Toimituksemme arvosteltavaksi saapui pitkän odottelun jälkeen Desire HD,  toinen HTC:n uudesta lippulaivakaksikosta. Desire Z saapunee toimitukseemme myöhemmin tässä kuussa. Onko Desire HD lisänimensä arvoinen lisäys HTC:n HD-sarjaan vai pelkästään HTC Desiren nimellä rahastava lässähtänyt pannukakku?

Ulkonäkö ennen kaikkea

Desire HD yllättää heti kättelyssä rakenteellaan joka on jämäkkä, sillä laite on työstetty yhdestä alumiinipalasta jonka sisään myös akku, sim-kortti ja SD-kortti sujahtavat omien luukkujensa kautta. Suosittelemme varovaisuutta ko. luukkujen avaamisessa sillä ne ovat todella tiukkoja ja vääränlaisella voimankäytöllä voisimme kuvitella niiden hajoavan aika helposti. Tuo unibody-muotoilu kuitenkin antaa puhelimelle todella miellyttävää jämäkkyyttä ja laite on myös aavistuksen ohuempi kuin alkuperäinen Desire. Puhelimen takakantta koristavat 8Mpix kamera, tyylikkäästi koneistettu kaiuttimen aukko, tupla LED-salama sekä Dolby- ja SRS-mobile logot. Laitteessa ei ole muita fyysisiä näppäimiä kuin äänenvoimakkuudensäädin ja virtanäppäin. Tavallisesta poiketen kuulokeliitäntä sijaitsee laitteen alareunassa microUSB-liitännän vieressä, joka alkujärkytyksen jälkeen tuntuu todella luontevalta paikalta laitteessa jolla on tarkoitus lukea e-kirjoja ja dokumentteja myös pystysuunnassa.  Paljon musiikkia kuuntelevalle tuo liitännän paikka ei ole kuitenkaan optimaalisin. Etupuolen valloittaa silkalla koollaan 4.3” SLCD näyttö, kuulokeritilä jonka alle on piilotettu lataus- ja notifikaatio led ja tietenkin kosketusherkät android-näppäimet.

Mitä nopeammin sitä…

Desire HD on nopea ja HTC on pitänyt huolen että tämä näkyy kaikkialla; jo pelkkä puhelimen käynnistäminen, kun puhelin on ollut sammutettuna, on salamannopeaa ja virtanäppäimen painalluksesta puhelimen käyttövalmiiksi saamiseen menee noin neljä sekuntia (nähtävissä esikatseluvideossamme).  Puhelin myös liikkuu kotiruudulta toiselle todella sulavasti, valikot rullaavat niin kuin pitääkin. Tosin pientä miinusta siitä että HTC ei ole edelleenkään korjannut jo ensimmäisestä Desirestä tunnettua ”jarrutus”-tärinää ohjelmavalikossa joka saa ohjelmavalikon näyttämään nykivältä, kun ohjelmat skrollataan nopeasti jompaan kumpaan päähän. Kyseessä on HTC:n oma efekti Sensessä, ei siis puute Androidissa tai puhelimen tehoissa.

Myös yleisimpiin asetuksiin pääsyä on nopeutettu ja nämä löytyvät nyt kustomointi-valikon alta. Valikko jossa ennen oli vain Widgettejä tai HTC-Sensen näkymävalikko, on saanut saavillisen käytännöllisyyttä niskaansa ja nyt valikon alta löytyy myös taustakuvat, HTC:n uudet teemat sekä soitto- ja hälytysäänet. Em. Sensen teemat ovat mukava uusi lisä ja näillä puhelimen ulkonäköä saa kustomoitua useammalla eri vaihtoehdolla ja lisää on saatavilla HTCSense.com -palvelun kautta. Myös ilmoitusalue on saanut uusia ominaisuuksia ja sen näyttää nyt viimeisimmät käytetyt ohjelmat selattavana listana. Tämä helpottaa varsinkin ohjelmasta toiseen hyppimistä. Mukavana uutena ominaisuutena Sensen paneelinäkymässä on mahdollisuus vaihtaa paneelien järjestystä pitämällä yksittäistä paneelia pohjassa ja siirtämällä se haluttuun paikkaan.

Desire HD on myös nopea rautansa puolesta ja nopeustesteistä kertoo jotain 1916 pisteen Quadrant-tulos joka on 1.5 -kertainen alkuperäisen Desiren 2.2-versioon ja miltei nelinkertainen Alkuperäisen Desiren 2.1-versioon verrattuna. Tämä ei toisaalta ole ihme, sillä Desire HD käyttää uudempaa piirisarja-arkkitehtuuria ja vaikka laite käyttääkin samaa kellotaajuutta Scorpion-prosessorissaan kuin alkuperäinen, on laite huomattavasti nopeampi ja lisäksi Adreno 205-mallinen 3D-kiihdytin on uudempaa sarjaa ja reilusti nopeampi kuin edeltäjänsä.

Ruudun koko ei ole vain markkinointikikka, vaan kokoa on hyödynnetty useammassa eri paikassa ja esimerkiksi valikot ovat optimoitu isommalle ruudulle ja tekstikoko on pienempi kuin Androidin vakio, joten valikoissa näkyy enemmän vaihtoehtoja kerralla. Virtuaalinäppäimistössä ovat vakiona pinnassa ä, ö ja å kirjaimet, joten turhalta nappien pohjassa pitämiseltä tai erillisen näppäimistön asentamiselta vältytään. Lisäksi näppäimistön reunaa koristavat nuolinäppäimet sillä laitteessa ei ole optista sensoria tai trackpadia. Näppäimistön sanakirja puhuu nyt myös hyvin suomea, joka varmasti miellyttää ennakoivaa tekstinsyöttöä käyttäviä.

Jalka Oven väliin

Desire HD sisältää HTC:n uusimman valttikortin eli HTC Locations-navigoinnin, kyseessä on siis Nokian Ovi Mapsin tyylinen täysin ilmainen GPS-navigointi joka hyödyntää myös puhelimen sisäistä kompassia jolloin kartta näyttää aina siihen suuntaan mihin olet menossa.  Navigoinnista on kaksi versiota, yksinkertaisempi joka näyttää reitin niin 3D:nä, kuin myös ylhäältä kuvattuna, joka riittänee varmasti peruskäyttöön. Premium-versio josta tulee puhelimen mukana 30 päivän testilisenssi, sisältää puheopastuksen ja näyttää myös navigaattori-tyylisesti jäljellä olevan etäisyyden seuraavaan käännökseen. Positiivisena puolena on myös mainittava, että ohjelma ja kartat ovat suomeksi. Tosin testiyksilössämme puheopastus oli vain Englanniksi, mutta emme pystyneet selvittämään löytyykö suomenkielistä opastusta testiä riivanneiden htcsense.comin palvelinongelmien takia. Joten jätämme tarkemman navigaattori testin Desire Z -artikkeliimme.

Jokapaikanhöylä

Navigoinnin lisäksi mukana seuraa hyvä nippu valmiiksi asennettuja ohjelmia. Ensimmäisenä huomion kiinnittää HTC:n oman pdf-lukijan vaihtuminen viralliseen Adobe Readeriin. Esiasennettuna löytyvät myös Amazon MP3-musakauppa, Facebook, HTC Reader e-kirjakauppa ja sen lukuohjelma, Twitter, Quickoffice, SoundHound-biisintunnistusohjelma ja navigointia tukemaan löytyy Autopaneeli-ohjelma, joka aktivoituu joko viralliseen autotelineeseen kiinnitettäessä tai kun laitteeseen kytkeytyy haluttu bluetooth-laite. Näiden lisäksi tietenkin mukana tulee perinteinen Android-arsenaali Gmailista internet-yhteyden jakoon WiFi-hotspottina Wlania käyttäen. Mukana on tietenkin sähköpostia varten Gmail ja HTC:n oma sähköpostiohjelma joka tukee Exchangea, kuten HTC:n vakiokalenterikin.

It just makes Sense…

HTC julkaisi yhdessä Desire HD:n ja Z:n kanssa myös HTCSense.com-palvelukokonaisuuden, joka on yhtä selvä hyökkäys Applen MobileMe-palvelua kohtaan, kuin HTC Locations on Nokian Ovi Mapsia. Palvelun kautta on mahdollista selvittää kadotetun tai varastetun puhelimen sijainti, etälukita ja tyhjentää laite,  kytkeä soiton- ja tekstiviestinsiirrot sekä lisäbonuksena kytkeä puhelimen soittoääni soimaan täydellä voimakkuudella. Mikäli kuulut samaan kastiin kuin allekirjoittanut ja hävität puhelimia omaan asuntoosi, tämä on mukava lisäominaisuus.

Lisäksi HTCSense.com mahdollistaa kuvien, videoiden ja ohjelmavinkkien jakamisen kontaktien kesken jotka käyttävät myös HTCSense.comia. HTC on myös lanseerannut omat vaihtoehtoiset pilvi-palvelunsa HTCSense.comin kanssa Googlen vastaavien rinnalle, nyt on myös mahdollista synkata kontaktit HTCSense.comiin. HTC:n pilvipalvelut tosin osaavat parit niksit mitä Google ei osaa, ne synkkaavat myös halutessasi tekstiviestit ja puhelutiedot palveluun josta ne ovat saatavilla, jos puhelin katoaa tai varastetaan. HTCSense.com mahdollistaa myös tekstiviestien lähettämisen tietokoneen kautta omalla puhelimellasi, vaikka puhelin olisi unohtunut toimistolle.

Puhelimen mukana tulevat myös HTCSense.comia varten kaksi ohjelmaa, HTC Hub sisältää soittoääniä, teemoja, taustakuvia, widgettejä HTCSense.comista ja HTC Likes, joka on HTC:n ohjelmasuosituspalvelu josta on helppo bongata ohjelmia jotka voisivat olla kiinnostavia uudelle puhelimelle. HTC Likes on tervetullut lisä Android Marketin rinnalle ja HTC Likesin suosituksia voi tietenkin myös lukea HTCSense.com sivustolta.

Minne virta vie?

HTC on tuonut yhden lisä-ässän hihaansa puhelimen uuden asetuspaneelin muodossa. Virransäästäjä-toiminnon kautta on mahdollista muokata tarkat virransäästöasetukset  jotka kytkeytyvät käyttöön, kun määritetty akunvaraustaso alittuu. Säätövaraa löytyy näytön kirkkaudesta puhelimen animaatioihin saakka.

Miinus joudutaan kuitenkin antamaan edelleen hieman epätasaisesta suomenkielisestä käännöksestä käyttöjärjestelmässä, taso on kuitenkin jo valovuosia parempi kuin vanhassa Desiressä. Edelleen joitain asioita ei ole käännetty ollenkaan, joka on nähtävissä esim widgettien valinnassa tai sitten käännökset ovat Google Translate-tasoa. Kuitenkaan mitään niin tökeröä kuin “ikkuna-elementti” ei ole enää nähtävissä.

Puhelin tukee DLNA-ominaisuutta ja pystyy toistamaan videoita ja kuvia DNLA-yhteensopivalla TV:llä tai muulla soittimella, lisäksi puhelin osaa kytkeytyä DNLA-mediajakoihin. Mediajaoista voidaan suoratoistaa tai kopioida puhelimeen musiikkia, videoita tai kuvia. Ongelmana tosin on, että Desire HD ei tue edelleenkään XVID, tai MKV-formaatteja natiivina vaan niiden toistamiseen on asennettava Android Marketista esim. erinomainen Rockplayer tai vastajulkaistu VPlayer Alpha-sovellus.

Jatka tästä arvostelumme toiseen osaan >>