Saimme testiin kasan Kingstonin 32 gigatavun kapasiteetilla varustettuja SDC10G2 –sarjan mikroSD–kortteja ja mietimme mitä näillä voisi tehdä. Itse kortit on suunniteltu vaativaan älypuhelin- ja kamerakäyttöön ja Kingston itse suosittelee kortteja kuviin ja HD-videoihin. Jossain tapauksissa luvattu 10 megatavun minimikirjoitusnopeus voi jo näissäkin tehtävissä asettautua pullonkaulaksi. Korteille luvataan kuitenkin 45 megatavun lukunopeutta.

Päätimme ottaa selvää miten paikkansa pitäviä annetut nopeudet ovat CrystalDiskMark 5:lla, koska kortteja oli 10 kpl ja meillä sattui olemaan nurkissa SAGE Microelectronicsin SATA-II SD-korttiadapteri. Huomattava toki on, että SAGE:n ilmoittama SATA-II rajoittaisi maksiminopeuden 300 Mt/s tasolle.

Ajattelimme aluksi testata kaikki yhdistelmät USB 3.0-SATA-adapterin lävitse, mutta ensimmäisen kortin testin alhaiset numerot saivat meidät lopulta testaamaan kaikki SATA-väylän kautta. Adapteriin on mahdollista laittaa joko yksi kortti tai kortteja kahden sarjoissa eli 2, 4, 8 tai 10 korttia kerralla.

Testasimme ensimmäisenä yhden kortin ja ajoimme CrystalDiskMarkin ja tulos oli odotettua huonompi, sillä luvatusta 45 Mt/s nopeudesta jäätiin kauaksi

Kahden kortin tulos oli vastaavasti tämä ja muutosta tapahtui odotettuun suuntaan, nopeudet kauttaaltaan miltei tuplaantuivat, mutta molemmat sekventiaalitestit sakkasivat edelleen.

Neljän kortin tulos oli kuitenkin todella kummallinen; nopeudet laskivat kahdesta kortista melkoisesti lukupuolella ja tuntui kuin adapteri ei olisi osannut käyttää hyödyksi kortteja neljän kortin asetelmassa. Ajoin testi vielä viidesti ja tulos oli joka kerta sama.

Kahdeksan kortin tulos oli jo ihan kohtalainen, ei kuitenkaan lähelläkään teoreettista 280 Mt/s lukunopeutta, mutta linjassa muiden tulosten kanssa.

Valitettavasti  kymmenellä kortilla en kolmen päivän yrittämisestä huolimatta saanut adapteria toimimaan; joko jokin kortti oli ns. b-sarjaa tai SAGE:n adapteri sekundaa, mutta useasta formatoinnista, korttien paikkojen vaihtamisesta, SATA-porttien vaihteluista ja muista loitsuista huolimatta en saanut aikaiseksi kuin vain lukutilassa olevan levyn.

Mitä testistä voitiin lukea, oli käytännössä se, että jos kotona lojuu nurkissa SD-kortteja, voi niistä tehdä lainausmerkeissä toimivan SSD-levyn. Toimintavarmuus on kuitenkin sitä luokkaa ettei tätä voi suositella edes harrastuksen vuoksi. Valitettavasti ennen kuin juokset kauppaan ja ajattelit tehdä vastaavan virityksen, jarrutamme saman tien. Halvimmillaan Kingstonin 32 Gt SD-kortteja saa n. 10 € hintaan. ja SAGE:n SD-adapteri maksaa halvimmillaan n. 20 €, joten kokonaissetille tulee hintaa noin 120 €

Sillä hinnalla saa jo Kingstonin UV400 –sarjan 480 gigatavun SSD-levyn, joka pieksee tämän virityksen mennen tullen nopeudessa ja tukee SATA III -väylää.

Jos kotoa löytyy kymmenen samanlaista SD-korttia lojumassa ilman käyttöä, silloin projekti voi olla harrastelun kannalta mielenkiintoista puuhaa. Meillä oli kuitenkin hauskaa, kun testasimme tätä viritystä ja se on loppujen lopuksi pääasia. Mutta jos oikeasti mieli tekee tehdä SD-korteista SATA-levyjä, löytyy markkinoilta huomattavasti maltillisempia ja toimintavarmempia neljän kortin adaptereita sekä normaalin kokoisille että mikro-kokoisille korteille. Korteissa säästyneen rahan voi sijoittaa isompiin ja/tai nopeampiin kortteihin.