Saimme testiimme HTC:n päivitetyn lippulaivan Sensation XE:n. Laite ei teknisesti tai sovelluksien pohjalta eroa juurikaan alkuperäisestä laitteesta, joten suosittelemme lukemaan alkuperäisen Sensationin arvostelumme pohjalle tämän linkin takaa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=6HYskk6HXLw

Laitteen suurimmat erot ulkoisesti edeltäjäänsä verrattuna ovat punaiset yksityiskohdat kameran ympärillä, kuulokeritilässä ja kapasitiivisissa näppäimissä. Näiden lisäksi takakuoreen on tullut Beats Audio-logo kertomaan Beatsin äänenparannusteknologian läsnäolosta. Myös takakuoren kolmiväriset sävyt ovat vaihtuneet yksiväriseen mustaan ja takakannen HTC-logo on suurentunut hieman.

Sisäisesti laitteessa on muutama ero alkuperäiseen verrattuna: prosessori on saanut potkun 1,5 GHz luokkaan alkuperäisen 1,2 GHz tehoista. Akun kapasiteettia on myös nostettu 1520 mAh:sta 1730 mAh:iin, myös laitteen qHD-näyttö on saanut pientä hienosäätöä ja värilämmöt ovat selvästi astetta lämpimämmät.

Tehonlisäys näkyy noin 200 pisteen parannuksena Quadrant-testissä, kuten alla olevasta videosta voi huomata.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=QUZagFlXxCw

Alkuperäinenkään Sensation ei ollut mikään luuska, mutta tehonlisäystä ei normaalissa käyttöliittymän pyörittelyssä  huomaa muulloin kuin raskaiden live-taustakuvien ollessa käytössä, jolloin edeltäjällä ruudun vieritys nykii hieman, mutta XE jaksaa toimia sulavasti. Tämä voi kuitenkin olla myös ohjelmiston ansiosta, sillä XE:n ohjelmisto on pykälää tuoreempi kuin edeltäjässään.

Ohjelmistot ovat täsmälleen samat kuin alkuperäisessä Sensationissa kahta poikkeusta lukuun ottamatta, ensimmäinen näistä on laitteesta löytyvä uusi Android Market, toinen on musiikkisoitin, joka on päivitetty tukemaan Beatsin äänenparannusteknologiaa, josta lisää myöhemmin.

XE:n suurin muutos ovat vanhat surkeat handsfree-kuulokkeet korvaavat Monster Audion ”Beats by Dr. Dre”-brändin iBeats-kuulokkeet. Kuulokkeet itsessään on suunniteltu ulkonäöltään päräyttäviksi ja tässä tapauksessa ”moni kakku päältä kaunis” ei pidä paikkansa, vaan kuulokkeet soivat todella hyvin ja puhtaasti. Kuulokkeet ovat myös tyylitelty sopimaan puhelimen väriskaalaan johtojen ollessa mustat ja muutkin osat ovat mustia, pl. ohjainnäppäimien jotka ovat hopeita. Kuulokkeiden mukana tulee myös suojapussi, jonka käyttäminen on varsin suotavaa, sillä iBeatsit maksavat erikseen ostettuna sadan euron pintaan. Kuulokkeiden mukana toimitetaan myös viittä eri kokoa olevat tulpat, joten pienimmät ja suurimmatkin korvat pääsevät nauttimaan iBeatsien potkivasta bassosta.

Mainitsimme aikaisemmin, että vakiosoitin tukee Beats Audion äänenparannusteknologiaa (myöhemmin BA). Mahtipontisesta nimestään huolimatta kyseessä on enemmänkin markkinointikikka, sillä teknisesti kyseessä on vain valmiit profiilit taajuuskorjaimelle Beatsin Solo- ja iBeats-kuulokkeille, näiden lisäksi mukana on myös yleinen profiili muille kuulokkeille.  Myös äänenvoimakkuus nousee lähtökohtaisesti koko taajuusskaalalla hieman korkeammalle.

BA:n käyttäminen on hieman kyseenalaista, sillä suurempi vaikutus äänenlaatuun on itse kuulokkeilla, kuin kyseisellä softanpätkällä. Suurin ongelma BA:ssa on, että taajuuskorjainta ei voi itse säätää ja toinen ongelma on, että kyseinen ominaisuus ei toistaiseksi toimi kuin vakiosoittimessa. Onneksi asiaan on tulossa muutos, sillä HTC on avaamassa BA:n ohjelmistorajapinnan ulkopuolisille kehittäjille. Toistaiseksi hifistien kannattaa hankkia Marketista PowerAmp, joka sisältää täysin säädettävän graafisen taajuuskorjaimen ja toistaa myös hifistien himoitsemat FLAC-tiedostot.

Kaikenkaikkiaan Sensation XE on hyvä valinta niille, jotka ovat juuri nyt päivittämässä tuplaydinlaitteisiin ja etsivät sopivaa. Laitteen punaiset yksityiskohdat ja iBeats-kuulokkeet erottavat XE:n tasaisesta mustan harmaasta massasta. Vanhan Sensationin omistajat  voivat päivittää laitteensa lähes samalle tasolle asentamalla PowerAmpin, ostamalla XE:n akun ja käyttämällä laadukkaampia kuulokkeita, joten heidän kannattaa odottaa vielä tulevia HTC:n Beats-malleja ennen vaihtoa.