Sony julkaisi jo noin vuosi sitten MDR-1000X vastamelukuulokkeensa. Otimme ne kuitenkin testiin kesän ajaksi, kun mahdollisuus siihen tarjoutui. Vaikka IFA on jo kulman takana uutuuksineen, ovat testaamamme vastamelukuulokkeet kiinnostavat vielä vähintäänkin siksi, että mahdollisen seuraajan ansiosta näiden hinnat tulevat tippumaan huomattavasti.

Kuulokkeet saa pehmeässä kotelopakkauksessa, jossa ne on helppo ottaa matkaan ja heittää vaikka repun pohjalle ilman pelkoa, että johdot ja liittimet katoavat matkalla. Kotelo on myös tukeva, ei siis pelkkä pussukka, ja pitää varmasti kuulokkeet ehjänä normaalissa menossa. Kotelon sisällä on siis kuulokkeet, lentokoneadapteri kaapeliin ja kuulokekaapeli. Tai tarkemmin sanottuna johto, joskaan johto ei ole ihan heiveröisemmästä päästä. Lisäksi kotelossa kulkee mukana kuulokkeiden laturi. Valitettavasti testiyksilömme saapui ilman omaa laturiaan, mutta kuulokkeet voi ladata millä tahansa älypuhelimen laturilla, jossa on micro-usb liitin.

Kuulokkeet ovat kevyet, mutta eivät tunnu turhan heppoisilta käsissä. Testiin saadut kuulokkeet olivat mustat, mikä on ainakin testaajan omaan silmään varsin tyylikkään vähäeleinen väri. Kädessä kuulokkeet tuntuvat laadukkailta, mutta hieman muovisilta. Sanotaanko vaikka niin, että tuntuma on juuri ja juuri sellainen, mitä voi kuulokkeiden hintaluokassa odottaa. Päässä kuulokkeet tuntuvat mukavilta ja testin aikana kaikki kuulokkeita käyttäneet pitivät niitä päähänsä sopivina. Testiryhmään kuului siis myös kolme lasta ikäluokassa 6v-9v. Kuulokkeet siis säätyvät mukavasti niin pieneen kuin isompaankin päähän ilman, että ne painavat tai tuntuvat liian suurilta. Kuulokkeet tuntuivat myös pidemmällä kuuntelulla mukavilta, ainakin fyysisesti. Ne toimivat siis myös tavallisina kuulokkeina, ilman että virta on kytketty päälle, joskin älypuhelimeen kiinnitettyinä puhelimesta piti laittaa huomattavasti kovemmalle ääntä kuin muilla passiivisilla kuulokkeilla.

Sony MDR-1000X kuulokkeet toimivat niin langallisina, kuin langattominakin. Kuulokkeet saa paritettua bluetooth-yhteyden kautta joko vanhaan malliin manuaalisesti, tai NFC-ominaisuudella varustetuilla puhelimilla pyyhkäisemällä kuulokkeiden vasemmalla puolella olevaa NFC-logoa. Kuulokkeiden parittaminen kummallakin tavalla toimi ongelmitta kaikilla testin aikana käytetyillä puhelimilla. Samoin bluetooth-yhteys tuntui pysyvän päällä hyvin, eikä normaaleilla etäisyyksillä kännykästä tullut juurikaan häiriöitä. Normaalikäytössä häiriöitä ei tullut huomattua kertaakaan, vasta hakemalla hakien yhteyden sai katkeamaan tai pätkimään noin 5m etäisyydellä puhelimista. Äänenlaatu bluetoothin yli on hyvin lähellä langallisena kuunneltua, eli käytännössä eroa ei huomaa niissä olosuhteissa, missä kuulokkeita on valmistajan puolesta ajateltu käytettävän. Kultakorvat eroja löytävät, varsinkin kontrolloidussa tilassa. Kuitenkaan normaalissa arjessa julkisilla liikuttaessa tai kaupungilla kuunneltaessa äänenlaadun erot oli vaikea huomata langattoman ja langallisen yhteyden välillä.

Kuulokkeina kyseessä ovat siis ihan kelvolliset korvien peittävät pikkupöntöt, mutta tähän hintaan saa jo parempia peruskuulokkeita. Se juttu, mikä kuulokkeissa on hintansa väärti, on meluntorjunta. Kyseessä ovat siis Sonyn suora kilpailija Bosen QuietComfort 35 kuulokkeille. Molemmat ovat suurin piirtein saman hintaisia ja ominaisuudet ovat lähellä toisiaan. Vastamelukuulokkeita on löytynyt jo pidempään moniin hintaluokkiin, mutta ainakin itselleni edullisimpien toteutus on ollut lähinnä rasittava korville, vaikka ne ovat sulkeneet melun hyvin ulkopuolelle. Paremmin onnistuneen meluntorjunnan omaavien kuulokkeiden hinnat taas ovat olleet huomattavasti korkeammat.

Vastamelukuulokkeina Sony MDR-1000X toimii loistavasti. Virta päällä ja vastamelutoiminto käytössä kuulokkeet kuulostavat hyvältä myös hiljaisessa tilassa. Olo normaaleihin pönttökuulokkeisiin on lähinnä se, että vastamelukuulokkeilla tuntee itsensä vielä tehokkaammin eristetyksi tilasta, jossa on. On erikoista huomata vastamelukuulokkeiden kanssa, miten omasta mielestä hiljaisessakin tilassa on vähintäänkin pohjakohinaa hälyäänenä. Se on kuitenkin sellaista, mihin korvamme ovat tottuneet. Siirryttäessä meluisampaan ympäristöön vastamelukuulokkeiden hyöty alkaa aueta. Ne eivät täysin poista ulkopuolisia ääniä, mutta vaimentavat niitä huomattavasti. Parhaimmillaan vastamelukuulokkeet ovat tasaisessa huminassa, hurinassa, pörinässä tai ties missä muussa tasaisen äänen ympäristössä. Tällöin ne pystyvät helpostikin poistamaan esimerkiksi lentokoneen tai junan tasaista meteliä. Valitettavasti en ehtinyt testaamaan näitä Sonyn kuulokkeita lentomatkalla, mutta onneksi monia muitakin ympäristöjä löytyy, joissa on vastaava meteli.

Auton kyydissä Sonyn kuulokkeet onnistuivat sulkemaan ulkopuoliset äänet pois lähes kokonaan. Pohjalle jäi lähinnä pieni humina, joka sopi ympäristöön sen verran hyvin, että se ei enää häirinnyt. Väittäisin, että enemmän olisi häirinnyt täysi hiljaisuus. Auton humina tuntui asettuvan jonnekin musiikin taustalle niin huomaamattomasti, että siinä tapahtuneet pienet muutokset eivät häirinneet, joskin olivat havaittavissa, jos sitä taustahuminaa jäi kuuntelemaan. Sateen ropinan kuulokkeet taas tuntuivat kadottavan kokonaan. Oli jokseenkin aavemaista kuunnella musiikkia katon alla täysin eristettynä sateen äänistä, vaikka edessä näkyi, ja osin tuntui, rankahko vesisade.

Jos kuitenkin jossain tilanteessa tuntui, etteivät kuulokkeet tarpeeksi tehokkaasti poistaneet ympäristön melua, kuulokkeet pystyi ”kalibroimaan” ympäristöönsä painamalla kuulokkeen virtanapin viereistä vastamelutoiminnon nappia pitkään. Heikoimmillaan ero ei ollut huomattava, mutta esimerkiksi pienessä tilassa ilmastointilaitteen vieressä istuessa kalibrointi tuntui auttavan jonkin verran.

Saman nappiparin jatkona on vielä ”Ambient” nappi, josta saa kuulumaan ympäristön äänet eri taajuuksilla vastamelun yli. Eli useamman kerran nappia painaen pääsi täydestä melunmurhaamisesta osittaiseen, joka antaa joko koreat tai matalammat äänet läpi. Tämäkin noin yksinkertaistettuna, mutta normaalikäyttöön toiminto ei mielestäni enempää selittelyitä kaipaa. Lisäksi kuulokkeilla voi ohjata mediasoitinta kännykässä. Kuljetuskotelon pohjalta löytyy ohjeet mihin suuntaan sormilla pyyhkäisten tai näpäyttäen saa minkäkin toiminnon suoritettua. Valitettavasti kaikki komennot eivät aina menneet perille ja jokainen testaaja päätyi lopulta käyttämään puhelimessa kyseisiä nappeja suoraan mediasoittimessa. Todennäköisesti opettelemalla ja uudestaan kokeilemalla hommaan olisi tottunt ja sen oppinut, mutta meidän porukassa kenelläkään ei tuntunut riittävän tähän kärsivällisyys.

Testihenkilöiden normaaleissa kuunteluajoissa kuulokkeet toimivat moitteettomasti ja häiritsemättä, mutta pidemmissä sessioissa, esimerkiksi allekirjoittaneella 2 tuntia autossa kuunnellessa vastamelutoiminto alkoi lopulta tuntua raskaalta. Ei kuitenkaan yhtä raskaalta, kuin auton melu koko parin tunnin ajan oli. Vastamelukuulokkeet kun nimensä mukaisesti tuottavat melulle vastakkaisia ääniä, siis siten syövät sen äänen häiritsevyyden. Jos siis asiaa yksinkertaistetaan huomattavasti. Tuollaisten pitkien kuunteluiden jälkeen oli ilman kuulokkeita hieman epätodellinen olo, joskaan ei kyse ole mistään päräyttävästä kokemuksesta.

Kuuntelun aikana ulkomaailman sulkeutuessa ulkopuolelle, on välillä tarve saada jonkinlainen äänellinen kommunikointitapa muihin ihmisiin. Sony on toteuttanut sen niin, että kädellä koskettamalla oikeanpuoleista kuuloketta kuulokkeisiin toistettava media hiljenee lähes kokonaan ja vastamelutoimintoon käytettävä mikrofoni tuo ääntä kuulokekokemuksen ulkopuolelta. Tämä on varsin kätevää, koska kuulokkeita ei tarvitse ottaa pois päästä. Kuitenkin tätä käytettäessä moni kuulokkeiden käyttäjä silti puhui normaalia voimakkaammalla äänellä. Onneksi kuitenkin tarvetta huutaa ei ilmennyt nuorimmallakaan testaajalla. Tai no, normaalia suurempaa tarvetta huutaa.

Akkukesto kuulokkeissa oli aivan loistava ja varmasti lähellä valmistajan lupaamaa 20 tuntia kuuntelua langattomasti. Langattomuudesta huolimatta kaikki testaajat päätyivät pääasiassa käyttämään piuhaa, mikä todennäköisesti johtui virran loppumisen pelosta. Tällä tavoin kuulokkeiden akku kestää varmasti pidempäänkin. Käytännössä testin aikana kuulokkeita ladattiin enimmillään kerran viikossa ja ne olivat joka päivä jollain käytössä niin, että päivittäinen käyttöaika oli usein yhteensä 2-3 tuntia.

Kuulokkeet toimivat myös bluetooth-headsettinä niin halutessaan. Ne toistavat äänen miellyttävästi ja toimivat yleisesti ottaen tässä käytössä yhtä hyvin kuin mikä tahansa muukin headset, erona luonnollisestikin se taustamelun häivytys. Kuitenkin itse useimmiten irrotin kuulokkeet puhelimesta ja puhuin perinteisesti luuri korvalla. En kuitenkaan osaa tähän suoraan sanoa johtuiko se kuulokkeista vai tottumuksesta. Uskoisin, että jokainen tekee tämän tyylillään, eikä kuulokkeiden äänenlaadulla ole useimmiten mitään tekemistä sen kanssa.

Kokonaisuutena Sony MDR-1000X on vakuuttava paketti. Noin 400€ hinnalla saa laadukkaat kuulokkeet ja vastamelutoiminnon. Vaikka tähän hintaan saa jo varsin laadukkaat sankakuulokkeet, niin vastamelutoiminto toimii niin hyvin, että hinta on mielestäni perusteltu.  Bose on pitkään ollut se vertailukohta kaikille vastamelukuulokkeille eri hintaluokissa ja Sony on onnistunut tuomaan kilpailukykyisen mallin tähän hintaluokkaan. Bosen QuietComfort 35 kuulokkeita en päässyt suoraan vertailemaan Sonyjen kanssa, mutta Sonyn kuulokkeita käyttäessä en jäänyt oikein kaipaamaan mitään. Onkin siis pakko myöntää, että tämä oli niitä harvoja kertoja, kun harmitti palauttaa testilaite valmistajalle. MDR-1000X oli löytänyt jo paikkansa niin olkalaukustani kuin repustakin ja kulkivat koko testin ajan aina mukana.

Ostaisinko tai ostanko nämä kuulokkeet? Ehkä. En uskalla vielä luvata, kun en tiedä mitä IFA tuo tullessaan ja toisaalta mihin hintaan nämä kuulokkeet saa uutuuksien julkistamisen jälkeen. Jos olet juuri nyt ostamassa vastamelukuulokkeita, niin suosittelen ehdottomasti tutustumaan. Tähän hintaan on kilpailijoilla tarjolla hyviä kuulokkeita, mutta Sonyn MDR-1000X kuulokkeet valitsemalla et toisaalta myöskään voi mennä pahasti vikaan.

Arvostelussa käytetyt kuvat: Teknosuomi.fi ja Sony.