Testasimme kuukausi sitten Galaxy Noten ja ihastuimme tähän muistikirjan, tabletin ja puhelimen yhdistävään hybridilaitteeseen. Nyt vuorossa on vilkaisu Noten virallisiin lisävarusteisiin.

Työpöytätelakka

Varsin tyylikkäästi muotoiltu työpöytätelakka helpottaa laitteen lataamista ja synkronointia tietokoneen kanssa. Puhelin menee vaivatta telakkaan ja on myös helppo irroittaa siitä, jonka ansiosta telakan käyttäminen on mukavaa ja ongelmatonta.

Kun puhelin on latauksessa, telakan oikeassa alakulmassa palaa sininen LED-valo. LED ei kuitenkaan kerro puhelimen varaustilaa, vaan toimii lähinnä indikaattorina siitä, että telakassa on virtaa. Näin käyttäjän ei tarvitse turhaan miettiä lataako laite vai ei.

Telakan takaosasta löytyy latausta tai pc-yhteyttä varten mikroUSB-liitäntä ja tämän vierestä 3,5 mm ääniliitäntä, jolla puhelimen äänet on esim. musiikkikäytössä helppo siirtää ulkoisiin kaiuttimiin.

Telakan halkiosta löytyy myös ritilä, joka näyttää lisäkaiuttimelta;  kyseessä on äänikäytävä puhelimen omaa kaiutinta varten, jonka avulla soittoäänet jne. saadaan kuuluviin esteettömästi.

Puhelin siirtyy telakkatilaan automaattisesti kun se kytketään kiinni telakkaan. Telakoituna ruudulla näytetään säätiedot ja digitaalinen kello tai kalenteri.

Ruudun alareunasta löytyvät pikanäppäimet yleisimpiin toimintoihin ja pikakuvakkeet ovat myös muokattavissa mieleisekseen.

Yläreunasta löytyy Androidin ilmoitusalueen lisäksi pikanäppäimet värinän ja äänellisen toiminnan välille ja poistumiseen telakkatilasta.

Samsung on mahdollistanut telakkatilan kustomoinnin ja ruudulta on mahdollista poistaa kello ja sää, asettaa taustakuva mieleisekseen, säätää telakkatilan näytön kirkkaus haluamakseen ja piilottaa Androidin tilapalkki.

Yllä mainittujen lisäksi myös alareunan ohjelmavalikko on mahdollista piilottaa katseilta tai vahinkokosketuksilta.

Keinonahkakotelo

Virallinen keinonahkakotelo tuntuu laadukkaalta ja pitää ohuudestaan huolimatta hyvin muotonsa. Kotelon pintaan on Galaxy Tabien koteloiden tapaan prässätty teksti Galaxy Note.

Kotelon takaosaan on fiksusti tehty reikä kaiuttimen kohdalle, jotta soittoääni ei mykisty laitteen ollessa kotelossa. Kotelo on mukavavan laadukas, mutta ei kuitenkaan liian tiukka jatkuvaan käyttöön.

Galaxy Note Flip Cover

 

Flip Cover yhdistää nahkaisen näytönsuojan vaihdettavaan takakanteen; tämän avulla laite muistuttaa entistä enemmän muistikirjaa ja plussana Samsung on lisännyt kanteen aukon kuulokkeelle, joka mahdollistaa puhelimeen puhumisen kansi kiinni. Tämä taas vähentää miellyttävästi korvanjälkiä puhelimessa. Valitettavasti kansiosa ei toimi jalustana, jolloin laitteen saisi pidettyä pystyssä vaaka-asennossa Galaxy Tabien vastaavan tavoin.

Autoteline

Laadukas ja kohtalaisen järeä autoteline jatkaa muiden lisätarvikkeiden kanssa samaa laadukasta linjaa. Telineen imukuppi on suunniteltu hyvin ja autossa, jossa tarviketelineet eivät ole pysyneet pakkasella kunnolla kiinni, tarttui tämä ikkunaan ensiyrittämällä.

Puhelimen kiinnikeosa on helppo kääntää ja asettaa oikeaan asentoon tämän pallonivelkiinnityksen avulla. Halutun kulman löydyttyä on se helppo varmistaa ruuvaamalla pallonivelen takana olevaa kiristysruuvia.

Puhelimen kiinnitysosa on suunniteltu järkevästi, sillä puhelin napsahtaa tukevasti paikalleen sekä ylä- että alakulmista. Kulmien kiinnikkeet myös suojelevat puhelinta mikäli imukuppi sattuu jostain syytä irtoamaan ikkunasta. Kulmien lisäksi puhelimen liitinosa toimii lisäkiinnikkeenä, joka painetaan kiinni puhelimeen, kun puhelin on asetettu paikalleen.

Liitinosasta löytyy mikroUSB-liitännän lisäksi myös 3,5 mm äänilähtö, joka varmasti miellyttää niitä, joilla on autostereoissaan linjasisääntulo.

Telakan mukana toimitetaan 1 A laturi, joka jaksaa ladata puhelinta vaikka puhelimella navigointaisiin.

Navigointia ja muita ns. lisätyn todellisuuden (kameran live-kuvaa hyödyntävien) ohjelmistoja varten Samsung on lisännyt puhelimen kiinnikeosaan aukon kameraa varten, joka mahdollistaa mm. kameraa tukevien navigointisovellusten käytön.

Telakkaan on päätynyt yksi ikävä suunnitteluvirhe, sillä se avaa automaattisesti Voice Talk -äänikomentoohjelmiston. Vaikka ajatus on hyvä, on se myös suomalaisesta näkökulmasta hieman turha, sillä Voice Talk ei ymmärrä suomea. Tätä ei valitettavasti pysty edes puhelimen telakka-asetuksista vaihtamaan. Onneksi ongelmasta pääsee eroon asentamalla Android Marketista ilmaisen DockNothing (https://market.android.com/details?id=com.mozicodo.docknothing.free) -sovelluksen ja asettamalla tämän oletukseksi seuraavan kerran kun puhelin lyödään kiinni telakkaan.

HDTV-adapteri

Vaikka Note tukeekin mediatoistoa DLNA:ta hyväksi käyttäen, tulee vastaan hetkiä, jolloin haluaa mielellään koko näytön peilattuna isolle ruudulle. Tällöin ratkaisu on Samsungin HDTV-adapteri. Adapterin avulla Noten mikroUSB-liitännästä tulee MHL-standardin avulla täysikokoinen HDMI-liitin.

S Pen -kynänpidikesarja

S Pen -kynänpidikesarja sisältää ylimäräisen kynän Galaxy Notelle ja kotelon S Pen:lle, jonka avulla S Pen:stä tulee täysikokoinen kynä. Kynäkotelo on omiaan varsinkin niille, jotka tekevät Notella paljon muistiinpanoja, sillä se parantaa S Penin ergonomiaa huomattavasti.

S Pen varakynä

Allekirjoittaneen kaltaisille rähmäkäpälille Samsung tarjoaa mahdollisuuden ostaa tarvittaessa uuden S Penin ilman kynänpidikettä.

Bluetooth -kynäheadset MH5000

Viimeisenä tarkisteltavana on Samsungin kynämallinen Bluetooth-laite, joka ei ulkoisesti ole juurikaan kuulakärkikynää suurempi. Laitteen päältä löytyy kuulakärkikynistä tuttu klipsi, laitteen kärjessä on mikroUSB-liitin lataamista varten, takapuolella kuuloke, vastauspainike, tilaindikaattori-LED ja mikrofoni. Reunasta löytyy äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet.

Laite eroaa tavallisesta headsetista monella tavalla, näkyvin niistä on korvasangan puute ja tähän puhutaan enemmänkin hyvin pienen ja kevyen puhelimen tavoin, joten autokäyttöön tai perinteistä bluetooth handsfree:tä korvaamaan siitä ei ole. Samsung onkin suunnannut laitteen Noten ja puhelimena toimivien tablettien kaveriksi. Headset tukee multipoint-ominaisuuden avulla kahta laitetta samanaikaisesti ja pystyy vaihtamaan kahden aktiivisen puhelun välillä lennossa, tämä miellyttänee varsinkin bisneskäyttäjiä. Tämä lisäksi on laitteessa sisäänrakennettu värinähälytys ja mahdollisuus äänettömään hälytykseen käyttäen vain ilmoituslediä.

Niin oudolta kuin laite kuulostaakin, toimii se käytännössä yllättävän hyvin. Toivomme kuitenkin hartaasti, että Samsung lisää käyttäjäkuntaa huomattavasti laajentaakseen seuraavaan iteraatioon mukaan myös korvasangan.

Yhteenveto

On hienoa nähdä, että Samsung on onnistunut tuotteistamaan lisävarusteet laadukkaasti ja kattavasti. Tämä on varsinkin niille jotka mielellään ostavat ”koko paketin yhdeltä valmistajalta”. Laitteen käyttäjäkunta on selvästi otettu huomioon joka tuotteessa ja niiden avulla vaativimpikin saa laitteesta kaiken irti mikäli vakiona jotain jää kaipaamaan.