Saimme testiimme Samsungin Galaxy Note hybrid-laitteen, joka yhdistää superpuhelimen, tabletin ja stylus-ohjatun PDA:n parhaat ominaisuudet. Onnistuuko Samsung tekemään jotain päräyttävää vai jääkö laite pelkäksi niche-tuotteeksi?

httpvh://www.youtube.com/watch?v=cCiSOLQS_U0

Ulkoisesti Note näyttää mankelin läpi kulkeneelta Samsung Galaxy S II:lta ja etualan peittää massiivinen 5,3” WXGA (1280×800)-resoluution HD Super Amoled-näyttö.  Näytön yläreunassa on 2 Mpix webcam, alareunasta löytyvät kapasitiiviset valikko- ja takaisin näppäimet, joiden keskeltä löytyy fyysinen koti-painike. Vasemmasta reunasta löytyvät äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, oikeasta taas virtanäppäin. Yläreunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä, alareunasta löytyvät mikroUSB-liitäntä, joka toimii myös MHL-adapterin avulla HDMI-ulostulona, ja paikka S Pen -kynälle. Takapaneelista löytyy sama 8 Mpix kamera, kuin Samsung Galaxy S II:sta ja LED-salama. Takapaneeli kätkee myös sisälleen 2500 mAh akun, joten virta ei lopu aivan heti kesken, suuresta ruudusta huolimatta.

Samsung Galaxy Note jakaa hyvin vahvasti ominaisuuksia sisarensa S II:n kanssa. Laitteen TouchWiz-käyttöliittymä polveutuu S II:n versiosta ja mukana ovat kaikki meiltä kehuja saaneet ominaisuudet uudelleen skaalattavista widgetistä ohjelmavalikon kansioihin.

Onneksi Samsung ei ole tyytynyt vain lätkäisemään Touchwiziä sellaisenaan, vaan laitteen suurempaa resoluutiota käytetään hyödyksi. Kaikki widgetit ja käyttöliittymän osat on piirretty uudestaan suurempaa näyttötarkkuutta varten ja ohjelmavalikossa on käytössä 5×5 ruudukko S II:n 4×4 ruudukon sijaan.  Kotiruudulle on myös mahdollista laittaa nyt viisi ikonia rinnakkain entisen neljän sijasta ja alareunan pikakuvakkeita on myös viisi neljän alkuperäisen sijasta.

Note paljastaa kuitenkin oikeat karvansa vasta silloin, kun alareunasta vedetään esiin aktiivinen S Pen -stylus, joka sisältää toimintonäppäimen. Ensimmäinen iso kiitoksen aihe tippuu Samsungille siitä, että käyttöliittymää on mahdollista ohjata myös S Pen -kynällä, joka poistaa turhan venkoilun sormien ja kynän välillä ja antaa mahdollisuuden käyttää laitetta saumattomasti joko sormin tai kynällä.

Poikkeuksen kynällä ohjattavuuteen tekevät alareunan kapasitiiviset näppäimet, mutta onneksi Samsung on miettinyt asiaa askelta pidemmälle ja kynällä on mahdollista tehdä kyseisiä toimintoja vastaavat eleet.

S Pen mahdollistaa useita eri uusia toimintoja Touchwizissä, joista vähäisin ei ole S Memo muistikirjaohjelma. S Memo erillisenä sovelluksena mahdollistaa niin piirtämisen, kuin kirjoittamisenkin joko kirjoittamalla suoraan ruudulle tai tekstintunnistusta hyödyntäen. S Memon pienoisversio, joka muistuttaa hyvin vahvasti post-it lappuja, on mahdollista avata kaikkialta vain painamalla kynän nappia ja kaksoisnäpäyttämällä ruutua.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ryIVpdxybgc

S Penin myötä on puhelimeen tullut myös uusi tapa ottaa kuvankaappauksia. Painamalla kynän nappia ja pitämällä sitä ruudulla pinnalla hetken, otetaan ruudun sen hetkisestä näkymästä kuvakaappaus. Kuva avataan automaattisesti kuvaeditoriin, jossa siihen on mahdollista tehdä merkintöjä. Merkintöjen jälkeen kuva on helppo lähettää eteenpäin Androidin normaalin jako-valikon kautta. Kynän lisäksi kuvaruudun kaappaus on mahdollista tehdä myös pyyhkimällä ruutu reunasta reunaan kämmensyrjällä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=bww0iX76GKE

S Pen tukee myös 128 paineen tunnistustasoa, mutta valitettavasti täyttä skaalaa käyttäviä ohjelmia ei ole vielä julkaistu, sillä S Penin ohjelmistokehitystyökalu julkaistiin vasta hetki sitten. Laitoimme kuitenkin Janne Itäpiirin testaamaan osittaista paineentunnistusta puhelimeen ilmaiseksi ladattavalla Zen Brush-sovelluksella.

Ominaisuus toimi paremmin, kuin piirrosta tehnyt tekijä osasi odottaa ja tuntuma oli riittävä luonnosteluun, kuitenkin pientä viivettä oli havaittavissa. Tämä todennäköisesti johtui ohjelmiston hiomattomuudesta, sillä viiveen suuruuteen vaikutti esimerkiksi siveltimen suuruus. Viive oli myös huomattavasti pienempi S Memolla piirrettäessä.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=PQpwuj-NvEQ

Myös Galleria on saanut S Pen -tuen ja nyt kuvista on mahdollista rajata ja leikata osia liitettäväksi joko toiseen kuvaan tai muihin ohjelmiin, kuten mukana tulevaan Polaris Officeen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=RmbHMnfmEG4

Myös mukana tuleva videoeditori on saanut S PEN -käsittelyn ja nyt videoihin on mahdollista lisätä tekstiä (19 sek kohdalla esimerkkivideossa) tai piirroksia kynällä, jotka näkyvät halutun ajan.

Positiivisena asiana on myös Galaxy S II:n julkaisuohjelmistosta puuttunut mahdollisuus 1080p-resoluution videoiden leikkaamiseen. Editoituja videoita ei pysty kuitenkaan tallentamaan kuin 720p-resoluutiolla. Tämä on todennäköisesti enemmänkin tehorajoite, sillä jo 720p videon renderöinti vie kiitettävän pitkän ajan siitäkin huolimatta, että alla on 1,4 GHz prosessori.

S Penin toimivuutta peleissä todistetaan mukana tulevan Nintendo DS:tä tutulla Crayon Physics Deluxella, jossa ajatuksena on piirtää erinäköisiä muotoja, joiden avulla pelikentällä oleva pallo on tarkoitus saada koskettamaan kentällä olevaa tähteä. Homma toimii hyvin ja pelistä riittää iloa illaksi pariksi.

Mukana Noten ohjelmistopaketissa edellä mainittujen ovat Googlen omat Gmail, Galleria, Youtube, Maps, Search, Latitude, Talk ja Market. Näiden lisäksi puhelimesta löytyvät Samsungin esiasentamana FM-radio RDS-tuella, S-Planner -kalenteri, Kello, Laskin, Musiikkisoitin, Ääninauhuri Kamera, Sähköposti, Tiedostonhallinta, Tehtävienhallinta, Tehtävälista, pienoispäiväkirja, Allshare DLNA-pääteohjelma, Kies Air, Muistio, Pikaviestin, Music Hub-musiikkikauppa, Sosial Hub -Twitter- ja Facebook-ohjelma, Polaris Officen täysversio, sekä kuvanmuokkaustyökalu.

Jälleen kerran voimme kehua Samsungin videotoistinta; kuten edellisetkin Samsungin laitteet, laite tukee käytännössä kaikkia videomuotoja mitä soittimelle tarjoaa. Yhdistettynä HD-tasoiseen näyttöön videoiden katsominen laitteella on oikea ilo.

Yrityskäyttäjille iloa tarjoaa Juniperin Junos Pulse VPN -sovellus, joka on ladattavissa Notelle ilmaiseksi Samsung Apps -sovelluskaupan kautta.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=6psfDXl2Qqw

Kuten Samsung Galaxy S II:ssa, laitteen 8 Mpix-kamera mahdollistaa videokuvauksen 1080p, eli FullHD, -resoluutiolla ja kuvat ovat myös miellyttävän tarkkoja. Kameran automaattitarkennus toimii myös erinomaisesti, mikä varmasti miellyttää paljon mobiilikuvaavia käyttäjiä.

Laite nappasi Quadrant-testistä 4361 pistettä, joka on äärimmäisen hyvä tulos, sillä testi ajetaan laitteen natiiviresoluutiolla.

Vellamo verkkosivurenderöintitestissä laite sai 951 pistettä, joka on samalla tasolla Galaxy Tab 10.1:n kanssa. Se on suorastaan loistava saavutus.

Laitteen ehkä suurin ongelma on sen suuri koko, joka saa laitteen allekirjoittaneen vaimon käsissä näyttämään lähinnä tabletilta. Allekirjoittaneen kädessä laite taas tuntui pienen totuttelun jälkeen luontevalta ja laitteen käyttämisen jälkeen 4,3” laite tuntui ahtaalta ja pieneltä. Ennen ostopäätöstä kannattaa kuitenkin käydä testaamassa miltä laite tuntuu omassa kädessä. Allekirjoittaneelle suurin ja oikeastaan ainoa miinus laitteessa oli se, että laite oli palautettava testijakson jälkeen.

Kun S Peniin pääsee kiinni, ei siitä enää halua luopua, se tuntuu luonnolliselta ja loogiselta jatkeelta monipuoliselle superpuhelimelle. Samsung on onnistunut upottamaan S Penin toiminnallisuuden niin vahvasti koko käyttöliittymään, että se ei jää leluksi tai kuriositeetiksi, vaan on aivan loppuun asti ajateltu ominaisuus, joka laajentaa laitteen jo muutenkin onnistunutta kokonaispakettia. Samsung saa myös lisäpisteitä siitä, että S Pen ei ole irrallinen vaan se uppoaa ja kulkee mukavasti mukana Noten sisuksissa.

Mikäli Note ei ole sinun käsiisi liian iso, tässä on loppuun asti suunniteltu superpuhelin pukinkonttiin.