Alkaneen lomakauden kunniaksi päätimme tällä kertaa testata Waven 4000 mAh:n ja 9000 mAh:n lisävirtalähteet.

Wave on suomalainen tuotemerkki, jonka kaikki laitteet on Suomessa suunniteltuja. Waven valikoimasta löytyy eritehoisten varavirtalähteiden lisäksi mm. suojakuoria, piuhoja, panssarilaseja ym. puhelimiin liittyviä lisätarvikkeita. Kaikilla Waven sähkövirtaa hyödyntävillä laitteilla on Tukesin hyväksyntä.

Wave Power 4000 mAh & 9000 mAh

Wave Power 4000 on kevyt ja pienikokoinen litiumpolymeeriakulla varustettu varavirtalähde, jonka avulla voi ladata mikroUSB ja Lightning -laitteet kiinteän latauskaapelin avulla. Akku on kooltaan mukavan ohut 8,5 mm paksuudellaan sekä myös todella kevyt 109 gramman painollaan. Laitteesta löytyy USB-liitin lisävirtalaturin lataamista varten ja mikroUSB-liitin mobiililaitteiden lataamiseen. Laite on myös Apple-yhteensopiva runkoon piilotettavan mikroUSB-Lightning-adapterin avulla. Lisävirtalähteestä on saatavilla neljä eri värivaihtoehtoa: valkoinen, musta, vihreä ja vaaleanpunainen. Suositushinta on 24,90 euroa.

  • 4000 mAh Li-Po
  • Kiinteä kaapeli, MikroUSB ja Lightning
  • Akun ottojännite/virta: 5 V/1 A, lähtövirta: 1 A
  • Ulkomitat: 142*76*8,5 mm. Paino 109 g.

Wave Power 9000 on edellisen mallin tehokkaampi versio. Myös tästä mallista löytyy kiinteä latauskaapeli MikroUSB- ja Lightning-laitteiden lataamista varten. Latausvirta on kaksinkertainen eli 2 ampeeria. Tehonsa vuoksi se on edellä mainittua mallia paksumpi ja painavampi, mutta ulkoisilta mitoiltaan muuten saman kokoinen. Kokonsa puolesta laite on edelleen ihan näppärän kokoinen ja kulkee helposti mukana laukussa. Lisänä pienempitehoiseen malliin verrattuna laitteesta löytyy myös yksi USB-liitäntä. Akusta löytyy värivaihtoehtoina musta, valkoinen, vaaleanpunainen ja turkoosi. Suositushinta laitteelle on 39,90 euroa.

  • 9000 mAh Li-Po
  • Kiinteä kaapeli – MikroUSB ja Lightning. Yksi USB-paikka. Lataus MikroUSB.
  • Akun latausjännite/virta: 5 V/2 A, lähtöjännite/virta max: 5 V/2,1 A
  • Ulkomitat: 142*74*13 mm. Paino 179 g.

Laturit testissä

Koska markkinoilta löytyvistä lisävirtapankeista löytyy valtavasti eroja, halusimme testata pitävätkö ns. mainospuheet todella paikkansa. Tyypillisesti USB-varavirtalähteissä ilmoitetaan akkukapasiteetti, mutta ei lähtötehoa. Tämä on hieman harhaanjohtavaa, mutta oikeastaan lähtötehon selvittäminen on aika yksinkertaista. Hyvin suunnitellun varavirtalähteen hyötysuhde on noin 80-90%, mutta se laskee kuorman kasvaessa. Esim. 10000 mAh varavirtalähde kykenee antamaan yleensä noin 5920-6600 mAh:a USB-portistaan ladattavalle laitteelle. Asiasta kiinnostuneet voivat opiskella asiasta lisää oheisesta linkistä.

Testasimme akkuja kalibroidulla USB-testerillä. Pienempi antoi tasaisesti keskiarvoltaan noin 2200 mAh -tuloksia ja suurempi keskiarvoltaan noin 5800 mAh -tuloksia, joten suurempi oli selvästi laadukkaampi tuote. Pienemmän akun hyötysuhde jäi valitettavan alhaiseksi, joten akun ostajan kannattaa suoraan sijoittaa 9000 mAh -versioon. Ajoimme molemmille akuille testin 10 kertaa.

Loppufiilikset

Koon ja ulkonäön puolesta lisävirtalaturit sopivat kenen tahansa taskuun tai laukkuun mukaan ja hinta-laatusuhde on näissä akuissa kohdallaan.

Miinusta on laitteista löytyvä kiinteä latauskaapeli, jonka testiryhmämme korvaisi mielellään erikseen liitettävällä johdolla. Olisi myös toivottavaa että adapterista löytyisi USB-C -tyypin liitin. Viimeisenä on vielä pakko mainita, että adapteri on upotettu sen verran hyvin laitteen sisälle, että sen kaivaminen sieltä pois osoittautui melko hankalaksi. Ilmeisesti adapteri on tarkoitus avittaa esille mikroUSB-liittimen avulla, mutta voisin kuvitella jatkuvan kaivelun rikkovan liittimen ennen pitkään.

Muutamasta miinuksesta huolimatta laitteet saavat toimitukseltamme kiitettävän arvion, etenkin tuo laadukkaammaksi osoittautunut 9000mAh:n -akku on ehdottomasti hintansa arvoinen.