ZTE on tuonut markkinoille todella mielenkiintoisen vaihtoehdon halpaa ja laadukasta Android-laitetta etsivälle kuluttajalle. Hinnaltaan se sijoittuu samalle tasolle kuin halvimmat markkinoilla olevat laitteet, mutta pitää sisällään ominaisuuksia joita ollaan totuttu näkemään vain hi-end laitteissa. Aikaisemmin suorittamamme esivilkaisun löydät täältä.

Kun laitteen ottaa käteensä, ei ole kovinkaan epäselvää että inspiraatio designiin on tullut eräältä toiselta kolmikirjaimiselta Android-valmistajalta. Mieleen tulee heti assosiaatio Desirestä tai Nexus Onesta, joka ei ole millään tavalla negatiivinen asia. Laitteen etupuolta koristaa kaiuttimen ja ZTE:n logon lisäksi 3,5” 480×800 resoluution kapasitiivinen ruutu. Alareunassa ovat Android-näppäimet joiden joukosta puuttuu epästandardisti haku-nappi. Vaikka napit näyttävätkin kosketusherkiltä, ovat ne oikeita näppäimiä joka varmasti miellyttää hipaisunäppäimiä karsastavia. Oikealta reunalta löytyy HF-kaiutin ja äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. Vasemmalta reunalta löytyy Micro-USB portti ja laitteen yläreunasta löytyy virtanäppäin ja 3,5mm kuulokeliitäntä. Takakannesta löytyy 5Mpix kamera, mutta valitettavasti ei salamaa.

Laite tuntuu muovirungostaan huolimatta jämäkältä ja jykevämmältä kuin esimerkiksi kolme kertaa kalliimpi Samsung Galaxy S.  Kiitosta irtoaa myös koosta, joka on esimerkiksi aikaisemmin mainittua Desireä sirompi, kiitos pienemmän ruudun. Tämä mahdollistaa myös sen sen, että laite on kapeampi kuin Desire, joten ZTE:tä uskaltaa suositella jopa pienikätiselle (toim. huom. allekirjoittaneen vaimo, joka pitää Desireä liian isona käteensä, piti ZTE:tä testijakson aikana miellyttävänä käyttää). Kokonaisuuden kannalta hyödyllisenä kompromissina, on 800×480-resoluution TFT-näyttö miellyttävä katsella ja vaikka kyseessä on selvästi laitteen hintaa alentava kompromissi, on se kuitenkin myös käytettävyyttä edistävä. TFT-näyttö syö selvästi vähemmän virtaa, kuin uudemmat SLCD- ja AMOLED-näytöt. Täten siis mitä näytön kontrastissa menetetään, se voitetaan akunkestossa.

Käyttöjärjestelmänä pyörii 2.1 Android, ilman erityisiä teemoituksia tai muilta valmistajilta tuttuja käyttöliittymiä, joka on ollut äärimmäisen fiksu valinta, sillä yhtenä kompromissina sykkii laitteen sydämenä oleva Qualcomm MSM 7227 600Mhz prosessori. Tehot riittävät hyvin ”puhtaan” eli ns. vanilla-Androidin pyörittämiseen. Pientä hitailua on huomattavissa esim. verkkosivuja nipistys-zoomaillessa, syy johtuu lähinnä tuosta 800×480 resoluutiosta, sillä sama suoritin jaksaa pyörittää ilman yskimistä X10 Mini Pro:n teemoitettua Androidia ja useita ohjelmia samaan aikaan. Takertelu ei kuitenkaan peruskäytössä ole millään lailla häiritsevää ja kyseessä on lähinnä pieni kauneusvirhe.

Kuten totesin jo aikaisemmin on kyseessä kohtalaisen puhdas Android-versio ja täten mukana ei juurikaan seuraa perinteisten Android-ohjelmien lisäksi apuohjelmia, muutama kuitenkin löytyy Laitteen FM-radiota varten on FM-Radio ohjelma, Office-dokumentteja  varten Documents to Go:n ilmaisversio, tiedostojenhallinta- ja tehtävänhallintaohjelmat. Koska kyseessä on puhdas Android, ei mukana seuraa valmiiksi asennettuna sosiaalista mediaa yhteen nitovia tuttuja ohjelmistoja esimerkiksi Facebook:a tai Twitter:ä varten, mutta on tietenkin helppo asentaa Android Marketin kautta hetkessä.Laitteessa ei myöskään ole tukea Microsoft Exchange:lle, mutta mikäli tarvetta Exchange-sähköpostille ilmenee, niin  Marketista löytyy mm. maksulliset Roadsync (7,29€) tai Touchdown (14,59€)-sovellukset sitä varten.

ZTE:n mukana tuleva Androidin vakio kameraohjelmisto on todella ankea, ja suosittelemmekin vaihtamaan tämän johonkin pätevämpään Marketista (esim. Camera 360). Kuvanlaatu 5Mpix kameralla on kiitettävä still-kuvia kuvattaessa. Ainoa missä kamera kyykähtää pahasti on videokuvauksen resoluutio. Laite ei tue kuin antiikkisia QVGA (320×240), QCIF (176 × 144) ja CIF (352 × 288) resoluutioita, jotka ovat aika onnettomia nykyaikana. Myös salaman puute on ikävä miinus. Mobiilivideokuvaajan kannattaa maksaa muutaman euron enemmän ja valita esimerkiksi X10 Mini Pro, joka mahdollistaa paljon paremman resoluution videoissa ja sisältää salaman.

httpv://www.youtube.com/watch?v=ae7nfK7zpwc

Yhteenveto

Laite on hintalaatusuhteeltaan ehdottomasti paras Android-laite mitä tällä hetkellä on saatavilla, samaan hintaan on mahdollista vain saada LG GT540:n, joka sisältää huonommalla resoluutiolla, resistiivisella tekniikalla varustetun näytön ja hitaamman prosessorin.  Laitteen ostajan pitää kuitenkin varautua vaihtamaan tai hankkimaan osan haluamistaan ohjelmistoista ja/tai ominaisuuksista Android Marketin kautta, mutta onneksi myös tuo on varsin vähäinen puute. Kokonaisvaltaisesti laite on tällähetkellä kykenevimpiin kuuluvia Android-laitteita polkuhintaan ja täten lyömätön.

Pidimme

+Vanilla Android
+Ei turhia “pakollisia” sovelluksia viemässä tallennustilaa
+Nopeus käyttöliittymässä
+Laadukas näyttö
+Laadukas rakenne
+Halpa
+Halvempi
+Halvin!

Emme pitäneet

-Videon laatu
-Ei salamaa
-Perusominaisuuksia joutuu asentamaan Marketista
-Satunnaiset tahmailut
-Pelinopeudessa laite jää selvästi kalliimmista