Siinä missä muut toimittajat suuntasivat tänä vuonna jälleen kerran MWC –messuille Barcelonan lämpööön, suuntasi allekirjoittanut alkuviikosta aurinkoiseen Lontooseen tutustumaan ennakkoon Galaxy S7 –sarjan uutuuksiin ja Samsungin Gear 360 kameraan.

20160216_134359

Ulkoisesti S7 ja S7 edge eivät aivan suunnattomasti eroa edeltäjistään ja Samsung onkin keskittynyt lähinnä korjaamaan S6:n saamaa kritiikkiä. ”If it aint broken, dont fixit” sanoi joku jossain kerran, ja tämä on selvästi mitä Samsungilla on haettu takaa. Vaikka S6 ja sen Edge -sisar saikin monilta tahoilta paljon kiitosta, saivat ne myös massiivista kritiikkiä akun koon, päällekkäisten puhelinmallien, puuttuvan SD-korttipaikan ja poistetun vedenkestävyyden vuoksi.

20160216_134928

Iloksemme Samsung on tehnyt 180 asteen käännöksen kyseisissä asioissa ja S7:ta löytyy sd-korttipaikka, joka on yhdistetty saman luukun taakse NanoSim-kortin kanssa.

Puhelinmalleja on järkevöitetty nyt siten, että S7 on sisarusperheen pienin 5,1” koollaan ja S7 Edge asettuu johonkin tulevan Note-puhelimen ja S7:n välimaastoon 5,5” koollaan.

20160216_134332

Myös vanhoissa vedenkestävissä Samsungeissa ärsyttäneet latausporttien luukut ovat nyt historiaa ja Samsung on ottanut mallia Sonyn pelikirjasta, joten puhelin on vedenkestävä vaikka latausliitin, kuulokeportti ja sim-paikka ovat ”perinteisiä”. Hyvä, oli jo aikakin. Puuttuvista luukuista huolimatta suojaustaso on IP68.

 

20160216_133738

Akkua on suurennettu molemmissa laitteissa ja S7:n sisäänrakennettu akku on nyt 3000 mAh ja Edgen vastaavasti 3600mAh. Vanhoissa puhelimissa vastaavat arvot olivat 2550 mAh ja 2600 mAh joten korotus on melkoinen. Valitettavasti suurempi akku ja sd-korttipaikka on lisännyt puhelimessa ahtautta ja tämän takia molemmat puhelimet ovat aavistuksen paksumpia kuin edeltäjänsä. Tämä on kuitenkin kahdesta syystä hyvä asia. Ensinnäkin Samsung on kompensoinut paksuutta vaihtamalla molemmissa puhelimissa takalasin S6 Edge+ tapaiseen kaarevaan takalasiin, joka muuttaa puhelimen tuntuman kädessä huomattavasti paremmaksi.  Molemmissa laitteissa sekä etu- että takalasit ovat Gorilla Glass 4:ta

20160216_133716

Paksuus myös tekee sen, että varsinkin S6:ssa melkoisesti pullottanut kamerakyhmy on nyt pienempi ja Samsung on myös varsinkin mustassa mallissa poistanut hopeisia yksityiskohtia kameran ja kotipainikkeen ympäriltä. Muutoksien ansiosta puhelin on huomattavasti hillitympi ja tyylikkäämpi kuin edeltäjänsä. Ihan kuin joku olisi kertonut että spinner –tyyliset vanteet SLK-mersussa ovat mauttomat ja Samsung olisi herännyt vihdoin tajuamaan sen.

SAMSUNG CSC

Samsung on myös tajunnut että ehkä se hopea ja kultainen väri ei ollut kaikkein paras idea tehdä kiiltävänä. Nyt molemmat värit ovatkin mattoja, joten se mitä “kätevässä” matkapeilissä menetään voitetaan vähemmän näkyvissä sormenjäljissä.

Tietenkään kaikki muutokset eivät ole ulkoisia ja uutuuteen on tietenkin laitettu Samsungin nopeinta ja parasta, joten prosessorina sykkii kahdeksan ytiminen Exynos 8890, jossa neljä ydintä toimii 2,3 GHz kellotaajuudella ja loput neljä 1,6 GHz  -kellotaajuudella. Samsung itse väittää prosessorin olevan 30 % nopeampi ja piirisarjassa olevan grafiikkasuorittimen jopa 64 % nopeampi kuin edeltäjässä. Muistia koneissa on neljä gigatavua.

Samsung tiedostaa, että tuollainen tehon lisäys aiheuttaa lämpöä melkoisesti, mutta lämpötilan hallintaan käyttää S7 lämpöputkipohjaista (heat pipe) jäähdystä, joka siirtää lämmön pois suorittimelta ja jakaa sen tasaisesti puhelimen takapinnalle, jotta puhelimen käyttäminen ei tunnu epämielyttävältä.

Kamera on tällä kertaa ”vain” 12 Mpix, johtuen siitä, että suurempi kenno on joutunut tekemään tilaa suurempien sensorin pikselien edestä ja kennossa käytetään nyt 1,4 µmetrin soluja joka samsungin sanojen mukaan lisää kennon valonsaantia 56 %. Valovoimaisempi kenno on yhdistetty myös valovoimaisempaan 1,7 aukkoon. Uusi aukko päästää 25 % enemmän valoa kennolle kuin edeltäjänsä.

Samsung ei päättänyt kameran parantamista tähän, vaan itse kenno käyttää kerrostettua rakennetta joka mahdollistaa 100 % kennon pikselien käyttämisen automaattitarkennukseen. Tämä nopeuttaa automaattitarkennuksen tuplasti nopeammaksi edeltäjästä. Lisäksi hämäräkuvauksessa tuttu kohina esikatselussa on saatu miltei kokonaan poistettua.

20160216_133922

Sovelluspuolelle Samsung on lisännyt parit ”kikat” pääsääntöisesti pelaajaa mielessä pitäen. Samsung on tiedostanut että pelaaminen on se mikä syö akkuja puhelimissa melkoisesti ja onkin lisännyt oman Game Launcher sovelluksen puhelimeen. Sovellus mahdollistaa pelien sisästen asetuksien jyräämisen ja esimerkiksi pelin resoluution ja ruudunpäivitysnopeuden laskemisen hidastempoisessa pelissä akun säästämiseksi. Lisäksi puhelin on ensimmäinen Vulkan –rajapintaa (https://www.khronos.org/vulkan/) tukeva puhelin, joka teoriassa säästää akkua, mikäli sovelluskehittäjät ottavat sen käyttöön.

20160216_135000

Game Launcherin jipot eivät suoranaisesti pääty tähän, sovellus myös mahdollistaa helpot pelivideoiden nauhoittamiset ja kuvaruutukaappaukset napin painalluksella Playstation4:n sharenäppäimen tavoin.

20160216_134935

Pelivideotoiminnossa on mahdollista käyttää jopa puhelimen etukameraa facecamina, jota varmasti nettistriimaajat tulevat arvostamaan. Game Launcher mahdollistaa myös hipasunäppäimien kytkemisen poispäältä jolloin pelisession aikana ei tule vahingossa koskettua ”takaisin” –painikkeeseen.

20160216_134140

Toinen sovelluspuolen uutuus on aina päällä oleva ruutu, hieman Edgen sivunäytön tavoin. ominaisuudella ruudulla on mahdollista näyttää kellonaikaa, kalenteria tai kuvaa ennalta valituista valikoimista. Samsung lupaa ominaisuuden syövän vain 1% akkua per tunti. Vaikka ominaisuus onkin ihan mukava, on siinä valitetavasti allekirjoittaneelle harmittava puutos, sillä toimintoa ei voi ajastaa olemaan käytössä vain päivisin ja ruudun olevan täysin pimeä öisin.

SAMSUNG CSC

Tarkkasilmäiset huomaavat varmasti, että S7:ssa on vielä vanhan aikainen MicroUSB –portti uutukaisen Type-C:n sijasta. Tämä on varmasti tietoinen päätös sillä viime aikoina uutisissa ovat olleet heikkolaatuiset Type-C johdot, jotka ovat käräyttäneet omistajiensa laitteita. Ennen kuin tilanteeseen tulee muutos on turvallisempaa käyttää vanhaa ja toimivaksi todettua MicroUSB:tä. Johtoja vihaavien ei tarvitse kuitenkaan hätääntyä sillä laitteet tukevat edeltäjien tavoin universaalia langatonta latausta (QI ja PMA) ja Samsungin omaa langatonta pikalatausta. Pikalataus toimii tietenkin myös MicroUSB:n kautta.

20160216_132548

Samsung tuo tietenkin laitteden kanssa markkinoille kasan uusia lisätarvikkeita. Qwerty -fanaatikot ovat onnessaan tietäessään, että S6 Edge Plussan Qwerty-näppäimistökuori tulee nyt myös S7:lle ja S7 Edgelle.

20160216_132639

Toinen mielenkiintoinen uutuus oli QI-latausta käyttävä akkukuori. Tämä 2700 mAh lisäakku lataa puhelinta kun se on kiinnitettynä puhelimeen ilman lisäjohtoja tai muutakaan humpuukia. Valitettavasti Samsungin QI-pikalatausta se ei tue, joten on tyydyttävä hitaamaan lisävirran syöttöön.

SAMSUNG CSC

S6 omistajien ei kuitenkaan kannata rynnätä kauppaan, sillä sovelluspuolella olevat muutokset tulevat näihin päivityksenä ja S6 Edge onkin jo Yhdysvalloissa saanut uuden Edge UX-toiminnon, joka lisää toimintoon viivottimen ja muita sovelluksia päivityksenä. S5 omistajille S7 on kuitenkin hyvä päivitys.

Hinnat alkavat S7:n kohdalla 749 eurosta ja S7 Edgen kohdalla 849 eurosta. Ennakkotilaajat saavat valituissa kanavissa kaupanpäälle Gear VR:n, joten S7:ään päivittämällä pääsee myös virtuaalitodellisuuden makuun. Myynti alkaa euroopassa 11. maaliskuuta, mutta puhelimet ovat jo ennakkotilattavissa tänään kello 21:00. Ennakkotilanneet saavat puhelimensa ennen virallista myynninaloituspäivää ja ennakkotilanneille tarjotaan kaupanpäällisenä Gear VR -virtuaalilasit.

 

Gear 360

Samsungin satsaus virtuaalitodellisuuteen alkaa olemaan päiväpäivältä mietitympi ja yksi osa kokonaispakettia on uutukainen Gear 360 –kamera. Tämä kahdella kameralla ja 180 asteen kalansilmä linssillä varustettu vimpain on se puuttuva osa jonka samsung näkee tarpeelliseksi VR:n arkipäiväistämiseen. Kamera kykenee kuvaamaan täysin 360 asteen videota ja kuvaa joka on mahdollista jakaa suoraan Youtubeen tai Facebookkiin  joko hiirellä, puhelimen g-sensorilla liikuteltavaksi ja katsottavaksi. Vaihtoehtoisesti tietenkin videon katsominen onnistuu sopivalla VR-lasisetillä kuten samsungin omalla Gear VR:llä. Kuvattaessa still-kuvia kuvaa kamera 30 Mpix komposiitin.

SAMSUNG CSC

Kamera on roiskeveden kestävä, mutta Samsung tulee myymään täyden vedenkestävyyden tarjoamaan suojakoteloa, joten vedenalaisetkin videot ovat jatkossa mahdollisia.

SAMSUNG CSC

Gear 360:n paketissa tulee mukana näppärä tripodi, joka toimii myös kätevänä käsikahvana kuvattaessa liikkeellä.

SAMSUNG CSC

Tallennukseen Gear 360 käyttää microSD-korttipaikkaa ja jotta käytössä ei virta lopu liian nopeasti ovat akut vaihdettavia.

SAMSUNG CSC

Kameraa on mahdollista käyttää ilman puhelinta sen päällä olevan yksivärisen amoled-näytön ja toimintopainikkeiden avulla, mutta älypuhelin mahdolistaa etsimenä toimimisen ja komposiittien renderöinnin lennossa ja suoran jakamisen sosiaaliseen mediaan.

Hinnoittelu on vielä hieman avoin, mutta lisäämme sen artikkeliin heti kun saamme tiedot Samsungilta.

Galaxy S7 Tekniset tiedot : Samsung Galaxy S7:ssa on Exynos 8890, 2.3 GHz Quad + 1.6 GHz Quad, Octacore -suoritin, 4 gigatavua muistia (LPDDR4), 32 GB sisäistä tallennustilaa ja tuki mircoSD-korteille (200 GB asti). GS7:ssa on 5.1 tuuman QHD (2560 x 1440) Super AMOLED -näyttö ( 577 ppi), 3,000 mAh:n akku, langaton lataus (Qi, WPC, PMA) ja Fast charging -pikalataustoiminto (langallinen + langaton). Mitat: 142.4 x 69.6 x 7.7mm, paino 152g. Etukamera: 5 MP (F1.7), takakamera: Dual Pixel 12 MP (F1.7), Smart OIS. Käyttöjärjestelmä Android 6.0 Marshmallow. Yhteysominaisuuksiin lukeutuu: WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/ 5GHz), MIMO Mobile hotspot, Bluetooth v4.2 LE, ANT+, USB 2.0 ja NFC. Laittessa on IP68-suokaluokitus ja Samsung Knox -tietosuoja. Värivaihtoehdot Musta, Valkoinen ja Kulta. Galaxy S7:n myynti alkaa maaliskuun puolivälissä ja sen suositushinta on 749 euroa.

Galaxy S7 edge tekniset tiedot :Samsung S7 edgessä on Exynos 8890, 2.15 GHz Quad + 1.6 GHz Quad, Octacore -suoritin, 4 gigatavua muistia (LPDDR4), 32 sisäistä tallennustilaa ja tuki mircoSD-korteille (200 GB asti). GS7:ssa on 5.5 tuuman QHD (2560 x 1440) Super AMOLED -näyttö ( 534 ppi), 3,600 mAh:n akku, langaton lataus (Qi, WPC, PMA) ja Fast charging -pikalataustoiminto (langallinen + langaton). Mitat: 150.9 x 72.6 x 7.7mm, paino 157g. Etukamera: 5 MP (F1.7), takakamera: Dual Pixel 12 MP (F1.7), Smart OIS -kuvanvakain. Käyttöjärjestelmä Android 6.0 Marshmallow. Yhteysominaisuuksiin lukeutuu: WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/ 5GHz), MIMO Mobile hotspot, Bluetooth v4.2 LE, ANT+, USB 2.0 ja NFC. Laittessa on IP68-suokaluokitus ja Samsung Knox -tietosuoja. Värivaihtoehdot Musta, Valkoinen ja Kulta. Galaxy S7:n myynti alkaa maaliskuun puolivälissä ja sen suositushinta on 849 euroa.

Gear 360:n tekniset tiedot: Samsung Gear 360:ssä on kaksi 180 asteen fisheye-linssiä, joissa kummassakin on 15 megapikselin CMOS-sensori ja DRIMe5s -kuvaprosessori. Akku 1,350mAH Li-ion. Videoformaatti MP4 (H.265), Dual Lens: 3840 x 1920 (30 fps), Kuvaformaatti JPEG Dual lens: 30M (7776 x 3888). Ääniformaatti MP3, M4A, AAC, OGG. Gear 360 tukee microSD-kortteja 128 GB asti. Kamerassa on 0.5 tuuman (72×32) PMOLED-näyttö. Mitat 66.7 x 56.2 x 60 mm. Paino 153g (akun kanssa). IP53-suojaluokitus. Wifi: 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz), WiFi Direct, Bluetooth v4.1, USB 2.0 ja NFC-tuki. Gear 360 tulee myyntiin myöhemmin tänä vuonna.