Saimme testiin Braunin Oral-B –sarjan top-of-the-line sähköhammasharjan Genius 9000:n ja päätimme ottaa selvää, miksi ihmeessä niinkin analoginen asia kuin Sähköhammasharja tarvitsee digitaalista lisää Bluetoothin ja älypuhelimen muodossa.

Kun näin ensimmäisen kerran julkaisutiedotteen Bluetooth sähköhammasharjasta, en ollut uskoa silmiäni. Minusta idea oli niin hullu että laite oli pakko saada testiin. Tässä meni kuitenkin pieni hetki sivuston muutoksen alla ja hullumpiakin ideoita on tullut tällä välin, kuten Nokian Bluetooth-hiusharja…

Ennen kuin takerrun tuohon bluetoothin ”hulluuteen” enempää, painotan että Braun on jo pitkään upottanut high-end laitteisiinsa radiolähettimiä. Vanha Triumph-sarjan hammasharjani pystyi käskyttämään RF-signaalilla paristokäyttöistä LCD-näyttöä, joka näytti hammasharjan käyttötilan ja sisälsi harjausopastajan. Painakaa tämä mieleen, sillä palaamme tähän hieman myöhemmin.

Genius 9000 on tuotteistuksensa puolesta ns. täydellinen hammashygieniaan ja itse harjan mukana tulee hurja määrä lisätarvikkeita.

Langattomia latureita tulee mukana kaksi. Toinen on kylpyhuoneeseen sopiva pöytäteline, jossa luukulla suojattu teline harjapäille kun laite ei ole käytössä.  Tämä on käytännössä sama laturi jota on jo vuosia nähty vanhemmissa high-end laitteissa.

Toinen on matkakäyttöön suunniteltu suojakotelo, joka toisin kuin vanhoissa Triumpheissa, on tehty komposiittimuovista. Koteloon on myös vihdoin ja viimein upotettu induktiolaturi, joten varsinkaan pitkään reissuun ei tarvitse repiä laturiosaa aikaisemmin mainitusta pöytätelineestä. Tosin perheen pitää olla iso tai matkan pitkä, sillä yhdellä latauksella laitteessa riittää virtaa 12 päiväksi yhdelle ihmiselle kahdella päivittäisellä harjauksella laskettuna. Kyseessä on Oral-B:n pisin akunkesto yhdessäkään harjassa tähän asti. Käytännössä Braun lupaa 60 minuuttia käyttöaikaa yhdellä täyteen latauksella. Kotelo toimii myös telineenä matkapuhelimelle jonka avulla voi myös reissussa käyttää Oral-B -appia, josta hieman myöhemmin lisää.

Tämän lisäksi  kotelossa on USB-liitäntä läpilataukselle. Valitettavasti kotelo ei itse ota virtaa vastaan USB-laturilla, vaan käyttää omaa virtalähdettä joka tulee mukana pakkauksessa. Läpilataus on periaatteessa hyvä idea, varsinkin sellaiselle joka matkustaa pelkällä käsimatkatavaralla ja haluaa vähentää mukana kannettavan rojun määrää.

Valitettavasti toteutus hieman ontuu… Testatessamme paljonko virtaa kotelo syöttää kun sillä ladataan modernia matkapuhelinta, antoi kotelo vajaata ampeeria vaikka harja ei ollut latauksessa.  Mistään pikalaturista ei ole tosiaan kyse.

Tilanne oli kuitenkin vieläkin pahempi ladattaessa harjaa samaan aikaan. Tällöin latausvirta tippui noin puoleen ampeeriin, joten laitteella lataa korkeintaan matkapuhelimen täyteen yön läpiladattaessa. Suosittelemmekin matkalla lataamaan harjan päivällä kun sitä ei tarvitse ja matkapuhelimen silloin kun harja ei ole latauksessa.

Paketissa tulee mukana myös sovelluksen käyttöä ajatellen imukuppiteline jolla puhelimen saa sopivalle korkeudelle sovelluksen toimintoja ajatellen. Imukuppitelineen lisäksi tulee mukana neljä erilaista harjaspäätä: herkille ikenille, normaali, kiillottava ja ”hammaslankaava”, joten kaikkiin ominaisuuksiin pääsee tietenkin saman tien käsiksi.

Itse harja on totuttuun tapaan aika pitkälti saman näköinen ja tuntuinen kuin Oral-B:n harjat, kuitenkin litium-teknologiaan perustuvan akkunsa ja bluetoothin ansiosta kevyempi ja hieman sirompi kuin RF-pohjainen Triumph.

Toisin kuin vanha Trimphini, osaa harja myös näyttää suoraan ledillä rungossaan mikä toimintatila on käytössä, oli se sitten herkkä, kiillotus, normaali tai kielenpuhdistus. Tämä onkin suuri etu silloin kun sovellusta ei haluta käyttää tai puhelin ei ole kylpyhuoneessa mukana. Toimintatilaindikaattorin lisäksi harjasta löytyy ilmaisin bluetooth-yhteydelle ja akkuvarauksen tilaledit. Harja myös ilmoittaa punaisella valolla jos tätä painaa liian kovasti hampaita vasten.

SAMSUNG CSC

Noniin itse sovellukseen… Kuten mainitsin vanha Triumphini pystyi näyttämään isolla näytöllä varustetulla palikalla toimintatilat, ajastimet ja harjattavan sektorin erillisellä LCD-näytöllä. Tämä oli kuitenkin sellanen värkki ettei sitä halunnut kantaa mukana reissuihin ja osittain tämän takia osa harjan ominaisuuksista menetettiin kun sitä kuljetettiin mukana. Kuvan LCD-näytöstä voi halutessaan vilkasta tämän linkin takaa.

Braunin insinöörit ovat kuitenkin tajunneet että miltei jokaisella on älypuhelin jossa on bluetooth ja siirtänyt tuon LCD-näytön ominaisuudet erilliseen softaan jolla harja ja puhelin voivat puhua toisilleen. Tämä onkin hyvä, sillä yhdistettynä matkakoteloon ovat entisen näytön toiminot aina matkassa.

Aikasemmin mainittu ajastin näyttää harjauskellon lisäksi myös harjattavan hammassektorin ja paljonko sektorin harjausaikaa on jäljellä.

Ajastimen kelloa voi säätää itselleen sopivaksi ja sovelluksesta löytyy myös tila harjalle joka ottaa huomioon jos käyttäjällä on hammasraudat.  Pitää kuitenkin tässä välissä huomauttaa että harja osaa ilmoittaa harjaussektorin vaihtumisesta värähtämällä, joten appia ei ole välttämätöntä avata pelkän ajastimen vuoksi.

Olisi kuitenkin tylsää jos appi olisi pelkkä ajastin ja tämä ei välttämättä tarvitse kaverikseen paketissa tulevaa imukuppiliitäntää. Tämän takia on Braun lisännyt appiin myös puhelimen kameraa käyttävän harjauskulman huomioivan sektorinäytön + ajastimen, joka on hyväksi niille jotka hankkivat sähköhammasharjan ensimmäistä kertaa ja haluavat oppia oikean harjaustekniikan. Valitettavasti ainakin Galaxy S7:lla kulman tunnistus sekoili satunnaisesti ja muutaman käyttökerran jälkeen ainakin itse palasin vakiomuotoiseen ajastimeen, sillä harjan asennot olivat pitkälti lihasmuistissa. En myöskään tykännyt ajatuksesta että puhelimen kamera kuvaa minua jatkuvasti harjatessani.

Braun on myös ajatellut nykyajan kiireistä ihmistä ja tuon parin minuutin harjauksen ajan on mahdollista näyttää samalla ruudulla esimerkiksi tulevat kalenteritapahtumat tai viimeisimmät uutiset maailmalta.

Digiajan itseseuraajia varten apsi ottaa myös dataa harjauksista ja palkitsee niistä erinäköisillä virtuaalisilla saavutuksilla ja tietenkin näyttää viimeisimpien harjauksien historiatiedot. Halutessaan nämä voi jakaa tietty someen tai suoraan suuhygienistille.

Harja myös pystyy tallentamaan viimeisen 30 harjauksen statistiikan itseensä, joten datan saa talteen vaikka puhelin ei olisi ollut yhteydessä harjaan.

Valitettavasti jos käyttäjiä on useampia on tämä hieman hankala toiminto, sillä muiden harjaukset saattavat sotkea statistiikan. Onneksi asetuksista voi kuitenkin kytkeä toiminnon pois. Toivottavasti Braun pystyy korjaamaan tämän jollain softapäivityksellä.

Jotta harjaan kytkeytyneen puhelimen tunnistaa helposti, mahdollistaa apsi myös harjan kustomoinnin harjassa olevien RGB-ledien avulla. Täten esimerkiksi äidille voi laittaa harjan ledin palamaan punaisella, isälle sinisenä, tyttärelle valkoisena jne… Tämä helpottaa varmistamaan että varmasti oikean harjaajan puhelin on kulloinkin kiinni harjassa.

Harja itsessään on todella mukava keventyneen painonsa ja rungon kavennuksen avulla, ja verrattuna vanhaan nikkelicadmium Triumphiin tuntuu Genius jaksavan huomattavasti paremmin harjaamista. Harjaustilan näyttöä ja kelloa lukuunottamatta muut bluetooth-ominaisuudet olivat alkuinnostuksen jälkeen lähinnä turhakkeita joihin ei jaksanut enää koskea. Uskoisin kuitenkin että lapsen hammasharjausta on helpompi motivoida virtuaalisilla palkinnoilla.

Hampaat eivät ole koskaan edes vanhalla rakkaalla Triumphillani tuntuneet niin puhtailta kuin tämän harjan ProClean toiminnolla, joka tuottaa harjaspäähän 40000 sykähdystä ja 10500 edestakaistaliikettä minuutissa. Ajastimen siirto älypuhelimeen on fiksu muutos tuttuun Oral-B:n high-end -konseptiin ja latauskotelo läpilatauksella on hyvä idea, mutta toivomme että seuraavaan versioon tämän matala latausteho on jo korjattu. Hammasharjana Genius 9000 edustaa tulevaisuutta, mutta sen hinta ei välttämättä vielä osu tavallisen kuluttajan kohdalle sillä laite maksaa huimat ~190e. Jos kuitenkin hankinnassa on toimiva ja hyvin puhdistava harja on Genius 9000 hyvä vaihtoehto.

 

 

Fernweh