Saimme Sonylta testattavaksi SRS-XB40 bluetooth-kaiuttimen jonka erottuvimpina ominaisuuksina ovat LDAC -tuki paremmalla äänelle, Extra Bass(tm) ja musiikin mukanaan väriä vaihtavat valot.

Kaiutinta on saatavilla harmaana, sinisenä ja punaisena.

Laitteen yläosassa on näppäimet Extra Bass:lle, puhelun vastaanottamiseen, musiikin käynnistämiseen ja pysäyttämiseen, painike Chain Link –yhteensopivan kaiuttimen lisäämiseksi, äänenvoimakkuudensäätimet ja virtanäppäin josta saa myös bluetooth parituksen päälle tarvittaessa. Yläosasta löytyy myös NFC-siru helpon parittamisen mahdollistamiseksi.

Sony Chain Link mahdollistaa jopa 10 kaiuttimen linkittämisen keskenään. Kun kaksi kaiutinta liitetään toisiinsa, muodostavat ne välittömästi stereoäänen.

Itse kaiutin on keskikokoinen, hieman perinteisiä pyöreitä kilpailijoitaan paksumpi ja omaa 2 erillistä 2-tie elementtiä jotka tuottavat ääntä suunnatusti. Kaiuttimen äänenvoimakkuus on kiitettävä ja riittää hyvin viihdyttämään pientä kaveriporukkaa niin sisällä kuin ulkonakin. Bassoa kaiutin tuottaa omasta mielestäni hieman liikaa jopa ilman Extra Bass -ominaisuutta, mutta viimeistään sen päälle kytkiessä bassodiggarit tuntevat kaiuttimen omakseen. Äänenlaatu on hyvä matkakaiuttimeksi mutta korkeimmat äänet jäävät hieman vaisuiksi.

Kaiutin on IPX5-luokiteltu ja kestää näin mm. vesisateen.

Valoefektit vaihtavat väriä automaattisesti ja sykkivät musiikin tahtiin, mutta jos omaa diskoa ei halua pitää yllä voi valot helposti kytkeä pois päältä painamalla pitkään Extra Bass –näppäintä. Valot näkyvät jopa päivällä kohtuullisesti mutta pääsevät kunnolla oikeuksiinsa vasta illalla pimeässä.

Akunkesto laitteessa on hyvä. Sony lupaa sille jopa 24 tuntia ja pisin yhteneväinen testirupeama oli noin 12 tuntia suoraa soittoa kohtuullisella äänenvoimakkuudella. Tällöinkään kaiuttimen akku ei ollut ladattu täyteen ja valoefektit olivat päällä. Yhteenvetona voisi sanoa että päiväretkelle kaiuttimen voi ottaa huoletta mukaan – akku kyllä riittää.

Ja hyvä että riittääkin, sillä Sony on hieman oudosti päättänyt olla käyttämättä MicroUSB (tai USB-C) –liitintä vaan vanhemmantyyppistä pyöreää DC-IN liitäntää. Olisin mielelläni nähnyt tässäkin matkakaiuttimessa toisenlaisen liittimen, vaikka kaiuttimen autossa lataamista varten.

Kaiutin pystyy kuitenkin lataamaan matkapuhelinta USB-A –liittimen kautta.

Kaiken kaikkiaan SRS-XB40 on toimiva, vedeltä suojattu matkakaiutin mukana kulkevassa kokoluokassa. Jäimme kuitenkin vielä kaipaamaan USB-latausta ja hieman parempaa diskanttitoistoa.