Saimme testattavaksi Samsungin uutukaisen 7.7 Galaxy Tabin. Vaikka laite näyttää päällisin puolin vain kutistetulta Tab 10.1:ltä, niin ulkonäkö pettää helposti. Laite sisältää Super AMOLED Plus -näytön ja ärjymmän, Samsungin oman, prosessorin. Kuinka paljon laite eroaa sitten edeltäjästään? Otetaanpa selvää.

HALT! Ennen kuin luet eteenpäin, suosittelemme lukemaan pohjalle 10.1:n esi- ja loppuarvostelut täältä ja täältä, sillä tulemme artikkelissa vertaamaan laitetta isoveljeensä.

Kuten jo ensimmäisessä kappaleessa todettiin, laite sisältää 7,67-tuumaisen, Samsungin Super AMOLED  Plus -näytön 1280×800-tarkkuudella. Toisin kuin esimerkiksi Galaxy Noten pentile-näyttö, tämä on Plus-lisämerkinnällä, joten näyttö on pikselintarkasti RGB-tyyppinen, joten tarkkasilmäisimmätkään kuvanlaatu- ja pikselipuristit eivät tule pettymään. Näyttö toistaa värit samalla tarkkuudella, kuin mihin Samsung Galaxy S II:n käyttäjät ovat tottuneet ja näyttää kerrassaan upealta. Vaikka Samsung Galaxy Tab 10.1:n testivoittajanäyttö ei todellakaan ole heikoimmasta päästä, jää se täysin jalkoihin verrattaessa 7.7:ään Super AMOLED -näytön lyömättömästä kontrastisuhteesta johtuen.

Laitteen etupuolelta löytyy 2 Mpix web-kamera, alareunan Samsung-teksti on muuttunut hopeiseksi 10.1:n himmeän sijasta (syy tähän on Applen oikeustoimet Saksassa).

Alareunasta löytyvät stereokaiuttimet, mikrofoni ja liitin Samsungin telakalle. Yläreunasta löytyvät 3,5 mm kuulokeliitäntä ja toinen mikrofoni.

Oikeasta reunasta löytyy äänenvoimakkuudensäädin ja virtapainike, ja vasemmalta puolelta löytyvät SIM-korttipaikka sekä 10.1:stä puuttunut mikroSD-korttipaikka.

7.7 hyvästelee 10.1:n muovisen takapaneelin ja vaihtaa tämän harjatttuun alumiiniseen, jonka ala- ja yläpäässä ovat muoviliuskat antenneja varten. Tämän lisäksi yläreunan liuskasta löytyy 720p-videokuvaukseen kykenevä 3 Mpix kamera salaman kanssa.

Muita rautapuolen muutoksia ovat tuki Venäläiselle Glonass-sateliittipaikannusjärjestelmälle, joka toimii laitteessa samanaikaisesti GPS:n kanssa. Toinen on jo vanhentuneen Tegra 2 -järjestelmäpiirin vaihtuminen myös Galaxy Note:sta löytyvään Samsungin omaan Exynos-järjestelmäpiiriin. Vaikka muutoksella menetetään Tegra 2:lle optimoidut pelit, voitetaan sillä 1080p-videoiden purku raudalla, joka mahdollistaa mm. vakiosoittimella surround-äänillä varustettujen videotiedostojen toiston ilman lisäsovelluksia. Ennen kuin joku kysyy, niin 7.7 pyörittää vakiosoittimella myös MKV-tiedostot mikäli ne avataan soittimeen mainiolla ES File Explorer-sovelluksella. Valitettavasti DTS-ääniä ei vakiosoitin kyennyt toistamaan, mutta nämä pyörivät ilman ongelmaa DicePlayer -sovelluksella.

Käyttöjärjestelmänä pyörii Android 3.2, joka on melkein 1:1 Tab 10.1:n versiosta, mutta onneksi vain melkein. Samsung on hienosäätänyt monia piirteitä omasta TouchWiz-käyttöliittymästään ja suurin muutos on 10.1:n vaalean yleisilmeen muuttuminen tummanpuhuvaksi. Muutos on parhaiten huomattavissa asetusvalikossa, joka muistuttaa enemmän Galaxy S II:n valikkoa kuin Honeycombia. Syy tähän on yksinkertainen, sillä AMOLED-näyttö ei syö lainkaan virtaa, kun ruudulla on mustaa, koska mustat pikselit ovat yksinkertaisesti pois päältä.  Tämän ”sporttisen” tummennuksen ovat saaneet  kaikki Samsungin vakio-ohjelmat.

Positiivisena yllätyksenä 7.7 on saanut 10.1:stä puuttuneen Samsungin mainion videoeditorin, joten yksi puutteista josta valitimme isoveljen kohdalla on saatu poistettua.

Samsung on myös korjannut aavistuksen vajavaiseksi jääneen miniapps-valikon ja nyt niitä tarjotaan 10.1 kuuden sijasta kymmenen, joista esillä voi samanaikaisesti olla 7. Niiden järjestystä voi nyt myös muokata mieleisekseen.

Suurin ero 7.7 ja 10.1 välillä on tietenkin puhelumahdollisuus. 7.7 sisältää puhelinsovelluksen, jolla onnistuu äänipuhelut joko kaiuttimen tai esim. bluetooth-handsfreen kautta.

Samsung on fiksusti lisännyt puhelimen myös mini-appseihin, joten soittaminen tai tekstiviestin lähettäminen kesken surffaamisen on helppoa ilman turhaa ohjelmien välillä pomppimista.

Myös sovellusvalikkoon on tuotu parannuksia puhelinpuolelta ja se mahdollistaa nyt sovellusten ryhmittämisen kansioihin ja eniten käytetyt ohjelmat löytyvät oman välilehtensä alta.

Samsung on myös helpottanut pelien etsimistä; 10.1 -tabletista puuttuva, mutta Samsungin muista tuotteista tuttu, Game Hub -pelikauppa, on löytänyt tiensä laitteeseen.

Esiasennettuina ohjelmistoina laitteesta löytyvät Gmail, Youtube, Selain, Kamera, Kello, AllShare DLNA-asiakasohjelmisto, Kalenteri, Laskin, Muistio, Valokuvaeditori, Maps, Musiikkisoitin, Tiedostonhallinta,  Pulse RSS-lukuohjelma, Talk, Videosoitin, Sähköposti, E-kirjasovellus, Readers Hub -e-kirjakauppa, Game Hub -pelikauppa, Music Hub -musiikkikauppa, Videoeditori, Puhelin, Viestit, Yhteystiedot ja Flash 11. Office-dokumentteja paljon lukevia miellyttänee Polaris Officen täysversio.

Iloksemme saimme huomata, että tällä kertaa Flashin kytkemiseen ei tarvinnut kahlata selaimen asetuksia läpi, vaan Flash toimii “suoraan pakkauksesta”.

 

Näppäimistö on saanut pienen parannuksen ja tästä tarjotaan yhden napin avulla vaihettavaa kahta eri kokoa, joista kapeampi jättää ruudulle enemmän tilaa, pieni mutta miellyttävä ominaisuus tabilla paljon kirjoittavalle.

Äänenvoimakkuuden säätöön on lisätty myös pikapääsy kaikkiin eri voimakkuuksiin joten huomio ja mediaäänien säätämiseen ei tarvitse enään kahlata astetusvalikoita.

Kamerasovelluksena toimii Samsungin Galaxy -malleista tuttu Samsungin oma sovellus, joka on saanut meiltä useampaan otteeseen kiitosta.

httpvh://youtu.be/XKfPy5ozdFE

Valitettavasti aivan ongelmaton 7.7 ei ole ja ruudunvierityksessä ilmeni samanlaista nykimistä kuin 10.1:ssä ennen Android 3.2 -päivitystä. Samsung sai kuitenkin ongelman ratkaistua 10.1:ssä, joten olemme vakuuttuneita, että ongelma poistuu viimeistään 4.0-päivityksen myötä.

Uudessa tuplaytimiä hyödyntävässä Quadrant-testissä laite nappasi kunnioitettavan lukeman 3800. Samasta testistä 10.1 nappasi vain 2323 pistettä, joten 7.7 käyttämän Exynosin tehoero Tegra2:een on huima.

Galaxy Tab 7.7 sisältää parhaan näytön mitä tableteista löytyy tällä hetkellä. Toivommekin, että Super AMOLED Plus -paneelit tulevat jatkossa Samsungin malleihin, sillä 7.7” tarjoaa puhdasta silmäkarkkia värintoiston suhteen. Mikäli hakusessa on pienikokoinen puhelinominaisuuksilla varustettu HD-resoluutioinen tehotabletti, ei vaihtoehtoina ole kuin 7.7, sillä vaikka Galaxy Note emuloi tablettia, se ei kuitenkaan tue vain tableteille kehitettyjä sovelluksia. Samsung on myös korjannut kaikki ongelmat 10.1:n käyttöliittymästä joka tekee 7.7:tä parhaan tabletin mitä markkinoilla, sillä varauksella että 7.7:n kokoluokka on käyttäjälle riittävä.