Saimme käsiimme Sony Ericssonin uutukaisen, Xperia Playn, joka on samalla ensimmäinen Playstation-sertifioitu Android-laite. Se on suunniteltu varta vasten mobiilipelaamiseen ja sisältää 4” näytön lisäksi Playstation-pelaajille tutut näppäimet ja virtuaaliset analogitatit.

Näytön lisäksi puhelimen etupuolta koristavat etukamera ja muusta Xperia-sarjasta poiketen täysi kattaus Android-näppäimiä.  Eroavuus on hyvinkin käytännöllinen sillä osassa pelejtä on haku-näppäin käytössä monissa toiminnoissa. Puhelimen vasemmasta reunasta löytyvät kuulokeliitäntä ja USB-latauskaapeli, joiden paikka on hyvinkin looginen, sillä se on ainoa paikka jossa kaapelit eivät tulisi eteen pelattaessa. Yläreunasta löytyy virtapainike, jossa on yhdysrakenteisena notifikaatio-ledi. Oikeasta reunasta löytyvät liipaisimet ja niiden keskeltä äänenvoimakkuudensäädin. Takakantta koristaa LED-salaman lisäksi muihin uusiin Xperia-sarjalaisiin verrattuna vaatimaton 5Mpix kamera.

Puhelimen oikea luonne paljastuu, kun näyttöosa liu’utetaan auki ja tutut kolmio, neliö, ympyrä ja risti-symbolit tulevat nuolinäppäinten lisäksi näkyviin. Verrattuna oikeaan PS3-ohjaimeen toimintonapit ovat noin puolet alkuperäisestä ja nuolinäppäimet  yhden kolmasosan verran pienempiä. Nuoli- ja toimintonäppäimien keskellä on kapasitiivinen kosketuslevy johon on lisätty tunnistepisteet. Nämä pisteellä merkityt alueet toimivat virtuaalisina analogitatteina niissä 3D-peleissä, joissa ne ovat tuettuina (Esimerkiksi Dungeon Defenders).  Lisäksi peliohjainten seurana ovat menu, select ja start-napit.

httpv://www.youtube.com/watch?v=bYTVBzXTsSg

Sony on tehnyt  hyvän työn liukumekanismin suunnittelussa ja se tuntuu todella jämäkältä ja on selvästi suunniteltu myös kestämään ne kiukunpurkaukset joita saattaa tulla epäonnistuneen pelisession myötä. Laite on paksuimmasta kohdasta hieman ohuempi kuin Xperia X10 Mini Pro, mutta pelikäytön kannalta puhelimen paksuus on miellyttävä asia ja pitkänkään pelisession jälkeen ei tarvitse pelätä epämääräisiä kipuja, koska on pitänyt laitetta epäergonomisessa asennossa. Paksuudesta voidaan vielä sen verran mainita että Play on huomattavasti ohuempi, kuin alkuperäinen PSP ja on itse asiassa jopa ohuempi kuin PSP GO.

Pelien kannalta Xperia Play:n pullat ovat hyvin uunissa, valmiiksi asennettuna tulevat Playstation-klassikko Crash Bandicoot, Tekken-tyylinen turpaanvetopeli Bruce Lee, Star Battalion scifi-lentely, The Sims 3, Fifa 10 ja Tetris. Lisäksi Playstation Pocket-palvelusta on ostettavana nämä klassikot jo artikkelin julkaisuhetkellä:  Cool Boarders 2, Destruction Derby, Jumping Flash, MediEvil ja Syphon Filter.

Mikäli edellä mainitut tuntuvat liian ”oldschoolilta”, on Xperia Play-kaupan kautta mahdollista ladata tai ostaa jo 30 S-E:n testaamaa Xperia Play-optimoitua peliä, näiden lisäksi Xperia Play-kauppa sisältää linkin Android Markettiin joka on käytännössä linkki hakusanaan ”Xperia Play Optimized”. Mainittu haku tuottaa 45 tulosta, ja Xperia Play-kauppaan odottaa pääsyä vielä ainakin 15 lisäpeliä, jotka eivät vielä ole ehtineet S-E:n sertifiointiprosessin läpi, ne ovat luultavasti lähiviikkoina saatavilla. Pelkällä Xperia Play-haulla löytyy jo miltei 90 peliä, jotka ovat lisänneet tuen laitteen kontrolleja varten. Pelien määrän kannalta laitteelle ei siis ole tapahtumassa ns.”N-gageja”. Virallinen lista nyt sertifioiduista, yhteensä 60 pelistä, löytyy tältä sivulta: (http://www.sonyericsson.com/cws/corporate/press/pressreleases/pressreleasedetails/xperiaplaylaunchpressreleasefinal-20110401)

Mutta onko laite hypensä veroinen? Tutustumme pelituntumaan ja laitteen teknisiin ominaisuuksiin syväluotaavammin seuraavassa osassa.

Jatka tästä artikkelin seuraavaan osaan >