Aloitetaan heti sanomalla se, että Huawei Mate 9 Pro on pitkästä aikaa mielenkiintoisin älypuhelin. Sen ominaisuudet yhdistettynä kilpailukykyiseen hintaan tekevät siitä ehdottomasti kovimman haastajan älypuhelinmarkkinoilla. Miksi menen moista julistamaan? Antakaa kun selitän.

Huawei on panostanut selvästi pakkauksiin. Puhelin tulee siistissä laatikossa, joka on lähempänä Applemaista kokemusta, kuin itse Apple nykypäivänä. Pakkauksesta otettuna puhelin tuntuu laadukkaalta ja käteen sopivalta. Muotoilunsa puolesta monet erehtyivät pitämään sitä Samsungin S7:na ja pakko myöntää, että puhelimet ovat kohtuullisen paljon saman näköisiä. En usko, että se on sattumaa. Kuitenkin Mate 9 Pro on enemmän kuin vain halpa kopio jonkun toisen tuotteesta.

Puhelimen etulevy kaartuu hieman vasemmassa ja oikeassa reunassa, kuten tekee takalevykin. Tämä tekee puhelimesta miellyttävän käteen. Omaan käteeni se tuntui juuri sopivalta, vaikka ulkoisilta mitoiltaan saman kokoinen Sony tuntui ajoittain vähän turhan kulmikkaalta. Testipuhelin on väriltään kait kulta, joskin se näyttää eri valaistuksissa hieman eri väriseltä. Puhelin on päivänvalossa tai kylmemmässä valossa enemmänkin vaalean shampanjan värinen, kun taas lämpimässä valossa se on syvän kullan kiiltoinen. Etulasin värillinen tausta taittuu lähes punaiseen kultaan. Kaiken kaikkiaan varsin tyylikäs. Miinuksena on kuitenkin todettava, että pitkän testirupeaman aikana puhelimen takalevy keräsi naarmuja. Tästä huolimatta harjattu pinta ei näytä kamalalta, kuten monet uutena kiiltävät takalevyt. Sormenjäljet kuitenkin tahmaavat takalevyä yhtä lailla, tosin harjatun pintakuvion ansiosta vain pahimmat tahmat ovat selvästi näkyvillä.

Takalevy on muuten käytännössä tasainen, mutta keskellä ylhäällä on tuplakameranlinssien pieni kohouma ja niiden yläpuolella led-salaman pieni ”ikkuna”. Etupuolella näytön alla on kotinäppäin, joka toimii sormenjälkilukijana. Näytön ollessa aktiivisena, sen molemmilla puolilla on valaistut pisteet, jotka toimivat takaisin ja sovellus näppäiminä. Näytön ollessa pimeänä näytön alla näkyy siis vain ja ainoastaan sormenjälkilukijan alue.

Ensikatsomalta näyttö on kirkas ja miellyttävä katsoa. Omaan makuuni Huawein automaattinen näytönkirkkauden säätö on hieman liian aggressiivinen, eikä ole oikein synkassa oman mieltymykseni kanssa. Tämä ongelma otsin tuntuu olevan lähes kaikilla puhelimilla, joten se ei ollut mitenkään yllättävää.

Käyttöliittymä on Huawein tuttu hieman iPhonemainen, jossa sovellusvalikkoa ei ole ja kaikki mitä puhelimeen on asennettu, on kotinäkymässä. Mate 9 Pro:n kohdalla ollaan kuitenkin visuaalisesti tultu pitkälle ja sovellusten kuvakkeet eivät näytä enää niin väkisin johonkin tiettyyn muottiin puristetuilta, kuten esimerkiksi viime vuotisissa Ascend-malleissa. Myös Huawei P9 tuntuu käyttöliittymän osalta hieman vanhanaikaisemmalta, vaikka käytännössä erot ovat pieniä. Kuitenkin Mate 9 Pro on ensimmäinen Huawein puhelin, johon en ole asentanut kolmannen osapuolen kotinäkymää, eli vaihtoehtoista käyttöliittymää.

Puhelimessa on 4000 mAh kiinteä Li-Po akku, joka riittää kohtuullisen hyvin raskaammassakin käytössä. Vähänkään enemmän puhelinta käyttävän kannattaa varautua pitämään Mate 9 Pro laturissa kiinni vaikkapa öisin. Positiivinen puoli on kuitenkin se, että omassa raskaimmassakin käytössä pärjäsin käytännössä aamusta iltaan yhdellä latauksella, vaikka puhelin jo varoitteli matalasta akun varaustilasta. Akkukesto on kuitenkin hyvin käyttäjäkohtaista, mutta omien kokemusteni perusteella Huawei asettuu selvästi ylimpään viidennekseen akkukeston suhteen.

Mate 9 Pro on varustettu Hisiliconin Kirin 960 kahdeksan ytimisellä suorittimella ja siitä on tarjolla kaksi versiota muistinsa puolesta. 64 Gt tallennustilalla ja 4 Gt keskusmuistilla varustettu tai 128 Gt tallennustilalla ja 6 Gt keskusmuistilla varustettu. Testipuhelin oli näistä jälkimmäinen, eli suuremmilla muisteilla varustettu. Muistikortille puhelimessa ei kuitenkaan ole paikkaa. Puhelin syö sisäänsä tarvittaessa kaksi SIM-korttia, eli tuplaliittymän kanssa pelaaminen on yhtä helppoa, kuin muissakin Huawein kahden kortin puhelimissa. Tällä kertaa testissä kokeiltiin vain, onko kahden kortin käyttöönotto yhtä helppoa kuin edeltävillä malleilla ja olihan se. Tarkemmin tupla-simmiin ei paneuduttu.

Kamerana Mate 9 Prossa on jo Huawein tavaramerkiksi muodostunut tuplakamera. Puhelimen takalevystä löytyy siis kaksi kameraa linsseineen: 20 megapikselinen ja 12 megapikselinen. Samaan aikaan selfiet hoitaa näytön yläpuolelta löytyvä 8 megapikselinen kamera. Tarkalleen ottaen tekniset tiedot kertovat takakameroille seuraavat tiedot: Summarit-H 1:2,2/27. Eli oletettavasti (laskennallisesti) aukko olisi 2,2 ja polttoväli 27 mm. Takakamera(t) kuvaavat videota 4K (UHD) tarkkuudella, kun taas etukamera kykenee FullHD-kuvan taltioimiseen.

Pääkameroilla kuvanlaatu menee selvästi älypuhelimien kärkeen. Puhelimella voi kuvata myös raakakuvaa, josta saa yllättävän pienellä vaivalla esimerkiksi Lightroomissa huomattavasti JPEG-kuvia parempaa tulosta. Eli raakakuva todellakin sisältää enemmän käyttökelpoista dataa kuin JPEG-kuvat. Jostain syystä etukameran kuvat tuntuvat olevan turhan pehmeitä tai sitten huomattavan haaleita. Se kuitenkin hoitaa hommansa kiitettävästi, joskaan ei yllä takakameroiden määrittämälle tasolle. Edes puhelimen kakkoskamerana.

Alla muutama esimerkki Huawei Mate 9 Pro:n kameralla otetuista kuvista. Lisää kuvia ja raakakuvien vertailua arvostelun video-osiossa (tulossa).

Videot ovat matkapuhelinkuvauksen mittapuulla erinomaisia, joskin värit eivät taltioidu aivan luonnollisina ja valotus tuntuu olevan hieman kirkkaan puolella. Kuva on myös jokseenkin pehmeää, mutta ei kuitenkaan aivan täyttä suttua. Kuvanlaatu riittää videoissa erinomaisesti pieniin nettivideoihin, mihin kännykän kameralla kuvattua materiaalia yleensä käytetäänkin.

Puhelimen näyttö on 5,5 tuumainen AMOLED ja sen resoluutio on 1440 x 2560 pikseliä. Puhelimen näytöllä erityisesti 4K (UHD) moodissa kuvatut videot ovat todella tarkkoja ja miellyttävää katsottavaa, mutta tietokoneella käsiteltynä 4K näytöllä kuvan haasteet nousevat helposti esiin.

Testin aikana puhelimeen tuli muutama päivitys. Tarkemmin en uskalla eritellä päivitysten määrää, koska niitä tippui pieniä ja isompia. Kuitenkaan ennen tai jälkeen päivitysten ei puhelin tuntunut huomattavan erilaiselta käytössä. Suorituskyky ei siis tuntunut kärsineen tai parantuneen merkittävästi päivitysten välillä. Tästä voisi päätellä, että suoraan paketista kaivettu puhelin on kohtuullisen hyvässä käyttökunnossa. Tämä on asia, jota olettaisikin laatumerkiltä, jollaiseksi Huawei on vahvasti kivunnut erityisesti parin viimeisen vuoden aikana.

Pokemon Go -testissä Mate 9 Pro pärjäsi hyvin. Poksuttelu söi akkua ihan kuten muillakin puhelimilla, puhelin lämpeni pelatessa ihan kuin muillakin luureilla, mutta itse pelaaminen oli sujuvaa kaikissa tilanteissa. Tuntui, ettei puhelin tökkinyt tai jumittanut missään pelitilanteissa, joka on hyvin positiivinen yllätys. Tähän ei oman kokemukseni mukaan ole vielä kyennyt moni puhelin. Myös kuvien käsittely puhelimella sujui mukavasti, eikä esimerkiksi Lightroom Mobile, VSCO tai Snapseed kaatunut tai jämähtänyt testin aikana kertaakaan.

Älypuhelinmaailman premium-merkkien lippulaivojen joukossa Huawei Mate 9 Pro on kuin kotonaan. Se on tyylikäs, suorituskykyinen ja varustettu kookkaalla akulla. Se ei kuitenkaan kokonaisuutena nouse lippulaivaryhmässä kaikkien yläpuolelle. Kuitenkin Huawei on tehnyt melkoisen loikan ja lunastanut paikkansa laatumerkkien joukossa. Siihen suhteutettuna Mate 9 Pro on Huaweille merkittävä malli. Ja kuten sanottua, se oli allekirjoittaneellekin pitkästä aikaa kiinnostava puhelin, josta ei löytynyt oikein mitään suurta purnattavaa.