En ollut kovin innoissani kun meille tarjottiin Anet E12 tulostinta varsinkin kun olin juuri käynyt hampaita kiristävän taistelun Anet A4:n kanssa. Laite kuitenkin ainakin paperilla vaikutti hyvältä ison tulostusalansa (300x300x400mm) ja metallirunkonsa kanssa, joten otimme koneen vastaan.

Täyden avoimuuden nimissä: GearBest otti meihin yhteyttä ja kysyi haluammeko arvostella laitteen ja tietenkin otamme vastaan laitteen kuin laitteen testiin jos sitä meille tarjotaan. Emme kuitenkaan saa testistä rahallista korvausta, eikä heillä ei ole mitään muitakaan vaatimuksia testin osalta. GearBest ei ole myöskään nähnyt arvostelua ennen tämän julkaisua.

Anet E12 on käytännössä klooni Crealityn Cr-10S:n vastaavan kokoisesta tulostimesta ja käyttää CR-10S tavoin kahta Z-ruuvia Z-akselin nostamiseen. E12 on kuitenkin ostopaikasta riippuen 100-150e halvempi kuin Crealityn kone joten hinta on hyvä houkute koneen ostamiselle. Koneella on hintaa noin 250-280€ ostopaikasta riippuen, joten aivan päättömiä koneesta ei tarvitse köyhtyä. Erotuksen Cr-10S:ään voi käyttää koneen parannuksiin, joita tarvitaan muutama (näistä jäljempänä) ja jäljelle jäävän rahan voi käyttää vaikka asennusolueen.

Kone tulee paketissa pitkälti valmiiksi kasattuna ja käytännössä ostajan hommaksi tulee pystyprofiilin kiinnittäminen koneen alaosaan kuudella ruuvilla. Tämän lisäksi johdot tulee kiinnittää mottoreihin, endstoppeihin ja lentokoneliittimillä elektroniikkalaatikkoon. Positiivista on että johdot ovat valmiiksi sukitettu joten johtojen siistimiseen ei tarvitse käyttää lainkaan aikaa. Kone on käytännössä 15-20min sisään valmis pöydän tasaamiseen ja ensitulostukseen. Plussaa on myös se, että koneen mukana tulee BuildTak-tyylinen tulostusalusta lämpölevylle.

 

Paketissa tulee mukana myös mukavasti työkaluja ja varaosia. Kaikki tarvittavat kuusiokoloavaimet koneen osien irrottamiseen, lasta tulosteiden irroittamiseen pedistä ja sivuleikkurit löytyvät paketista. Pikanttina lisänä mukana on myös varalämpöblokki suuttimineen, tästä annan oikeasti lisäpisteitä sillä suuttimet ovat kuluvia osia.

Kortilta löytynyt kiinalainen shakkinappula tulostuikin kasaamisen jälkeen oikein mukavasti ja tästä innostuneena päätin jatkaa testitulosteita vasta seuraavana päivänä.

Toinen tuloste meni muilta osin ihan ”ok” mutta takaisinvedon asetukset olivat vielä vähän hakusessa ja pienen säädön jälkeen pääsin sitten vihdoin jatkamaan tulostamista.

Kolmas tuloste meni sitten ihan totaalisen reisille ja jälki oli ”lievästi” sanottuna karua. Syynä oli extruderin missatut askeleet.

Vikaa ei tarvinnut onneksi pitkään selvittää, ongelmana oli vaihteeksi Anetin laadunvalvonta ja koneeseen oli päätynyt bowden putkeksi filamentti kanavaan ja heatbreakkiin 3mm filamentille suunniteltua putkea. Varsinkin jälkimmäisestä oireena oli filamentin sulaminen, laajeneminen ja tämän jälkeen jäähtyminen lämpöään kanavaan. Tästä taas aiheutuu täysiä tai osittaisia tukkeita ja liikaa vastusta extruderille. Olen kuitenkin poikkeus sillä useampia E12:ta ja E10 koneita on toimitettu oikeilla putkilla, joten kannattaa toivoa että arpaonni on myötä. Vaihdoin molemmat putket oikeissa mitoissa olevaan PTFE-putkeen. PTFE putkea saa suomessa suht kalliilla hinnalla Etralta, mutta itse aikoinaan tilasin Crealityn verkkokaupasta 20 m rullan oikeilla spekseillä olevaa tavaraa ja tuo kela maksoi posteineen noin 23€ (Kiinnostuneet löytävät tuotteen täältä).

Huomasin saman mitä moni E10 ja E12 käyttäjä on huomannut, nimittäin hotendin tuuletin puhaltaa ilmaa aivan liian paljon lämpöpäälle josta tulee jatkuvaa vaihtelua lämpötilalle. Tuntuu kuin Anet olisi kopioinut Enderin osatuulettimettoman disainin ja lätkässyt siihen kiinni osatuulettimen. Myös osatuulettimen suutin oli aivan liian leveä joten tehoa menetettiin minun makuuni liikaa.

Tämän takia tulostinkin oranssista ABS-muovista CNCKitchenin uuden lämpöpäänkelkan jossa oli parempi osatuulettimen suutin ja lämpöpään tuulettimen ilma ohjataan sivuilta ulos niin ettei ilmaa ohjaudu itse lämpöblokille. Vaikka kelkka onkin suunniteltu E10 mallille on tämä suoraan yhteensopiva E12 kanssa kuten muutenkin suurin osa modeista. Kelkan malli löytyy täältä.

Tämän jälkeen tulosteet alkoivat jo näyttämään huomattavasti paremmalta.

Päätinkin tämän jälkeen tulostaa ensimmäisen ison tulosteeni ja suurensin jo Ender arvostelussa käyttämäni spriaalivaasin niin suureksi kuin kykenin. Vaasi tulostettuna Devil Desingnin Oranssilla PLA:lla tuli ulos uskomattoman nätisti. Tosin pientä epätasaisuutta pursotuksen paksuudessa oli vielä huomattavissa kun vaasia katsoi valoa vasten.

Valitettavasti tässä vaiheessa tulostukseni olivat tulostettu. Nimittäin Anet suuressa viisaudessaan käyttää lämpöpedille kelkkaa joka on tehty kolmesta erillisestä osasta ja liian ohuesta metallista, josta johtuen kelkka vääntyi banaanin mutoiseksi ja laakerien pitimet sen mukana. Tästä johtuen pöydän tasaaminen oli nyt käytännössä mahdotonta sillä etäisyyttä ei ollut enää tarpeeksi.

Jouduin tilaamaan Tehnologika.net:in Alumiinikomposiitista tehdyn kelkan, jonka toimitusta sai kuitenkin odottaa viikon. Tälle tuli posteineen hintaan 28€ ja suosittelen osan hankkimista samalla kun tulostinta tilaa niin sen saa samantien paikalleen. Etuna Komposiittilevyssä oli myös se että vaikka se on jäykempi kuin alkuperäinen se on silti kevyempi, joten muutenkin jo suuren pedin masssaa sai pienennettyä. Osan löytää tämän linkin takaa: https://tehnologika.net/anet-e12-aluminium-composit-heated-bed-support-y-carriage-plate/

Uusi kelkka vaati kuitenkin uudenlaisen kiinnikkeen hihnalle vanhojen ja muutenkin huonojen ruuvikiinnikkeiden tilalle joten muokkasin CNCKitchenin kiinnikettä ks. kelkkaan sopivaksi ja osa löytyy täältä.

Koska peti tuli tämän takia hieman korkeammaksi kuin aikaisemmin, tulostin samalla myös Z-stopille säädettävän adapterin ja siirsin hieman Z-stoppia Thingiversen malleilla. Mallit löytyvät tämän ja tämän linkin takaa.

Tulostin myös lämpöpedin liittimelle vahvistimen jotta se ei pääse heilumaan liikkeessä. Malli löytyy täältä.

Tein samalla myös vaasissa nähtyjen ongelmien vuoksi esteppien ja flown säätämisen kohdilleen tämän linkin takaa löytyvillä ohjeilla. Tämä oli suhteellisen mukava homma sillä E12:ta firmwaressa on mahdollisuus muokata arvoja suoraan näytöltä.

Tämän jälkeen tulostin Loubien Arian Esunin vaalean sinisellä ja tämä tulostuikin todella hyvin. Edes siivissä ei ollut siimaa.

Nyt olin vihdoin valmis tulostamaan taas jotain isoa joten päätin tuplata Benchyn koon. Tuplakokoinen Benchy tulostuikin mukavasti, tosin omasta hölmöilystä johtuen (en ollut säätänyt tehoja oikein Curassa) ovien kaaren ja kopin pystypilarin jäähdytyksessä oli havaittavissa pieniä ongelmia. Onnistuin myös pöytää tönimällä aiheuttamaan pienen layerskipin joka näkyy kuvassa hieman ennen kattoa. Infillin läpinäkyvyys on kuitenkin tarkoituksen mukaista sillä tulostin testiä nopeuttaakseni mallin ohuilla seinämillä. 

Nyt kun olin varma että tulostin toimi halutusti, päätin tulostaa jättimäisen viisinkertaisen Benchyn.

Tämä olikin suhteeellisen jännää, sillä kela joka minulla oli koneessa ei alkuunkaan riittänyt tulostamiseen, mutta E12 sisältää filamentin vaihto toimminon. Toiminto toimiikin hyvin, sillä toiminnon valitsemalla tekee tulostin kesken olevat liikkeet loppuun, pysäköi sitten suuttimen vasempaan reunaan ja vetää filamentin pois suuttimesta. Se mikä kannattaa kuitenkin huomioida, on että kun uuden filamentin syöttää se pitää syöttää käsin suuttimelle asti niin että filamenttia tulee ulos suuttimesta, sillä kun toimintoa pyytää jatkamaan tulostetta siirtyy tulostuspää samantien takaisin tulostamaan.

Lopputuloksena oli “M/S Angela Merkel” joka johtui siitä että vaihdoin välissä punaiseen kelaan joka oli vaillinainen ja sitten vielä mustaan. Tajusin vasta tulosteen loputtuani että olin vahingossa tehnyt saksanlipun värisen Benchyn.

Jälki oli todella hyvää ja yllätyin jopa ohjauskopin sisäpuolella olevien siltausten laadusta, vaikka ne olivat pitkiä eivät ne juurikaan riippuneet.

Tulen vielä asentamaan Mosfetin lämpöpedille sillä en oikein tykkää ajatuksesta että tuon kokoisen pedin virrat kulkevat piskuisen emolevyn läpi, vaan haluan suoremman reitin virroille. Onneksi Mosfetit eivät paljoa maksa ja lisäävät palo-/sähköturvallisuutta huomattavasti. Sopiva mosfetti löytyy esimerkiksi tämän linkin takaa ja sille sopiva kiinnike täältä

Suurin negatiivisuus koneessa on valitettavasti se, että se ei massojen ja siinä olevan hotendin takia pysty kovin huimiin tulostusnopeuksiin ja tyytyminen on 50-60mm/s akselille, joten isot tulosteet vievät reilusti aikaa (Angela Merkel esim vei 49h). Onneksi E3D-tyylisille hotendeille löytyy adaptereita Thingiversessä ja se on luultavasti seuraava päivitys jonka koneelle teen. Päivitän artikkelia mikäli tällä saadaan vauhtia lisää. Klooni E3D ei myöskään räjäytä pankkia sillä halvimmillaan niitä saa 10-20€ luokassa. Aidosta saakin maksaa jo päälle 50 puntaa.

Ongelmista huolimatta olen sitä mieltä että tulostin on täysin hintansa väärti, mutta ostajan tosiaan pitää varautua pieniin laatuongelmiin ja korjaamaan tuo pedin kärry. Vaikka laitoin koneeseen noin 30€ edestä osia ja materiaaleja, jäin silti reilusti CR-10:n hinnan alle. Tulostinta voi suositella säätöhenkiselle ostajalle huoletta, sillä laitteen runko on kuitenkin hyvä ja koska modiosat ovat E10:n kanssa ristiin sopivia löytyy tukea yhteisön toimesta vahvasti. Plussaa tulee myös siitä että 3D-tulostettuja osia on todella vähän, nimittäin osasuuttimen lisäksi vain lineaaritankojen ja trapetsiruuvien kiinnikkeet. Olin suorastaan yllättynyt että miten pienellä viilaamisella E12:sta kuoriutui oikea 3D-tulostin.

Niille jotka tulostinta harkitsevat löytyy kone Gearbestistä tämän linkin takaa kirjoitushetkellä noin 255€ hintaan

Koodilla 3DAnetE12 tulostimesta saa vielä yllä olevasta linkistä noin 10€ alennusta.