Lenovo on tuonut viime vuosina useita tabletteja eri hintaluokkiin. Suurimmaksi osaksi mallistoa on rakennettu hyvin perinteisillä tableteilla, mutta Lenovo Yoga Tab 3 Pro ei ole aivan niitä perinteisimpiä. Kyseessä on 10,1 tuumaisella näytöllä ja projektorilla varustettu Lenovon huippumalli, joka hinnaltaan ei kuitenkaan asetu sinne kalleimpien seuraan.

Muotoilultaan Lenovon tabletti on hieman erikoinen. Se on kohtuullisen ohut muuten, mutta toisella pitkällä sivulla on koko kyljen mittainen ”möykky”. Tämä on kuin putki, joka on liimattu kiinni tabletin reunaan, mutta sillä erotuksella, että onnistuneen muotoilun ansiosta se istuu käteen mukavasti. Hyvin nopeasti tablettia tulee käytettyä niin, että sitä pitää kiinni tuosta paksuimmasta reunasta. Tämä paksumpi kohta pitää sisällään niin kääntyvän tukijalan, kuin projektorinkin. Paksumman reunan päistä löytyvät tabletin virtanäppäin ja projektorin käynnistysnäppäin, molemmat omissa päissään. Tabletin takalevy on tekonahmamaista materiaalia, joka tuntuu käteen miellyttävältä, eikä se tunnu liukkaalta missään testin aikana koetuista olosuhteissa. Ei edes silloin, kun tabletti on viettänyt pakkasyön autossa. Testiin saatu tabletti oli väriltään vaalean harmaa tai titaani, kumpaa ilmausta kukin nyt haluaa käyttää. Kokonaisuutena kyseessä on tyylikkään oloinen laite.

_KAN8386

Saimme testiin WIFI version, eli valitettavasti LTE:n tai 3G:n osalta on täten mahdotonta sanoa mitään. Laitteen kuori, erityisesti tuo paksumpi reuna, on kuitenkin sellainen, että sen sisälle saa varmasti näillekin verkoille rakennettua hyvän antennin. Tästä pääsemmekin siihen, että testissä ollut WIFI versio Lenovosta on tähän asti testaamistani tableteista paras WIFI-yhteyden suhteen. Tabletti sai yhteyden verkkoon kauempaa, kuin mikään muu aikaisemmin testaamistani tableteista ja sen yhteys pysyi voimakkaampana pienemmilläkin välimatkoilla, kuin muilla testaamillani tableteilla. Esimerkisi kivitalossa useamman betoniseinän takana Sony Xperia Z4 tabletti saattoi välillä jäädä arpomaan yhteyden heiketessä, mutta Lenovossa yhteys pysyi päällä ongelmitta. Tähän täytyy kuitenkin lisätä, että käytettäessä Huawein 4G-WIFI tukiasemaa, Lenovo saattoi välillä tiputtaa yhteyden ja se piti hakea uudestaan. Kyseessä on mitä todennäköisimmin kahden laitteen välisestä mystisestä yhteensopimattomuudesta, koska kaikissa muissa kokeilluissa WIFI-ympäristöissä Lenovo toimi kuin se legendaarinen junan vessa.

Laitteessa näyttönä on tarkkuudeltaan 2560 x 1600 kokoon kykenevä IPS-paneeli. Näyttö on kirkas ja tarkka, eli sitä on miellyttävä käyttää. Näytön koosta huolimatta akkukesto oli varsin hyvä, johtuen 10200mAh akusta. Akku siis tuntuu riittävän vaikka kuinka pitkään. Tämän kokoinen akku lisää laitteen painoa, mutta omasta mielestäni Lenovo ei kuitenkaan ollut liian painava normaaliin käyttöön.

_KAN8366 _KAN8365

Se, mikä Tässä tabletissa on ehkä se kiinnostavin ominaisuus, on laitteeseen integroitu projektori. Lenovo lupaa, että Yoga Tab 3 Pro pystyy heijastamaan jopa 70 tuumaisen kuvan seinälle, tai muulle tasaiselle pinnalle. Kiitos suuren akun, tabletti pystyy helposti näyttämään projektorin avulla kokonaisen elokuvan ja silti veilä jää virtaa muuhunkin puuhaan. Toisaalta taas projektorin suorituskyky ei riitä täysin valaistussa huoneessa suuren kuvan riittävän kirkkaaseen toistamiseen. Tämän ei pitäisi olla yllätys, kun kyseessä kuitenkin on todella pieni projektori. Huonetta hämärtämällä kuva näkyy riittävän kirkkaana, joskaan ei vieläkään täydellisenä. Projektori toistaa kuvan 480p tarkkuudella, eli kuvassa on havaittavissa jo senkin takia pientä epäterävyyttä suurimmilla heijastuskooilla.

_KAN8367

Projektori käynnistetään joko sovellus käynnistämällä, tai helpommin painamalla laitteen kyljessä projektorin käynnistysnappia. Projektorin käynnistyessä näkyviin tulee projektorin tarkennuksen sovellus ja sillä saa hienosäädettyä tarkennuksen kohdalleen helposti. Käyttäjä voi valita näyttääkö tabletti näytössä ja seinällä saman, vai sammuuko projektoria käytettäessä näyttö kokonaan. Itse en oikein saanut käytettyä tablettia niin, että sen oma näyttö on projisoinnin aikana sammutettuna, eli käyttö tabletin kosketusnäyttöä lääppien ja seinälle projisoitua kuvaa katsellen ei valitettavasti missään vaiheessa tuntunut luontevalta. Tuntuma ei siis ole piirtopöydän tasoa, mutta se ei ole mitenkään ihme. Kyseessä kuitenkin on erilaiseen käyttöön tarkoitetut laitteet, joissa kosketustarkkuuskin on täysin eriluokkaa.

Lenovon sisäänrakennettu projektori riittää hyvin satunnaiseen matkakäyttöön tai silloin, kun kuvanlaadulta ja kirkkaudelta ei odoteta täydellistä toistoa. Sillä voi hyvin katsoa vaikkapa Netflixiä hotellihuoneessa tai esittää helposti ja nopeasti suuremmallekin porukalle kuvia tai videoita, miksei muutakin touhuilua tabletilla. Se ei yllä laadultaan monien matkaprojektoreiden tasolle, mutta jos kuvanlaadun eron suhteuttaa siihen, että sisäänrakennettu projektori on aina mukana ja virtaa riittää niin pitkään kuin tabletillakin, kuvanladun ero ei ole suuri ongelma. Silti se ei todennäköisesti riitä kaikille. Itse en esimerkiksi lähtisi valokuvia esittelemään asiakkaalle pelkällä projektorille, mutta voisin näyttää sillä videotuotannon esimerkkejä tai valokuvausideoita.

_KAN8377

Suorituskyvyltään Yoga Tab 3 Pro on ristiriitainen laite. Rauta siinä on suorituskykyistä ja se suoriutui suorituskykytesteistä loistavin tuloksin, mutta siitä huolimatta testitabletti välillä jumitti, hidasteli ja pari kertaa hirtti kiinni niin, että se ei herännyt, ennen kuin akku oli loppu. Laitteessa ei siis ole irroitettavaa akkua. Täydellinen kiinnihirttäminen tapahtui siis tasan kaksi kertaa, molemmilla kerroilla kesken normaalin käytön. Jumittaminen ja hetkeksi miettimään jääminen taas oli lähes koko ajan läsnä. Laite toimi ongelmitta pitkät pätkät, kunnes yhtäkkiä jäi hetkeksi pohtimaan, ennen kuin seuraava kirjain oli näkyvillä ruudussa, sovellus käynnistyi tai jotain muuta tapahtui. Tätä tapahtui niin usein, että se rupesi häiritsemään laitteen tehokasta käyttöä. Laitteen palautus tehdasasetuksille ja uudestaan käyttöönotto ei auttanut tähän hidasteluun ja jumitteluun, mutta sitä täydellistä kiinni hirttämistä ei tapahtunut testin aikana enää, kun laite resetoitiin kerran.

Testin lopussa fiilikset olivat hieman ristiriitaiset. Lenovo on rakentanut loistavan tabletin, joka osuu hinnastossa jopa parisataa euroa alemmas, kuin kilpailijoiden huippumallit. Suorituskyky on erittäin hyvä testien perusteella ja laitteen toimiessa, kaikki sujuu loistavasti. Silti tuo pieni jumittelu ja nykiminen tekevät käyttämisestä välillä hyvin turhauttavaa. Juuri kun Lenovo oli hiipimässä ostoslistalle, sen tökkiminen sai mielen muuttumaan, ainakin hetkeksi. Testin kesto oli kuitenkin sen verran lyhyt, etten ehtinyt panoutua ja pureutua tarkemmin jumittelun syihin. On mahdollista, että sovelluksien valinnalla ja käyttötavoilla voisi hommaa saada sujuvammaksi, mutta toisaalta miksi pitäisi tehdä näitä muutoksia, kun toisilla tableteilla ei vastaavia ongelmia ole tullut juurikaan eteen.

_KAN8374

Yoga Tab 3 Pro on Lenovon yritys tuoda tablettimarkkinoille jotain erilaista ja kiinnostavaa, eikä siinä ole epäonnistunut. Projektorilliselle tabletille löytyy varmasti käyttäjiä, joko sellaisia jotka ostaessaan tablettia tietävät sitä tarvitsevansa, tai sellaisia jotka laitteen ostettuaan oppivat projektoria hyödyntämään. Suorityskykyisen raudan puolesta tabletti sopisi monenlaiseen käyttöön. Jään kuitenkin jauhamaan vielä tuosta hidastelusta, edelleen. Laitetta harkitseville suosittelisinkin käyntiä liikkeessä, jossa pääsee tabletin kanssa touhuamaan vähäksi aikaa. Kokeilemalla tablettia selviää nopeasti, tökkiikö se omassa käytössä ja sopiiko se muutenkin tarpeisiin. Saatavilla on myös LTE-malli. Laitetta myydään tällä hetkellä pääösin mustana versiona.