muokata Android kokemustaan haluamakseen ja oikeastaan kaikki mitä voisi haluta muokata on muokattavissa.

2015-09-01 07.43.23

Teemoja on mahdollista vaihtaa ja ladata lisää LG:n SmartWorld -palvelusta. Jokaisen sovelluskuvakkeen pystyy muokkaamaan myös haluamakseen joko valmiiksi tallennetuista kuvakkeista tai valitsemalla omansa kuvista tai muistikortilta.

2015-09-01 07.38.37

Ilmoitusalueen pikanäppäimet asetuksille voi myös vaihtaa haluamikseen ja kirsikkana kakun päällä myös navigointipalkin kuvakkeet voi vaihtaa itselle paremmin sopiviksi.

2015-08-13 17.00.58

Maksimissaan navigointipalkissa voi olla viisi kuvaketta ja vaihtoehtoja on seitsemän: kahtia jaettu, ilmoitus, QuickMemo+, QSlide ja luonnolliseti taakse, koti, moniajo. Näistä kolme jälkimmäistä on aina oltava palkissa, mutta kaikkien järjestystä voi muokata haluamakseen. Palkin voi myös laittaa piiloutumaan aina kolmen sekunnin käyttämättömyyden jälkeen. Takaisin se palautuu pyyhkäisemällä ylöspäin. Sovellukset, joissa ominaisuus on käytössä, tulee kuitenkin valita erikseen.

2015-08-24 22.26.34

Lukitusruudusta löytyy myös pikanäppäimet puheluille, QuickMemo+:lle, tekstiviesteille, kuville ja kameralle, mutta näiden muokkaaminen ei jostain syystä ollut mahdollista. Nämä eivät kuitenkaan ole valittavissa jos puhelimeen asettaa suojauksen PIN-koodilla.

2015-09-01 07.47.09

Smart Bulletin sijaitsee vasemmalla aloitusnäytöistä. Se tarjoaa käyttäjän kaipaamaa informaatiota nopeasti. Smart Bulletin koostuu sovelluslohkoista, joita voi valita haluamikseen. Mahdollisia moduuleja on vain muutamia, jotta se olisi hyödyllisempi. Oletuksena valittavana on kalenteri, QuickRemote, Musiikki, LG Health, Smart Settings, Smart Tips ja Evernote. Olisinkin kaivannut mahdollisuutta valita Smart Bulletinin ja Google Now:n välillä. Nyt Smart Bulletinin saa vain poistettua käytöstä.

Google Now saa kyllä edelleen esiin pyyhkäisemällä kotinäppäimestä ylöspäin.

2015-09-01 07.47.32

Koska jokainen valmistaja haluaa jostain syystä luoda omia ohjelmistojaan, niin G4:n mukana tuleva ohjelmistopaketti on seuraava: LG Backup, LG Health, QuickMemo+, QuickRemote, Tiedostonhallinta, Smart Cleaning, Voice Mate ja RemoteCall. Lisäksi näiden ohjelmistojen päivittäminen tapahtuu LG:n oman sovelluksen kautta, eikä Google Playn. Tämä on outoa päällekkäisyyttä. Onneksi nämä ohjelmistot saa halutessaan piilotettua.

RemoteCall on mielenkiintoinen sovellus. Se auttaa asiakasta olemaan yhteydessä suoraan LG:n omaan tukeen ja antaa tuelle mahdollisuuden ottaa laite etähallittavaksi,  jotta ongelma olisi helpompi ratkaista tai opettaa asiakasta miten haluttu ominaisuus toimii.

LG Health nimensä mukaisesti on kuntoiluun liittyvä sovellus, jonka käyttötarve jää hieman pimentoon. Androidilla on jo loistava Google Fit joka synkronoituu myös kolmannen osapuolen laitteisiin helposti.

QuickRemoten avulla hallitaan sisäänrakennettua IR-lähetintä, jonka avulla voidaan hallita kodin viihde-elektroniikkaa suoraan matkapuhelimesta. QuickRemote ei tarjoa varsinaisesti mitään mullistavaa, mutta suoriutuu toiminnastaan hyvin. Se on helppo ottaa käyttöön, helppo käyttää eikä se sisällä turhaa ohjelmaopasta. QuickRemote tukee myös LG:n televisioiden käyttämää Magic Remote ominaisuutta, mutta tähän se vaatii WiFi -yhteyden ja yhteensopivan television.

Smart Settingsin avulla pystyy määrittämään helposti, mitkä ominaisuudet ovat käytössä kotona ja poissa sieltä: kotiin tullessa puhelin voi kytkeä Wifin ja Bluetoothin automaattisesti päälle ja vaihtaa ääniprofiiliksi vaikkapa äänekkäämmän, tai hiljaisen jos haluaa olla rauhassa. Sama toimii myös toiseen suuntaan, eli kotoa lähtiessä samat ominaisuudet voi pitää kytkettynä päälle tai ottaa pois ja säästää näin virtaa. Näiden lisäksi kun puhelimeen kytketään kuulokkeet, joko kaapeilla tai Bluetoothilla, voidaan määrittää aukeaako musiikkisoitin automaattisesti.

Rautapuolesta vastaa kilpakumppaneita hieman hitaampi Snapdragon 808 varustettuna 3 gigatavun keskusmuistilla ja 32 gigatavun tallennustilalla. Tallennustila on laajennettavissa microSD -kortilla. Vaikka joku saattaisi väittää, että lippulaivassa pitäisi olla Snapdragon 810, joka on tehokkaampi prosessorina, pidän LG:n valintaa onnistuneena. Snapdragon 810 on valitettavan kuuluisa lämpöongelmistaan, joten 808:n käyttö G4:ssä on enemmän kuin tervetullutta. Hieman kevyemmän prosessorinsa ansiosta G4 ei kuumene normaalikäytössä lainkaan ja pelikäytössäkin vain lievästi puhelimen yläosasta. Ja koska SD 808 kuluttaa myös vähemmän virtaa pidentää se G4:n akunkestoa, joka tietysti on vain plussaa. SD 808 on kuitenkin aivan riittävän tehokas kaikkeen, mitä G4:lle käyttäjä haluaakin heittää.

LG hehkuttaa G4:n kameraa, eikä turhaan. Se on yksi parhaista kameroista markkinoilla.

G4:n kamerassa on suuri, f/1.8:n aukko joka jo yksistään tarjoaa eniten valovoimaa kuvasensorille verrattuna mihinkään matkapuhelimeen tai tablettiin. Mutta tämä ei vielä riittänyt LG:n insinööreille vaan tämän lisäksi kamerassa on markkinoiden monipuolisin kuvanvakain joka toimii kolmella akselilla: vertikaalisti, horisontaalisti sekä pituussuunnassa. Tämän ansiosta kamera pystyy tarvittaessa pitämään sulkimen auki pidempään ilman tärähtämistä.

2015-09-01 07.59.23

Ohjelmallisesti LG on panostanut selkeästi valokuvausominaisuuksiin. Oletuksena käytössä oleva automaattitila toimii loistavasti. Kuvat ovat lähes aina kiitos G3:sta tutun lasertarkennuksen.

Valkotasapainon onnistumisesta vastaa uusi sensori joka mittaa aina kuvaa ottaessa ympäristön valaistuksen ja säätää kuva-asetuksia sitä sopivaksi. Toki mikään ei ole täydellistä mutta LG:n ratkaisu tuntuu toimivan parhaiten puhelimista joita on tullut käytettyä. Väritasapaino on lähes aina oikein eikä jälkiprosessointia tarvitse tehdä.

2015-09-01 08.00.09

 

G4:llä saa myös tallennettua RAW -tiedostoja ja kuvausasetukset voi muuttaa täysin manuaalisiksi jos kaipaa tarkempaa säätöä ottamilleen kuville.

Etukamera toimii myös kiitettävästi. Videoiden liike on sulavaa myös hämärässä ja kuvanlaatu riittää loistavasti jaettavaksi sosiaalisessa mediassa.

G4:n 3000 mAh:n akku on vaihdettavissa ja tarjoaa riittävästi virtaa koko päiväksi ns. normaalilla käytöllä. Tehokäyttäjät haluavat luultavasti kytkeä puhelimen puolivälissä päivää hetkeksi laturiin varmistuakseen riittävästä virran määrästä. Virtaa saa kuitenkin nopeasti QuickChargen avulla, joka kuitenkin vaatii erillisen laturin oston. Mukana tuleva laturi ei sitä tue. Langattoman latauksen ystäville LG tarjoaa Circle Casea QI -tuella. Valitettavasti normaalia takakuorta ei saa edes lisävarusteena langattomalla latauksella.

Vaikka LG G4 ei ole hiotuin timantti on se kuitenkin jotain erillaista hieman tylsässä lippulaivaosastossa. Nahkainen takakuori näyttää ja tuntuu hyvältä, sen kamera on loistava, akku kestää koko päivän ja ohjelmisto on helposti muokattavissa haluamakseen. Kun tähän vielä lisätään laajennettavuus, joka kilpailijoilta uupuu, on LG G4 loistava vaihtoehto lippulaivapuhelinta hankkivalle.

suosittelee_artikkeli