Huawei tuo markkinoille P10 –sarjan, joka pyrkii parantamaan Huawein kameran vahvuuksia ja yleistä käytettävyyttä edelliseen malliin verrattuna. Pääsimme tutustumaan laitteisiin paria päivää aikaisemmin Ruotsissa, mutta julkaisukiellon tiukkuudesta johtuen, emme saaneet ottaa kuvia laitteista paikan päältä. Täten valitettavasti joudumme toimimaan Huawein pressikuvien varassa, joten pahoittelut tästä heti alkuun.

Huawei painottaa tälläkin kertaa erityisesti Leican kanssa yhdessä suunniteltua tuplakameraa ja tuo tähän paljon toivottuja muutoksia, joista yksi on optinen kuvanvakaaja. Kameraa on parannettu myös muuten ja kameran linssin terävyyttä reuna-alueilla (reunapiirto) on parannettu, joten vanhan mallin pientä sameutta ei ole enää havaittavissa. Tuplakamera käyttää 12 megapikselin kennoa väripuolella ja 20 megapikselin kennoa mustavalkopuolella. Tämän pitäisi mahdollistaa tarkemman tarkkuuden laadukkaalla värintoistolla komposiittikuvissa, joita kamera luo. Käytännössä mustavalkokuva väritetään värikennon väri-informaatiolla. Huawei lupaa kennon myös kaappaavan tällä kertaa 50 % enemmän valoa edelliseen verrattuna.

P10 Plus saa myös päivityksen linssin Leica-standardiin ja pikkuveljen Summarit-linssi vaihtuu pari pykälää parempaan Summilumixiin.

Päräyttävin ominaisuus oli kuitenkin kaksinkertainen hybridi-zoom, joka toimii tuplakameran avulla. Tämän avulla kamera pystyy myös mikroskooppiseen makrokuvaukseen n. 7 cm päästä. Tätä demottiin meille setelin avulla, jossa oli painettuna niin pientä tekstiä, että silmällä siitä ei saanut selkoa. Kuitenkin P10 ruudulla 2x zoomilla tästä sai jo kohtalaisesti selvää, mutta kuvan ottamisen jälkeen tätä pystyi vielä digitaalisesti zoomaamaan lisää, jolloin teksti oli koko ruudulla täysin selkeästi luettavissa. Tästä koitunut fiilis oli kuin CSI:n ”ENHANCE”-hetkissä, kohtalaisen päräyttävää, ellen sanoisi.

Potrettikuvausta vahvistamaan on kamerassa ”Leica Artistic Potrait” -toiminto, joka tunnistaa kasvot 190 tunnistuspisteellä. Tämä mahdollistaa mm. dynaamisen valaistuksen ja kontrastinkorjaamisen kuvaamisen jälkeen. Lisäksi potrettitoimintoon on lisätty ”Natural make up” -efekti, jolla kohteen meikkien väri- ja kontrastisyvyyttä pystytään korjaamaan tarvittaessa jälkikäteen. Tämän lisäksi toiminto pystyy myös korjaamaan ihon tekstuuria luonnollisesti.

Tuplalinssin kaappaaman syvyysdatan avulla onnistuvat tällä kertaa luonnollisemmat bokeh-efektit kuin P9:llä ja toiminto toimiikin yllättävän hyvin. Näytöllä näytetään efektistä matalalaatuinen versio kuvan ottamisen jälkeen ja kun kohdennus on valittu, renderöidään kuvasta täysilaatuinen noin kahdessa sekunnissa. Bokeh toimii nyt myös mustavalkoisella kennolla Huawein mukaan ”natiivisti”, mitä ikinä se sitten tarkoittaakin, sillä käytössä on kuitenkin softaa.

Etukamera on tällä kertaa myös Leica-sertifioitu ja käyttää f/1.9 -aukkoa. Kennon luvataan myös olevan kaksi kertaa valovoimaisempi kuin edeltäjänsä.

Puhelimen muotoilu on selvää Huawein muotokieltä ja jatkaa edellisten laitteiden linjaa. Tämä on postiivista, sillä esimerkiksi Honor 8 tuntui todella hyvältä kädessä pyöristettyjen muotojensa ansiosta. P10 kuitenkin hienosäätää tätä ja viimeisetkin kulmat laitteen reunoilta on poistettu.

Puhelimen koko runko takaosaa myöten on tehty yhdestä alumiininpalasta. Huawei on myös onnistunut piilottamaan antennit todella tyylikkäästi takalevyn alareunaan ja kamera-moduulin yläreunaan. Metallirakenteesta huolimatta ei kameroita ole nostettu ulos puhelimen pinnasta, vaan ne ovat Honorin ja edellisten P-sarjalaisten tavoin samalla tasolla takalevyn kanssa. Tämä on erityisen hieno suoritus ottaen huomioon, että laite on vain 6,98 mm paksuinen.

Sormenjälkitunnistin on laitteen etureunassa ja tällä kertaa se toimii myös kotinäppäimenä. Sormenjälkitunnistin toimii eleillä myös paluu- ja moniajonappina. Tämän avulla ruudulle vapautuu virtuaalipainikkeiden verran lisää ruututilaa. Mikäli eleet tuntuvat käytössä hankalalta saa ne kuitenkin tarvittaessa valikosta pois päältä ja vanhat virtuaalipainikkeet takaisin ruudulle. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 5, jonka luvataan kestävän kaksi kertaa paremmin naarmuttamista kuin edeltäjänsä.

Huawei tuo P10:n takalevyyn erityisen Diamond Cut -pinnoitteen, joka tehdään laserleikkaamalla pieniä ”timantteja” takakanteen ja tämän jälkeen anodisoimalla metalli. Lopputulos on hieman Nokian vanhoja kameleonttikuoria vastaava valon taittumisen mukaan sävyä vaihtava pinta. Plussana saadaan vielä sormiin lisää kitkaa ja parempi kädessä pysyvyys. Pinnan tekstuuri tuntui sormissani paremman sanan puitteissa ”rihlatulta”, joka oli kuitenkin todella iso muutos nykyisten lasilevyjen liukkauteen.

Diamond Cut -pinnoite tuodaan markinoille Dazzling Blue ja Dazzling Gold -väreissä. Tavanomaisempi Sandblast-pinnoite tuodaan myyntiin kultana, mustana ja hopeana.

Huawei tuo markkinoille näiden lisäksi Sandblast-pinnoitteella yhdessä Pantonen kanssa vuoden 2017 värin, Greeneryn (Pantone 15-0343), mukaan sävytetyn vihreän. Kyseessä on väri, joka itselle ainakin osui ja upposi, sillä se on mukavan päräyttävä ja erilainen tavallisen mustan, sinisen ja harmaan keskellä. On kuitenkin varma, että se ei kaikille sovi.

Laitteen sisuksissa pyörii kahdeksanytiminen järjestelmäpiiri, jonka suorittimina toimivat 4x Cortex A73 2,4 GHz ja 4x Cortex A53 1,8 GHz. Kyseessä on samalla maailman ensimmäinen Cortex A73 -pohjainen järjestelmäpiiri.

Huawein edistynyt virranhallinta on myös mukana tekoälyoptimointinsa kanssa ja tällä kertaa Huawei tuo mukaan myös ”Ultra Memory” –toiminnon, joka eheyttää RAM-muistia automaattisesti ja samalla myös pakkaa tarvittaessa lennossa muistia. Huawei on myös parantanut käyttöliittymäytimen muistinhallintaa. Mikäli virta silti tuntuu loppuvan ennen aikojaan, löytyy laitteesta vielä Huawei SuperCharge -toiminto, jonka luvataan 30 min latauksella antavan virtaa päivän käyttöön. Itse laitteiden akun koot ovat 3200 mAh (P10) ja 3750 mAh (P10 Plus). P10 lataa standardin C-tyypin USB-liitännän kautta.

Kiinnostavana pikanttina lisänä, P10 osaa käyttää sisäistä tekoälyään parantamaan GPS-paikannusta ja tämän pitäisi pystyä ennakoimaan mihin käyttäjä on matkalla, jolloin GPS:n ei pitäisi katketa esimerkiksi tunneleissa tai katvealueilla. Kiinnostuneena odotan, miten paljon tämä tulee vaikuttamaan Pokemon Go ja Ingress-pelaajiin.

P10:n kanssa ei myöskään tarvitse heittää kalliita kuulokkeita kierrätykseen, sillä laitteesta löytyy edelleen 3,5 mm kuulokeliitäntä.

Puhelinten suositushinnat: P10 599 € ja P10 Plus 799 €