Adobe on panostanut viime vuosina paljon myös mobiilivalokuvaamiseen ja sovelluksiin. Photoshopista ja Lightroomista molemmista on tuotu mobiililaitteille versioita, joskus enemmän ja joskus vähemmän onnistuneesti. Samalla, kun kuvien käsittely on monipuolistunut myös mobiililaitteilla, enemmän ja enemmän kuvia otetaan järjestelmäkameralla tai pokkarilla, josta ne siirretään mobiililaitteelle. Adobe on panostanut erityisesti Lightroom Mobileen, sillä on voinut esimerkiksi editoida raakakuvia jo aiemmissa versioissa niin kännykän kameran DNG-tiedostoista, kuin joistain kännykälle siirretyistä kameran raakakuvista.

 

Lightroom Mobilen uusin päivitys tuo mobiililaitteelle mahdollisuuden kuvata raakakuvaa HDR-muodossa. Tämä tarkoittaa sitä, että kameralla taltioidaan sama tilanne esimerkiksi kolmella eri valotuksella ja ne yhdistetään niin, että kuvan dynaaminen alue on laajempi, kuin vain yhdellä valotuksella kuvattuna. Tällöin saadaan enemmän yksityiskohtia niin kirkkaan valon alueilta, kuin hämärämmiltäkin alueilta kuvassa.

Lightroom Mobilen uusimmassa versiossa on mahdollista ottaa juurikin kolmen valotuksen yhdistelmä HDR-kuvaksi raakakuvana. Lightroom Mobilen kamerasovellus automaattisesti valitsee tilanteeseen parhaat valotukset ja yhdistää ne yhdeksi laajemman dynamiikan omaavaksi kuvaksi. Käytännössä kamera ottaa nopeasti peräkkäin kolmella eri valotuksella DNG-raakakuvat ja yhdistää ne HDR-raakakukaviksi samassa tiedostomuodossa. Tällöin kuvasta on mahdollista saada käsittelyvaiheessa enemmän irti ja laadun kärsimättä pystyy tekemään monipuolisempaa ja rankempaa käsittelyä.

Emme ole ehtineet itse tekemään käytännön testejä sovelluksella, mutta palaamme asiaan varmasti myöhemmin. Alla vielä suora kokonainen lainaus Adoben tiedotteesta:

Adobe tuo Lightroom Mobileen raw HDR -kuvausvalmiudet niin iOS- kuin Android-laitteisiin, minkä ansiosta käyttäjät voivat ottaa entistä näyttävämpiä kuvia älypuhelimellaan.

Adobe on päivittänyt Lightroom Mobile -sovelluksen. Uusi versio tuo iOS- ja Android-käyttäjille mahdollisuuden kuvata raw HDR -formaatissa. Sen ansiosta kuviin on mahdollista saada entistä parempi värisyvyys. Sovellus lukee ympäristön ja säätää valotuksen. Tämän jälkeen sovellus ottaa kolme kuvaa ja yhdistää ne yhdeksi, korjatuksi kuvaksi.

Aiemmin käyttäjän olisi pitänyt ottaa nämä kolme kuvaa yksisilmäisellä peiliheijastuskameralla eri valotuksilla, siirtää ne tietokoneelle ja yhdistää ne editointiohjelmalla kuten Photoshop, Adobe Camera Raw tai Lightroom. Nyt sama onnistuu yhdellä näpäytyksellä Lightroom Mobilen avulla. Katso video uudesta ominaisuudesta täältä.

Päivitykseen kuuluu myös muita parannuksia, kuten Force Touch -toiminnon tuki iOS-laitteille sekä erilaisia valintamahdollisuuksia Androidille.

Lightroom Mobile on saatavissa valituille älypuhelinmalleille. Lisätietoja löytyy blogista.