HTC:n ensimmäisen Qwerty-Androidin, G1:n seuraaja, ja ehkä ensimmäinen varsinainen ehdokas kommunikaattorin tappajaksi on vihdoin rantautunut Suomeen, loistavalla skandillisella QWERTY-näppäimistöllä varustettuna. Pari vuotta on vierähtänyt edellisestä, onko tässä vihdoin liikemiehen edustusväline vai jäädäänkö vielä propellihattujen irkkivimpaimien tasolle? Teimme laitteesta jo video-esivilkaisun ja nyt on varsinaisen arvostelun aika.

Z niinkuin sarana

Desire Z:n erikoisin ominaisuus on Z-sarana, joka taittaa näyttöosan osittain alaosan päälle jolloin näyttö laskeutuu miltei näppäimistön tasolle. Ratkaisu on erittäin onnistunut ja ylimmän rivin näppäimet eivät tunnu ahtailta käyttää, edes allekirjoittaneen suurilla nakeilla, toisin kuin erään kotimaisen yrityksen kuuluisassa Linux-puhelimessa.  Näppäimet ovat myös mukavan suuria ja väljästi aseteltuja joten pidempääkin tekstiä on miellyttävä kirjoittaa; itseasiassa tämän arvostelun luonnos on kirjoitettu miltei kokonaan Desire Z:lla. Näppäimet voisivat olla hieman korkeampia tuntuman parantamiseksi, mutta näppäilyvirheitä tulee varsin vähän muutaman tunnin lämmittelyn jälkeen. Ja vaikka UK-versiosta löytyvät pikanapit puuttuvatkin, pystyy asetuksista luomaan pikavalintoja menu+kirjan näppäinyhdistelmille, joten puutetta tuskin huomaa.

Puhelimen etupuolta koristaa trackpad, jota kiertävä valokehä ilmoittaa huomiovalolla vastaanottamattomista puheluista, viesteistä jne. Valon ollessa poissa päältä näyttää kehä vain hopeiselta reunukselta. Trackpad on myös itsessään nappi, joten pelien ja ohjelmien kanssa, jotka kaipaavat nappia, ei yhteensopivuusongelmia synny. Näytön alapuolella ovat kosketusherkät Androidin standardinapit (koti, menu, takaisin ja etsi) sekä niiden yläpuolella 3.7” SLCD näyttö, jota on äärimmäisen miellyttävää katsella.  Näytön yläpuolelta löytyy kuulokeritilä, joka piilottaa alleen myös latauksen merkkivalon ja toisin kuin Desire HD:ssa, läheisyyssensorin. Vasemmasta reunasta löytyy äänenvoimakkuudensäädin ja MicroUSB-paikka, oikealta puolelta kameran laukaisin ja akun kannen avaava liukukytkin. Yläpuolelta löytyvät 3,5mm kuulokeplugi ja virtanappi, pohjassa on vain ja ainoastaan mikrofoniaukko. Takakannesta löytyvät Led-salama, 5Mpix kamera ja kaiutin.

Mitä nopeammin…

Laite on nopea, mutta ei kuitenkaan yllä Desire HD:n nopeuksiin, vaan jää yli 1900 pistettä räjäyttävästä isoveljestään jonkin verran 1500 pisteen tuloksella Quadrant-testeissä. Pelkkä kellotaajuushan eroa ei selitä, vaan HD:ssa on saman sukupolven eri prosessorimalli. Potkua on siis riittämiin ja selvästi enemmän kuin vanhassa Desiressä, joka jää pisteissä hieman alle 1300:n. Ja tietenkin koska HTC:n antiikkinen G1 löytyi testiin, oli sillä pakko ajaa Quadrant-testikin. G1:n tulos oli huimat 170, joten jotain mukavaa on kahdessa vuodessa saatu aikaan.

Nettipuolella laite tukee miellyttävästi WLAN-N ja HSDPA+-nopeuksia, joten kiireisen ihmisen ei tarvitse ainakaan netin latailuja odotella, mikäli liittymäasiat ovat kunnossa. Myös Desire HD:n arvostelussa mainitsemamme Fast Boot löytyy, joten laite on ensikäyttöönoton jälkeen sammutustilasta käyttövalmiina noin 5-7 sekunnissa, joka on salamannopea kylmäboottiin verrattuna, mutta silti hieman hitaammin kuin HD:n vastaava ominaisuus.

Myös yleisimpiin asetuksiin pääsyä on nopeutettu ja ne löytyvät nyt kustomointivalikon alta. Valikko jossa ennen oli vain Widgettejä tai HTC-Sensen näkymävalikko, on saanut saavillisen käytännöllisyyttä niskaansa ja nyt valikon alta löytyvät vanhojen tuttujen lisäksi taustakuvat,  HTC:n uudet teemat ja soitto- ja hälytysäänet. Edellä mainitut Sensen teemat ovat mukava uusi lisä ja puhelimen ulkonäköä saa kustomoitua useammalla eri vaihtoehdolla ja lisää on saatavilla HTCSense.com palvelun kautta. Myös ilmoitusalue on saanut uusia ominaisuuksia ja tämä näyttää nyt viimeisimmät käytössä olleet ohjelmat selattavana listana, tämä helpottaa varsinkin ohjelmasta toiseen hyppimistä aktiivisemmilla käyttäjillä. Mukavana uutena ominaisuutena Sensen paneelinäkymässä on mahdollista vaihtaa paneelien järjestystä pitämällä yksittäistä paneelia pohjassa ja siirtämällä se haluttuun paikkaan.

Laitetta riivaa kuitenkin sama pieni kauneusvirhe kuin HD:ta, ohjelmavalikossa on havaittavissa ”jarrutus”-efektistä johtuva nykiminen kuin HD:ssakin, tosin Z:ssa tämä ei ole läheskään yhtä häiritsevä kuin HD:ssa. Kuten jo HD:n arvostelussa mainitsimme vika ei johdu laitteen tehoista eikä Androdista, vaan kyseessä on HTC:n Sense:n oma  graafinen efekti.

Navigoiden perille

Desire Z sisältää HTC:n uusimman valttikortin eli HTC Locations-navigoinnin. Kyseessä on siis Ovi Mapsin tyylinen täysin ilmainen GPS-navigointi joka hyödyntää myös puhelimen sisäistä kompassia jolloin kartta näyttää aina siihen suuntaan mihin olet menossa.  Navigoinnista on kaksi versiota; yksinkertaisempi näyttää reitin sekä 3D:nä, että ylhäältä kuvattuna, joka riittänee varmasti peruskäyttöön. Premium-versio josta tulee puhelimen mukana 30 päivän testilisenssi, sisältää puheopastuksen ja näyttää myös navigaattori-tyylisesti jäljellä olevan etäisyyden seuraavaan käännökseen. Positiivisena asiana kartat, ohjelma ja opastus ovat suomeksi, mutta nämä voi halutessaan pakottaa myös muulle kielelle. Premiumiin on myös mahdollista ostaa  liikenne- ja valvontakameratiedot, joka varmasti miellyttää kaasujalkoja. Kartat ladataan kerralla muistikortille esim Wlanin kautta, joten yllättäviä kuluja ei tule esim. ulkomailla navigoidessa. Navigointi toimii premium-tilassa äärimmäisen hyvin ja se on kuin mikä tahansa autoon kiinnitettävä navigaattori. Eroa on lähinnä, että Z osaa myös hyödyntää tukiasematietoja navigoidessa. Ilmainen versio riittää vallan mainiosti peruskäyttöön ja hoitaa asiansa siinä missä Premiumikin, mutta on paljon askeettisempi. Premiumin hinta on myös muita kilpailijoita huomattavasti halvempi  ja ”elinikäinen” koko Euroopan kattava navigointi maksaa 49.90€ (Navigon 89.90€, Co-pilot 59.99€). Navigaattoriin on myös on myös mahdollista ostaa kuukausilisenssi (9.90€) tai vuosilisenssi (39.90€). Kartat tulevat TomTomin omistamalta Tele Atlas-yhtiöltä ja navigoinnin tarjoaa Route66, joten kartat ovat myös ajan tasalla ja laadukkaita. Navigointia tukemaan löytyy Autopaneeli, joka aktivoituu joko viralliseen autotelineeseen kiinnitettäessä tai kun laitteeseen kytkeytyy haluttu bluetooth-laite.

Esiasennetut kokoelmat

Ohjelmapuolella esiasennettuna löytyvät sama kirjo ohjelmia kuin HD:ssa eli Adobe Reader, Amazon MP3-musiikkikauppa, Facebook, Twitter, QuickOffice, SoundHound-biisintunnistusohjelma.  Ainoa poikkeus HD:hen on, että HTC Readeria ei Z:sta löydy. Mukana tulee lisäksi HTC:n omat perussovellukset: Friendstream (yhdistetty Twitter ja Facebook-ohjelma), FM-Radio, Taskulamppu, Videokamera, Kamera, Osakkeet, Peep-twitter-ohjelma, Henkilöt (osoitekirja),  Kello (herätyskello, sekuntikello, ajastin), Musiikkisoitin, Teeter-peli, DLNA-ohjelma, Äänitallennin, Sää, Uutiset (RSS-lukija) ja Estetyt soittajat-työkalu. Lisäksi mukana on HTC:n sähköposti- ja kalenteriohjelmat jotka ovat täysin Exchange-yhteensopivia ja tietenkin myös iso kasa HTC Senselle tehtyjä kotiruutu-widgettejä. Google-puhelin ei tietenkään ole täydellinen ilman pakollista Google-pakettia, eli perinteiset Gmail, Laskin, Latitude, Maps, Market, Navigation, News and Weather, Search ja Youtube ovat valmiina laitteessa. Läppäriä mukanaan raahaavaa miellyttää puhelimen 3G-yhteyden jakamismahdollisuus jopa viidelle eri laitteelle, joka on nykyään jo vakio-ominaisuus Android 2.2-laitteissa. Tarvittaessa siis nettiä vaikka lounaspalaveriin.

Järkeä Sensellä…

Kuten mainitsimme jo HD:n arvostelussa HTC julkaisi Desire HD:n ja Z:n myötä HTCSense.com-palvelukokonaisuuden, joka on yhtä selvä hyökkäys Applen MobileMe palvelua kohtaan kuin Locations on Nokian Ovi Mapsia. Palvelun kautta on siis mahdollista selvittää kadotetun tai varastetun puhelimen sijainti sekä etälukita ja tyhjentää laite,  kytkeä soiton- ja tekstiviestinsiirrot ja erikoisuutena myös saada puhelin soimaan soittoääni täydellä voimakkuudella. Kätevää mikäli kuulut samaan kastiin kuin allekirjoittanut, joka hävittää puhelintaan omaan asuntoonsa.

Lisäksi HTCSense.com mahdollistaa kuvien, videoiden ja ohjelmavinkkien jakamisen kontakteille jotka ovat myös HTCSense.com-käyttäjiä. HTC on myös lanseerannut omat vaihtoehtoiset pilvipalvelunsa HTCSense.comin kanssa Googlen vastaavien rinnalle; nyt sinulla on mahdollisuus synkata kontaktit HTCSense.comiin. HTC:n pilvipalvelu tosin osaa parit niksit mitä Google ei osaa, se synkkaa myös halutessasi tekstiviestit ja puhelutiedot palveluun josta ne ovat saatavilla vaikka puhelin katoaisikin. HTCSense.com mahdollistaa myös tekstiviestien lähettämisen tietokoneen kautta puhelimellasi, vaikka puhelin olisi unohtunut toimistoon.

Puhelimen mukana tulevat myös HTCSense.comia varten kaksi ohjelmaa, HTC Hub joka sisältää soittoääniä, teemoja, taustakuvia, widgettejä HTCSense.comista ja HTC Likes joka on HTC:n ohjelmasuosituspalvelu josta on helppo bongata kiinnostavia ohjelmia. HTC Likes on tervetullut lisä Android Marketin rinnalle, koska ohjelmia on kuitenkin kohta jo 200 000 kpl, joten suositukset ovat iso osa tulevaisuutta. HTC Likesin suosituksia voi tietenkin myös lukea HTCSense.com sivustolta.

Virranhallintaa

HTC on tuonut yhden lisä-ässän hihaansa puhelimen uuden asetuspaneelin muodossa. Virransäästövalikosta on mahdollista muokata tarkat virransäästöasetukset puhelimelle jotka kytkeytyvät käyttöön kun määritetty akunvaraustaso alittuu. Säätövaraa löytyy näytönkirkkaudesta puhelimen animaatioihin saakka.

Jatka arvostelun toiseen osaan >>