Saimme testiin Creality Ender-2 3D-tulostimen ja nyt kun pari viikkoa tulostusta on takana, niin olemme valmiit antamaan kommenttimme tulostimesta. Ender-2 on halpa 150-220 e hintaluokassa pyörivä 3D-tulostinrakennussarja, joka tulee osittain valmiiksi kasattuna.

Täyden avoimuuden nimissä: Gear Best otti meihin yhteyttä ja kysyi haluammeko arvostella laitteen ja tietenkin otamme vastaan laitteen kuin laitteen testiin jos sitä meille tarjotaan. Emme kuitenkaan saa testistä rahallista korvausta, eikä heillä ei ole mitään muitakaan vaatimuksia testin osalta. Gear Best ei ole myöskään nähnyt arvostelua ennen tämän julkaisua.

Ender-2 käyttää rakenteenaan alumiiniprofiilia, anodisoitua peltiä ja muoviosien määrä on muutenkin hyvin vähäinen, joka on todella positiivista tämän hintaluokan tulostimessa. Materiaalivalinnat tekevät tulostimesta hintaansa nähden yllättävän tukevan.

Tulostusalaa Ender-2 tarjoaa 150x150x200 mm, joka riittää jo varsin pitkälle. Tulostusalusta on myös lämmitetty, joten Enderillä on tavanomaisen PLA-materiaalin lisäksi myös mahdollista tulostaa eksottisempia materiaaleja, kuten ABS:ää ja PETG:iä. Näiden tulostamista kuitenkin haittaa tulostuskohteen jäähdyttämiseen varatun tuulettimen puute, mutta palaamme tähän hieman tuonnempana.

Kiitos alumiiniprofiilirakenteen ja osittaisen esikasauksen, kykenee 3D-tulostimiin perehtynyt kasaamaan Enderin noin 25 minuutissa. Ensikertalaisen kannattaa varata aikaa tunnin verran, sillä mukana tulevalla SD-kortilla oleva ohjevideo ja PDF dokumentti ei ole ihan selvimmästä päästä. Plussaa tulee kuitenkin mukana tulevasta paperille tulostetusta ohjekuvasta, joka helpottaa ohjevideon kohtien selvittämistä.

Kaikki osat olivat myös mukavasti pussitettu asennusvaiheiden mukaan, joten videon seuraaminen oli siltä osin helppoa ja myös aloittelija pysyy kasatessa hyvin kärryllä.

Itselläni rakentamiseen meni kuitenkin hieman odotettua kauemmin, siitäkin huolimatta että olen kasannut entuudestaan Anet A8 –tulostimia, ja uudelleen rakentanut aidon Prusa Mk2:n lukemattomia kertoja. Jouduin nimittäin, kuten kasaamisesta tehdyssä timelapsessa näkyy, taistelemaan Z-ruuvitangon keskittämisen kanssa. Olisin varmasti päässyt nopeammin jos olisin lueskellut Ender-2 käyttäjäryhmää joko Thingiversessä tai Facebookissa, mutta arvostelun vuoksi rakensin tulostimen tarkoituksella sokkona, jotta saisin kuvan mitä ongelmia ensikertalaiselle voisi tulla tulostinta kasattaessa.

Tämä johtui pitkälti siitä että testiin saapunut masiina oli ensimmäistä generaatiota, joiden pakkauksista puuttuu z-akselin moottorin ja kohdetangon kohdistava osa. Joten ohjetta seurattaessa moottori oli muutaman millimetrin liian lähellä pystyprofiilia. Tästä taas johtuu se että tanko on vinossa suhteessa vaakaprofiilin kelkkaan ja kelkka ei liiku kunnolla ylös ja alas. Kävinkin nopeasti Microsoft 3D builderissa piirtämässä mallin välilevystä ja tulostin sen nopeasti Prusallani, jotta sain Enderin toimintaan.  Jos jollekin muulle sattuu osumaan arpaonnessa ensimmäisen generaation laite ja 3D-tulostinta ei löydy, on ratkaisuna laittaa moottorin ja profiilin väliin sopiva prikka ja tulostaa ensitulosteena tuo välilevy. Sen jälkeen levyn voi asentaa paikalleen. Välilevyn löytää Thingiversestä tämän linkin takaa.  (Huom: Kannattaa myös huomioida, että kelkassa olevan vastakappaleen ruuveja saattaa myös joutua löysentämään siten, että se löytää paikkansa z-ruuvin kanssa.). Tämä olikin oikeastaan ainoa ongelma, mikä minulla enderin kanssa oli rakentamisen tai kasaamisen osalta.

Yllättävänä lisänä Ender tajoaa myös graaffisen LCD-paneelin siinä missä yleensä tämän hintaluokan laitteissa saa tyytyä perinteisempään tekstipohjaiseen LCD-paneeliin. Näyttö onkin pienuudestaan huolimatta pakattu pikselitiheytensä ansiosta hyvin täyteen informaatiota. Näyttö voisi kuitekin olla ehkä hieman pystymmässä helpottamaan lukemista, mutta tuollaisenaankin se toimii mainiosti.

Ender saa ison plussan siitä että lämpölevyä varten paketissa on mukana pintamateriaaliksi ns. FakeTak eli BuildTak –klooni, tämä pieksee mennen tullen kaikki maalarinteippiviritelmät mitä yleensä halvoissa tulostimissa näkee.

Lämpölevyn tasaamiseen Ender käyttää kolmen ruuvin tapaa, joka on omasta mielestä melkein miellyttävämpi kuin isommissa koneissa käytettävä 4-ruuvin tapa, mutta tasaamisessa on melkein suositeltavaa siirrellä lämpöpäätä käsin ruuvien kohdille, jolloin levy tasaantuu helpommin.  Ennen lämpölevyn tasaamista kannattaa kuitenkin kääntää mukana tulevalla jako^^kiintoavaimella sitä kelkan pyörän tukea, joka on pystyprofiilin ja kelkan vaakaprofiilin välissä. Tuo tuki nimittäin jäykistää kelkan niin, ettei se heilu profiilin päällä. Creality suositteleen käyttämään A4-paperia tasaamiseen, mutta itse laitoin kaksi paperia päällekkäin, sillä olen havainnut tämän toimivan paremmin BuildTak-tyylisten alustojen kanssa. Yksi A4-paperi nimittäin saa tulosteet tarttumaan näihin alustoihin aivan liian tiukkaan ja tulosteiden irroittaminen on yleensä silloin työn ja tuskan takana. Kannattaa kuitenkin kokeilla kumpi toimii paremmin omassa käytössä, sillä tulostettavat materiaalit ovat erilaisia.

Enderissä on myös ”automaattinen” pöydän tasaus, mutta tämä käytännössä vain liikuttaa lämpöpäätä neljän pisteen välillä, jotka eivät ole lähelläkään ruuvien pisteitä, joiden pohjalta tuo tasaus on järkevin tehdä, joten käsin lämpöpään siirtely on autohomen jälkeen huomattavasti näppärämpi tapa saada pöytä kohdilleen.

Ender saa myös plussaa että mukana tulevat työkalut ovat suhteellisen hyvä laatuisia jos sivuleikkureita ei oteta lukuun. Mukana tulevat kuusiokoloavaimet eivät taivu, lasta on 3D-tulosteiden irroittamista varten teroitettu ja jako^^^kiintoavaimet ovat oikean kokoisia niihin osiin, joita Enderistä löytyy ja tarttuvat kunnolla kun niillä tekee jotain. Enderin mukana toimitetaan jopa liimapuikko tulosteiden tarttumista edistämään ja akupunktioneula suuttimen tukoksien avaamiseen. Jälkimmäinen oli yllätys, sillä en ole tottunut näkemään tätä mukaan pakattuna kuin kalliimmissa tulostimissa. Sivuleikkurit ovat kuitenkin halvinta kiinaromua ja suosittelen heittämään ne ensimmäisenä vain roskikseen. Vastaavien leikkureiden kärki on katkennut minulla pelkästään PLA filamentin kärkeä leikatessa.

Suurin miinus tulee Enderille kuitenkin sen erillisenä olevasta virtalähteestä. Sen lisäksi, että se on aktiivisesti jäähdytetty ja pitää järkyttävää meteliä, se ei kytkeydy pois päältä Enderin edessä olevasta virtapainikkeesta vaan hurisee kuin Dyson, joka yrittää imeä nukkamattoa. Virtalähteessä ei ole myöskään ole omaa virtapainiketta. Suosittelemmekin virtapainikkeellista pistorasiaa. Monet ovatkin modanneet tuon kiinavirtalähteen tilalle alkuperäisen Xbox360 203W virtalähteen, joka on pasiivisesti jäähdytetty.

Tulostukseen Ender käyttää ns. Bowden -tekniikkaa, jossa filamentti, eli tulostuslanka, ajetaan runkoon kiinnitetyn syöttömoottorin avulla teflon -putkea pitkin tulostuspäälle. Tämä onkin tämän kokoluokan laitteessa hyvä ratkaisu, sillä se säästää tulostuspäästä painoa ja mahdollistaa siten nopeammat tulostusnopeudet suhteessa laitteen kokoon.

Tämän myös huomaa, Ender nimittäin tulostaa hintaansa nähden todella laadukkaasti kunhan ottaa huomioon osajäähdyttimen puutteen tai korjaa sitä sopivalla tulosteella (tästä myöhemmin hieman alempana). Mukana olevalla 8 gigatavun SD-kortilla oleva kissamallin Gcode tulostuikin Anetin keltaisella PLA:lla todella hyvin ja ensitulosteeksi käytännössä täydellinen kissa sai minulta suoraan täydet pisteet. Pitää kuitenkin huomata, että malli on Enderille kuin luotu, sillä mallissa ei ole juuri lainkaan jyrkkiä ulkonemia, joissa laatu kärsisi osajäähdyttimen puutteesta.

SD-kortilla ovat mukana myös edellä mainittujen ohjeiden ja kissamallin lisäksi Cura -ohjelmisto, jota tarvitaan mallien käsittelyyn tulostettavaan muotoon, ja PDF-ohjeet Curan asetuksien määrittämiseen. Hieman hassusti SD-kortilla on myös curalle ini-tiedosto, jossa ovat tiukemmat (lue: nopeammat) säädöt, kuin pdf:n määrityksissä. Päädyimme testitulosteissa käyttämään ini-tiedostoa ja sen vakioasetuksia, koska tämä olisi ensikertalaiselle myös helpoin tapa päästä alkuun. Vakio asetukset ovat seuraavat: 0,15 mm viivakorkeus, 60 mm/s tulostusnopeus, 45 C petilämpö, 195 C suuttimen lämpö ja 100/10 takaisinveto.

Onnistuneen kissan jälkeen päätin tulostaa benchyn samalla Anetin keltaisella PLA-muovilla, ja sekin tuli yllättävän laadukkaasti ulos, jopa perän ”#3dbenchy” on juuri ja juuri luettavissa. Joissan kohdin oli kuitenkin havaittavissa pientä ongelmaa jäähdytyksen puutteesta. Päätin kuitenkin jatkaa tulostamista.

Tulostin ensiksi spiraalitilassa vaasimallin SHJLUS Silk PLA:lla jonka pinta tulikin yllättävän hyväksi, tosin tässä tietenkin auttaa Silk-fila itsesään, joka peittää huomattavasti ongelmia, kuitenkin vaasin kierteen reunoissa ja takapuolen ulkonemassa oli havaittavissa röpelöä joka oli varsinkin ulkonemassa suhteellisen hirveää.

Vaihdoin tässä vaihessa filamentin Devil Designin vihreään, jotta saisin selville oikeasti kuinka paha tuo jäähdytysongelma on sillä, kyseinen filamentti on ollut minulla herkkä jäähdytyksen puutteelle. Jälki tulosteessa olikin suoraan sanottuna hirveää ja ulkoneman röpelö oli vieläkin selvempi.

Tarkistaakseni ettei nämä ongelmat olleet vain mallista johtuvia, niin tulostin vielä Loubien Aria lohikäärmeen Esunin vaalean sinisellä. Vaikka lohikäärme muutoin tulostui todellä nätisti näkyi siivissä selviä lämpöongelmia.

Päätinkin tämän jälkeen vähän katsella internetistä lisäapua ja selvisi että Creality on suunnitellut Enderin niin että sen lämpöpään jäähdytin on ylitehokas itse lämpöpään siilille ja ajatuksena on, että lämpöpään ohivirtaus jäähdyttää myös osaa. Valitettavasti lämpöpään metallinen suojaboxi ohjaa ilmaa ihan mihin sattuu, eikä osa saa ilmaa juuri lainkaan. Tähän moni suositteli Thingiversestä (ja tämän linkin takaa) löytyvää ilmaohjuria,joka tehostaa sekä siilin jäähdytystä että ohjaa osalle menevää ilmaa paremmin. Etuna on myös se, että nimenomainen osa on kevyempi kuin metallinen laatikko enderin lämpöpään ympärillä, joten liiketarkkuus teoriassa myös paranee. Tulostin kyseisen ilmaohjurin Devil Designin mustalla PETG:illä ja asensin sen paikalleen. Asennus olikin suhteellisen helppoa kunhan tajusi ottaa vain lämpöpään siilin ruuveista prikat pois, sillä lämpöohjuri itsesään toimi prikkana.

Ero olikin huima, sama vaasi joka oli jo kahdesti mennyt aivan reisille tulostui nyt täydellisesti Esunin vaalean sinisellä, ilman yhtään röpelöä.

Tästä innostuneena päätinkin antaa Arialle uuden mahdollisuuden Anetin punaisella PLA:lla ja tulostin tämän Anetin punaisella ja tällä kertaa Aria myös tulostui miltei täydellisesti.

Vaikka ilmaohjurista olikin huomattavaa apua on tässä ongelmana se, ettei sen kierrosnopeutta voi säätää sillä se toimii lämpöpään jäähdyttimenä. Onkin suositeltavaa hankkia tulostimeen erillinen radiaalituuletin osatuulettimeksi. Tämän asentaminen pitäisi olla helppoa, sillä tulostimen emolevyssä on suoraan liitäntä (K-Fan liitin) osajäähdyttimelle ja tätä on mahdollista käskyttää Gcoden avulla. Thingiversestä löytyy myös useampi lämpöpään kelkka tukemaan tätä muutosta (esim tämän linkin takaa). Sopiva 12v tuuletin maksaa muutaman euron postikuluineen aliexpressistä ja suomesta Bebekiltä noin 10€. Bebekiltä tilattessa kannattaa huomioida että tuuletin tulee ilman liittimiä.  Itselläni tuon radiaalin asentaminen on arvostelun jälkeen virtalähdemodauksen lisäksi heti ensimmäisenä. Tähän muutokseen lähtevän kannattaa huomioida että tuulettimen liittimen napaisuus pitää vaihtaa, sillä Crealityn emolevyssä pinnit ovat käänteisessä järjestyksessä.

Z-ruuvitangon asennusongelmasta ja osatuulettimen puutteesta huolimatta voin suositella Creality Ender-2:ta, sillä käytännössä jokaisen tulostimen kohdalla vaaditaan pientä kustomointia ja osien tekeminen omalle koneelle on osa 3D-tulostamisen viehätystä ja riemua. Siitäkin huolimatta että minulla noita tulostimia on ollut useampia olin suorastaan yllättynyt mihin hyvin minimaalisella virittämisellä kone pystyi. Laatu on todella hyvää suoraan pakkauksesta kunhan pidättäytyy tulostamasta malleja, joissa on liian rankkoja ulkonemia, ennen kuin ilmaohjuri tai radiaalituuletin on asennettu. Ender on kasaamisen helppoudesta ja rungon jäykkyyden takia oikein hyvä tulostin aloittelijalle, eikä sen – toisin kuin monen muun rakennussarjan – kanssa tarvitse aivan hirveästi taistella ensimmäisen tulosteen ulos saamiseksi.

Alla olevasta linkistä löydät Enderin:

Osta Creality Ender-2

Hintaa kirjoitushetkellä tulee koneelle pyöreästi 170€ toimitettuna joka ei päätä huimaa tästä tulostimesta