Sony Ericsson on julkaissut lyhyessä ajassa meiltäkin pajon kehuja saaneelle Xperia Arcille kaksi seuraajaa, Xperia Ray:n ja Arc S:n. Tällä kertaa käymme pikaisesti läpi mitä laitteet ovat syöneet ja Sony Ericssonin UX-teeman uudet ominaisuudet, jotka ovat saatavilla päivityksenä myös Alkuperäiseen Arc:iin.

Suosittelemme lukemaan pohjalle Arc:in arvostelun tämän linkin takaa sillä artikkeli tulee perustumaan vahvasti tähän.

UX Päivitykset

Sony Ericsson julkiaisi Xperia Arcille jonkin aika sitten ns. ”Facebook Inside”-päivityksen, joka parantaa laitteiden yhteispeliä Facebookin kanssa. Vaikka Arc itsessään jo tuki esimerkiksi kontaktitietojen ja kuvien synkronointia, on UX lisännyt nyt kontakteihin HTC Sensen tyylisesti myös henkilöiden kuvat ja statuspäivitykset löytyvät kontaktitietojen alta. Galleria-ohjelma näyttää tietenkin kuvat Facebookista. Vakio musiikkisoitin on saanut oman osansa integraation ominaisuuksia ja soittimesta löytyy ”tykkää”-nappi, jolla voi hetkessä jakaa tiedon soitettavasta kappaleesta kavereiden kommentoitavaksi. Lukkoruutuun on lisätty ominaisuus  uusien kommenttien ja ilmoitusten määrän näyttämiseen. Myös timescape widgetti on saanut pienen parannuksen ja nyt widgetillä voi tehdä muutakin kuin näyttää statuksia ja viimeisiä tapahtumia. Widgetti on saanut seurakseen kolme nappia, joiden avulla widgetin voi päivittää heti, avata timescape sovelluksen ja päivittää statuksensa esimerkiksi Facebookiin yhdellä painalluksella. Puhelimesta löytyy myös ”Ystävien musiikki ja videot”-sovellus, josta on helposti yhdellä vilkaisulla nähtävissä kavereiden postaamat Youtube-linkit ja biisi-vinkit.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=_OjP4bPDBcY

Xperia Arc S

httpvh://www.youtube.com/watch?v=3sfpTDq4CkU

Laite on ulkoisesti  ja sisäisesti sama kuin edeltäjänsä, mutta tulee tietenkin  käyttöjärjestelmän uusimmalla versiolla, jossa on edellä mainittu ”Facebook Inside”-ominaisuus. Pieniä eroja kuitenkin on, sillä laitteen prosessori on saanut päivityksen 1,4 GHz luokkaan. Sovelluksista jo arc:iin tullut panoraama-ominaisuus on päivittynyt 3D-aikaan. Panoraamakuva luotiin liikuttamalla laitetta joko pysty- tai vaakasuoraan ja nyt samalla tekniikalla tehdään 3D-kuva, joka on katsottavissa puhelimen HDMI-tulon kautta 3D-kuviin kykenevistä näytöistä.

Laitetta on myös saatavilla nyt parilla lisävärillä. Alkuperäisten sinisen ja hopeisen lisäksi valikoiman väreissä on nyt myös valkoinen, pinkki ja hopea.


Ohjelmistopuolella laiteesta löytyy Googlen vakio-ohjelmiston (Gmail, Talk, Maps, Market, Youtube, Search, Galleria, Uutiset & Sää) lisäksi seuraavat sovellukset: Viestinvälitys, Kalenteri, Yhteystiedot, Selain, Timescape-infopaneeli, Sonyn Musiikkisoitin, Puhelin, Kello, Update Center, Herätyskello, Kamera, Sähköposti, TrackID-biisintunnistustyökalu, Adobe Acrobat Reader, DLNA-sovelluksen, FM-radio, Wisepilot-navigointi sovellus, Officesuiten testiversio, NeoReader QR-koodien lukuohjelmisto, Lets Golf HD, Liveware-profiiliohjelma, UEFA.Com jalkapallo-ohjelma, Data Monitor ja Sony Ericsson Xperia Hot Shots. Arcista kateissa ollut PlayNow musiikkikauppa on tehnyt maagisen paluun S:ään.

1,4 GHz prosessorin ansiosta laite tuntuu reippaasti liukkaammalta kuin edeltäjänsä, joka myöskään ei meidän testeissämme ollut laiska. Kaikki asiat tuntuvat nopeammilta niin kameran sulkimesta web-sivujen selaamiseen. Varsinkin www-sivut latautuivat selvästi nopeammin kuin edeltäjässä. Akku on saanut myös pienen parannuksen entisestä 1400 mAh:ta 1500 mAh:iin. Tämän muutoksen ansiosta akkukesto on aavistuksen parempi kuin edeltäjässään, mutta ei kuitenkaan huomattavasti, sillä puheaikaa luvataan n. puoli tuntia enemmän. Emme kuitenkaan ehtineet tekemään kunnollista akkutestiä, sillä laite oli testissä hyvin rajallisen ajan.

Positiivisena yllätyksenä Sony Ericsson on lisännyt Arc S:ään myös kuvaruudunkaappaustoiminnon.

Quadrant tulos oli 2048, joka on pyöreästi luvattu 20 % nopeampi kuin Xperia Rayn ja edellisen Arcin tulos.

Laite on edelleen yhtä näyttävä kaarevan takaosansa kanssa kuin tullessaan. Xperia -sarjan 8 Mpix kuvanvakaajalla varustettu kamera on edelleen hämäräkuvissa ja videoissa vailla vertaansa, mutta 1080p -tasoisen videokuvauksen puute nykypäivän lippulaivapuhelimessa on harmittava puute. Myös etukameran puute saa potentiaalisen ostajan helposti silmäilemään muita vaihtoehtoja ja myöskin 3D-ominaisuus vaikuttaa väkipakolla päälle liimatulta. Laite erottuu kuitenkin massasta tyylikkään mutoilunsa ja S-E:n UX.n avulla.

Esimerkkivideo:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZUsev6pouSc

Esimerkki panoraamasta:

Sony Ericsson Xperia Ray

Sony Ericsson julkaisi jokin aika sitten miltei Xperia Arcin spekseillä varustetun Xperia Rayn, joka on kuitenkin kooltaan huomattavasti sirompi ja metallirunkoinen.  Arcin 4,2” näyttö on vaihtunut samalla 480×854 tarkkuudella varustettuun 3.3”:n näyttöön, mikä tuo näytön pikselitiheyden todella lähelle iPhone 4:n retinanäyttöä. Näyttö on pikselitiheytensä ja Sonyn Bravia Enginen ansiosta helposti yksi terävimmistä näytöistä, mitä Androidlaitteissa on nähty tähän asti. Värintoisto on SLCD-näytöistä parhaimmasta päästä jääden tietenkin aavistuksen Amoled-kilpailijoistaan tekniikan rajoitteiden takia. Suurin ero koon lisäksi on mikroHDMI liittimen vaihtuminen VGA-tasoiseeen etukameraan. Menetys ei ole suuri, sillä median voi toistaa edelleen mukana tulevan DNLA-sovelluksen kautta.

Myös Arcin fyysiset napit ovat saaneet väistyä samankaltaisen asettelun tieltä, kuin Xperia Mineissä (fyysinen Home-näppäin, ja kapasitiiviset Takaisin ja Menu -näppäimet). Ray kuitenkin lisää näppäimiin oman kosketuksensa ja Home-näppäimen ympärillä oleva hopeinen kaari toimii myös lataus- ja ilmoitusvalona, joka voittaa muista Xperia laitteista tutuksi tulleen yksittäisen pienen ledin mennen tullen. Valitettavasti laitteesta puuttuu Arc:in kameran laukaisupainike puuttuu.

Ohjelmat ovat aivan samat kuin Arc S:ssä, mutta kamera-ohjemasta puuttuu sekä päivityksenä Arciin tullut panoraama että Arc S:n 3D-kuvausominaisuus.

Laitteen siro mutoilu on varmasti omiaan niille, jotka etsivät tiukkojen farkkujen taskuun mahtuvaa puhelinta. Laite tuntuu myös todellä jämäkältä kiitos pienen profiilinsa ja metallirunkonsa.

Laitteen Quadrant tulos oli 1739.

Esimerkkivideo:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=aBHtFoWjWYE