Jatkamme HTC Sensationin arvostelua siitä mihin jäimme ensimmäisessä osassa ja jatkamme testejämme kamera ja testipatteristomme kanssa. Samalla pysähdymme hetkeksi filosofoimaan Sensationin eroa lähimpään kilpailijaansa.

Yksi monista uudistuksista, joista emme ensimmäisessä osassa maininneet on HTC Trace. Trace on HTC:n oma versio tutusta Swype-ohjelmistosta, joka toimii HTC:n omassa näppäimistössä. Iloksemme huomasimme että Trace sisältää suomenkielisen sanakirjan joten käyttö on näppärää. Pidimme myös Tracessa siitä tämä toimii suoraan vaaka ja pysty HTC:n näppäimistössä ja tämä sisältää tuen kahdelle samanaikaiselle sanakirjalle, joten esimerkiksi suomea ja ruotsia sekaisin kirjoittaville tämä on hyvä lisä. Trace tuntui myös toimivan paremmin kuin suomenkielinen Swype Samsung Galaxy S II:ssä, mutta tähän osasyynä on varmasti allekirjoittaneen mieltymys HTC:n näppäimistöön.

Apple-käyttäjiä miellyttänee tieto, että HTC Sensation tukee Mac:llä myös USB-tetheröintiä. Tämä taitaa olla ensimmäinen kerta Androidilla, kun se on virallisesti tuettu.

HTC:n kameraohjelmisto on saanut meiltä ennenkin kehuja ja kuten edeltäjissään, löytyvät toiminnot zoomausta myöten suoraan ruudulta ilman ihmeellisiä kommervenkkeja. Positiivisena yllätyksenä kuvauskohteen uudelleentarkennus näyttöä koskettamalla on jälleen kerran nopeampi kuin edeltäjissä. Tarkennus toimii vanhasta Desirestä poiketen myös videota kuvattaessa, joka varmasti miellyttää paljon videota kuvaavia. Videoita kuvaavia miellyttää myös se, että salamavaloa voi nyt käyttää kuvausvalona ja laitteen tupla-LED-salamasta riittää valoa myös hämärämpiinkin paikkoihin.

HTC on lisännyt kameraan myös efektejä joilla kuvia voi elävöittää. Niihin sisältyvät perinteiset seepiat, mustavalko, posteroinnit ja iso kasa muita. Suodattimet toimivat tietenkin myös videokuvauksessa.

Kuvanlaatu on myös parantunut huomattavasti edellisen sukupolven HTC-laitteista joihin kuuluvat myös keväällä julkaistut S-sarjalaiset. Vihdoinkin HTC on alkanut ymmärtää myös kameran laadun päälle. Taannoin kuultujen huhujen mukaan trendi tulee myös jatkumaan.

Kiitos uusimman tekniikan tuoman prosessointitehon, Sensation kykenee myös 1080p-videokuvaukseen ja se on ensimmäistä kertaa sulavaa ilman ihmeellisiä nykimisiä tai muita ongelmia jotka ovat vaivanneet HTC:n puhelimia viimeiset pari vuotta. Huomion arvoinen asia on, että video näyttää kuvattaessa nykivän puhelimen ruudulla, tallennetta katsottaessa video on kuitenkin täysin sulavaa. Todennäköisesti HTC on ohjannut prosessoritehon täysin videonkäsittelyyn joten ruutua päivitetään kuvattaessa hitaammin. Youtube tekee myös jotain videolle, sillä 1080p video, joka pyörii pöytäkoneella VLC:llä sujuvasti, nykii tuubissa. Sama oli havaittavissa myös SGS II:n videoilla testin aikana.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=EbCTiNk10OA

httpvh://www.youtube.com/watch?v=WBDsGpCrNaU

Videot saa helposti näkyville ulkoiselle näytölle; DLNA-ohjelmiston avulla, mikäli kotitaloudesta löytyy DLNA:ta tukeva soitin (esim. Playstation 3) tai lisävarusteena myytävän mikroUSB – HDMI-kaapelin avulla.

HTC on myös lisännyt Galleria-ohjelmaansa HTC Trim -ominaisuuden joka mahdollistaa videoiden leikkaamisen sopivan mittaiseksi ennen lähettämistä esim. Facebookkiin tai Youtubeen, joka onnistuu suoraan HTC:n oman integraation kautta. Ominaisuus ei ole aivan niin monipuolinen kuin Samsung Galaxy S II:ssä, mutta toisin kuin siinä, onnistuu tällä myös 1080p-resoluutioisen videon typistäminen.

Nopeustesteissä laite pärjäsi mainiosti, mutta tuplaydin-Snapdragon oli n. 10 %-20% hitaampi kuin Tegra 2 tai Exynos:a käyttävät kilpakumppaninsa, tästä huolimatta laite ei ole mikään luuska.

Poislukien virransäästö, joka tuplaydin prosessoreista tulee, ei uutuuksien tehosta ole juurikaan huomattavaa iloa kuin 1080p-videokuvauksessa, sillä harva ohjelma ottaa tällä hetkellä laitteista täyden tehon irti, ja lisäksi tuplaydinoptimoidut pelit ovat poikkeuksetta Tegra 2- tai Honeycomb-optimoituja. Ainoa Marketista löytämämme ohjelma josta selvästi huomasi “optimoimattoman” lisätehon oli Google Earth, joka tuki 3D-talojen esittämistä. Sama puute on myös Samsung Galaxy S II:llä. Tietenkin pelkästä näyttämisen halusta tehokas numeronmurskaaminen ja tuloksien näyttäminen on kivaa. Toistaiseksi on siis tyydyttävä parempaan akunkestoon ja lisääntyneeseen silmäkarkkiin puhelimien käyttöliittymissä.

Normaalikäytössä akku kesti helposti vuorokauden allekirjoittaneen peruskäyttöä ennen sen sisäänajoa ja akunkesto on parantunut edelleen parin viikon testijakson aikana, sillä akku on pikkuhiljaa saavuttamassa täyden varauksensa.

Akun rasitustestissä tulokseksi tuli 2 h 38 min 28 s, joka on tuplat SGS II:een verrattuna. Tämä selittyy helposti sillä, että laite on tosiaan noin 10 % hitaampi kuin SGS II ja SLCD-näyttö ei täydellä kirkkaudella syö niin paljoa virtaa kuin SGS II:n Super AMOLED plus-näyttö  (Johtuen myös osittain siitä että rasitustesti ohjelmisto käyttää ruudulla kuvaa jossa on hyvin vähän mustaa). Rasitustestimme ei kuitenkaan anna todellista normaalikäyttöä vastaavaa dataa, sillä se käsittää vain akun keston 100% rasituksella, mutta luo hyvän pohjan todellisen tehonsyönnin vertailulle. Huomasimme myös, että Sensation ei juurikaan lämmennyt rasitustestissä, toisin kuin SGS II, joka kävi epämiellyttävän kuumana, jopa siihen pisteeseen asti, että SGS II:ta oli epämiellyttävä pitää kädessä testin aikana.

Akun saa kuitenkin nopeasti tyhjäksi kuvaamalla paljon FullHD-videota. 720p-resoluutiolla kuvattaessa akkutesti sujui huomattavasti paremmin.

Monet lukijoistamme toivoivat että lähdemme vertailemaan SGS II:tä ja Sensationia keskenään. Vertailu on hieman kyseenalainen sillä molemmat pyrkivät saavuttamaan eri asioita ja käyttävät siihen keinoja jotka ovat lähinnä makuasioita.

Siinä missä HTC pyrkii luomaan Sensationilla hyvinkin integroidun ja miellyttävän käyttökokemuksen Sense:n avulla, tarjoaa SGS II taas ohuuden ja nopeuden, mutta sovelluspuolella jättäen homman hieman puolitiehen. Siinä missä HTC:lla Sosiaalisen median palvelut ovat tiiviisti integroitu kaikkeen tuntuvat nämä SGS II:llä päälle liimatulta. Widgetit ja käyttöliittymä tuntuvat Sensessä hyvin viimeistellyltä johtuen pidemmästä kehityskaaresta. Toisaalta Touchwiz on rakennettu jälleen uudelleen neljänteen iteraatioonsa, ja SGS II:n widgetit ovat muokattavissa kokonsa puolesta, mutta HTC tarjoaa kaikista widgeteistä eri kokoluokat.

Sensationin metallirunko tuntuu jykevältä ja kestävältä, mutta pieneen käteen paksulta ja painavalta. SGS II on kevyt ja ohut, mutta muovinen. HTC tarjoaa ainoana Android-laitteena tällä hetkellä Suomessa toimivaa ilmaista navigointia, jonka näemme isona plussana.  Tätä listaa voidaan jatkaa loputtomiin, mutta raja vedetään perusominaisuuksien vertailussa siihen, että SGS II on hieman nopeampi ja tarjoaa tämän hetken teknisen “Hi-Endin” näyttönsä ja muun teknologian puolesta. HTC tarjoaa taas paremmin tuotteistetun kokonaisuuden ja ”valmiimman” paketin jota ei tarvitse säätää aivan niin paljoa kuin SGS II:ta käyttöönottovaiheessa. Isoin plussa tulee toki siitä, että HTC toimittaa päivitykset OTA:na ilman tarvetta tietokoneelle ja usein hankalille ja epävakaille valmistajien ohjelmistoille. Käytännössä ne tulevat myös kerralla samaan aikaan kaikille operaattorilukitsemattomille laitteille, siinä missä Samsungin päivityssuo on valitettavasti sekavuudessaan omaa luokkaansa ja edelleen Windows-sidonnainen virallisia työkaluja käytettäessä. Loppu vertailukohteista koostuu makuasioista ja niistä voidaan kiistellä loputtomasti mm. tälläkin hetkellä IRCnet-verkon kanavallamme #android.fi:llä. Suosittelemme käymään kaupassa tutkimassa molemmat laitteet ja ostamaan sen, joka tuntuu käteen ja silmään parhaimmalta, tehoa ja ominaisuuksia voi vertailla listoiltakin.

Vanhoille HTC käyttäjille Sensation on ehdottomasti suuri parannus ja hyvä päivitys. Toki kannattaa punnita vaakakupissa onko 3D-näyttö ja 3D-videokuvaus tärkeämpää, kuin 1080p-videokuvaus, sillä HTC Evo 3D-kolkuttaa jo heinäkuussa ovella.

Pidimme:

+Sense 3.0
+Metallirunko
+qHD-resoluutio
+Syvennyksessä oleva kamera
+Akunkesto
+Muokattava lukkoruutu

Emme pitäneet:

-Hitaampi kuin kilpasisarensa
-Suomessa turhat ohjelmat (mm. HTC Watch)
-Päällekkäiset esiasennetut ohjelmat (Friendstream vs Twitter)
-1080p tuesta huolimatta rajoittunut videoeditori kilpailijoihinsa verrattuna