Nokia 8 julkaistiin jo hyvä tovi sitten. Nyt uusien Nokia-mallien julkaisun alla vilkaistaan mitä tuli sanottua edellisestä huippumallista Nokia 8:sta.

Laite

Nokia 8 jatkaa Nokian nimellä valmistettujen Android-laitteiden sarjaa. Kuten laitteen pikkusisarukseissa, niin myös Nokia 8:n muotokieli on virtaviivainen. Harjattua alumiinia, virtaviivainen ja pyöreä muotoilu. Takakannessa pieni parin millin kohouma osoittaa kaksoisobjektiivien paikan. Käynnistäessä kuuluu pätkä tuttua Nokia Tunea.

Laitteen speksit ovat seuraavat: 

 • 5,3″ 2560×1440 IPS -näyttö, Gorilla Glass 5
 • Snapdragon 835 8-ydin 2,45 GHz
 • RAM 4 Gt, tallennustilaa 64 Gt alkaen + SD-kortti max 256 Gt
 • Akku 3090 mAh, pikalataus
 • Kamerat
  • Takakamerat: 13 Mpix RGB f/2.0, 4K, Zeiss optiikat, OIS, 13 Mpix f/2.0, 30 FPS
  • Etukamera: 13 MP f/2.0, 4K 30 FPS
 • Liitännät LTE, Bt 5.0, NFC, GPS, Glonass, BeiDou, WiFi 802.11 ac MIMO, Dual Sim
 • Sormenjälkitunnistin
 • IP 54, roiskeen kestävä
 • Koko 151,5 x 73,7 x 7,9 mm, 160 g, kamera muodostaa pienen n. millin kyhmyn

Puhelin on mukavan tuntuinen kädessä, vaikkakin talven kuivalla kelillä ikävän liukas. Suosittelen todellakin silikonista suojaa paikallisiin olosuhteisiin.

 

 

Käyttö

Nokia 8 on eleetön käytettävä – niin hyvässä kuin huonossakin. Laite on nopea, eikä sisällä mitään muuta kuin vakioandroidin ja Nokian avustussovelluksen. Myöskään mitään jännempiä ominaisuuksia, kuten eleohjausta, ei ole puhelimeen ripoteltu. Näytön saa päälle tuplanäpäytyksellä ja kameran virtanapista lukittunakin, mutta siinäpä se. Toiset käyttäjät varmasti arvoastavat puhdasta pöytää, jotkut taas odottaisivat huippumallilta hiotumpaa kokonaisuutta.

Kaikesta huolimatta Nokian käyttö on sujuvaa. Laite on tehokas, siitä ei ole epäilystäkään. Sovellusten vaihtumista ei tarvitse odotella ja pelaaminen onnistuu.

Akku kestää helposti koko päivän kevyellä somettamisella, Spotifylla ja muulla streamauksella. Yöksi puhelin kuitenkin piti laittaa laturiin jos halusi herätä.

Parasta puhelimessa on ehdottomasti sen mainio näyttö. Sitä katselee mielellään kulmasta kuin kulmasta.

Kamera

Kamera on monien nykyisten huippumallien mukaan tuplakamera. Toinen kamera ottaa mustavalkokuvaa ja toinen värikuvaa, joiden yhdistettäessä pitäisi olla parempia kuin tavanomaisella kameralla. Nokian gimmick on bothie, jossa voidaan ottaa yhtä aikaa kuva sekä etu- että takakameralla ja yhdistää ne. En keksinyt tälle mitään käyttöä kokeilun jälkeen, mutta ehkä on parempikin ettei naamani ole turhaan kuvassa. Ominaisuus sen sijaan saattaa olla käytännöllinen tubettajille.

Nokia 8:n kamera on peruslaadukas. Niin kauan kuin valoa riittää kuvat ovat näyttäviä. Hämärässä suorituskyky jättää toivomisen varaa, mutta se ei ole mitään erityisen yllättävää. En keksi kuvien perusteella suurta hyötyä tuplakamerasta, mutta eipä siitä haittaakaan ole. Kuvia ottaessa suurimmaksi ongelmaksi koin lähitarkennuksen epämääräisyyden. Ruokakuvissa focus karkasi minne sattuu, yksityiskohtia – kuten marjoja pensaassa – kuvatessa osapuilleen kaiken muun sai focukseen paitsi itse kohteen. “EVO”lla lienee hyvä osuus, mutta pääsääntöisesti muilla laitteilla olen onnistunut.

Nokian kamerasovellus on mielestäni kömpelö, mutta perustoiminnot ovat suoraan näytöltä käytettävissä ilman valikoissa hyppelyä. Pro-tilassa asetuksia voidaan säätää varsin monipuolisesti. Live Bokeh -toiminto on jännä, jolla siis näkee kuvan taustan sumeuden ja sitä voi säätää.

Kuvan parannus -toiminto oli mielestäni lähinnä haitallinen.

Videota voi kuvata 4K-tasolla ja OZO spatial -äänitilalla höystettynä.

 

 

Yhteenveto

Nokia 8 on kaikin puolin hyvä puhelin. En ole aivan varma pärjääkö se enää hintaluokkansa kärjessä, mutta se on kuitenkin takuuvarma suorittaja ja elegantti laite. Jos käyttäjä haluaa itselleen säädettävän puhelimen, josta ei tarvitse ensimmäiseksi poistaa turhuuksia, niin Nokia 8 sopii siihen hyvin. Samassa hintaluokassa on kuitenkin muitakin kovia kilpailijoita, kuten Huawei, Pixel ja muita, jotka tarjoavat mm. roiskekestävyyttä ja monipuolisemman ohjelmiston. Joillekin se on ekstraa, joillekin taas turhuutta. Itse käytin päivittäisessä käytössä mieluummin köykäisempää OnePlus3T -mallia juurikin pienten ui-parannusten takia.

Nokia 8:n ohjehinta on tällä hetkellä 579 euroa. Nokia 8 tuotesivu

Hyvää:

 • Design
 • Tehokkuus ja näyttö
 • Kamera varauksin

Huonoa:

 • Ominaisuudet vs hinta
 • Kameran ohjelmisto