Kun muut kilpailijat kamppailevat lähinnä siitä, kenellä on markkinoiden suurin ja tehokkain puhelin, on Sony ottanut haltuunsa myös pienempien puhelimien valmistamisen lippulaivatason spekseillä. Onko pikkupuhelimien lippulaiva edelleen omalla tasollaan?

Rauta

Sony Xperia Z5 Compact seuraa muotokieleltään vahvasti edellisiä Sonyn puhelimia; se on hyvin neliskanttinen, paksumpi kuin kilpailijat ja perinteiden mukaan suojattu IP68-luokituksen mukaisesti eli se ei ole moksiskaan vesisateesta tai tippumisesta lätäkköön.


Laitteen oikealta sivuilta löytyvät paikat nanoSIM- ja mikroSD-korteille (jopa 200 Gt) ison läpyskän alta. SIM-kortin vaihtaminen ei ole helpoin operaatio, varsinkaan lyhyillä kynsillä, mutta se ei kuitenkaan vaadi erityistyökaluja, kuten moni muu puhelin nykyään.

Virta-, äänenvoimakkuus- ja kameranäppäimet löytyvät kaikki laitteen vasemmasta laidasta. Hieman oudosti, äänenvoimakkuuden säätö on sijoitettu laitteen alaosaan, tehden niiden käytöstä hankalaa. Virtanäppäimeen Sony on integroinut myös sormenjälkitunnistimen, joka toimi hyvin pienestä koostaan huolimatta. Tunnistimen toiminta oli nopeaa ja tarkkaa, vaikkakaan prosessi ei ollut 100% varma aina.

Kuulokeliitäntä löytyy laitteen yläosasta ja pikalatausta tukeva mikroUSB-portti laitteen alareunasta.

Aiemmissa Xperia puhelimissa on ollut erillinen latausliitin telakkaa varten, mutta uusissa malleissa tämä on poistunut ja tilalle on tullut Qualcomm Quick Charge 2.0 -tekniikka auttamaan nopeassa virransaannissa. Puolessa tunnissa akku täyttyy noin 60% verran.

Z5 Compactissa on 4,6-tuumainen 1280×720-resoluutioinen IPS-näyttö, joka käyttää Triluminos-tekniikkaa ja näyttää hyvältä. Resoluutio on pieni, mutta niin on näyttökin, joten pikselitiheys riittää Z5 Compactiin hyvin. Lisäksi pienemmän resoluution ansiosta akku kestää pidempään.

Akku

Sony on aina mainostanut puhelimiaan vedenkeston lisäksi pitkällä akunkestolla ja sama trendi jatkuu edelleen. Z5 Compactin pitäisi kestää (jopa) 2 päivää yhdellä latauksella. Z5 Compactissa akun kapasiteetti on 2700 mAh:a. Omassa käytössä tuosta kahden päivän lupauksesta jäädään kyllä, mutta ottaen huomioon, että kyseessä on pieni puhelin, olen erittäin tyytyväinen akunkestoon. Muutamaa kertaa lukuun ottamatta testijakson aikana akku ei loppunut päivässä, vaan kesti aina hyvin vähintään seuraavaan aamuun. Näyttöä pystyi pitämään päällä 3-4 tuntia yhdellä latauksella.

Jos akku ei tunnu kuitenkaan riittävän normaalilla asetuksilla, on Z5 Compactissa aiemmista Xperioista tutut virransäästötilat, jotka karsivat tarvittaessa jopa erittäin radikaalisti puhelimen älyominaisuuksia. Tällöin puhelin muuntuu käytännössä vanhaksi, ”tyhmäksi”, puhelimeksi.

Ohjelmisto

2015-10-05 07.51.38

Käyttöliittymän osalta Sony on jatkanut entisellä kevyellä käyttöliittymän muokkauksella. Omat kuvakkeet ovat pyöreitä, mutta muiden sovellusten kuvakkeita ei ole samaan muottiin pakotettu.

2015-10-05 07.56.40

Ilmoitusvalikosta löytyy pikanäppäimet tärkeimmille asetuksille ja ne pystyy muokkaamaan haluamakseen.

2015-10-05 11.51.23

Sonyn Smart Connect antaa mahdollisuuden luoda erilaisia sääntöjä puhelimen automatisoimiseksi, kun siihen kytketään esim. kuulokkeet. Xperia voi tällöin avata musiikkisovelluksen automaattisesti. Valitettavasti tämä koski vain Sonyn omaa musiikkisovellusta eikä sitä voinut vaihtaa esim. toistamaan automaattisesti Spotifystä. Muita mahdollisia sääntöjä ovat aika, paikka ja muut lisälaitteet.

Hyvänä muutoksena aiempiin Xperia-sarjan puhelimiin verrattuna, on kotinäppäimen pyyhkäisy ylöspäin, joka antaa vaihtoehdoksi enää Google Now’n, aiemman Google Now / Social Me -vaihtoehdon sijaan.

2015-10-05 11.50.35

Nykytrendien mukaisesti myös Teemat löytyvät uusista Xperioista.

2015-10-05 11.50.51

 

Sony ei myöskään ole sisällyttänyt liikaa omia sovelluksiaan, vaan on onnistunut pitämään määrän sopivana. Loistavana ominaisuutena Sony on päättänyt myös hyödyntää Googlen Play Storea sovelluksiensa päivittämiseen.

PS REMOTE PLAY

Kuten aiemmatkin Sonyn puhelimet ja tabletit, myös Z5 Compact tukee PS Remote Play -ominaisuutta. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Z5 Compactilla voi ottaa etäyhteyden kotona sijaitsevaan Playstation-konsoliin (Playstation 3 tai 4) ja pelata mitä tahansa peliä. Ainut erityisempi vaatimus on Wi-Fi-yhteys eli valitettavasti bussissa ei pääse pelaamaan, ellei mukana kanna erillistä 4G-tukiasemaa. Testasin tätä kuitenkin mobiili-Wi-Fin (4G) ylitse, joka toimi ilman huomattavaa viivettä ja ruudunpäivitysnopeuskin oli täysin sopiva pelaamiseen.

2015-10-05 11.21.57

Sony on myös tiedostanut, että kosketusnäytöllä esimerkiksi Destinyn pelaaminen on hieman niin ja näin, joten puhelimeen saa helposti yhdistettyä Dualshock 4 -ohjaimen ja käytettyä sitä ohjaimena myös Android-peleissä. PS Remote Play ehdottaa ohjaimen yhdistämistä automaattisesti ennen etäyhteyden muodostamista konsoliin.

Kamera

 

Z5 Compactissa on uusittu 23 megapikselin IMX300-mallin Exmor RS -kenno (kuten myös Z5 ja Z5 Premium) optisella kuvanvakaajalla ja äärettömän nopealla hybrid-tarkennuksella. Sony lupaa, että kamera tarkentaa kohteen 0,03 sekunnissa. Testissä tarkennus oli nopeaa ja tarkkaa, joten ei Sonyn väitteet aivan tuulesta temmattuja ole. Kuvanlaatu riittää täysin kilpailemaan kaikkien muidenkin lippulaiva puhelinten kanssa ja sen isoveli, Z5, pitääkin ykköspaikkaa kännykkäkameroiden testejä tuottavan Dxomark.com-sivuston listolla.

Z5 Compact tallentaa myös 4K-videota pääkameralla ja laatu onkin oikein sulavaa, mutta itselle herää kysymys, tarvitseeko matkapuhelimen oikeasti tallentaa pienellä sensorillaan 4K-videota? Asia on mielestäni hieman turhake ja tärkeämpiä ominaisuuksia ovatkin hidastetut videot, joihin Sony myös pystyy mallikkaasti.

2015-10-05 08.24.32

Valitettavasti näiden ominaisuuksien löytäminen oli ensimmäisellä kerralla varsinkin suomenkielisessä käyttöjärjestelmässä äärettömän vaikeaa, kiitos ehkä hieman oudon ”Timeshift Video” -nimen ansiosta. Muutenkin Sonyn kamerasovellus on liian erilainen verrattuna moniin kilpailijoihin ja kuvausmoodin vaihtaminen tuntui vaivalloiselta.

4K- ja hidastettujen videoiden tallennukseen suosittelen käyttämään puhelimen sisäistä muistia. Testin aikana kaikki kuvat ja videot tallennettiin class 10 -mikroSD-kortille, jolloin muutama ruutu tuntui katoavan välillä välistä. Suosittelemmekin 4K-tallennukseen laadukkaita class 10 -luokan kortteja, jotta ongelmia ei ilmenisi.

Suorituskyky oli yleisesti hyvällä tasolla ja Snapdragon 810 varustettuna 2 Gt:n keskusmuistilla antoi sulavan käyttökokemuksen. Valitettavasti välillä laite lämpeni selkeästi, jolloin suorituskyky laski huomattavasti. Oudointa oli, että tämä saattoi tapahtua ihan normaalissa web-selailussa, kun taas pelaamisessa puhelin ei lämmennyt kilpailijoitaan enempää. Vastaavia ongelmia on ollu muillakin samaa piirisarjaa käyttävillä laitteilla, mutta Sonyn laitteiden jäähdytyksen piti olla muita massiivisempi, se tosin ei näytä hirveämmin vaikuttaneen.

Sony Xperia Z5 Compact on paras alle viiden tuuman Android-puhelin markkinoilla. Se on ehkä hieman liukas kädessä, näytön resoluutio voisi olla tarkempi ja akunkesto saattaa olla riittämätön aktiivikäyttäjälle. Nuo ovat kuitenkin hyvin pieniä ongelmia, kun verrataan siihen, mitä Z5 Compact oikeasti on. Se on tehokas älypuhelin hyvillä ominaisuuksilla ja yhdellä parhaista kameroista mitä älypuhelimissa on.

Pienen puhelimen etsijälle iso suositus.