Olen viimeisen parin viikon aikana juonut kuplavettä litratolkulla. Syynä siihen on keittiöömme kotiutunut SodaStream Power -hiilihapotuslaite, joka edeltäjistään poiketen hiilihapottaa veden automaattisesti yhdellä napin painalluksella. Kyseessä ei välttämättä ole se kaikkein tarpeellisin toiminto, sillä kaksi aikaisempaa versiota omistaneena voin sanoa, ettei tuo veden hapottaminen ollut kovinkaan työlästä aikaisemminkaan. Jotain kovin kiehtovaa tässä uudessa sähkökäyttöisessä laitteessa kuitenkin on, eikä se toisaalta ole kovin yllättävää tällaisten gadget-friikkien perheessä.

 

SodaStream Power on tunnetun Sveitsiläisen Yves Béharin suunnittelema, joka on tehnyt yhteistyötä lukuisten teknologia- ja muotitalojen kanssa. Laitetta on saatavilla mustana tai valkoisena ja sen design on viimeistelty harjatulla teräksellä ja metallisella jalalla sekä pullon lukolla.

Laitteesta löytyy kolme eri hapotusvoimakkuutta, joten sillä on helppo löytää itselle sopiva hapokkuus. Napit tuntuivat ainakin ihan ensimmäisillä käyttökerroilla yllättävän jäykiltä, sillä jostain syystä niiden oletti toimivan aika pienestäkin hipaisusta. Ahkeran käytön jälkeen niihin on kuitenkin joko tottunut tai sitten ne ovat tulleet hieman herkemmiksi.

Aiemmista laitteista poiketen pulloa ei myöskään tarvitse erikseen kiertää hapotuslaitteeseen kiinni, vaan sen asettaminen paikalleen sujuu todella vaivattomasti. Sodastreamin pullojen muotoilu on muuttunut vuosien varrella, ja tämä Powerin mukana tullut uusi pullo on hieman edellisiä pulloja pidempi ja kapeampi. Se on viimeistelty tyylikkäästi metallin värisellä pohjalla ja korkilla, jotka sopivat saumattomasti laitteen tyyliin. Myös vanhan malliset pullot käyvät tuohon uuteen laitteeseen, joten koko pullovalikoimaa ei tarvitse uusia laitteen upgraden myötä. Pullon lisäksi myyntipakkauksessa tulee mukana yksi kaasupullo.

Terveelle ihmiselle sähkökäyttöisyys ja pullon asettamisen helppokäyttöisyys ovat tietenkin vain kirsikka kakun päällä, mutta joillekin käsien terveysongelmista kärsiville ihmisille tämä saattaa olla ainoa keino kyetä käyttämään tällaista laitetta. Kyseessä ei ole siis pelkkä laiskan ihmisen luksushärveli.

SodaStreamille löytyy useampia eri makutiivisteitä erilaisille limuille ja maustetuille kuplavesille, mutta täytyy sanoa että oma suosikkini on tavallinen hiilihapotettu vesi. Vettä on kuitenkin kiva välillä maustaa tuoreilla marjoilla ja hedelmillä tai yrteillä ja siihen Sodastreamin oma karahvi onkin ollut oivallinen keksintö. Karahvi on riittävän tilava ja hillityn tyylikäs, joten se sopii myös tarjoilupöytään. Valitettavasti SodaStream Powerin myyntipakkaukseen tuo karahvi ei kuulu, vaan se on ostettavissa erikseen.

Pienenä miinuksena voisi tässä vaiheessa sanoa laitteen muotoilusta sen, että laitteen pohjaan tai sen alla oleviin jalkoihin ei ole tehty uraa virtajohdolle, vaan johto pitää vetää jalkojen yläpuolelta välttääkseen notkumisen. Kyseessä on lähinnä esteettinen haitta. Sähkökäyttöisyyteen liittyen lisää miinuksia siitä, että laite vie taas yhden sähköpistokkeen paikan keittiöstä. Langallisuus myös rajoittaa laitteen sijoittamista verrattuna vanhaan sähköttömään laitteeseen jonka pystyi sijoittamaan halutessaan mihin vain.

Jotain viehättävää tuossa napin painamisessa ja koko prosessin seuraamisessa kuitenkin on, sillä koneen saavuttua on kuplaveden kulutus taloudessamme vähitään kolminkertaistunut ja saimme kokonaisen kaasupullon tyhjennettyä alta aikayksikön.

Laitteen äänentaso on muuten varsinkin SodaStreamin halvimpaan JET-laitteiseen verrattuna lähes äänetön, ja tätä kehtasi käyttää muun perheen nukkuessa. Arvostimme myös testissä automaattista ylipaineen vapautusta jonka kone teki hallitusti ilman pelkoa kuohunnasta.

Onko uusi noin 150 euron hintainen SodaStream Power sitten se ihan must have -laite keittiöön? Ei välttämättä, sillä halvemmatkin mallit ajavat saman asian. Esimerkiksi samalta suunnittelijalta peräisin oleva SodaStream Source tarjoaa halvempaa vaihtoehtoa samantapaisella muotoilulla mutta muovisella rakenteella.

Kyseessä on siis ehdottomasti lifestyle-tuote, jonka käyttäjät haluavat laitteelta helppokäyttöisyyttä ja ennen kaikkea tyylikästä designia hieman tavallista kalliimmassa hintaluokassa. Jos haluat pientä luksusta keittiöön, eikä hinta huimaa päätä liikaa, niin tuote kannattaa ehdottomasti lisätä ostoslistalle.