Sony julkaisi Xperia Z3+ -mallinsa kesän alulla ja laitteet tulivat myyntiin lomakauden aikana. Saimme testiin uutuuden heti tuoreeltaan. Testistä muodostui yllättäen alkuperäisen parin viikon pikakokeilun sijasta lähes koko kesän kestävä testituokio. Onko uutuudelle paikkaa mallistossa vai onko se vain vanhan lämmittelyä uusiksi, kunnes jotain parempaa saadaan ulos?

Sonyn kannalta testin alkuasetelmat olivat hyvät, sillä olen käyttänyt Sonyn Xperia Z -sarjan jokaista mallia vähintäänkin testin verran ja päässyt sisälle Sonyn tapaan tehdä asiat. Olen myös tykästynyt kyseisiin laitteisiin sen verran, että olen henkilökohtaisena puhelimena pitänyt Xperia Z, Xperia Z2 ja nyt Xperia Z3:sta. Odotukseni olivat korkealla ja testilaitteen pakettia avatessa muistutin itselleni, että nyt pitää olla erityisen tarkkana objektiivisuuden suhteen.


_DSC3502

Xperia Z3+ on kädessä aivan saman tuntuinen kuin edeltäjänsä, Xperia Z3. Ulkoasultaan laitteita ei erota toisistaan, ellei osaa nähdä eroja. Vedenpitävän kuoren SIM-kortin ja muistikortin lokerot ovat hieman eri kohdilla kuin aikaisemmin. Tarkemmin sanottuna Xperia Z3:ssa oli erilliset paikat molemmille, vaikkakin saman luukun alla, mutta Xperia Z3+ tarjoaa yhden ”tarjottimen”, jossa molemmat sujautetaan samaan aikaan puhelimen sisään. Tässä on se huono puoli, että muistikorttia poistettaessa ja laitettaessa SIM-kortti lähtee mukana. Vanhaan verrattuna käytännön ero puhelimen käytettävyydessä kulminoituu siihen, että enää korttia ei saa pois tai laitettua puhelimeen ilman uudelleenkäynnistystä.

Xperia Z3 oli vielä puhelin, jossa mikro-USB liitäntä löytyi sekin luukun takaa. Kuulokeliitäntä jo olikin avoin, mutta Xperia Z3+ tuo luukuttomuuden myös USB-liitännälle. Tämä helpottaa vedenpitävän laitteen käyttöä, mutta kertaheitolla tekee Xperia Z3:n lisävarusteista käyttökelvottomia. Aiemmin Xperia Z -sarjan malleissa on ollut ns. pikaliitännän kosketuspinnat, joiden ansiosta puhelimen on voinut helposti laittaa vaikkapa pöytätelakkaan tai liittää siihen suojakuoret langattomalla latauksella. Nyt uutuudesta on poistunut tämä liitäntätapa kokonaan ja ainoa virtaa ja dataa liikuttava liitäntä on ko. avoimeksi tehty USB-liitäntä. Tästä on hyötyä erityisesti silloin, kun puhelinta ladataan kaapelin kanssa. Itse olen jo edellisten mallien kanssa oppinut käyttämään Sonyn Z -sarjalle tarkoitettuja lisälaitteita ja varusteita, joten Xperia Z3+ tuntui jäävän orpona yöpöydälle, työpöydälle ja olohuoneen kaapin kulmalle odottamaan johtoa.

_DSC3508
Peruskäytettävyydeltään Xperia Z3+ jatkaa edeltäjiensä viitoittamalla tiellä. Sen uumenista löytyy tutut Androidin ominaisuudet, ryyditettynä Sonyn näkemyksillä kamerasta, kuvasovelluksesta, musiikkisoittimesta ja muista valmistajakohtaiseksi mielletyistä sovelluksista. Kaikki ovat käytettävyydeltään hyviä, eikä niistä löytynyt mitään kritisoitavaa. Tosin mitään suurta innostustakaan ei noussut niitä käytettäessä.

Suorituskyvyltään uutuus oli odotetusti edeltäjäänsä parempi, joskaan ei aivan niin kova suoriutuja kuin uudelta huipulle asettuvalta mallilta odottaisi. Siksi ehkä Sony nimesikin puhelimen kotimarkkinoitaan lukuunottamatta Z3+:ksi, eikä nelokseksi. Tuntuu enemmänkin siltä, että Sony on tehnyt Z3:sta sellaisen version, joka sen olisi pitänyt olla. Kamerat ovat hieman parempia ja akku on hieman suurempi. Ainakin paperilla ja teoriassa voin yhtyä tuohon ajatukseen.

Kaikesta tuttuudesta ja suorituskyvystä huolimatta Xperia Z3+ ei ole täydellinen puhelin. Testiin saatu yksilö söi täyteen ladatun akun käyttöönottoa tehdessä lähes kuiviin. Puhelin oli liitettävä laturiin, ettei homma tyssää virran loppumiseen. Samaan aikaan puhelin kuumeni huomattavasti, jopa niin paljon, että sitä oli epämiellyttävä pitää kädessä. Sonyn Xperia Z -mallistolla on ollut ajoittain tapana lämmetä raskaan käytön aikana, mutta uutuuden käyttöönottoa tehdessä ehdin kerran jo huolestua lämpenemisestä. Oletin, että käyttöönotosta aiheutuva prosessorin ja verkkoyhteyksien kuorma aiheutti laitteen ja erityisesti sen akun lämpenemisen. Myöhemmin kuitenkin sain todeta, että puhelin aurinkoisena päivänä saattoi varjossakin sammuttaa kameran ylikuumenemisen takia. Laitteen ytimenä olevaa Qualcommin Snapdragon 810 -piirisarjaa on jo pitkään moitittu ylikuumenemisen tiimoilta, joten se oli tavallaan jo tiedossa.

Laitteen haasteet eivät jääneet pelkkään lämpenemiseen. Normaalissa käytössäni, joka ei ehkä ole kaikille normaalia, puhelimen akku piti ladata vähintäänkin kerran työpäivän aikana. Akussa ei siis riittänyt edes parhaimmillaan virta koko päiväksi. Urheasti yritin pariin otteeseen olla lataamatta puhelinta kesken päivän, mutta kun aamulla klo 7 alkaneen päivän aikana akun varaus putoaa puhelimen ilmoittamana 18 prosenttiin jo noin klo 15, ei akun varaus tuntunut olevan missään nimessä riittävällä tasolla. Vertailukohtana voisin mainita Xperia Z3:n, jonka akku samanlaisessa käytössä riittää koko päiväksi. Illalla nukkumaan mennessä päivällä kertaakaan lataamaton puhelin kertoo varausta olevan jäljellä noin 25 %.

Xperia Z3+:n lämpeneminen ja akun kulumisen nopeus herätti kysymyksen, onko testiin saatu laite viallinen tai esisarjan laite. Lomakaudesta johtuen en päässyt asiaa tarkistamaan Sonyn edustajilta, joten testiin otettiin avuksi kolmannelta osapuolelta lainaan saatu yksilö. Lainassa olleen yksilön kanssa ongelmat olivat lähes identtisiä, joskin sen kanssa valokuvia pystyi ottamaan kauemmin, ennen kuin puhelin sulki kameran ylikuumenemisen takia.

Sony Xperia Z3+ on testijakson perusteella ristiriitainen laite. Se on teknisesti, ainakin paperilla, loistava päivitys edeltäjäänsä verrattuna. Silti raskaammassa käytössä ilmenneet ongelmat eivät ainakaan itseäni houkuttele päivittämään uudempaan malliin. Jos olisin ostanut Z3+:n sen edeltäjän Z3:n tilalle olisin ehdottomasti pettynyt. Z3+ on varustettu paremmalla kameralla, mikä on suuri plussa. Silloin kun kamera toimi, eikä ylikuumenemisen takia sammunut, sillä sai edeltäjäänsä parempia lähikuvia. Kuvat olivat muutenkin omaan silmään hieman parempia. Käytettävyys kuitenkin kärsi puhelimen kuumetuessa niin paljon, että kamera sammui.

Sonyn uutuus ei ole missään nimessä huono puhelin. Monelle peruskäyttäjälle akunkesto ja lämpeneminen eivät tule olemaan enempää kuin harvinaisia harmituksia, mutta tehokäyttäjänä miettisin kahdesti vaihtoehtoja. Vaikka kuinka henkilökohtaisesti pidänkin Sonyn puhelimista, Xperia Z3+ ei tule löytymään omasta taskustani. Jos omistat Xperia Z3:n, kannattaa puhelimen vaihtaminen jättää seuraavaan malliin. Jos taas olet nyt ostamassa uutta Sonyn puhelinta joka tapauksessa, suosittelen harkitsemaan josko sittenkin kannattaisi ostaa Xperia Z3.