Toimitukseemme saapui ääkkösillä varustettu Sony Ericsson Xperia Pro qwerty-puhelin ja päätimme tehdä laitteesta pikakatsauksen. Laite on ohjelmistoltaan ja paria poikkeusta lukuun ottamatta (näytön koko ja prosessorin kellotaajuus) sama kuin Xperia Arc S joten suosittelemme lukemaan tämän artikkelin pohjalle.

httpvh://youtu.be/ZTz-77cJCu8

Xperia Pro tarjoaa 3.7″ kokoisen näytön yhdistettynä suominäppäimistöön ja meiltä paljon kehuja saaneeseen Arc:in 8,1 Mpix kameraan, lisäten soppaan myös etukameran. Näytön ja kameran lisäksi etupuolta koristavat fyysiset takaisin, koti ja menu-toimintonäppäimet. Oikeasta reunasta löytyvät mikroHDMI-liitin, äänenvoimakkuudensäätöpainikkeet, ja dedikoitu kaksivaiheinen kameran laukaisin. Vasemmasta reunasta löytyvät virtapainike ja 3,5 mm kuulokeliitäntä. Yläreunasta löytyy mikroUSB-liitin ja takakannesta LED-salama ja 8.1 Mpix kamera. Laitteesta löytyy kaksi väriä vaihtoehtoa hopeinen ja musta.

Ohjelmistopuolella laiteesta löytyy Googlen vakio-ohjelmiston lisäksi seuraavat sovellukset: Viestinvälitys, Kalenteri, Yhteystiedot, Selain, Timescape-infopaneeli, Sony Musiikkisoitin, Puhelin, Kello, Update Center, Herätyskello, Kamera, Sähköposti, TrackID-biisintunnistustyökalu, Adobe Acrobat Reader, DLNA-sovellus, FM-radio, Wisepilot-navigointisovellus, OfficeSuiten testiversio, NeoReader QR-koodien lukuohjelmisto, Lets Golf HD, Liveware-profiiliohjelma, UEFA.Com jalkapallo-ohjelma, Data Monitor, PlayNow-musakauppa ja Sony Ericsson Xperia Hot Shots.

Ohjelmat ja widgetit ovat tietenkin saaneet myös tuen vaakakäyttöön. Laiteen kameraan  ovat päätyneet myös Arc S:n pyyhkäisy ja 3D-panorointi, joka varmasti miellyttänee aktiivisimpia valokuvaajia.

Näytön alta aukeaa miellyttävän jäykän jousen saattelemana nelirivinen qwerty-näppäimistö, joka valitettavasti kärsii aivan samoista ongelmista kuin Xperia Mini Pro. Ääkköset on nimittäin oksennettu samalla tavalla eri rivieille kuin Mini Pro:ssa, joka on jokseenkin outo veto länsinaapurissamme toimivalta firmalta. Myös näppäimistön asetusnäppäin löytyy samasta turhauttavasta paikasta kuin Mini Prossa ja tämän asettaminen Enter-näppäimen alle on jälleen kerran sellaista innovaatiota jota ei olisi uskonut näkevän kuin Keilaniemestä tulevissa tuotteissa. Nämä ongelmat olivat hyväksyttäviä Mini Prossa ahtaan tilan vuoksi, mutta Xperia Pro:n näppäimistön molemmille puolille jää miltei sentin verran tilaa.

Onneksi kuitenkin näppäimet ovat levempiä kuin Mini prossa ja enemmän kohollaan, joten näppäimistötuntuma on huomattavasti parempi. Plussaa Xperia Pro saa myös täydestä näppäimistön taustavalaisusta.

Vaikka laitetta ajaakin nykymittapuulla hieman keskinkertainen 1 Ghz prosessori, on puhelin kuitenkin yhtä sulava ja nopea kuin kiitoksia saanut alkuperäinen Arc. Quadrant-tulos laitteelle oli 1613.

Laite käyttää tällä hetkellä Android 2.3.x-versiota ja laitteen ostaville iloinen uutinen on, että Sony Ericsson  on luvannut jo 2011 vuoden Xperia-puhelimille Android 4.0-päivityksen.

Kaiken kaikkiaan täysikokoista ääkkösellistä qwerty-Androidia etsivälle Xperia Pro on ainoa järkevä vaihtoehto, sillä toisin kuin sen kolmikirjaimisen Taiwanilaisen valmistajan laite, on tämän ohjelmisto käytännössä bugiton, sillä se on ehditty viimeistelemään jo Arc:ssä. Myös ominaisuudet ovat kameran, HDMI-ulostulon ja etukameran myötä nykypäivän tasolla, prosessoria valitettavasti lukuun ottamatta.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=VlwzO2-q6GU