Saimme mukavan ajoissa käsiimme Asus Transformer-sarjan uuden tulokkaan, Primen, joka on varustettu ensimmäisenä markkinoilla NVIDIAn Tegra 3 -järjestelmäpiirillä. Tämän viidellä ytimellä varustetun mobiililaitteiden uuden kuninkaan on määrä nostaa Android-laitteiden peliominaisuudet vihdoin jopa nykykonsoleiden tasolle. Onko laitteessa tehty kompromisseja vai onko tässä uusi tablettikentän kunkku?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=4ASEyGsBhV0

Asus on vihdoin korjannut Transformerin suurimman puutteen eli materiaalien laadun; halvat muovit loistavat poissaolollaan ja Prime on ottanut disaininsa suoraan Asuksen laadukkaasta Zenbook-ultrabookista. Laite on alumiinirunkoinen, joka luo kertaheitolla premium-tuntuman. Mikään osa ei natise, kitise, taivu tai kolise, toisin kuin esim. alkuperäisen Transformerin takakansi. Tablettiosasta on myös viilattu liki 100 grammaa turhaa painoa pois ja laite ohittaa 8,3 mm ohuudellaan myös 8,6 mm paksun Galaxy Tab 10.1:n.

Laitteen tablettiosan etupuolella on IPS+ paneeli, joka kykenee erikseen kytkettävässä Super IPS+ -tilassa 600 nit:n valoisuuteen, joka on tarkoitettu lähinnä käyttöön kirkkaassa päivänvalossa. Erikoistila leikkaa akusta virtaa kuin kuuma veitsi voita, ja Asus on onneksi ollut järkevä ja lisännyt notifikaatioalueelle pikanäppäimen jolla sen saa päälle ja pois yhdellä painalluksella. Laitteen yläreunasta löytyy lisäksi myös 1,2 Mpix webcam.

Tablettiosan reunoilta löytyvät vasemmalta puolelta miniHDMI:stä mikroHDMI:ksi vaihtunut ulkoisen näytön liitin, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja mikroSD-korttipaikka, 3,5 mm kuulokeliitäntä, yläreunasta virtanäppäin ja alareunasta aukot latausta varten sekä näppäimistötelakkaliitin. Alumiinisen takakannen yläreunasta löytyy LED-salama ja taustavalaistulla 8.1 Mpix kennolla varustettu 1080p-resoluutioiseen videokuvaukseen kykenevä automaattitarkenteinen kamera.

Takareunasta löytyy myös kaiuttimen sijainnista kertova ritilä, yksikössä. Tämä yleensä kertoo siitä, että laiteessa on vain yksi kaiutin monona, jota vahvistaa laitteen spekseissä oleva “1x stereokaiutin” (Asus: Miten yksi kaiutin voi olla stereo?). Tämän sanottuamme toteamme kuitenkin, että ritilän alla voi toki olla kaksikin kaiutinta, mutta stereovaikutelmaa niistä ei irti saa. Äänivaikutelma on kuitenkin huomattavasti muhkeampi ja kirkkaampi mitä aiemmassa Transformer-versiossa, pelit kuulostavat todella hyviltä. Miinus tulee tosin kaiuttimen sijainnista, se jää usein oikean käden sormien alle laitteen ollessa vaakatasossa.

Prime vs. Transformer TF101

Prime vs. Transformer TF101

Telakkaosa on varustettu skandillisella näppäimistöllä, jonka näppäimet ovat aavistuksen matalampia kuin alkuperäisessä Transformerissa. Se ei haittaa kirjoittamista, vaan lähinnä parantaa näppäimistön tuntumaa. Näppäimistön alapuolelta löytyy monikosketuseleitä tukeva touchpad, jonka ulkoista hiirtä käyttävät tai kosketusnäytöstä enemmän nauttivat saavat yhdellä näppäimistön pikanäppäimellä tarvittaessa pois päältä.

Telakan oikeasta reunasta löytyy täysikokoinen SD-korttipaikka ja USB-liitin ja oikeasta reunasta latausliitin. Muita liitäntöjä ei laitteesta löydy ja kuten tarkkasilmäisimmät huomaavat, on laitteesta jouduttu tiputtamaan yksi USB-portti pois. Valitettavasti telakkaosa ei myöskään ole yhteensopiva vanhan Transformer-laitteen kanssa, sillä liittimiä ja telakointitukea on muutettu olennaisesti, disainista puhumattakaan.

Asus on parantanut myös telakka- ja tablettiosien erillisten akkujen seurantaa ja vanhan Transformerin sijasta notifikaatioalueella on molempien akkujen varaustiedot erikseen. Tämän lisäksi mukana seuraa myös widget työpöydälle, jossa näkyvät akkujen statukset.

Myös käyttöliittymää on päivitetty tuomalla osia Android 4.0:sta Primeen. Mm. laitteen moniajosta vastaava tehtävänvaihtaja kykenee nyt myös sulkemaan ohjelmia, jota Android 3.2:n ei pitäisi pystyä virallisesti tekemään. Tätä varten tehtävänvaihtopalkista löytyy ruksi jokaisen ohjelman vierestä.

Asuksen kuvaruudunkaappaustoiminto tehtävänhallintapainiketta pohjassa pitkään pitämällä on edelleen mukana, ominaisuus toimii hyvin ja on myös kytkettävissä pois päältä.

Notifikaatioalueelle on tullut myös virransäästöprofiilien välillä vaihtamista varten pikanäppäimet; tiloja on kolme: virransäästötila,  balansoitu ja normaali. Näistä normaali tarkoittaa käytännössä tulvaporttien avaamista ja kaiken tehon valjastamista. Huomattava on, että Asus on luvannut 18h akunkeston virransäästötilan ollessa aktiivisena ja näytön 60 nit:n kirkkaudella, joka on kymmenesosa Super IPS+ näytön täydestä kirkkaudesta. Asus on mitannut akunkeston pyörittämällä 720p-resoluutioista videota, joten pelikäytössä tai sitä korkeampaa resoluutiota käytettäessä normaalilla näytönkirkkaudella akunkesto on huomattavasti heikompi. Testisessiossamme normaali-tilan ollessa aktiivisena Tegra 3-pelejä pelatessa ja nopeustestejä ajaessa näytön kirkkaus oli maksimissa ilman Super IPS+ tilaa ja saimme kulutettua telakan akun tyhjäksi noin 4,5 tunnissa. Laturin kaivamiselle tulee tarvetta siis vasta, kun pelisessiot venyvät huomattavasti tuon yli, sillä tabletin oma akku jaksaa miltei toiset saman verran aktiivikäyttöä.

Peruskäytössä Tegra 3:lla on selkeä ässä hihassaan ja neljän perusytimen lisäksi on järjestelmäpiirillä vielä viides ydin ns. seuralaisydin, jota se kutsuu leikkimielisesti ”ninjaytimeksi”. Tämä toimii kumppanina neljälle, maksimikelloiltaan 1,3 GHz, pääytimelle ja pyörii huomattavasti alhaisemmalla kellotaajuudella kuin muut virran säästämiseksi. Se hoitaa kaikki käytännön tehtävät, kun laite on työpöytätilassa, siirretään torkkutilaan tai laitteella ajetaan kevyitä ohjelmia jotka eivät tarvitse paljoa vääntöä. Tällä tavoin säästetään kevyessä käytössä huomattavasti akkua. Ohjelmien käynnistysvaiheessa neljä tehoydintä tuottavat huomattavan tehopiikin ja laite palaa tämän jälkeen takaisin viidennen ytimen pyöritettäväksi, mikäli käynnistetty ohjelma ei vaadi raskaampia lisätoimenpiteitä. Grafiikkaprosessorina toimiva vähävirtainen GeForcen mobiilipainos tuottaa nyt noin kolminkertaisen väännön vanhaan versioon nähden. Sen toiminnan näkee parhaiten alla olevista pelivideoista.

Järjestelmäpiirin päivityksen myötä laite kykenee vihdoin 1080p H.264 high profile -videoiden pyörittämiseen, joka toimikin kiitettävästi esim. Marketista ostettavan DicePlayerin ja tämän Tegra-tuen lisäävän pluginin avulla ja videot pyörivät laitteen sisäisestä muistista ja ES tiedostohallintaohjelman avulla lähiverkostakin ongelmitta. Erityisen positiivista oli DTS-äänillä varustettujen MKV-tiedostojen pyöriminen ilman ongelmia. Valitettavasti laitteen vakiosoitin ei tunnista edelleenkään MKV-tiedostoja, joka on selkeä puute. Myös SD-kortilta elokuvien pyörittäminen oli ajoittain tahmaista ja telakassa kiinni olleen class 6 -kortin kautta kaikki elokuvat eivät tuntuneet toimivan ilman pätkimisiä, vaikka samalta kortilta pyöritettynä Windows-läppärillä homma toimi ongelmitta. Tämä ei ole kuitenkaan suuri ongelma, sillä laitteen mukana toimitetaan tiedostonhallintaohjelma, jolla tiedostojen siirto sisäiseen muistiin onnistuu käden käänteessä ja tilaakin on riittämiin. Videotuen pitäisi kuitenkin olla näinä päivinä jo paremmin hallussa, sillä vakio-Androidin tuki ei vain mitenkään riitä kaikkeen käyttöön, valitettavasti monipuolisen videokatalogin omistajat joutuvat edelleen käyttämään paria eri videosoitinta taatakseen toimivuuden.

Kuten mainitsimme, Tegra 3 tuo myös uutta pontta Android-laitteiden grafiikoihin ja mahdollistaa monimutkaisten partikkeli-, vesi-, valo-, varjo-, tuli yms. efektien tuottamisen peleihin reaaliajassa. Tegra 3:n PhysX-ominaisuudet kykenevät nopeuttamaan pelien fysiikkamoottoreita huomattavasti nykyisestä ja sen uudet ominaisuudet näyttivät tyylikkäiltä jo teknologiademoissa:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=VUFM_YU8dPs

Jo aikaisemmin kehumamme Riptide GP on saanut motion blur -efektejä, ja dynaamista roiskuvaa vettä, pelin tekstuureja on myös parannettu ja antialiasointia on lisätty

httpvh://www.youtube.com/watch?v=lGeYmxwTYjk

Shadowgun-peli on saanut dynaamista vettä johon vaikuttavat hahmojen liikkeet, lisäksi räjähdyksiin on tullut reaaliaikaisia tuliefektejä

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gArBWpLec3s

NVIDIAn Glowball-teknologiademon karnevaaliosio esittelee dynaamista valoa ja varjoa yhdistettynä reaaliajassa laskettuun painovoimaan ja kiihtyvyyteen

httpvh://www.youtube.com/watch?v=r1gJFlP0514

Glowballin vedenalainen osio esitteli dynaamisen valaistuksen ja varjojen lisäksi partikkeliefektejä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=grGba5exxrM

Bladeslingerin esiversio esitteli länkkärimeininkiä yhdistettynä alienien ronskiin seivästämiseen revolverilla johon on liitetty viidakkoveitsi.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=GZg5Hgr9XWw

Big Top:n sirkusympäristöön sijoittuvasta minipelikokoelmasta päästiin testaamaan veitsenheittoa dynaamisesti valaistussa ympäristössä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PNED0Hm7KUA

Vertailuvideot Riptide GP:n ja Shadowgunin Tegra 2- ja Tegra 3 -versioiden välillä.

Ohjelmistopuolella mukana seuraavat @Vibe Musiikkikauppa,  App Locker -työkalu, jolla on mahdollista estää ohjelmien käynnistäminen ilman asetettua salasanaa,  MyCloud -verkkotallennus, jonka mukana tulee 8 GB tallennustilaa, MyCloud -etähallintatyökalu, jolla on mahdollista käyttää joko Mac- tai PC konetta etänä, MyNet DLNA-pääteohjelma, SuperNote-muistikirjasovellus, Amazon Kindle E-kirjakauppa, Tiedostonhallinta, Varmuuskopiointisovellus jolla on mahdollista kopioida sekä asennetut ohjelmat, että näiden datat talteen, Zinio E-lehtikauppa, Polaris Officen täysversio, Pressreader E-lehtikauppa ja Tegrazone -sovelluskauppa Tegra-yhteensopiville sovelluksille. Mukana tulevat myös NVIDIAn Glowball ja Riptide GP:n Tegra 3 -version demot.

Näiden lisäksi mukana tulevat tietenkin Googlen vakiosovellukset Selain, Galleria, Gmail, Haku, Kalenteri, Kello, Laskin, Kamera, Maps, Market, Musiikki, Email, Talk videopuheluominaisuudella, Yhteystiedot, Ääninauhuri, Äänihaku ja Youtube.

Edellä mainittujen lisäksi mukana tulee myös mainio Googlen videoeditori, Elokuvastudio, jolla laitteen kameralla kuvattujen 1080p-videoiden muokkaaminen ennen Youtubeen lähettämistä käy käden käänteessä.

Laitteen kamerasovellus on myös saanut päivityksen ja kameran perustoimintoihin sisältyy nyt aiemmin puuttuneet uudelleentarkennus ruutua painamalla ja suotimet.

httpvh://youtu.be/8XpBhBI4CrI

Kamera kuvaa tietenkin myös 1080p-resoluutioista videota.

Pieniksi puutteiksi lukemammekaiuttimen sekä kadonneen USB-liittimen huomioon ottaenkin, Prime on suora päivitys alkuperäiseen Transformeriin. Laitteen tekniikka, rakenne ja käyttöliittymä ovat saaneet kaikilta osin toivottuja päivityksiä ja se on vimpan päälle parasta mitä markkinoilla tällä hetkellä on. Valitettavasti 3G-tuen puute on edelleen harmittava miinus ja näillä näkymin Asus ei ole tekemässä laitteesta 3G-mallia aivan lähikuukausina, jos ollenkaan. Lisäksi yksi ikävä tahra tehotabletille on N-luokan Wi-Fi-verkkojen 5 GHz taajuuden tuen puute, joka voi joillekin olla iso miinus laitetta hankkiessa.

Transformer TF101 vs. Prime

Transformer TF101 vs. Prime

Mikäli laitetta ajattelee hankkivansa pöytäkoneen tai kannettavan korvikkeeksi, ei vakio-ohjelmilla aivan kuuhun päästä, mutta Android Marketin ohjelmistovalikoimaa hyödyksi käyttämällä pääsee hyvin pitkälle. Valitettavasti se vaatii aina hieman oma-aloitteisuutta ja kärsivällisyyttä. Eräs lukijamme toi hyviä pointteja esiin, kun tuli puhetta laitteen käytöstä ainoana tietokoneena, ja tämän jälkimainingeissa yhteenvetona voimme todeta: Android-laitteissa on ominaisuuksia ja potentiaalia, mutta monien arkikäytössä olevia ohjelmistoja sille ei vielä ole. Monipuolisia korvikkeita löytyy kyllä, mutta täysin vastaaviin ei ole vielä päästy toimisto-ohjelmien tai kuvan-, äänen ja videonkäsittelyn saralla. Suosituimmissa viihdekäyttöä eteenpäin ajavissa ominaisuuksissa, kuten peleissä, ollaan kuitenkin jo hyvin pitkällä ja valikoima on valtava. Suurien ohjelmistotalojen tuki on hiljalleen laajentunut, mutta työsarkaa on vielä.

Vaikka laite toimitetaan Androidin 3.2.1 versiolla, on Asus luvannut laitteelle jo Android 4.0-päivityksen ja Asuksen varsin moitteettoman päivityshistorian huomioon ottaen voimme veikata, että Prime saanee päivityksen ensimmäisten tablet-laitteiden joukossa.

Tegra 3 vyöryttää Androidiin aimo annoksen pelitehoa ja mahdollistaa 1080p-elokuvien katsomisen tabletilla, joten mikäli tarve on miniläppärin ja tabletin yhdistelmälle, ei ole kuin yksi vaihtoehto ja se on Asus Transformer Prime. Valitettavasti synteettisten nopeusmittausten ajaminen jäi hieman puolitiehen, kiitos testiohjelmien kaatuilun, pyrimme ajamaan testiohjelmat läpi myöhemmässä vaiheessa, kun saamme laitteen uudelleen testipenkkiimme.

Kirjoittanut: Jonne Backhaus & Esa Edvik