Saimme testiimme Sensation XL-puhelimen ja koska kyseessä on jälleen yksi iteraatio Sensation-sarjasta, päätimme tehdä tästä vain pikakatsauksen. Suosittelemme lukemaan pohjalle  HTC Sensation XE:n arvostelun, sillä tulemme viittaamaan siihen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OPPRU8brA2o

Sensation XL ei nimestään huolimatta ole kehitysaskel eteenpäin muussa kuin ruudun koossa; suuri näyttö on paritettu 1,5 GHz tuplaydinprosessorilla varustetuista sisarmalleistaan poiketen vain yksiytimisellä 1.5GHz prosessorilla. Laite ei kuitenkaan ole hidas, mutta tuplaytimen tuoma akunsäästö kevyellä käyttöasteella menetetään. Positiivisena asiana mainittakoon, että HTC on kuitenkin laittanut laitteeseen 16 Gt sisäistä tallennustilaa. Kameraa on myös parannettu ja sen 8 Mpix kenno on selvästi parempi, kuin vastaavalla pikselimäärällä varustettu kenno perus- ja XE-malleissa. Kameranörteille tiedoksi, että optiikka kykenee f/2.2 aukkoon. Paljon kuvaavia harmittanee 1080p-videokuvauksen puute. Suurin valituksen aihe on SD-korttipaikan puute, joka kielii selvästi siitä, että XL on lähinnä Androidilla varustettu HTC Titan.

Valitettavasti XL:n myyntivaltti, sen 4,7” näyttö, on myös sen kirous, sillä siinä missä muut Sensation-mallit käyttävät qHD (960×560)-resoluutiota, käyttää XL vain 480×800-resoluutiota, ja tämän takia kaikki näyttää hieman epätarkalta verrattuna rinnakkaismalleihin. Tilanne on siis sama kuin Desiren ja Desire HD:n välillä.

Luurin etupuolella ovat 4,7” näytön lisäksi kapasitiiviset Android-näppäimet (koti, valikko, takaisin, etsi) ja 1,3 Mpix webcam. Laitteen yläreunasta löytyvät virtanäppäin ja 3,5 mm kuulokeliitäntä. Oikeasta reunasta löytyy äänenvoimakkuudensäädin ja vasemmasta mikroUSB-liitäntä.

Laitteen mukana tulevat samanlaiset iBeats-kuulokkeet kuin Sensation XE:ssä ja musiikkisoitin tukee samaa Beats-profiilikikkaa kuin XE. Ongelmat ja edut ovat tasan samat kuin XE:ssä joten suosittelemme lukemaan asiasta ko. artikkelista.

Ohjelmistopuolella laite tarjoaa tietenkin perinteisen Google-paketin (Gmail, Youtube, Kello,  Laskin, Kalenteri, Maps, Haku, Selain,  Talk) lisäksi Adobe Readerin, Dropboxin, Facebookin, Facebook Chat-ohjelmiston, Muistiinpanot, Soundhound-biisintunnistusohjelmiston, Polaris Officen kevytversion, Twitterin, Friendstream Facebook & Twitter-ohjelman, FM-radion, HTC Watch -videovuokraamon, Kamera-ohjelmiston, Tehtävät to-do -työkalun, Taskulampun, Reader E-kirja ohjelmiston, DNLA-pääteohjelman ja Wi-Fi Hotspot -työkalun. Näiden lisäksi mukana tulee myös ilmainen HTC Locations -navigaattoriohjelma ja tuttuun tapaan myös 30 päivän testilisenssi sen Premium-versioon.

Laite ajaa HTC Sensen 3.5 -versiota, joka optimoi Sense 3.0:n toimimaan yksiytimisillä puhelimilla hukaten hieman graafisia jippoja, mutta tuoden muutaman lisäominaisuuden tullessaan. Nuo hukatut jipot ovat lähinnä sellaasia ettei niihin kiinnitä huomiota ellei 3.0 ole hyvin tuttu ennestään. Käytännössä ne ovat hyvin pieniä eroja esimerkiksi työpöytiä vierittäessä HTC:n widgetit hajoavat pienempään määrään eri kerroksia, widgetit ovat piirretty pienempää resoluutiota varten jne. eli ei mitään normaalia käyttöä haittaavaa.

Uusina ominaisuuksina tulevat esiin esimerkiksi päivitetty Puhelin-ohjelma, jossa on vihdoin pikakuvake Henkilöt-ohjelmaan, data- ja puhelulaskuri, tiedotusalueen pika-asetuksiin on tullut Wi-Fi:n statuksen kertova alue, selaimen ulkoasua on parannettu, kustomointivalikko on nyt rikottu useampaan välilehteen sen selkeyttämiseksi, Kamera-ohjelmistoon on tullut graafisemmat painikkeet efekteille ja toimintotilan valintaa varten.

Kirsikkana annoksen päälle, tarjoavat HTC ja Dropbox vuodeksi 3 Gt lisätilaa XL:n käyttäjille, joka varmasti miellyttänee Dropboxin tehokäyttäjiä.

Quadrant testissä laite nappasi 2288 pistettä.