Toimitukseemme saapui arvosteltavaksi Sony Ericssonin uusi lippulaivapuhelin Xperia Arc. Puhelin saa nimensä takakannen kaarevasta muotoilusta, jonka ansiosta puhelin on ohuimmasta kohdastaan vain 8,7 millimetriä paksu.  Laitteelle puhtia tuottaa yhden gigahertsin uuden sukupolven Snapdragon-prosessori, josta potku ei hetkessä lopu.

Puhelimen ohuuden lisäksi ensimmäisenä huomio kiinittyy 4,2 tuuman kapasitiiviseen monikosketusta tukevaan näyttöön, joka vie miltei koko puhelimen pinta-alan. Näyttö käyttää Sony Ericssonin ”Reality Display”-teknologiaa, joka yhdistettynä Sonyn Bravia Engine for mobileen tarjoaa Amoledin väritoistoa yhdistettynä TFT:n tarkkuuteen. Bravia Enginen voi kytkeä halutessaan pois päältä, mutta testien aikana emme havainneet mitään syytä, sillä se toimi todella hyvin.  Näytön resoluutio on 854×480, joten suuresta koosta huolimatta näyttö ei näytä rakeiselta.

httpv://www.youtube.com/watch?v=3sfpTDq4CkU

Puhelimen alareunassa sijaitsevat Xperia-tyyppiset näppäimet, joiden järjestys on muuttunut edellisistä laitteista hieman. Muutoksesta johtuen valikko- ja takaisin-napit ovat vaihtaneet paikkaa. Tämä tekee  puhelimen käyttämisestä vaakatasossa hieman hankalaa, sillä takaisin-nappi jää peukalon alle. Oikeassa reunassa sijaitsevat kameran laukaisin, äänenvoimakkuuden säädin ja Sonyn kulmikkaaksi muotoilema MicroUSB-liitin. Liitin on muodostaan huolimatta täysin standardinmukainen ja tukee normaaleja MicroUSB-kaapeleita. Oikeasta reunasta löytyy 3,5 mm stereo-plugi, joka on sijoitettu reunaan puhelimen ohuuden takia. Liitin ei mahtuisikaan laitteessa juurikaan muualle. Yläreunasta löytyy virtanäppäimen lisäksi micro-HDMI liitäntä, josta kerromme lisää myöhemmin.

Puhelimen käyttöjärjestelmänä hyrrää Android 2.3.2 Gingerbread ja tämä on teemoitettu muista Xperia-sarjan laitteista tutulla UX-teemalla. Arc tosin ajaa uusinta versiota UX:stä, joka on koodattu uusiksi. Sony Ericsson on samalla oppinut virheistään ja eriyttänyt UX:n toiminnot käyttöjärjestelmästä. Ominaisuuksia voidaan nyt päivittää Android Marketin kautta ja käyttöjärjestelmäpäivitykset voidaan tuoda kuluttajille nopeammin, joten X10:n surullisenkuuluisaa päivityshelvettiä ei ole enää tiedossa.

httpv://www.youtube.com/watch?v=sRL06zKhRpY

UX on nopea, todella nopea, valehtelematta nopein launcher-sovellus jota allekirjoittanut on käyttänyt. Minkäänlaista lagailua ei ole havaittavissa missään ja vaikka itse vihaankin tehdä vertailuja iPhoneen, on tässä ensimmäinen Android-laite joka on “out of the box” yhtä sulava kuin iPhone. Sony on lisännyt UX:ään oman versionsa muista launchereista tutusta paneelinäkymästä. Sen sijaan, että ruudulla näytettäisiin kaikki työpöydät rinnakkain, kutistetaan kaikki widgetit näkyviin kerralla ja painamalla haluttua widgettiä hypätään työpöytään, jossa haluttu widgetti on. Ratkaisu on toimiva varsinkin, jos widgettejä on paljon. Näin tilaa ei mene hukkaan turhaan paneelien takia.

Valitettavasti tuotteistuksen kohdalla on puhelimessa otettu yksi askel taakseppäin ja X10:stä löytynyt PlayNow-musiikkikauppa loistaa poissaolollaan. Myöskään Wisepilot-navigointia ei löydy laitteesta, joten navigointia kaipaava joutuu ostamaan erillisen ohjelman Android Marketin kautta.

Ohjelmapuolella laitteesta ei valittamista löydy. Puhelimesta löytyy Google-ohjelmien lisäksi FM-Radio, Facebook, Lets Golf! HD, DLNA-mediapalvelin, Hanashi-pikaviestin, Officesuiten kokeiluversio, Touchnote-postikorttiohjelma ja Liveware-profiiliohjelma, jolla voi määrittää toiminnon tai ohjelman, joka ajetaan esimerkiksi kuulokkeet kytkettäessä.  Lisäksi mukana tulevat myös Sony-Ericssonin oma mediatoistin, kamera-sovellus ja Timescape-infopaneeli.

Kuten aikaisemmin totesimme, laitteesta löytyy microHDMI-liitäntä. Liitäntä toimii täysin peilaavana, joten kaikki mitä ruudulla tehdään näkyy 1:1 näyttölaitteessa. Puhelin kykenee myös siirtämään äänen HDMI-liitännän läpi. Testasimme videota katsomalla Slingboxin siirtämää ohjelma  Discovery HD:lta Slingplayer for Android-ohjelman avulla ja ominaisuus toimi todella hyvin. Emulaattoripelaajia miellyttänee tieto, että Arc sisältää täyden bluetooth-pinon, joten WIImoten parittaminen laitteen kanssa tätä tukevien ohjelmien kanssa (esim Wii Controller) onnistuu. Pelasimmekin muutaman erän NES-pelejä wiimotella ja HDMI-ulostuloa käyttäen isolla ruudulla. Lisäkiitosta Arc saa taustamelun poistoon kykenevistä tuplamikrofoneista.

Testasimme Arcin akun kestoa Suomalaisen Rightwaren Basemark Gui-ohjelmiston akku testerillä. Testi tuottaa puhelimen prosessorille jatkuvaa 100% kuormaa. Testi suoritettiin lentokonetilassa, jotta pystyimme sulkemaan pois mahdollisen heikon GSM-signaalin aiheuttaman virrankulutuksen. Testiä varten puhelimen näytön kirkkaus asetettiin maksimiin ja kaikki virransäästöt kytkettiin pois päältä. Xperian 1500mAh litium-polymeeriakku jaksoi pyörittää testiä 2h 34m 48s joka on miltei 15minuuttia pidempi aika kuin vertailulaitteena toimineen Desire Z:n 2h 19m 31s. Huomattavaa on että Desire Z:ssa on hitaampi ja täten vähemmän virtaa syövä prosessori ja pienempi näyttö.

Jatka tästä artikkelin seuraavaan osaan >