Peliläppärit ovat itselle jossain määrin uusi tuttavuus, koska olen harrastanut tässä käytössä pöytäkoneita käytännössä koko ikäni pääasiassa hinta-teho -suhteen ja päivitettävyyden takia. Tämän takia olikin kiinnostavaa päästä testaamaan miltä tuntuu käyttää HP:n juuri pelikäyttöä varten suunniteltua Omen-sarjan kannettavaa tietokonetta.

Koneen paketista esille ottamisessa pistää silmään sen musta ja punainen väriteema joka paikassa: metallinen logo kannessa, näppäimistön napit ja sen taustavalaistus. Läppärin kansi ja näppäimistön reunat muistuttaa kauempaa katsottuna hiilikuitukuviota, mutta kannen pinta tuntuu kosketuksessa enemmänkin kumimaiselta muovilta. Näppäimistön ympäristö taas tuntuu tavalliselta liukkaalta muovilta.

Kannen avaaminen paljastaa 17,3 tuuman näytön ja näppäimistön numeronäppäimistöllä. Tietokoneen näytön resoluutio on 1920 x 1080 kuvapistettä ja IPS-tekniikan takia sekä värit että mustan tasot ovat erittäin hyviä. Näytön taustavalon saa säädettyä tarvittaessa hyvin kirkkaaksi ja käyttöä auttaa näytön heijastuksia estävä mattapinta. Näytön yläpuolella on ok-tasoinen web-kamera mikrofonilla ja sen alapuolella pieni HP:n logo.

Näppäimistön kytkimet ovat perinteiset saksimalliset ja niillä tavallinen kirjoittelu sujuu oikein mukavasti ja suhteellisen äänettömästi. Näppäinten pinta on mattamuovia. Käyttöä haittaa jonkin verran näppäimistön tyylitelty laatikkomainen fontti, josta ei nopealla vilkaisulla tahdo saada heti selvää.

Vilkaisuja tarvitaan ainakin alkuvaiheessa, sillä näppäinten asettelu eroaa jonkin verran tavallisesta ja outona valintana nuolinäppäinten asetteluksi on valittu sivunuolet normaalin kokoisena ja niiden välissä ylös-/alas-napit puolikkaan napin korkuisina.

Näppäimistön taustavaloa on käytännössä pakko käyttää, koska ilman sitä punaisella värillä painetut kirjaimet katoavat näppäimien tummaan taustaan liian helposti. Taustavalon tasoa ei voi säätää, mutta onneksi se on oletuksena sopivalla tasolla.

Ainakin itselle epäkäytännöllisenä ratkaisuna funktionäppäimet näppäimistön yläreunassa on oletuksena varattu medianäppäimille, näytön taustavalon säätöön ja muihin erikoistoimintoihin, minkä takia normaalit F1-F12 -toiminnot ovat tarjolla vain funktiovaihtonapin takaa. Koko funktionäppäinten rivi on puolikkaan napin korkuinen.

Omenin vasemmalla reunalla on yksi USB2-portti, kuulokeliitäntä ja mikrofoniliitäntä. Oikealla reunalla on RJ45-verkkoliitäntä, HDMI-portti, kaksi USB3-porttia, mini-DisplayPort ja SD-muistikorttipaikka. Tallennustilaa läppärissä on 256 Gt SSD pääasiallisena levynä ja 1 Tt HDD toissijaisena kiintolevynä. Langattomina liitäntöinä kannettavassa ovat WLAN ja Bluetooth.

Prosessorina kannettavassa on Intel Core i7-6700HQ. Se on julkaistu loppuvuodesta 2015 ja kuuluu Intelin Skylake-prosessorisarjan mobiilikäyttöön suunnattu suorittimiin. Tietokoneessa on 16 gigatavua DDR4-muistia kahdella kammalla ja sen pystyy päivittämään maksimissaan 64 gigatavuun läppärin pohjasta aukeavan luukun kautta. Käytännössä mihinkään muuhun komponenttiin ei pääse käsiksi ilman tietokoneen isompaa purkamista.

Omenin sisällä on noin vuosi sitten julkaistu työpöytätason Nvidia Geforce GTX 1070 -näytönohjain kahdeksan gigatavun muistilla. Näytönohjain pystyy pyörittämään tuoreita pelejä vaikkakaan ei ihan uusimmissa pysty parhaimpiin asetuksiin. Testattuja pelejä olivat DOOM (2016), Watch_Dogs 2 ja Overwatch.

Näytönohjain jaksaa pyörittää myös Oculus Rift -virtuaalilaseja. Pystyin Omenin tehojen ja siirrettävyyden yhdistelmän ansiosta esittelemään virtuaalilasien nykytilannetta muutamassa tilaisuudessa tutuille ja tuntemattomille vaivatta. Riftin käyttäminen läppärin kanssa vie HDMI-portin virtuaalilasien kuvalle ja kaksi USB3-porttia lasien sensoreille sekä paikannuskameralle.

Yksi huono puoli Oculuksen laajemman käytön kannalta on USB3-porttien vähäinen määrä, sillä Oculus Touch -käsiohjaimien käyttö vaatisi vielä kolmannen USB3-portin lisäkameralle paikannusta varten ja kokonaisen huoneen alueella paikantaminen vaatisi kaksi lisäkameraa.

Kannettavalla ajettiin muutamia tietokoneiden suorituskyvyn testaamiseen suunniteltuja ohjelmia, joiden tulokset näkyy alla. Yhteenvetona hyötykäytössä Omen suoriutuu erittäin hyvin ja pelikäytössä se ylittää keskiverto pelikannettavan, mutta ei pääse ihan 4k-pelikoneiden tasolle.

Testiohjelma Tulos
PCMark 10 Digital Content Creation -osio 5413 pistettä
PCMark 10 Productivity -osio 6407 pistettä
PCMark 10 Essentials -osio 7674 pistettä
PCMark 10 lopullinen arvosana 4611 pistettä
PCMark8 Home Conventional 5006 pistettä
PCMark8 Home Accelerated 4998 pistettä
PCMark8 Creative Conventional 4016 pistettä
PCMark8 Creative Accelerated 7729 pistettä
3DMark Timespy 4906 pistettä
3DMark Fire Strike Ultra 3815 pistettä

Tehoilla on hintansa, joista käytännöllisimpänä esiintyy erittäin äänekäs tuuletin, joka tuntuu käynnistyvän pienelläkin kuormalla liian helposti. Näytönohjaimen lämpötila on ilman kuormaa noin 42 astetta ja se nousee raskaammissa testeissä FurMark-ohjelmalla 78 asteeseen, jossa se tuntuu pysyvän hiukan yli tunnin kestäneessä rasitustestissä vakaasti.

Prosessorin lämpötila on ilman kuormaa noin 40 astetta ja Windows-päivityksien asennus taustalla nostaa sen noin 60-70 asteeseen. Prosessorin raskaampi kuormitustestaus Prime95-ohjelmalla nosti lämpötilat aluksi 95 asteeseen, mutta tuuletin vakautti tilanteen muutamassa minuutissa noin 86 asteeseen. Prosessorin raskas testaus nosti myös näytönohjaimen lämpötilaa 48 asteeseen komponenttien läheisyyden takia.

Kuormituksesta käynnistyvää tuulettimia ei onneksi tarvitse kuunnella kovin pitkään rasituksen jälkeen sille komponentit jäähtyvät nopeasti ja tuulettimen kierrosmäärä pudotetaan sen jälkeen.

Akku kestää kevyessä käytössä vain pari tuntia, joten kannettavan tietokoneen sijaan Omenia pitää ehkä ajatella enemmänkin siirrettävänä pöytäkoneena kuin mobiilipelikoneena. Akku on rakennettu koneen sisään, mikä kasvattaa huolta koneen huollettavuuden kannalta tulevaisuudessa.

Omen tuntuu isolta ja raskaalta viikoittain repussa kulkevan alle kahden kilon pikkuläppärin jälkeen vaikka Omen painaa vain noin kolme kiloa. Paketti voittaa kuitenkin helposti pöytätietokoneen ja näytön raahaamisen paikasta toiseen. Kannettavan virtalähde on ison ulkoisen kovalevyn kokoinen, mutta tämä olikin oletettua lataamiseen ja käyttöön vaaditun virtamäärän käsittelyn takia.

Yksi kannettavan testailun aikana esiin noussut huomio on sen epäsymmetrisyys muutamissa paikoissa. Läppärin kosketusalusta ei ole keskellä laitetta vaan noin kolme senttimetriä keskikohdan vasemmalla puolella. Syynä siirrolle on näppäimistön oikean reunan kokonainen numeronäppäimistö, jonka takia kosketusalusta on keskitetty kirjainnäppäimistön keskelle.

Omen on suunniteltu ilmeisesti oikeakätisiä ajatellen, koska jäähdyttävä tuuletin puhaltaa lämpimän ilman pois läppärin vasemmalta reunalta. Tämä tulee kuumentamaan käden hyvin tehokkaasti, jos hiirtä käyttää kannettavan vasemmalla puolella enkä laittaisi mielellään mitään lämpimälle arkaa läppärin vasemmalle puolelle käytön aikana.

Markkinointimateriaalissa mainostettu Bang & Olufsen -yrityksen kanssa yhteistyössä suunniteltu ääneentoistolaitteista kuulostaa oikein hyvältä silloin kun sen ohjelmisto toimii. Äänen taajuutta muuttava ohjelmisto tuntuu menevän kuitenkin satunnaisesti jumiin, jos tietokone menee lepotilaan tai kuulokkeet irrottaa liitännästä äänen toiston aikana.

Ongelman sai väliaikaisesti korjattua käynnistämällä koneen uudelleen ja pidempiaikaisena ratkaisuna ongelma on saatu kierrettyä joissain vanhemmissa HP:n läppärimalleissa poistamalla koneen mukana tulleet audioajurit ja asentamalla tilalle tavalliset RealTeak-audioajurit.

En itse lähtenyt tätä kokeilemaan vaan päädyin käyttämään kannettavan kanssa pelkästään kuulokkeita, joiden kanssa ei esiintynyt ongelmia ääniajurien kanssa. Ohjelmisto-ongelmana tämä on todennäköisesti korjattavissa päivityksellä.

Testattu malli oli koodiltaan “17-w102no” ja sen hinta oli kirjoitushetkellä noin 2000e. Omen-läppärisarjassa on tarjolla markkina-alueesta riippuen myös muita variaatioita, joissa poikkeavina ominaisuuksia on muun muassa prosessorin ja näytönohjaimen tehot, muistin määrä ja 4K-näyttö testatussa mallissa olevan Full HD -näytön sijaan.

Yhteenvetona Omen -kannettavan tehot ja paino oli positiivinen yllätys, koska oletin että pystyisin esittelemään VR-sisältöä vasta parin vuoden päästä kannettavilla tietokoneilla. Tokihan siinä ajassa hinnat tulevat alaspäin ja tehot kasvaa vielä lisää nykyisessä hintaluokassa. Pitää myös muistaa että saman euromäärän laittaminen pöytäkoneen rakentamiseen tuo suhteessa enemmän tehoa ja vaihtoehtoja.

Jos äänekäs tuuletin ja rajoitettu päivitettävyys ei haittaa, saa Omenista kelvollisen paketin liikuteltavaksi pelikoneeksi.