Conan O’Brien hoilasi aikoinaan tulevaisuussketsissään: ”in the year 2000…”; sama laulu kaikui tänään päässäni, kun retro-pelejä kirpputoreilta metsästäessäni päädyin tuusulalaiseen Valintataloon ja päätin maksaa ensimmäistä kertaa ostokset ilman, että mukanani oli maksukortteja tai käteistä. Ainoa varuste maksamiseen oli  Samsung Galaxy S6 Edge ja Osuuspankin Pivo-sovelluksen tuore beetaversio, joka tukee lähimaksua (NFC).

Kelataan kuitenkin aluksi hieman taaksepäin. Osuuspankki ilmoitti jo maaliskuussa tarjoavansa ”kevään aikana” lähimaksua asiakkailleen. Tämä oli kuitenkin todellisuudessa rajattu beeta-testi, joten emme suoranaisesti hihkuneet toimituksessa riemusta ja päätimme odottaa kunnes hieman avoimempi pilotti alkaisi.

Noh, se päivä koitti vihdoin viime viikolla, kun OP ilmoitti tarvitsevansa Android-käyttäjiä Pivon lähimaksupilottiin Pivon omassa blogissa. (Ne joita kiinnostaa osallistua, voivat lueskella tekstin ja klikata anomuslinkkiä täältä).

Untitled-1

Anottuani ja asennettuani Play-kaupasta Pivon beetaversion, oli edessä virtuaalisen Debit-kortin luonti. Kortti liitetään haluttuun tiliin ja Pivo käyttää vain tätä virtuaalista korttia maksamiseen. Tämä onkin hyvä ominaisuus, sillä esimerkiksi puhelimen kadotessa, eivät oikeiden korttien tiedot mene samalla pitkäkyntisille. Debit-kortin luonnissa menee muutama tunti, sillä ainakin beetavaiheessa anomukset käsitellään osittain käsin Osuuspankin toimesta. Keväämmällä tämän pitäisi olla automatisoitu.

Pivon NFC-maksu osaa yhden kikan enemmän kuin tavallinen NFC-kortti, sillä nimittäin voi maksaa yli 25€ ostoksia. Tällöin käyttäjän tarvitsee kuitenkin vahvistaa maksu Pivo-sovellukseen syöttämänsä PIN-koodin avulla. Huomattava kuitenkin on, että ylisuuret NFC-maksut eivät vielä onnistu jokaisessa kaupassa, mutta kun palvelu aukeaa ensi keväänä kaikille, pitäisi maksupäätteiden päivitysten olla siinä pisteessä, että tästä ei koidu ongelmia. Pivon testaajien kannattaa siis kantaa tavallista korttia mukana, ainakin jos edessä ovat perheen ruokaostokset tai jokin muu suurempi ostos.

Untitled-2

Pivolla maksutapoja on kaksi; joko sovelluksen kautta menemällä kohtaan ”maksa Pivolla” (kuvattuna yllä) tai suoraan kotiruudulta maksupäätettä näpäyttämällä. Kotiruudun pikamaksu ilman sovelluksen avaamista vaatii kuitenkin lukkoruudun kytkemisen puhelimeen, jotta vahinkomaksuilta tai muulta ilkivallalta vältyttäisiin. Tämä ei ole kuitenkaan ongelma, varsinkaan puhelimissa joissa on sormenjälkitunnistus.

Untitled-3

Ja nyt takaisin nykyhetkeen. Lataan hermostuneesti ostoksia kassahihnalle, otan puhelimen käteen, lukkoruutu hyvissä ajoin auki… Päähän tulee ajatus, että mitä jos se ei toimikaan, pyyhkäisen osalta hikeä. Kassaneiti toteaa ”viis ja kahdeksan”.

Untitled-4

Laitan puhelimen maksupäätteen NFC-osiota vasten… ”korttia luetaan”, toteaa maksupääte ja hetken päästä kuuluu tuttu ”PIIP” ja ruudussa lukee ”maksu hyväksytty”, samalla puhelin värähtää ja Pivo ilmoittaa suoritetun maksun tiedot. Kassaneiti ihmettelee ääneen ettei ole ennen nähnyt kenenkään maksavan puhelimella ja toteaa kuinka näppärää tuo on, kun ihmiset nykyään unohtavat lompakkonsa, mutta eivät puhelintaan. Hymyilen, sillä päässäni soi klassinen ”in the year 2000…”.

Alla vielä Osuuspankin oma video pivolla maksamisesta: