Testasimme pikaisesti helmikuussa myyntiin tullutta Samsungin uutta A-sarjalaista, Galaxy A5 –puhelinta.

Ensivaikutelma puhelimesta on positiivinen; ulkonäkö ja käsituntuma noudattavat perinteistä Samsungin muotoilua, joka miellyttää omaa silmääni. Miinusta tulee puhelimen takaosasta, sillä vaikkakin se on kaikessa sileydessään tyylikäs, on se myös todella liukas. Toisaalta ongelma on helposti korjattavissa erillisellä suojakuorella, mutta kyseessä on turha lisäkulu jonka Samsung olisi voinut materiaalivalinnoilla estää.

Puhelimessa ei ole notifikaatiolediä, mikä tulee itselleni pienenä pettymyksenä. Ongelma on ratkaistu Always-on-display –ominaisuudella, jolloin sekä kellonaika että notifikaatiot näkyvät ruudulla, jopa näytön ollessa ”pois päältä”. Edellä mainittujen lisäksi näytöllä näkyy myös akun tila. Ominaisuus on kätevä esimerkiksi yöaikaan, jolloin itse pidän siitä, ettei näyttöä tarvitse laittaa kokonaan päälle tarkistaakseni kellonaikaa.

Näyttö on laadukas ja terävä, joka on jopa pieni yllätys tämän hintaluokan laitteessa. Näytön näkee selkeästi myös jopa kirkkaassa auringonpaisteessa, joka etenkin näin kevään kynnyksellä tekee puhelimen käytöstä ulkona mukavampaa.

Plussaa laite saa vielä vedenkestävyydestä ja sormenjälkitunnistimesta, joka on liitetty edessä olevaan kotinäppäimeen.

Tähän asti puhelin on ylittänyt odotukset ja tarjonnut loistavat ominaisuudet keskihintaiselle (n. 449 €) puhelimelle. Valitettavasti kameran puutteelliset ominaisuudet kuitenkin pudottavat käyttäjän takaisin todellisuuteen.Videokuvauksessa ei ole optista kuvanvakaajaa, joten videoista tulee helposti melko täriseviä. Puhelimella ei myöskään saa kuvattua 4K-tasoista videota. Valokuvia ottaessa jälki on laadukasta hyvässä valaistuksessa, mutta hämärässä kuvista tulee helposti mössöä. Etukamerasta puuttuu myös automaattitarkennus , joten ahkerat selfie-kuvaajat saavat napsia onnistunutta otosta vähän useampaan otteeseen.

 

Yhteenvetona todettakoon, että puhelin on kuitenkin hyvä vaihtoehto keskihintaiselle puhelimelle. Mikäli kameran ominaisuuksista kykenee tinkimään, niin ainakin peruskäyttäjälle puhelin antaa varmasti rahoille vastinetta.

Tekniset tiedot Galaxy A5 (2017):stä: 

Samsung Galaxy A5 on varustettu 1,9 GHz:n kahdeksanydinsuorittimella (Samsung Exynos 7880), kolmen gigatavun RAM-muistilla, 32 Gt:n sisäisellä tallennustilalla ja jopa 256 Gt:n muistikortteja tukevalla mikroSD-korttipaikalla. Laitteessa on 5,2’’ FHD (1920 x 1080) Super AMOLED -näyttö ja 4G-yhteydet (300/50 Mbps). Akun kapasiteetti on 3000 milliampeerituntia ja se on varustettu pikalataustoiminnolla. Fyysiset mitat ovat 146,1 x 71,4 x 7,9 mm. Takakamera on 16 MP (PDAF/f1.9). Etukamera 16 MP (f1.9). Käyttöjärjestelmä Android 6.0.1 Marshmallow. Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz) -tuet, USB Type-C, ANT+, NFC (UICC, eSE), Bluetooth v4.2, GPS + Glonass. Anturit: kiihtyvyysanturi, etäisyysanturi, geomagneettinen anturi, RGB-valoanturi, barometri, sormenjälkitunnistin. IP68-suojaluokitus. S-Voice ja Samsung Knox, Samsung Pay.