Toisessa osassa käymme läpi hieman Desire Z:n kameran uusia ominaisuuksia ja videokuvausta esimerkkivideoiden kera ja teemme tuttuun tapaan yhteenvetomme laitteesta. Artikkelin ensimmäisen osan löydät täältä.

Kuvaajan uudet kujeet

Kuten totesimme jo Desire HD arvostelussamme, on HTC rakentanut kameraohjelmistonsa alusta alkaen uudestaan. Nyt kaikki tarpeelliset toiminnot löytyvät helposti ruudulta ilman ihmeellisiä kommervenkkejä ja niiden käyttäminen on nopeaa ja miellyttävää. Kameran helpon käytettävyyden kruunaa laitteen sivussa sijaitseva fyysinen laukaisunappi, joka tekee kuvaamisesta helppoa ja nopeaa. Laukaisimen painallus puoleenväliin hoitaa tarkennuksen ja pohjaan painaminen ottaa kuvan, aivan kuten tavallisissa digikameroissakin. Laitteessa on LED-salama joka toimii lediksi hyvin ja kameran 5Mpix sensori on hieman vanhaa Desireä parempi.  Videota kuvattaessa LED-salamaa voi käyttää kuvausvalona samoin kuin Desire HD:ssa.

HTC on lisännyt kameraan myös efektejä joilla kuvia voi elävöittää. Nämä sisältävät perinteiset seepiat, mustavalko, posteroinnit ja ison kasan muita. Suodattimet toimivat tietenkin myös videokuvauksessa. Lisäksi salaman kytkeminen päälle ja pois tapahtuu nyt päävalikosta, joten ylimääräisiä painalluksia ei tarvita, jos kuvaustilanne vaatii muutoksia. ISO-herkkyyden muuttaminen auto-asetukselta onnistuu myös ja skaala on 100-400. Valitettavasti sen ammattimaisemmaksi kameraohjelmistoa ei vielä ole saatu eli aukko ja valotusaikavalinnat puuttuvat edelleen. Kuvanvakaaja olisi ollut myös tervetullut uudistus.

Nykystandardin mukaan Desire Z kuvaa myös 720p videota, joka on päiväsaikaan kiitettävää ja vanhan Desiren nykimistä ei ole havaittavissa. Hämärässä tai yöaikaan kuvattaessa käy laitteelle tismalleen sama kuin Desire HD:llekkin ja kamera korjaa valonpuutetta ohjelmallisesti ja tämä saa videokuvauksen tukehtumaan ja ruudunpäivitysnopeus putoaa huomattavasti. Samalla tavalla kuin Desire HD:ssa, kohinaa on kuitenkin hyvin paljon ja videota ei kykene kovin helposti mieltämään ”HD” videoksi vaikka resoluutio sitä onkin.

httpv://www.youtube.com/watch?v=HCiV_RUTgNE

httpv://www.youtube.com/watch?v=rhU6591bjpA

Kuvien ja videoiden jakaminen on tuttuun tapaan tehty helpoksi ja kun laitteeseen asentaa ohjelman, jossa voi jotenkin jakaa sisältöä, tulee se listan jatkoksi jakamisvalikkoon Facebookin ja Twitterin lisäksi.

Akku – Aliarvostettu työjuhta

Akunkestosta pitää nykyään mainita sen verran, että akun pienemmästä kapasiteetista huolimatta Desire Z:n akku kesti hieman pidempään kuin alkuperäisessä Desiressä ja Desire HD:ssa normaalikäytössä. Tämä suinkaan ei ollut yllätys sillä Desiren uusien mallien myötä HTC on siirtynyt käyttämään Qualcommin Snapdragon-mobiilialustan uusia, toisen sukupolven, tuotteita jotka pudottavat virrantarvetta ja lämmöntuotantoa jonkin verran. Pelkät numerot eivät siis kerro tässäkään tapauksessa täyttä totuutta.

Akunkesto on yksi nykypuhelimien vaikeimmin verrattavista ominaisuuksista sillä käyttö on yleensä niin monipuolista, että sitä on vaikea testata yhteneväisesti ja vertailu ei yleensä ole kovin mielekästä. Pelkkä akun kapasiteetti kertoo akun kestosta yhtä paljon kuin Megapikselit kameran laadusta. Näyttö on kuitenkin kaikissa moderneissa puhelimissa suurin virtasyöppö, joten mitä vähemmän puhelin on ns. aktiivisessa käytössä näyttö päällä, sitä pidempään se kestää käyttöä. Datayhteyksien ja niiden myötä erilaisten synkronointipalveluiden ylläpito tuleekin listalla hyvänä kakkosena. Ilman datayhteyksiä ja näytön päällä pitämistä, Android-puhelin kestää valmiustilassa jopa viikon. Tämä tosin vaatii jo hieman virransäästöasetusten viilaamista, johon uudessa SenseUI:ssa on panostettu erillisellä virransäästö-valikolla jossa on määritykset eri ominaisuuksille joita voidaan sammuttaa akun saavuttaessa määritelty varaustila. Tarkempaan ajastamiseen jne. löytyy ohjelmia kuten Tasker ja Juicedefender/plotter.

Yhteenveto

Desire Z on erittäin tervetullut tuulahdus Nokian kommunikaattoreiden hallitsemaan suomalaisten työkäyttäjien maailmaan. Kyseessä on ensimmäinen varteenotettava vaihtoehto vaativaan työkäyttöön Androidilla varustettuna. Tavallinen käyttäjä arvostanee erityisesti suomenkielistä käyttöjärjestelmää ja skandeilla varustettua mukavaa näppäimistöä.

Paljon keskustelua aiheuttanut Z-sarana on kiistanalaisin piirre laitteessa. Se on laitteen päävaltti ja samalla prosessoritehon lisäksi oleellisin ero HD-veljeensä. Saranan valmistuslaatu on ilmeisen vaihtelevaa sekä sen löystymisestä ja myös kiristymisestä käytössä on kuultu ja koettu ihmetyksiä. Sarana toimii pääpiirteiltään hienosti, mutta jättää kestävyyden hieman kyseenalaiseksi, sillä se vaikuttaa hyvin aralta, vaikkakin tuntuu jämäkältä. Arvostelulaitteessa näppäimistö ei ollut haitallisen löysä käytössä, vaikka se heilutettaessa tippuukin pystysuunnassa alas. Harva kuitenkaan käyttää puhelinta ylösalaisin, tosin silloinkaan näyttöosa ei irtaantunut laitteesta ilman heiluttamista. Valitettavasti kyseessä on varsin subjektiivinen kokemus, joten siitä on mahdotonta antaa suoraan tuomiota. Olemme kuitenkin kysyneet virallista kantaa tästä HTC:lta ja ilmoitamme kun tai jos saamme asiaan vastauksen.

SenseUI:n laajennetut muokkaus ja kustomointioptiot viihdyttävät teknisempää käyttäjää ja alati laajentuva Android Market liki 200 000 ohjelmallaan ei kyllästytä koskaan ja oma aktiivisuus palkitaan, yleensä sopiva ohjelma löytyy hyvin pienellä vaivalla. Tämän lisäksi uudet HTC Locations ja HTCSense.com-palvelut nostavat vihdoin HTC:n laitteiden lisäarvopalvelut samalle tasolle kuin parin muun vaihtoehtoisen mobiilikäyttöjärjestelmän, tuoden vieläpä niiden parhaat palat samaan nippuun, joten valinnan vaikeus on lievittynyt hieman. HTC:lla on hyvä nousukausi menossa, eikä näin täyteläisillä puhelinpaketeilla menestys ole ollenkaan yllätys.

Pidimme

+Skandillinen Qwerty-näppäimistö
+HTC Locations
+HTCSense.com palvelut
+Uudet kameran ominaisuudet ja kameran käytön sujuvuus
+Nopeus
+SenseUI:n uudistukset, viimeistely ja muokkausmahdollisuudet
+Uusittu näppäimistö ja T9-sanakirja
+1.5GB tallennustilaa SD-kortin lisäksi (mukana 8GB kortti)

Emme pitäneet

-Ohjelmistovalikon “jarrutus”-tärinän läsnäolo
-Ei toista kameraa videopuheluille
-Epätasainen suomennoksen laatu
-Hieman painavanpuoleinen, vaikkakin jämäkkä