PowePoint, Keynote, Slides… nämä ovat syypää aina yhtä ihanien kalvosulkeisten katoamiseen työpaikoilta ja luokkahuoneista.
Kalvojen vaihtaminen on vaihtunut näppäimistön hakkaamiseen, jotta uusi dia saadaan esityksessä esille. Onneksi asian voi hoitaa tyylikkäämmin ja käyttää uutta esitystyökalua vanhempien yksinkertaisten ja tyylittömien sijaan.
Logitechin Spotlight on uusi esityskaukosäädin, joka on tyylikkäämpi kuin kilpailijansa ja jolla on muutama uusi temppu parantamassa omaa esitystä.

Spotlight on kallis. Se maksaa 150 euroa kun kilpailevia malleja saa noin 50 euron paikkeilla. Spotlightin puolustukseksi se myös näyttää ja tuntuu kilpailijoitaan paremmalta ja laadukkaammin tehdyltä.
Se on muovia, mutta tukevaa sellaista ja alumiinista tehtynä se painaisi enemmän. Paino tällaisella laitteella on tärkeää, koska sitä on tarkoitus pitää kädessä koko esityksen ajan.

Paketointi on tyylikäs ja pitää sisällään itse ohjaimen, USB A -> USB-C kaapelin ja lähettimen. Ohjelmisto ladataan ensimmäisellä kerralla Logitechin sivustolta mutta jatkossa USB-lähetin ehdottaa asentamista automaattisesti pienen odottelun jälkeen.

 

Ohjaimen mitat ovat 131,3 x 28,1 x 12,1 mm ja paino 49,2 g. Se ei mahdu valitettavasti mitenkään käden sisään, toisin kuin esimerkiksi Logitechin R400, mikä mielestäni on outoa. Se on myös täysin symmetrinen muodoltaan ja hieman liukkaan oloinen. Toimintasäde on jopa 30 metriä.

Nappeja ohjaimessa on kolme. Ylimmäisellä aktivoidaan liikeohjattava hiiri tai Spotlight valo, keskimmäisellä siirrytään esityksen seuraavaan kohtaan ja alimmaisella pystyy palaamaan takaisin esityksessä. Kyseessä on siis hyvin yksinkertainen kapula.

Aivan laitteen pohjasta löytyy USB-lähetin, joka on helpoin tapa yhdistää Spotlight tietokoneeseen. Onneksi Spotlight tukee myös Bluetooth-yhteyttä, joten käyttö moderneilla ultrakannettavilla onnistuu ilman adaptereita. USB-lähettimessä on pieni lenkki, joka helpottaa lähettimen ulosvetoa ohjaimesta.

Akun luvataan kestävän jopa kolme kuukautta latausten välillä. Jos Spotlightista olisi päässyt akku loppumaan voi sen ladata minuutissa suoraan tietokoneen USB-C-liitännästä, mikä riittää kolmeksi tunniksi. Tämä on huomattavasti kätevämpää kuin paristojen käyttö. Spotlight myös sammuttaa itsensä automaattisesti silloin kun se ei saa yhteyttä tietokoneeseen.

Laitteen käyttöönotto vaatii valitettavasti asennusohjelmiston asentamisen, joka on myös kaikkien ominaisuuksien käyttöä varten pakollinen. Asennusohjelmisto parittaa ohjaimen ja USB -lähettimen keskenään, minkä jälkeen asennus uuteen koneeseen on helppoa. Liität vain lähettimen USB -väylään tai yhdistät ohjaimen suoraan Bluetoothilla. Spotlight-valon käyttö vaatii kuitenkin erillisen ohjelmiston asentamisen edelleen tietokoneeseen.

Parittaminen Bluetoothilla vaatii sen, että ylintä ja alinta näppäintä pidetään hetki pohjassa, jolloin ohjain värähtää ja ledi yläosassa alkaa vilkkua.

Spotlightin lisäksi voi myös ajastimen säätää ohjelmistosta. Se värisee viisi minuuttia ennen ajan loppumista ja silloin kun aika on loppunut. Näin esittäjä pystyy seuraamaan paremmin omaa ajankäyttöään seuraamatta aktiivisesti kelloa.

Asetuksista voi myös määritellä lisäominaisuuksia näppäimille. Spotlight-painikkeesta saa näytölle esitykseen joko korostusympyrän tai kohteen suurennuksen, mutta ei molempia yhtä aikaa. Seuraava ja taakse -näppäimiin voi ohjelmoida pitkään painaessa erityistoimintoja, joita ovat suomennettuna: Nopeasti takaisin (Fast backward), musta ruutu (Black screen), vieritys (Scroll), äänenvoimakkuuden säätö (Volume Control) ja näppäinyhdistelmä (Custom Keystroke).

Ohjelmisto poistuu myös näytöltä välittömästi kun muuta ikkunaa klikkaa, mikä on mielestäni hieman erikoinen valinta Logitechilta.

Käytössä Spotlight on kätevä. Se ei vie huomiota puhumisesta ja Spotlight-ominaisuus eroaa positiivisesti perinteisestä hiiristä tai laserpointerista. Spotlight tukee PowerPointin lisäksi myös Applen Keynotea, Googlen Slidesiä ja monia muita vastaavia ohjelmistoja.

Onko Logitechin Spotlight 149 euron arvoinen? Ei mielestäni. Se on tyylikäs, siinä on käteviä ominaisuuksia PowerPoint-velhoille ja akunkesto on todella pitkä.
Noin 50 euroa edullisempi hinta parantaisi Logitech Spotlightin hintasuhdetta merkittävästi.