Meillä on jälleen ollut kunnia päästä testaamaan Dysonin tuotteita. Tällä kertaa vuorossa oli Dyson Cinetic Big Ball AnimalPro 2 -imuri.

Dysonin imurit tulivat varmasti kaikille tutuksi ensimmäisinä pölypussittomina imureina. Tämän jälkeen seurasi lukuisat määrät halpoja kopioita, joiden ainakaan ihan ensimmäiset versiot eivät vedelleet vertoja esikuvalleen. Meidän taloudessa on kokeiltu molempia pölypussittomia versioita – ihan ensin halpisversiota ja sen jälkeen päätimme panostaa ihan aitoon ja alkuperäiseen Dysoniin, joka majailee siivouskaapissa uskollisena edelleen.

Nykyinen imurimme on noin 7 vuoden takaa, joten odotin mielenkiinnolla kokemuksia uudesta ja paremmasta laitteesta. Imurin ja kahden aikuisen lisäksi taloudessamme majailee myös lapsi ja paljon karvaa irrottava koira, joten imurilta vaaditaan tehoa ja käyttömukavuutta.

Ehkä merkittävin muutos tässä uudessa imurissa on sen käyttämä Dyson Cinetic -sykloniteknologia, jonka ansiosta suodattimia ei tarvitse enää pestä tai vaihtaa. Käytännössä laitteen sisältä löytyy 36 kpl Dyson Cinetic -kärkiä, jotka värähtelevät 5 000 Hz:n taajuudella ja estävät mikroskooppista pölyä kerääntymästä ja tukkimasta ilmavirtaa. Dysonin mukaan imuteho pysyy tämän ansiosta samana vuodesta toiseen.

Toinen mahtava keksintö tässä uudessa imurissa on tuo nimeensäkin viittaava ”Big Ball”, eli muotoilunsa ansiosta laite ei kaadu kyljelleen. Imurin runko on suunniteltu kaarevaksi ja painopiste mahdollisimman matalaksi, jolloin kaatuessaan imuri nousee painovoiman ansiosta itsestään pystyyn – ja se todellakin toimii! Vielä kun joku keksisi sellaisen imurin, joka osaisi itse kääntyä kulmien taakse…

Kehitystä on selvästi tullut myös pölysäiliön osalta, sillä sen tyhjentäminen on uudessa imurissa huomattavan paljon helpompaa. Vanhassa imurissa pölysäiliö piti avata ja nostaa yläosa pois ennen kuin säiliön pääsi kaatamaan pussiin. Tässä yhteydessä pölyä lenteli yleensä sinne tänne, joten itse suoritin tämän toimenpiteen kylpyhuoneessa. Tiedän, että moni tyhjentää säiliöt suoraan ulkoroskikseen, mutta mahtaakohan jätehuollolla tai taloyhtiöillä olla tähän jonkinlainen mielipide? Joka tapauksessa, uusi säiliö tyhjenee kirjaimellisesti nappia painamalla. Ei siis tarvitse muuta kuin asettaa säiliö pussin tai roskasäiliön yläpuolelle ja työntää painikkeesta säiliön kansi auki. Tämä helpottaa tyhjennystä huomattavasti, sillä ainakin itse suoritin toimenpiteen ilman ylimääräistä sotkua. Säiliö on myös 56 % suurempi kuin edellisen sukupolven perässä vedettävissä DC 54 Dyson Cinetic -imureissa, vaikka se näyttää mielestäni jopa pienemmältä kuin edellinen. Tämä johtuu taas siitä että suodatiteknologia on kehittynyt ja siirtynyt hieman eri kohtaan vapauttaen lisää tilaa säiliöstä.

Imurista löytyy 360 astetta kiertyvä varren kahva, joka lisää käyttömukavuutta kun letkua ja vartta ei tarvitse olla jatkuvasti asettelemassa uudelleen. Lisäksi letkun, varren ja johdon yhteenlaskettu pituus on 10 metriä, mikä tuo mukavan käyttösäteen imurille. Varsi toimii teleskooppimekanismilla, jonka säätö on helppoa käyttötarpeen mukaan. Varresta saa mukavan lyhyen myös hyvin pieniä tiloja imuroidessa.

Dysonin imureihin on saatavilla kattava valikoima erilaisia suulakkeita, jotka helpottavat siivousta erilaisilla pinnoilla ja erikokoisissa paikoissa. Itse olen melko laiska vaihtamaan suulakkeita siivouksen edetessä, joten onneksi mukana on myös ns. yleissuulakkeita jotka toimivat kaikilla pinnoilla.

Hiljaisuudesta ei tipu pisteitä tällekään versiolle, sillä se pitää aikamoista meteliä. Tässäkin oli tosin eroja havaittavissa eri suulakkeiden välillä.

Hintaa tällä kyseisellä mallilla on Dysonin omassa verkkokaupassa 629 euroa. Täytyy jälleen todeta, että huipputuote on varustettu myös aika huikealla hinnalla. Toisaalta, laitteessa on 5 vuoden takuu ja voisin lyödä vetoa, että se porskuttaa sen jälkeen vielä vähintään 5 vuotta lisää – varmaan vielä pidempäänkin. Tällä kertaa siis käyttöikä ja tuotteen ominaisuudet haukkuvat hinnan mennen tullen ja uskon että laite on ehdottomasti jokaisen pennin arvoinen.