Halpojen Android-puhelinten esiinmarssi jatkuu ja tällä kertaa arvostelemme LG:n GT540 -puhelimen joka on halvimmillaan saatavilla hieman yli 200 euron hintaan. Mutta mitä tuolla rahamäärällä saa? Lue lisää selvittääksesi.

GT540 yllättää jämäkkyydellään, vaikka puhelin onkin muovirunkoinen. Laite tuntuu hyvältä kädessä eikä natise tai tunnu halvalta vaan valmistuslaatu vetää vertoja kalliimmille Android-laitteille. Laitteen ulkonäkö miellyttää silmää ja pyöristetyt päät tuntuvat hyvältä vaakatasossa käytettäessä tai kameralla kuvattaessa kameralla. LG luottaa kahteen kosketusherkkään painikkeeseen (menu ja back) ja kolmeen fyysiseen painikkeeseen etumaskissaan (vastaus, home, lopetus/virta), search-toiminto on siirretty puhelimen oikeaan reunaan dedikoidun kameran laukaisimen viereen. Vasenta laitaa koristavat tuttuun tapaan äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet.

Puhelimen vakioteema on hyvinkin miellyttävä ja alareunan kaareva valikko sisältää työpöytäindikaattorin ja ohjelmistovalikon lisäksi linkit puhelimeen ja tekstiviestiohjelmaan. Työpöytiä on vakiona kolme, mutta määrää on mahdollista lisätä seitsemään asti. LG:n tekemiä teemoja toimitetaan puhelimen mukana neljä erilaista joissa pienenä pikanttina yksityiskohtana on oma teemaan sopiva kellowidgetti, näistä kuvia artikkelin loppupään galleriassa. Mukavana ominaisuutena todettakoon LG:n ilmoitusvalikkoon lisäämät pikakatkaisimet äänelle, wifille, bluetoothille ja gps:lle jotka nopeuttavat ks. toimintojen päälle ja pois kytkemistä huomattavasti. Erityiskiitosta GT540 saa mukana tulevasta valmiustilanäkymän (Launcher) vaihtajasta, jolla vaihtaminen Androidin ja LG:n launcherien välillä tapahtuu vaivatta.

LG on tehnyt hyvää työtä puhelimen tuotteistuksessa ja tavallisten Android-ohjelmien lisäksi mukana  yleisimmät ohjelmat kuten Shazam, Foursquare, Layar, Quickoffice ja Wapedia. RDS FM-radion ja ääninauhurin lisäksi puhelimesta löytyy myös tuki Java-peleille ja ohjelmille. Isona yllätyksenä puhelimen mukana toimitetaan myös kevyt videoeditointiohjelma jolla voi liitellä ottamiaan videoklippejä yhteen, lisätä näihin efektejä ja taustamusiikkia. Ohjelma myös kykenee tekemään diaesityksen kaltaisia videokoosteita efekteineen puhelimen muistissa olevista valokuvista. Sosiaalista mediaa varten mukana toimitetaan SNS ohjelmisto jonka lähimmät serkut ovat HTC:n Friendstream ja Sony Ericssonin Timescape. Puhelimen mediasoitin osaa myös soittaa divx/xvid videoita, tosin HD videoden pyörittämisestä on turha unelmoida.

LG tarjoaa tähän mennessä lyömättömimmän akunkeston kaikista testaamistamme Android-puhelimista, sillä normikäytöllä (pientä surffaamista, muutama tekstiviesti ja puhelu päivässä) akku kesti kolme päivää ilman yhtään latausta.  Tämä on suuri ostoargumentti niille, jotka joutuvat kulkemaan puhelimen kanssa useampia päiviä ilman mahdollisuutta lataamiseen.

Laitteen kamera on 3mpix, joka pienestä kohinasta huolimatta tuottaa yllättävän hyvälaatuisia kuvia, jotka riittävät varmasti tavalliseen mobiilikuvaamiseen ja facebook-käyttöön. Allekirjoittanut arvosti myöskin kameran värintoistoa, joka oli paljon luonnollisempi kuin monessa kalliimmassa Androidissa. Salama kuitenkin puuttuu, joka on varmasti yksi hinnasta johtuva kompromissi ja haittaa hämärässä kuvaamista. Kameran kontrollit ovat mielyttävät ja selkeät, pl. kameran erikoisasetuksia varten tarkoitettu kameran rullaa emuloiva systeemi, sillä vaikka tämä näyttää kivalta on se tavallista valikkoa huomattavasti hitaampi tapa muuttaa ja selata asetuksia. Videokuvaus onnistuu maksimissaan VGA (640×480) resoluutiolla ja n. 20fps nopeudella joka on riittävä Facebookin ja Irc-gallerian tarpeisiin, mutta ei kuitenkaan korvaa oikeaa pokkaria/videokameraa peruskäytössä.

Mikä salaman puutteen ja muovirungon lisäksi selittää alhaisen hinnan? Yhdellä sanalla vastattuna: näyttö. GT540 käyttää muista Android puhelimista poiketen kolmen tuuman resistiivistä näyttöä, mutta onneksi puhelimeen on saatu mukavan herkkä yksilö, joten kovin suurta painetta ei tarvita komentojen perille saattamiseksi. Hetken totuttelun jälkeen myös kapasitiiviseen tottuneen on helppo käyttää puhelinta ja suurempia ongelmia ei testijakson aikana esiintynyt. Pienenä kauneusvirheenä todettakoon kuitenkin muutamat käännöskukkaset, joita löytyy muutoin hyvälaatuisesta käännöksestä; esimerkiksi herätyskello on muodossa hälytys ja jostain syystä ääninauhuri on nimellä maailmankello.

Mikäli resistiivinen näyttö ja muutama kompromissi ei haittaa GT540 tarjoaa lyömättömään hintaan pääsyn Android-maailmaan. Mikäli olet hinnan takia jarruttanut loikkausta Androidiin, nyt tämäkään ei pitäisi enään olla ongelma.

Esimerkkivideo GT540-kamerasta:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=lyQxoNkXlpQ

Pidimme:

-hinta
-valmistuksen laatu
-valmiustilanäkymän vaihtaja
-akunkesto
-tuotteistus

Emme pitäneet:

-kameran asetusrulla
-resistiivinen näyttö
-käännöskukkaset

Linkki: LG GT540-tuotesivu

Kirjoittanut: Jonne Backhaus