Samsung julkaisi hiljattain Galaxy TAB-medialaitteen, joka on ollut jo jonkin aikaa Suomessakin myynnissä. Teimme laitteelle pikaisen esikatselun, mutta nyt vuorossa on täysimittainen arvostelu. Onko tässä vihdoinkin se kauan odotettu toimiva ja täysiverinen Android-tabletti vai joudummeko jatkamaan vielä odottamista.

Samsung Galaxy TABin etupuolta koristaa 7-tuumainen (1024x600px) kapasitiivinen SLCD-kosketusnäyttö, kapasitiiviset Android-näppäimet joita on positiivisena yllätyksenä täydet neljä kappaletta Samsungin standardista poiketen. Lisäksi ruudun yläreunasta löytyy valosensorin lisäksi 1,3 megapikselin kamera esimerkiksi videoneuvotteluita varten. Vasemmasta reunassa löytyy mikrofoni ja oikeaa reunaa koristaa virtanäppäimen lisäksi äänenvoimakkuudensäädin, myös SD-korttipaikka ja sim-paikka löytyvät tästä reunasta. Yläreunasta löytyy 3,5mm plugi-liitin kuulokkeille ja alareunasta löytyy kaksi kaiutinta ja Samsungin oma laitteeseen valitsema PDMI-liitin. Liittimestä tuleekin samantien ensimmäinen iso miinus. Ymmärrän toki, että Samsung haluaa myydä omia lisäkaapeleitaan, mutta miksei latausta ja tiedonsiirtoa varten laitteeseen ole lisätty standardia mikro-USB-porttia, joka olisi helposti mahtunut laitteeseen. Takakannesta löytyy kolmen megapikselin kamera led-salamalla. Laiteen sydämenä sykkii sama 1Ghz prosessori kuin Galaxy S-puhelimessa, myös 3D-piiri on täsmälleen sama PowerVR SGX 540. Samsungin valinta käyttää 7-tuuman näyttöä on äärimmäisen onnistunut, sillä laite on tarpeeksi suuri e-kirjojen lukemiseen, mutta kuitenkin tarpeeksi pieni, että laitetta voi pitää yhdellä kädellä.  Laite saa ison plussan jykevästä rakenteestaan; laitteen komposiittirunko tuntuu jäykältä ja laite ei anna samanlaista halpaa ja muovista kuvaa kuin pikkuserkkunsa Samsung Galaxy S.

Käyttöjärjestelmänä pyörii tuorein 2.2 Android ja Samsung on luvannut jo 2.3 päivityksen tulevan laitteelle. Laitteen käyttöliittymänä toimii sama Touchwiz 3.0 kuin Galaxy S:ssä, pienillä kosmeettisilla eroilla. SGS:n kotiruudun alareunasta löytyvän neljän ikonin sijasta on TAB:issa vain kolme joista kaksi on vaihdettavissa ja keskimmäinen on ohjelmavalikko.  Touchwiz on edelleen yhtä värikäs ja omasta mielestäni jopa hieman lapsenomainen. Touchwiziin liittyvät kommentit on mahdollista lukea Galaxy S-arvostelustamme jossa käymme sitä läpi vielä tarkemmin. Kuten voi olettaa mainitusta sukulaissuhteesta, että molempien laitteiden käyttöliittymän sulavuus ei ole aivan huippuluokkaa ja myös TAB kärsii vakiona ajoittaisesta hidastelusta. Auttamattakin tuntuu siltä, että joko prosessori ei kykene pyörittämään kasvanutta resoluutiota kunnolla tai Samsung ei ole optimoinut Touchwiz:ä tarpeeksi. Päätimme testata asiaa vaihtamalla käyttöliittymän Marketista löytyvään SlideScreeniin ja tällöin miltei kaikki hidastelut loppuivat. Jäljelle jääneet vähäiset nykimiset voinee laittaa sen piikkiin että SlideScreen ei ole suunniteltu ollenkaan käytettäväksi TAB:in resoluutiolla. Toivottavasti Samsung korjaa TouchWiz:n selvästi ohjelmistoviasta johtuvan hidastelun tulevissa käyttöjärjestelmäpäivityksissä. Oudointa tilanteessa oli huomio, että roottaamalla laitteen ja ajamalla XDA-Developers-forumilta löytyvän ns. One Click Lag Fix-korjauksen, laitteesta katosi kaikki loputkin nykimisongelmat, kuten arvostelun jälkeen kirjoitettu artikkeli osoitti. Positiivistakin sanottavaa kuitenkin löytyy, sillä TouchWiz:ssa on ilmoituspalkissa näppärästi pikanäppäimet wifi:lle, bluetoothille, GPS:lle ja näytön kääntämisen lukitukselle.

Kuten arvata saattaa, on TABiin asennettu vakiona kasa erilaisia ohjelmia; DLNA yhteyksiä varten mukana seuraa Allshare, jolla laitteen sisältöä voi esittää DLNA yhteensopivassa TV:ssä tai muussa vastaavassa laitteessa. Kaikki Samsungin vakio-ohjelmistot ovat saaneet graafisen päivityksen, joka hyödyntää koko TAB:in näytön mahdollistamaa tarkkuutta. Vakio-ohjelmistoon kuuluvat kamera, herätyskello, kalenteri, puhelin, viestit, yhteystiedot, tiedostonhallinta, maailmankello, muistio, musiikkisoitin, videosoitin, tehtävänhallinta, “päivittäinen tiedotus”-nimellä kulkeva sääohjelma, pörssikurssit, uutis- ja kalenteri ohjelma,  digitaalinen kehys, joka saa TABin toimimaan varsin hintavana digikuvakehyksenä ja Sähköinen Kirja (e-kirjojen lukuohjelma). Lisäksi tavallisten Android/Google-ohjelmien (Market, Youtube, Search, Gmail, Talk, Maps, Latitude, Galleria, News and weather) lisäksi löytyvät esiasennettuna myös ThinkFree Office kevyeen tekstinkäsittelyyn, Readers Hub-kauppapaikka ja Music Hub-kauppapaikka ja soitto-ohjelma musiikille. Positiivisena yllätyksenä kaksi viimeksi mainittua käyttävät hyödyksi myös laitteen natiiviresoluutiota. Lisäksi iso plussa Readers Hubille, sillä tämä käyttää kaupan rajapintana KOBO-kauppaa josta on saatavilla pelkällä rekisteröitymisellä ilmaiseksi useita kymmeniä klassikkokirjoja. Marketin lisäksi Galaxy Tabista löytyy Samsung APPS-ohjelmisto kauppapaikka, jonka tarjoaa vain kaksi ilmaista ohjelmaa Tabille. Tekstinsyöttöä varten laitteesta löytyy tavallisen näppäimistön ja suomenkielisen sanakirjan lisäksi myös suomenkielinen Swype.

Mediatoistimena laite on omiaan ja 7” näytöltä elokuvien ja videoiden katsominen on miellyttävää touhua, mutta laite kaipaa Samsungin lisävarusteena myytävää suojakoteloa, joka muuttuu vaakatelineeksi, joka esim. pidemmillä lennoilla on mukava lisävaruste. Laitteelle löytyy myös HDMI-telakka jolla laitteen ohjelmia ja videoita on mahdollista pyörittää isommallakin ruudulla, valitettavaa kuitenkin on, että Samsung ei lisännyt HDMI-porttia suoraan laitteeseen tai että PDMI->HDMI-kaapelia ei ole saatavissa. Pelkkänä kaapelina löytyy vain PDMI->S-Video/Audio kaapeli, HDMI on jätetty vain telakkaan ja se ei ole kovin mobiili vaihtoehto. Videotestimme aikana laite pyöritti samaan tapaan kuin Galaxy S, mitä vain sille syötimme ja edes 1080p DTS-äänillä varustettu Matroska (MKV) ei saanut TABia kyykkyyn. Pieni miinus kuitenkin siitä, että Youtube-ohjelmalla ei ole mahdollista katsoa Youtuben HD-videoita, sillä vain HQ-laatu on tuettu.

Kestoa 4000 mAh akulle luvataan videokäytössä 7h, omissa testeissämme jäimme vähän tämän alle, noin 6h pintaan, mutta tämä johtunee siitä, että laite on uusi ja juuri pakasta vedetty, lisäksi asiaan voi vaikuttaa myös se että emme käyttäneet ollenkaan Samsungin tehtävien hallintaa ohjelmien sammuttamiseen, joka muutenkaan ei ole kovin suositeltavaa Android-laitteissa, sillä Android oppii käsittelemään ohjelmia ja näiden resurssienkäyttöä tehokkaammin mikäli nämä pidetään päällä. Muistin loppumisesta tai vastaavasta ei tarvitse huolehtia ollenkaan.

Kuten aikaisemmin mainitsimme on laitteessa mukana myös 3Mpix ja 1.5Mpix kamerat, joista jälkimmäinen on suunniteltu videopuheluihin muiden Galaxy-laitteiden välillä, mutta soittaminen muille onnistuu esimerkiksi Fring-ohjelmalla ja ensimmäinen pienten videoiden ja kuvien ottamiseen. Kuvanlaatu on kuitenkin todella heikko ja iltaisin sisätiloissa jopa salamavalon kanssa kohinaa on hävyttömän paljon, jotain mitä ei odottaisi näkevän laitteessa jonka ovh. on yli 900 euroa, myöskään videolaadussa ei ole hurraamista, joten kamerat jäävät lähinnä hyvin valaistuihin toimistotiloihin tai aurinkoisille päiville.

Tässä pieni sisävalaistuksessa ja päivänvalossa kuvattu testivideo:

httpv://www.youtube.com/watch?v=zsm6ED6pE9U
httpv://www.youtube.com/watch?v=0Uw–l4nMcs

Mainitsin aikaisemmin, että laitteessa on puhelinominaisuudet. Laite on siis kaiken muun ohella myös täysiverinen puhelin, sillä voi puhua puheluita ja lähettää tekstiviestejä, mutta puheluita voi puhua vain joko kaiutinpuheluina tai handsfree-setin avulla, langattomalla Bluetooth-handsfreellä tietenkin kätevimmin. Autotelineitäkin tabletti-laitteille löytyy, joten autossakin voi käyttää bluetooth handsfree-laitteita. Laite tukee myös Bluetooth 3.0-standardia EDR-lisänopeustuella.

TAB käyttää Android 2.2-käyttöjärjestelmäversiota, jota ei ole suunniteltu tableteille vaan virallisesti Google lisää Androidiin tuen tableteille vasta tulevissa käyttöjärjestelmäversioissa. Tämän lisäksi laite käyttää Androidille vierasta resoluutiota, joten siitä aiheutuu jonkin verran ongelmia, sillä osa ohjelmista jättää ikävät surureunat ympärilleen ja valikoista ei voi pakottaa ohjelmaa koko ruudulle. Lisäksi osa ohjelmista skaalautuu väärin, jolloin ne ovat käyttökelvottomia (esim. Colorix HD). Onneksi pienellä kikkailulla johon julkaisimme jo aikaisemmin ohjeet, on mahdollista pakottaa ohjelmat koko ruudulle, tosin osa ohjelmista saattaa tällöin käyttäytyä kummallisesti tai toimia jopa väärin. Asiaa pahentaa myös se, että edes Samsungin oma vakioselain ei toimi nykimättä ja yskimättä mikäli sivuilla on Flash-sisältöä, vaikka laitteen tehojen pitäisi riittää aivan mainiosti niin internetin selaamiseen, kuin Flash-videoihinkin. Asia korjaantuu asentamalla esim. Dolphin HD-selaimen Marketista, mutta tämä on yksi niistä asioista joiden pitäisi toimia suoraan laiteen käyttöönoton yhteydessä ilman säätämistä.

Viimeisin ongelma on Samsungin oma ohjelmisto Kies, joka tiedonsiirtomoodissaan ei toimi kuin USB 1.0-nopeudella, vasta puhelimen valikoista massamuistitilan päälle kytkeminen mahdollistaa paremmat nopeudet. Tällaisten perusasioiden kanssa ei pitäisi enää vuonna 2010 joutua painimaan. Kies on saanut valitettavasti todella huonon maineen Samsungin käyttäjien parissa ja yleisestikin Android-piireissä, sillä sitä ei voi kutsua kovin loogiseksi tai helpoksi hallintaohjelmaksi. Outoa, että jokaisen laitevalmistajan kompastuskivi on aina sama asia, PC-ohjelmistot. Näillä ohjelmilla on kuitenkin tarkoitus useilla laitteilla päivittää puhelimen ohjelmistoversiot, ottaa varmuuskopiot, synkronoida yhteystietoja ja sähköposteja sekä kymmeniä muita asioita, mutta niillä tuntuu saavan moni vain ennenaikaisia harmaita hiuksia. Onneksi aktiivisimmat Android-käyttäjät ovat löytäneet vaihtoehtoisia tapoja lähes kaikille edellä mainituista ja toivottavasti saamme lisättyä niitä myös Wiki-sivustollemme enenevässä määrin. Kymmenien tuhansien käyttäjien turhautuminen alkumetreillä ei ole erityisen hyvä piirre missään laitteissa, joten laitevalmistajat, ottakaa opiksenne. Nopeasti.

Huvittavana pienenä yksityiskohtana mainittakoon, että Tab:lla ei voi käyttää Android 2.2-version mukanaan tuomaa App2SD-toimintoa siirtämään ohjelmia laitteen sisäiseen muistiin pois ohjelmistoille varatusta pienemmästä muistista, vaan tätä varten pitää erikseen asettaa SD-kortti laitteeseen. Valitettavaa, että Samsung on ottanut asian aivan kirjaimellisesti. Onneksi laitteen ohjelmille varatussa muistissa on kuitenkin yli tuplasti enemmän tilaa vakiona mitä Android-laitteissa yleensä, joten peruskäyttäjältä se tuskin loppuu kesken.

Pelikäytössä TAB sen sijaan loistaa, ScummVM:llä seikkailupelien klassikkojen pelaaminen isommalla ruudulla on miellyttävää, Reckless Racing pyörii paremmin kuin älypuhelimilla ja Angry Birdsin pelaaminen isommalla ruudulla antaa aivan uuden fiiliksen ja peli näyttää myös paljon paremmalta kuin pienellä ruudulla. PSX4Droidilla Final Fantasy VII:n pelaaminen on myös äärimmäisen miellyttävää.

Yhteenveto

Laite on hyvä videotoistin, miellyttävä E-reader, hyvä mobiiliviestin ja hyvä mobiilipelikone. Sen sijaan Samsungin ratkaisut vaihtaa vakioselain hidastelevaan omaan viritykseensä, heikkolaatuiset kamerat ja resoluutio-epäyhteensopivuudet antavat vaikutelman, että laite julkaistiin auttamattomasti liian aikaisin, onneksi Samsung on jo luvannut 2.3 päivityksen laitteelle jonka pitäisi korjata ison osan ongelmista. Mikäli ostajana on ihminen jota ei haittaa vakio-ohjelmien korvaaminen Marketista löytyvillä vaihtoehdoilla, ei Tabissa ole erikoisempia vikoja, sillä jo muutamalla Market-latauksella laitteen saa toimivaan sulavasti ja miellyttävästi, mutta mikäli haussa on laite jonka pitäisi toimia täysin sulavasti ilman ongelmia laatikosta otettaessa, suositelemme odottamaan kunnes 2.3 päivitys julkaistaan tai odottamaan tulevia Android-tabletteja joita on tulossa kymmeniltä valmistajilta seuraavan puolen vuoden sisällä. Tämä on siis vasta alkua.

Pidimme

– Koko
– Hyvin reagoiva kapasitiivinen näyttö
– Mediaominaisuudet
– Hyvin tuotteistettu ohjelmatarjonta
– Readers- ja Music Hub
– Pelitehot
– Laajennettavissa SD-kortilla
– Akunkesto
– Jykevä rakenne
– Resoluutiolle optimoidut vakio-ohjelmat

Emme pitäneet

– Oudosti käyttäytyvät ohjelmat
– Laginen vakioselain
– Laginen TouchWiz-käyttöliittymä
– Heikot kamerat
– Ei MicroUSB-liitintä
– Ei HDMI-liitintä ilman telakointiasemaa
– Kies-ohjelmisto

Linkki: Samsung Galaxy TAB:in virallinen tuotesivu

Kirjoittanut: Jonne Backhaus ja Esa Edvik