Kauppareissulta tulee raahattua yhden jos toisen sorttisia yrttejä kotiin vähän väliä ja heitettyä niitä pois viikon parin välein niiden mennessä huonoksi. Ruukkusalaatin jämät lentävät roskiin käytännössä yhden käyttökerran jälkeen. Kuulostaako tutulta? Homma menee ainakin meidän taloudessa aika pitkälti näin ja sai minut kiinnostumaan entistä enemmän yrttien sisäviljelystä.

Näppärä viherpeukalo saisi pidettyä kaupan yrtit elinvoimaisina pidemmänkin aikaa, mutta itse onnistun tappamaan ne aina joko yli- tai alikastelemalla sekä huonolla valolla. Halusin kuitenkin saada salaatit ja yrtit pöytään mahdollisimman omavaraisesti ja hävikkiä vähentämällä, joten lähdin etsimään ratkaisua erilaisista sisäviljelylaitteista, joita löytyy markkinoilta tällä hetkellä erilaisia ja useilta eri valmistajilta. Tällä kertaa testilaitteeksi valikoitui Tregrenin valmistama Herbie -sisäviljelylaite, joka klassisen tyylikkäällä designillaan miellytti omaa silmää.

Herbie Indoor Garden

Laite perustuu Active Growing Technologyyn™, joka mahdollistaa kolme kertaa nopeamman kasvun verrattuna perinteisiin kasvumenetelmiin. Active Growing Technology perustuu samaan vesiviljelyyn, jonka avulla kasvihuoneviljelijät tuottavat 200 miljoonaa yrtti- ja salaattiruukkua vuosittain Pohjoismaissa. Tregren on kehittänyt vesiviljelymenetelmää mahdollisimman optimaaliseksi kotikasvatusta varten.

Tregrenin mukaan laitteen helppohoitoisuuden salaisuus on sisäpuutarhanhoitoon kehitetty kasviravinne, joka lisätään veteen noin kolmen viikon välein laitteen puhdistuksen yhteydessä. Kasviravinteella varmistetaan että veden ravinnetasapaino säilyy ihanteellisena. Tregren mainostaa tuotteen tarvitsevan huoltotoimenpiteitä vain 15 minuuttia kuukaudessa, joka tuntui testijaksolla ihan paikkansa pitävältä. Palataan huoltotoimenpiteisiin tarkemmin myöhemmin.

Laitteeseen on mahdollista laittaa joko kaupan valmiita yrtti- ja salaattiruukkuja tai sitten Tregrenin valikoimista löytyviä siemenkapseleita, jolloin kasvit itävät ihan siemenestä alkaen. Siemenkapseli on käytännössä vedessä turvotettava turvekiekko, jonka turvottua sen päälle asetetaan ohuen siemenpaperi jonka sisällä siemenet ovat. Yhteen Herbie-laitteeseen mahtuu vaivattomasti noin neljä yrttiä ja maksimissaan kasvien koosta riippuen kuusi.

Herbie testikäytössä

Laite saapui pakattuna hyvin hillittyyn ruskeaan myyntipakkaukseen, joka antoi välittömästi mielikuvan ekologisesta tuotteesta. Pakkaus piti sisällään kasvatuslaitteen osat ja melko suppean käyttöohjeen joka sisälsi kasausohjeet sekä hyvin pikaisen ohjeistuksen yrttien kasvatuksesta. Pakkauksesta ja manuaalista voisin huomauttaa sen verran, että olisi ollut hyvä jos itse pakkauksessa olisi mainittu siitä ettei se sisällä mitään siemenkapseleita tai siemeniä, vaan että ne on hankittava erikseen. Usein tällaisissa laitteissa tulee jonkinlainen aloituspakkaus mukana, joka olisi ollut kiva pieni lisä pakettiin. Ohjeet sinänsä sisälsivät kaiken tarvittavan ja paperia säästävä manuaali tukee ekologista ajattelutapaa, mutta joissakin tilanteissa olisin toivonut lisätietoja, jotka löysin myöhemmin yrityksen nettisivuilta. Manuaalissa olisi voinut myös olla selkeämpi kehoitus mennä nettisivuille etsimään lisää tietoa kasvatuksesta, jota löytyykin todella laajasti aina YouTube-videoita myöten.

Laitteen kasaaminen oli melko helppoa, vaikka täytyy sanoa että LED-valaisimen johdon pujottelu sen vartta pitkin ei ollut kaikkein suurinta herkkua. Loppupeleissä kasaaminen onnistui kuitenkin selkeiden ohjeiden avulla hyvinkin nopeasti. Kasaamisen jälkeen laitteeseen lisättiin pari litraa vettä ja yksi pussillinen kasviravinnetta, minkä jälkeen laite oli valmis käyttöön.

Viljelyalustalle löytyi lopulta paikka meidän olohuoneestamme, sillä se vie melko paljon tilaa jo valmiiksi ahtailta työtasoilta ja toki myös sopivan sähköpistokkeen löytyminen paikan läheisyydestä on edellytys laitteen toimivuudelle. Sijainnissa kannattaa myös huomioida laitteen jatkuvasti päällä oleva valo, joka aiheutti alkuun valoherkille ihmisille hieman päänvaivaa sen heijastuessa öisin makuuhuoneen ovenraosta.

Itse laite on tyylikkään suoralinjainen ja sopii hyvin monenlaiseen sisustukseen. Herbie on saatavilla mustan ja valkoisen lisäksi vihreänä, harmaana sekä punaisena.

Testijaksoa varten halusin ihan mielenkiinnosta kokeilla siemenkapseleita, sillä niiden konsepti oli itselleni täysin vieras. Ostin Tregrenin valikoimasta löytyvän aloituspakkauksen, josta löytyi neljä siemenkapselia. Kapselipakkauksesta löytyi selkeät ohjeet niiden käyttöönottoon, eli käytännössä turvotetut turvepaakut vain aseteltiin kasvualustalle ja niiden päälle aseteltiin siemenpaperit. Sen jälkeen vain odoteltiin.

Jo muutamassa päivässä osa siemenistä alkoi itää, mutta varsinaista kasvua sai odotella useamman viikon. Oli kuitenkin melko ilahduttavaa nähdä, että kaikki kasvit alkoivat kasvaa vaikka joidenkin alku näytti ensin hieman toivottomalta. Tregren ilmoittaakin sivuillaan, että kasvista riippuen noin 80-95 % siemenistä alkaa itää. Kasvun kuvaamiseen hyödynsimme webcameralla varustettua raspia, jolla saimme hauskan timelapsevideon niiden alkutaipaleesta. Myöhemmin yrtit saivat seurakseen kaupasta ostetun salaattiruukun jämät, joka lähti noin viikossa kasvattamaan uusia lehtiä.

Laitteen huoltotarpeen noin kolmen viikon välein huomasi viimeistään siitä, että pumppu alkoi pitää meteliä. Veden tasoa on siis tarpeen pitää välillä silmällä, mutta viimeistään siinä vaiheessa kun pumppu alkaa olla äänekäs on vettä syytä laittaa laitteeseen lisää. Laite olisi hyvä pestä kolmen viikon välein, sillä se kerää levää. Hyvä muistisääntö olisikin vaikkapa veden lisäämisen yhteydessä nostaa yrtit hetkeksi sivuun ja pestä kasvuallas ja alusta harjan kanssa. Pesun jälkeen laitteeseen voi laittaa uuden veden ja kasvuravinteet. Huolto saattaa kuulostaa melko työläältä, mutta loppujen lopuksi se on aika nopea toimenpide ja on varmasti hoidettu siinä vartissa – kuten luvataankin. Suurin vaiva taisi itselleni aiheutua siitä että laite ei ollut missään tiskialtaan läheisyydessä, mutta sekin sujui muutaman kerran jälkeen ihan rutiinilla.

Loppufiilikset

Tregrenin Herbie -sisäviljelylaite on loistava väline sellaiselle, joka haluaa tuoda omat tuoreet yrtit ja salaatit pöytään mahdollisimman pienellä vaivalla. Laite sopii monenlaiseen sisustukseen, mutta vaatii melko paljon tilaa. Kompaktimpaan keittiöön on Tregrenillä tarjota pienempi viljelylaite Genie, josta voi lukea lisää Tregrenin omilta nettisivuilta. Jos Herbie ei olisi jo ennestään suurikokoinen, niin toivoisin että siihen mahtuisi vielä ainakin pari kasvia lisää. Tuotetiedoissa mainittu max 6 yrttiä saa laitteen kapasiteetin niin täyteen, ettei kasveilla tunnu olevan kunnolla tilaa. Yrttivalikoiman kanssa nälkä kasvaa syödessä ja vaikka salaatit kasvavatkin kohtuullisen nopeasti, olisi niitä kiva olla ainakin pari ruukkua, jotta niitä saisi käyttöön useammin kuin kerran parissa viikossa. Tämä on ehdottomasti sellainen laite joka löytää paikkansa meidän kodista jatkossakin.

Hinnat ja speksit

Tregrenin omilla nettisivuilla on myynnissä uusittu Herbie -malli tuplatulla valonteholla ja neljännekseen pudotetulla virrankulutuksella hintaan 109,90 euroa ja vanhempi malli esimerkiksi Verkkokauppa.comissa hintaan 79,90 euroa. 4 kappaleen siemenkapselipaketti maksoi noin kympin ja 8 pussia sisältävä kasviravinne on myös reilun kymmenen euron luokkaa.

Tarkemmat speksit (uudesta mallista):

Mitat S: 197 • L: 400 • K: 440
Materiaali ABS-polymeeri, alumiini
Sähköteho 6W – 230V. Kulutus 5 kWh / kk jatkuvassa käytössä (24 h / vrk) mikä lisää sähkölaskuusi 0,5€ – 0,8€ / kk
Värivaihtoehdot Luonnonvalkoinen • Hiilenharmaa • Yönmusta • Ferrarinpunainen • Omenanvihreä
Vesisäiliön tilavuus 2,1 litraa
Tuotepakkaus sisältää Vesisäiliö, valaisin, pumppu, ja ravinteita noin 2 kuukauden tarpeeseen.

Lisätiedot: http://tregren.com/fi/