Saimme vihdoin testiimme Asuksen mielenkiintoisen PadFone-uutuuden, joka tekee puhelimesta tabletin tai jopa miniläppärin. Toimiiko tämä yhdistelmä käytännössä ja mitä voi odottaa PadFonelta yksistään? Päätimme ottaa selvää.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=-_S1Gi4_w5I

PadFone itsessään on aika perinteistä linjaa seuraava laite, mutta eroaa kuitenkin massasta edukseen mm. teksturoidun takakantensa ansiosta. Pinta pitää laitteen hyvin hyppysissä ja laitetta kiertävä metallirunko tuo myös mukavaa laadun tuntua ja muovilaitteiden keskuuteen myös kaivattua jämäkkyyttä. Puhelin on fyysisiltä mitoiltaan lähes täysin Galaxy S II:n kokoluokkaa, mutta alumiinisen rungon tuoman lisäpainon ansiosta massa menee hieman sen ohi, 129 grammaan. Siinä missä SGS2 tuntuu taskuunhukattavalta muovikimpaleelta, on PadFone huomattavasti “konkreettisempi” kädessä ja taskussa.

Edestä löytyy 4,3-tuumainen qHD-resoluutioinen, naarmunkestävällä Gorilla glass:lla varustettu, Super AMOLED-näyttö ja näytön yläreunasta löytyy VGA-tasoinen etukamera, näppäimiä ei puhelimessa ole, sillä kyseessä on puhdas Android 4.0 -laite, joka luottaa Galaxy Nexuksen tavoin virtuaalisiin painikkeisiin ruudulla. Oikealta reunalta löytyvät  äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet, vasemmalta mikroHDMI-liitin, mikroUSB-liitin ja telakan virransyöttöpinnit. Laitteen yläreunaa koristavat 3,5 mm kuulokeliitäntä ja virtanäppäin. Takakannessa on 8 megapikselin taustavalaistulla kennolla varustettu kamera (viisielementtinen linssi F2.2 aukolla) ja LED-salama. Kameran kuvankäsittelypiiristä vastaa Fuji.

Laite käyttää normaalin kokoista SIM-korttia, joka varmasti miellyttänee niitä jotka eivät jaksa mennä operaattorin liikkeeseen jonottamaan mikroSIM:ä.

Testilaiteemme oli 16 Gt tallennustilalla varustettu malli ja tilasta oli hieman kummallisesti käytettävissä vain 8,76 gigatavua, mutta syy on todennäköisesti siinä, että laite tarvitsee sekä puhelin että tablettipuolen käyttöjärjestelmätiedot, joten käyttöjärjestelmä syönee enemmän levytilaa järjestelmäosiolta, ja tämä näkyy vähäisenä tilana. Onneksi hätä ei ole kovin suuri, sillä laite tukee jopa 32 Gt:n SD-kortteja.

Puhelimen avautuessa, käyttäjää tervehtii käytännössä puhdas Android 4.0 -käyttöliittymä Asuksen widgeteillä höystettynä. Tämä on hyvä uutinen ainakin niille käyttäjille jotka haluavat itselleen mahdollisimman puhtaan Android-kokemuksen, minimaalisilla valmistajan muokkauksilla.

Asus tarjoaa omia widgettejä Androidin vakion lisäksi, oman digitaalisen kellonsa, Tehtävänhallinnan, Sähköpostiohjelman, MyZine -lehtikaupan ja Sään, jotka kaikki tukevat hyvin jo valmiita Googlen widgettejä.

Tämä lisäksi mukana seuraa Asuksen akkuwidget; se pystyy Stationiin yhdistettynä näyttämään Stationin, puhelimen ja Station dock -näppäimistötelakan akkutilanteet, mikäli kaikki ovat kytkettynä. Näistä lisää tuonnempana artikkelissa.

Onneksi Asus on sentään tajunnut tuoda PadFoneen Transformer-sarjasta tutun muokatun notifikaatioalueensa, joka helpottaa toimintojen kytkemistä (esim. Wi-Fi, bluetooth, GPS jne.) päälle ja pois. Myös näytön kirkkauden säätö tapahtuu suoraan ko. alueelta helposti. Valitettavasti mobiilidata on jätetty syystä tuntemattomasta pois.

Myös ohjelmistovalikko on saanut pienen päivityksen normaaliin Android 4.0:aan verrattuna ja nyt valikosta löytyy välilehti ”vain Pad” johon vain tablettia tukevat ohjelmat päätyvät PadFonen ollessa erillään Stationista. Tämä helpottaa puhelimen käyttöä, sillä tablettisovellukset eivät ole turhaan sovellusvalikossa tiellä, mutta tarvittaessa niitä voi hallinnoida ko. välilehdeltä

Esiasennettuina ohjelmina mukana tulevat Amazon Kindle, Fm-Radio, Galleria, Gmail, Google+, Kontaktit, Kamera, Kalenteri, Kello, Laskin, Latitude, Maps, Peili, MyNet DNLA-yhteysohjelma, Musiikkisoitin, Polaris Officen täysversio, SuperNote -muistiinpanotyökalu, Videoeditori, Sähköposti, Talk, Tiedostonhallinta, Youtube, Splashtop -etäkäyttösovellus jolla onnistuu pöytäkoneen käyttäminen internetin välityksellä, MyLibrary e-kirjasovellus, Google Play, Flash, PressReader -E-lehtisovellus ja @Vibe musiikki- ja videopalvelu. Valitettavasti viimeksi mainittua emme saaneet käyntiin ilman PadFone Stationia, mutta veikkaamme syyksi esiversiota puhelimen käyttöjärjestelmästä. Valitettavasti @Vibe jäi testaamatta päivitettyämme laitteen julkaisuohjelmistoversioon.

Näiden lisäksi mukana tulee Asus WebStorage -verkkolevypalvelu, joka tarjoaa PadFone-käyttäjälle kolmeksi vuodeksi 32 gigatavua levytilaa.

Asus on paketoinut mukaan myös AppLocker-sovelluksen, jonka avulla on mahdollista estää ohjelmien käynnistämisen ilman salasanaa. Tämä varmasti miellyttää niitä jotka antavat mobiililaitteita lastensa käyttöön pelaamista tai muuta ajanvietettä varten, mutta eivät halua että työsähköpostit ”katoavat itsestään”.

Asus on lisännyt myös puheluidenestotyökalun jolla ei-halutut puhelut saa ohjattua suoraan mappiin ö, joten puhelin ei soi mikäli estetyistä numeroista tulee puheluita.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=OCMWqvLotJE

Laitteen kamera osaa nykymittapuun mukaan kaikki perusasiat eli 1080p-videokuvauksen, filtterit (seepia, mustavalko, negatiivi), hymyntunnistuksen ja pyyhkäisypanoraaman. Valitettavasti pyyhkäisypanoraama ei toimi aivan niin luontevasti kuin kilpailijoilla. Vaatii hieman treenaamista, että oikeanlainen liike saadaan aikaiseksi, mutta kun tämä on hallinnassa, onnistuvat panoraamakuvat helposti. Kameraohjelmistosta valitettavasti puuttuu aivan tuoreimpien laitteiden nopeutettu käynnistys sekä suljinviiveen minimointiominaisuudet, mutta Asus saattaa toki päivittää ohjelmistoa kattamaan nämäkin ominaisuudet.

httpvh://youtu.be/9obR9Ngv294

PadFone herää aivan uudella tavalla eloon, kun se kytketään PadFone Station -tablettitelakkaan. Ulkoisesti Station näyttää hyvin paljon ensimmäiseltä Transformer-sarjan tabletilta, mutta selkein ero on kuitenkin takakannesta löytyvä lokero, joka muodostaa lievän kyttyrän laitteeseen. Lokeron sisällä on PadFonelle kehto josta löytyy latauspinnit, mikroUSB ja mikroHDMI-liittimet vastaanottamaan puhelimen ja se lukittuukin nätisti näihin. Tablettiosan laatuvaikutelma eroaa hieman itse PadFonesta, mutta muovisuus ei kuitenkaan aiheuta sen suurempaa tuskaa käyttömukavuuteen. Toivottavaa tietenkin olisi ollut, että aihiona olisi käytetty edes osittain Transformer Prime:ä, joka oli tablettihybridiksi todella edustava. Muoviin palattiin mahdollisesti alumiinisen laitteen satunnaisten antenniongelmien vuoksi.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=FrWvtgySEBc

Puhelin naksautetaan paikalleen, laite värähtää ja tabletti käynnistyy Android 4.0:n tablettityöpöydälle käytännössä noin sekunnissa. Tämän suoraviivaisempaa telakointia harvoin tulee vastaan. Telakasta irtautuminen tapahtuu liukukytkimen heilautuksella ja avautuvaa luukkua työnnetään varovasti hieman “yli”, jolloin PadFone irtoaa telakointiliittimistään ja voidaan vetää hellästi takaisin puhelinkäyttöön.

Stationin etupuolelta löytyy 10,1” 1280×800-resoluution TFT-näyttö ja reikä PadFonen etukameralle. Vasemmasta reunasta löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä ja äänenhallintapainikkeet, yläreunasta virtanäppäin ja PadFone-kehdon avaava liukukytkin.  Laitteen takakannesta löytyy PadFone-kehdon aukot kaiuttimille. Lisäksi kehdon luukusta löytyy aukot PadFonen pääkameralle ja salamalle. Alareunasta löytyt Asuksen telakointiliitin ja PadFone Station Dockin kiinnittämiseen tarkoitetut aukot.

PadFone Station Dockilla laitteesta tulee kertaheitolla Transformer-sarjaa vastaava miniläppäri kosketusnäytöllä. Valitettavasti emme saaneet näppäimistötelakkaa tämänkertaiseen testiin, mutta se näyttää käytännössä samalta kuin muutkin Transformereiden näppämistötelakat ja pitää sisällään SD-kortinlukijan lisäksi kaksi täysikokoista USB-porttia.

Positiivisena yllätyksenä PadFone Station lataa PadFonea sen ollessa kehdossaan, ja mikäli tablettiosasta loppuu virta, sitä voi aina imuroida vielä näppäimistötelakan akusta. Akunkestosta siis tuskin tulee ongelma näiden kolmosten kanssa. Puhelimen akku on 1520 mAh, Stationin 6600 mAh (24,4 Wh) ja Station Dock pitää sisällään lisäksi lähes samankokoisen akun.

Stationilla on mahdollista myös puhua puheluita, joko kaiuttimella tai langattoman bluetooth-headsetin avulla. Station ja PadFone saavat aikaiseksi yhteensä hulppean 62 tunnin puheajan 2G-verkossa, mutta näppäimistötelakan kanssa päästään aivan käsistä lähtevään 102 tunnin kestoon. Pelkkä puhelin jaksaa kiitettävät 10 tuntia. Asus ilmoittaa 137 nits:n näytönkirkkaudella (n. 50%) laitteen jaksavan 3G-selauskäyttöä puhelimella 2,1 h, Stationille 8,9 h ja näppäimistötelakan kanssa 14,1 h.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=rsiZK4vyZZI

Station tukee myös sovelluksen vaihtamista lennosta ruudusta toiseen, esim. kun katsot puhelimessa elokuvaa ja haluatkin videon hieman suuremmalle ruudulle, joka toteutetaan kytkemällä puhelin Stationiin, ja video aukeaa sen ruudulle miltei samantien. Ominaisuuden toimiessa moitteetta, oli tämä erittäin positiivinen kokemus

Valitettavasti ominaisuuden toimivuus vaihteli sovelluskohtaisesti ja esimerkiksi Youtube pamautti yllä olevan virheilmoituksen, mutta tämä on lähinnä pieni kauneusvirhe muutoin toimivassa laitteessa.

Asus on pakannut Stationin mukaan suojakuoren, joka sisältää myös paikan mukana tulevalle mikrokuituliinalle. Suojakotelo taittuu kätevästi tueksi, joka helpottaa kirjoittamista puhelimen ollessa tabletin sisällä.

Laitteen sisuksissa jylläävä kahdella ARM:n 1,5 GHz  “Krait” ytimellä varustettu, tuoreen Qualcomm Snapdragon S4 -perheen, MSM8960-järjestelmäpiiri suoriutuu loistokkaasti sekä tabletti että puhelintilassa, mainitsemisen arvoisia hidasteluita ei testisession aikana esiintynyt kummallakaan testatulla ohjelmistoversiolla. Laite oli tyypilliseen tapaan hieman yli viikon arkikäytössä ja toimi käytännössä moitteetta. ICS vaatii tottumattomalta hieman kärsivällisyyttä, mutta tulee varsin nopeasti kotoisaksi ja pyörii laitteella sulavasti.
Alla ovat tulokset suosituimmista synteettisistä testiohjelmista ajettuna laitteen ohjelmiston julkaisuversiolla. Niistä käy varsin selkeästi ilmi, että Snapdragon S4 on Adreno 225 -grafiikkapiirinsä kanssa yksi tämän hetken suorituskykyisimmästä kokonaisuuksista “vain” kahdesta ytimestään huolimatta. PadFone pyyhkii samalla tekniikalla toteutetun HTC One S:n tavoin lattiaa monin paikoin neliytimisillä kilpakumppaneillaankin. Peruskäytössä eroa harva toki huomaa, mutta pelejä ja muita tehoa vaativia sovelluksia käytettäessä ero saattaa olla helpostikin havaittavissa ruudunpäivitysnopeudessa. (toim. huom. Asus ilmoittaa laitteen olevan MSM8260A-järjestelmäpiirillä, mutta useat eri ohjelmistot tunnistavat piirin MSM8960-malliseksi toistaiseksi tuntemattomasta syystä)

PadFone (qHD) |Padfone station (WXGA)

BenchmarkPi 305 ms
Quadrant 4934 | 5133
AnTuTu 6603 | 6711
Vellamo 2410 |  2424
CF-Bench 9388 | 9413
Nenamark2 60,5 fps | 58,7 fps

Kaikenkaikkiaan PadFone on erittäin mielenkiintoinen tuote ja toistaiseksi ainut laatuaan. Asus on onnistunut luomaan toimivan kokonaisuuden ja varsinkin, kun ottaa huomioon, että PadFone on Asuksen ensimmäinen täysiverinen älypuhelin (Garmin-yhteistyön tulosta emme aivan sellaiseksi kutsuisi), on suoritus varsin mainio. Laatuvaikutelmaltaan edustava laite on hinnoiteltu todella kilpailukykyisesti ja pelkkä PadFone maksaa 499 €, PadFonen ja Stationin yhdistelmä 699 € ja PadStation Dock -näppäimistötelakka on 159€. Niille jotka haluavat vähentää mukana kannettavien erillisten laitteiden määrää, on PadFone ainoa vaihtoehto.