Pääsimme testaamaan Dyson Pure Hot+Cool Link lämmittävää ilmanpuhdistuslaitetta. Kyseessä on siis Dysonin verkkoyhteydellä varustettujen ilmanpuhdistimien uusin tulokas. Laitteesta löytyy kolme eri toimintoa: lämmitys, viilennys ja ilmanpuhdistus. Teknologia perustuu Dysonin valikoimista jo ennestään löytyviin Hot+Cool lämmittimiin ja Dyson Pure Cool Link -ilmanpuhdistimiin. Laite on muiden Dyson Pure Cool Link ilmanpuhdistimien tavoin yhteydessä Dyson Link -sovellukseen, jonka avulla käyttäjä voi valvoa kotinsa sisäilman laatua. Sovelluksesta kerron tarkemmin myöhemmin.

Dysonin mukaan laite eroaa muista ilmanpuhdistimista mm. sillä, että monissa muissa laitteissa on suurempi kohtaamishetken ilmavirran nopeus. Tällä nopeudella viitataan siihen ilmamäärään, joka kulkee suodattimen läpi joka sekunti (ja joka on keskimäärin verrannollinen ilmanottoaukkojen ja suodattimen pinta-alaan). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että joissakin ilmanpuhdistimissa ilma pakotetaan suodattimien läpi, jolloin osa allergeeneista ja epäpuhtauksista päätyy takaisin huoneilmaan. Dyson Hot+Cool Link lämmittävässä ilmanpuhdistimessa on alhaisempi kohtaamishetken ilmavirran nopeus, joka yhdessä tehokkaan HEPA-suodattimen kanssa pysäyttää jopa 99,95 % 0,1 mikronin kokoisista epäpuhtauksista suodattimeen. Tämä pitää sisällään mm. siitepölyn, lemmikkieläinten hilseen sekä erilaiset hajut, kuten tupakansavun.

Dyson Pure Hot+Cool Link ilmanpuhdistin on yhteydessä jo aiemmin mainittuun Dyson Link -sovellukseen, jonka avulla voi valvoa sisäilman laatua. Halutessaan sovellusta voi käyttää myös kaukosäätimenä, jos laitteen oma kaukosäädin sattuu olemaan liian kaukana. Tämä on ihan kätevä ominaisuus, sillä puhelin on huomattavasti kaukosäädintä useammin käden ulottuvilla. Kaukosäädin on muuten varustettu magneetilla, jonka avulla sitä saa kätevästi säilytettyä laitteen päällä.

Sovellus näyttää myös ulkoilman laadun omassa kaupungissasi. Sovelluksen avulla voi myös mm. selata sisäilman laadun historiatietoja, varmistaa suodattimen käyttöiän (WiFin ollessa käytössä) ja ajastaa laitteeseen jopa viisi tapahtumaa. Samalla sovelluksella voi ohjata useampia Dysonin WiFi-verkkoon liitettyjä laitteita, jos niitä sattuu löytymään taloudesta. Sovelluksen avulla laitetta pystyy myös etäkäyttämään oman kotiverkon ulkopuolelta, jolloin voit halutessasi vaikka laittaa viilennyksen tai lämmityksen päälle jo ennen kotiintuloa.

Sovelluksen voi ladata Play-kaupasta ja sen Dyson-laitteeseen yhdistäminen sekä sovelluksen käyttö itsessään on helppoa. Huomion arvoinen seikka on kuitenkin se, ettei laite tue 5 GHz -verkkoa, joten WiFi-yhteys tulee tarvittaessa vaihtaa tavalliseen 2,4 GHz -verkkoon.

Itse sovellus ei varsinaisesti mittaa älylaitteen avulla mitään asioita, vaan se toimii ainoastaan välineenä tietojen näyttämiseen. Sovellus kerää tietoja kahdesta lähteestä: varsinaisen laitteen mittaamasta sisäilman laadusta sekä Dysonin kumppaniyrityksen BreezoMeterin toimittamista ulkoilman laatutiedoista.

Laitteen tunnistaa muotoilun puolesta jo kaukaa Dysonin tuotteeksi, sillä sen muotoilu noudattaa Dysonille tunnusomaista erikoista ja jopa hieman futuristista tyyliä. Tuulettimena tuote eroaa monista muista kilpailijoistaan siinä, ettei siinä ole lainkaan tuuletuslapoja ja suojaverkkoa vaan ainoastaan ammottava aukko laitteen keskellä. Poikkeuksellisen laitteesta tekee myös viilennyksen lisäksi laitteesta löytyvä lämmitysominaisuus, joka käytännössä korvaa vaikkapa pienen siirreltävän lämmityspatterin.

Dyson Pure Hot+Cool Link on kokonsa puolesta melko kompakti, sillä sen pohjan halkaisija on vain 22 cm. Korkeutta laitteella löytyy 63 cm, joka on mielestäni himpun verran tavallista pöytätuuletinta korkeampi. Toisaalta pitkulaisen muotoilun ansiosta laitetta voi käyttää hyvin myös lattialla, ilman että laite menettää liikaa tuuletustehoaan. Laitteesta löytyy myös kätevä kallistusominaisuus, jonka avulla suuntauksen saa optimoitua vaikka laite olisi vähän matalammalla. Tuuletuksen tai lämmityksen suuntausta saa myös joko kohdennettua tiettyyn kohteeseen tai suuremmalla säteellä laajemmalle alueelle. Näiden lisäksi laitteen voi asettaa perinteiseen tapaan pyörimään joko n. 180 asteen kääntösäteellä tai sitten paikallaan suoraan eteenpäin.

Laitteen viilennystoiminnon voi asettaa joko manuaalisesti tietyn tehoiseksi tai sitten käyttää laitteesta löytyvää automaattiasetusta, joka säätelee viilennyksen voimakkuutta huoneen ilmanlaadun mukaan automaattisesti. Tähän olisin itse kaivannut sellaisen muutoksen, että olisin voinut säätää huoneilman vaikkapa 19 asteeseen ja laite olisi huolehtinut huoneen viilentämisestä haluttuun lämpötilaan. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista, sillä laite ei ole varsinaisesti ilmastointilaite. Vastaavanlainen ominaisuus toimii kuitenkin lämmitystoiminnon yhteydessä.

Lämmitystoiminnon voi siis säätää myös manuaalisesti tiettyyn lämpötilaan, jolloin lämmitin toimii siihen asti kunnes huonelämpötila saavuttaa halutun tason. Laite myös muistaa viimeksi asetetun lämpötilan, joten sitä ei tarvitse olla jatkuvasti säätämässä silloin kun lämmitysominaisuus on säännöllisessä käytössä. Automaattiasetuksella voi myös lämmittimen yhteydessä käyttää ilmanpuhdistinta, jolloin laite lopettaa lämmittämisen kun haluttu lämpötila on saavutettu ja puolestaan myös ilmanpuhdistin toimii siihen asti kunnes ilmanlaatu huoneessa on hyvä.

Laitteesta löytyy myös erillinen night-mode, joka himmentää laitteen edessä olevan LED-näytön. Ominaisuuden kytkeminen myös pienentää ilmavirtauksen tietylle tasolle mikäli auto-mode ei ole kytkettynä päälle. Jos auto-mode on päällä, niin ilmavirtauksen nopeus pienenee automaattisesti. Tämä vaikuttaa luonnollisesti myös laitteen käyntiääneen.

Käyntiäänestä puheen ollen laite on miellyttävän hiljainen. Jo ensimmäisenä yönä pystyimme molemmat nukkumaan laitteen ollessa makuuhuoneessa, ilman että sen päällä olo häiritsi kertaakaan. Normaalia tuuletinta emme ole koskaan voineet pitää yöaikaan päällä niiden meluisuuden vuoksi. Toki laite osaa halutessaan puhkua ja puhaltaa kovempaakin, etenkin tietyissä tilanteissa auto-moden ollessa päällä. Loistoesimerkki oli yhtenä iltana kun asunnon toisella puolella kolvattiin ja laite alkoi puhdistamaan ilmaa ihan täydellä pöhinällä. Sovellus ilmoitti huoneen ilmanlaadun huonoksi, mikä ei butaanikaasujen keskellä yllättänyt. Vastaavanlainen reaktio laitteelta on tullut muutaman kerran sellaisessa tilanteessa, kun ruuanlaiton yhteydessä on tullut poikkeuksellisen paljon paistokäryä.

Allergikkoperheeseen laite on mitä mainioin. Aamuisin ei olo ole ollut testijaksolla läheskään yhtä tukkoinen kuin testijakson ulkopuolella. Testijaksolle on osunut myös useampi todella hiostava yö, jolloin laite on ollut kultaakin kalliimpi. Lämmitysominaisuudelle ei valitettavasti ainakaan testijaksolla nähty tarvetta ja veikkaan että termostaattipattereilla varustetussa kerrostaloasunnossa sille ei tulisi käyttöä edes talviaikaan. Voin kuitenkin nähdä lämmitysominaisuuden hyödyllisenä omakotitaloissa ja muissa missä lämmitys talviaikaan on muuten puutteellista. Sen verran mitä lämmitysominaisuudella tuli testijaksolla leikittyä, niin ainakin se toimii todella tehokkaasti sillä huone lämpeni kuuman ilman avulla nopeasti.

Laitteella on hintaa Dysonin verkkokaupassa 599 euroa, joka on mielestäni kyllä valitettavan suolainen hinta. Jos tarvetta olisi kaikille laitteen tarjoamille ominaisuuksille voisin varmaan harkita laitteen ostoa tuohon hintaan, mutta valitettavasti tähän hintaan laite jää itseltäni ostamatta. Testi herätti kuitenkin vahvan kiinnostuksen Dysonin muita ilmanpuhdistimia ja tuulettimia kohtaan, joten ehkä muista Dysonin tuotteista löytyy myös sellainen laite joka kattaa tämän talouden tarpeet järkevään hintaan.