Saimme testiimme HTC Sensationin 3D-version, HTC Evo 3D:n. Laite on käytännössä täysi kopio muutamalla erolla, joten keskitymme vain käsittelemään laitteiden erot. Muun voitte lukea Sensation-arvostelustamme.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=Qc96XMVctDI

Evo 3D on ulkoisesti hyvin lähellä Sensationia; erojakin on, mutta EVO 3D:n näyttö on tasainen, toisin kuin Sensationiin valittu contour screen. Äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet sijaitsevat oikealla puolella Sensationin vasemman sijaan ja alumiinirunko on vaihtunut muoviseen. Muovirunko ei ole kuitenkaan täysin huono valinta, sillä on taisteltu hieman paisunutta painoa vastaan. Evo onkin miltei 30 grammaa painavampi kuin alumiinirunkoinen serkkunsa. Painonlisäys johtuu mm. tehokkaammasta akusta, joka 1730 mAh kapasiteetillaan on 210 mAh suurempi kuin Sensationin vastaava. Oikeasta reunasta löytyvät myös isommallekin sormelle sopiva kameranappi ja valintakytkin 2D- ja 3D-tilojen välillä, josta hieman lisää myöhemmin. Takakannesta löytyvät 720p-videokuvaukseen kykenevät 5 Mpix -tuplakamerat ja näiden välistä tuplaLED-salama.

Laitteen takakansi on miellyttävästi kuvioitu ja pinnoitettu samanlaisella kumipinnoitteella kuin alkuperäinen Desire.  HTC:lle täydet pisteet huvittavasta retro-lookista, sillä laite tuo elävästi mieleen 80-luvun Walkmanit ja sanelukoneet, kiitos ison kamerapainikkeen ja tyylittelyn kameroiden ympärillä.

Vaikka laitteessa on 3D-näyttö, joka ei tarvitse erillisiä laseja, ei tästä oteta täyttä iloa irti. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että EVO:n pahimman kilpailijan LG Optimus 3D:n tarjoama wow-efekti puuttuu täysin, sillä laitteen mukana ei tule 3D-käyttöliittymää tai 3D-pelejä, joilla voisi revitellä teknologian aallonharjalla. Osittain syynä on laitteen ohjelmisto, se on kameraa lukuun ottamatta täysin sama kuin Sensationissa.

3D-tuen sisältävien ohjelmien puutteen vuoksi näytön ainoaksi käyttötarkoitukseksi jää 3D-kuvien ja -videoiden lisäksi Youtuben katselu. Valitettavasti LG vetää tässäkin pidemmän korren ja siinä missä LG Optimus 3D tarjoaa suoraan listana erillisen 3D-kanavan, loistaa se poissaolollaann EVO:ssa, joten 3D-videoiden etsiminen on aavistuksen hankalampaa.

Ongelmat eivät valitettavasti pääty vielä siihen, vaan HTC on selvästi käyttänyt heikompilaatuista näyttöä kuin LG ja katselukulmat ovat huomattavasti heikommat, joka aiheuttaa 3D-efektin hajoamisen todella helposti. HTC on myös nirsompi katseluetäisyydestä, ja laitetta joutuu pitämään huomattavasti kauempana efektin aikaansaamiseksi.

Yksi todella typerä käyttöliittymävirhe on laitteen 3D-kytkimessä; siinä missä LG:ssä painike on universaali kytkin 3D:n ja 2D:n välillä, EVO:ssa se määrittää vain kameran tilan ja esimerkiksi videoiden ja kuvien tilan muutos tapahtuu vain kosketusruudun kautta. Tämän lisäksi LG:ssä on mahdollista muokata kuvien 3D-efektin voimakkuutta lennossa, HTC:ssa se onnistuu vain kuvanmuokkausvalikon kautta kuvakohtaisesti säätämällä.

Valitettavasti Evo 3D näyttäisi olevan kiirehditty markkinoille ja n. 100 € lisähinta Sensationiin verrattuna ei ole perusteltu, sillä 3D-ominaisuus on jätetty puolitiehen. Mikäli et ole jäniksen selässä ja haluat välttämättä 3D-laitteen HTC:lta, suosittelemme odottamaan ensi vuoden tarjontaa. Mikäli vain etsit älypuhelinta ja HTC on valittusi, suosittelemme marssimaan kauppaan ja ostamaan Sensationin.