Toisessa osassa käymme läpi hieman Desire HD:n kameran uusia ominaisuuksia ja videokuvausta esimerkkivideoiden kera ja teemme tuttuun tapaan yhteenvetomme laitteesta. Artikkelin ensimmäisen osan löydät täältä.

Uusi laite, uusi käyttöliittymä

Laitteen 8Mpix-kuvasensorin ja tuplaLED-salaman myötä HTC on päivittänyt myös kamera-ohjelmiston uusien Desire-laitteiden käyttäjien iloksi. Käyttöliittymä on nyt huomattavasti mukavampi ja kaikki toiminnot zoomausta myöten löytyvät suoraan ruudulta ilman ihmeellisiä kommervenkkejä. Positiivisena yllätyksenä kuvauskohteen uudelleentarkennus näyttöä koskettamalla on nyt huomattavasti nopeampaa ja täten ominaisuudesta on oikeastikin hyötyä. Tarkennus toimii vanhasta Desirestä poiketen myös videota kuvattaessa joka varmasti miellyttää paljon videota kuvaavia. Videoita kuvaavia miellyttää myös se, että salamavaloa voi nyt käyttää kuvausvalona.

HTC on lisännyt kameraan myös efektejä joilla kuvia voi elävöittää. Nämä sisältävät perinteiset seepiat, mustavalko, posteroinnit ja ison kasan muita. Suodattimet toimivat tietenkin myös videokuvauksessa.

Nykystandardin mukaan Desire HD kuvaa myös 720p videota, joka päiväsaikaan on niin hyvää kuin 8mpix sensorilla varustellulta kännykkäkameralta voi odottaa:

httpv://www.youtube.com/watch?v=LrE31Se64Rg

Hämärässä tai yöaikaan kuvattaessa tilanne on kuitenkin täysin toinen, kamera korjaa valonpuutetta ohjelmallisesti ja tämä saa videokuvauksen tukehtumaan ja ruudunpäivitysnopeus putoaa huomattavasti. Nopeus pysyy kuitenkin parempana kuin alkuperäisen Desiren HD-videokuvaus päiväsaikaan. Kohinaa on kuitenkin hyvin paljon ja videota ei kykene kovin helposti mieltämään ”HD” videoksi vaikka resoluutio sitä onkin.

httpv://www.youtube.com/watch?v=md1C8eIuYQk

Ongelmaa pystytään kuitenkin kiertämään käyttämällä sisätiloissa puhelimen LED-salamaa kuvausvalona, jolloin puhelimen softakorjaus ei reagoi niin helposti kuin ilman kuvasvaloa ja tuloksena on huomattavasti tasalaatuisempi kuvaustulos.

Ison miinuksen Desire HD saa dedikoidun kuvausnapin puutteesta. Tämä on ärsyttävää myös siksi, että vanhassa Desiressä oli mahdollista käyttää optisen sensorin nappia. Desire HD:ssa ei ole mitään fyysistä nappia jota voisi kuvauksessa käyttää, vaan kuvaaminen tapahtuu vain ja ainoastaan kosketusnäyttöä näpäyttämällä. Tämä on omasta mielestäni iso puute puhelimessa joka panostaa muuten kuitenkin kuvaamiseen ja puhelimen käytettävyyteen kuvatessa. Eniten tämä ihmetyttää kuitenkin sen vuoksi, että Desire HD:n QWERTY-veljessä Z:ssa on dedikoitu kameranappi. Näyttäisi, että monet valmistajat tekevät aivan perusasioissa outoja päätöksiä kuten juuri kuvausnappien ja salaman poisjättämiset. Vaikea kuvitella, että niillä olisi tuotannossa merkittävää eroa.

Akku – Aliarvostettu työjuhta

Akunkestosta sen verran, että isosta näytöstä ja akun pienemmästä kapasiteetista huolimatta Desire HD:n akku kesti hieman pidempään kuin alkuperäisessä Desiressä normaalikäytössä. Desiren uusien mallien myötä HTC on siirtynyt käyttämään Qualcommin prosessorien uusia, toisen sukupolven, tuotteita jotka pudottavat virrantarvetta jonkin verran.

Akunkesto on yksi nykypuhelimien vaikeimmin verrattavista ominaisuuksista sillä käyttö on yleensä niin monipuolista, että sitä on vaikea testata yhteneväisesti ja vertailu ei yleensä ole kovin mielekästä. Pelkkä akun kapasiteetti kertoo akun kestosta yhtä paljon kuin Megapixelit kameran laadusta. Näyttö on kuitenkin kaikissa moderneissa puhelimissa suurin virtasyöppö, joten mitä vähemmän puhelin on ns. aktiivisessa käytössä näyttö päällä, sitä pidempään se kestää käyttöä. Datayhteyksien ja niiden myötä erilaisten synkronointipalveluiden ylläpito tuleekin listalla hyvänä kakkosena. Ilman datayhteyksiä ja näytön päällä pitämistä, Android-puhelin kestää valmiustilassa jopa viikon. Tämä tosin vaatii jo hieman virransäästöasetusten viilaamista, johon uudessa SenseUI:ssa on panostettu erillisellä virransäästö-valikolla, jossa on määritykset eri ominaisuuksille joita voidaan sammuttaa akun saavuttaessa määritelty varaustila.

Yhteenveto

Vaikka Desire HD on kaikin puolin selkeästi parempi, nopeampi ja tehokkaampi kuin vanha Desire, emme lähtisi välttämättä vaihtamaan vanhaa Desireä HD-malliin, varsinkin kun on vielä epäselvää tuoko HTC uusitun SenseUI:n ja tämän ominaisuudet myös vanhalle Desirelle. Mikäli taskussasi on kuitenkin ensimmäisen sukupolven Android-puhelin, pari vuotta vanha älypuhelin tai et ole vielä älypuhelinta edes hankkinut, on Desire HD erittäin hyvä vaihtoehto. Edes pari laitteesta löytämäämme kauneusvirhettä eivät saaneet ihastusta muutumaan vihastukseksi.

Uudet HTC Locations ja HTCSense.com-palvelut tuovat vihdoin HTC:n laitteiden lisäarvopalvelut samalle tasolle kuin niiden parin muun vaihtoehtoisen mobiilikäyttöjärjestelmän, tuoden vieläpä molempien parhaat palat samaan nipuun, joten valinnan vaikeus on helpottunut.

Pidimme

+Ohuus
+HTC Locations
+HTCSense.com palvelut
+Unibody-alumiinirunko
+Uudet kameran ominaisuudet
+Nopeus
+SenseUI:n uudistukset
+Kamera
+Uusittu näppäimistö ja T9-sanakirja

Emme pitäneet

-Valikon “jarrutus” tärinän läsnäolo
-Fyysisen kameralaukaisimen puute
-Epätasainen suomennoksen laatu

Virallinen mainosvideo:

httpv://www.youtube.com/watch?v=GHO9A9Zf5g8

Kirjoittanut: Jonne Backhaus