Arvostelimme hetki takaperin HTC:n uusimman lippulaivan One X:n ja nyt vuorossa on tämän solakampi sisar HTC One S. Koska laite jakaa ohjelmistonsa 1:1 One X:n kanssa, emme tule käymään niitä kokonaan uudestaan läpi artikkelissamme, vaan suosittelemme lukemaan pohjalle One X:n arvostelun tämän linkin takaa.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=WRz4B4fLVKg

HTC One S vaikuttaa ulkoisesti hyvin paljon isolta sisareltaan, mutta onneksi One S on suunniteltu pienemmälle kädelle. HTC One S:n runko on käsitelty tekniikalla nimeltä plasma-elektrolyysi-oksidointi. Prosessissa lentokonelaatuisen alumiinin läpi ajetaan 10000 voltin jännite, joka saa metallin muuttamaan rakennetta ja tuloksena on keraamiselta tuntuva pinta, vaikka kyseessä on metallirunko. Tämä parantaa mekaanista kestävyyttä ja säänkestoa. Kaupan päälle laite näyttää hyvältä ja tuntuu todella mukavalta kädessä kaiken ämpärimuovin keskellä.

Alla HTC:n virallinen video prosessista:

httpvh://www.youtube.com/watch?v=ZPZ7y1EDKvk

Laitteen etupuolelta löytyy 4.3” qHD-resoluutioinen (960×540) Super Amoled näyttö X:n HD-tasoisen SLCD2-näytön sijasta. Näytön alareunasta löytyvät kapasitiiviset takaisin-, koti- ja moniajonäppäimet ja yläreunasta VGA-tasoinen etukamera. Etukamera on myös yksi eroavaisuus isoveljeen, jonka etukamerakin on HD-tasoinen. Yläreunasta löytyvät 3,5 mm kuulokeliitäntä ja virtanäppäin, oikeasta reunasta äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja vasemmasta mikroUSB-liitäntä. Liitännän kautta on mahdollista peilata ruudun sisältö MHL-ominaisuuden ansiosta isolle näytölle HML-HDMI -adapterin avulla.

Takakannesta löytyy täsmälleen sama  8 Mpix (F2.0) taustavalaistulla sensorilla varustettu FullHD-viedeokuvaukseen kykenevä pääkamera kuin isoveljestäkin. Kameran vierestä löytyy LED-salama. One X:n telakointipinnit puuttuvat myös One S:stä.

Kuten One X, käyttää One S:kin mikroSIM-kortteja, mutta onneksi korttiin päästään käsiksi ilman erillistä työkalua ja SIM-korttipaikka löytyy kameran ympäriltä aukeavan takakannen takaa.

Kiitos pienemmän näytön, on laitteen koko saatu pidettyä myös pienempikätisille sopivana ja 130.9 x 65 x 7.8 mm mitat ovat nykymittapuulla varsin maltilliset. Painoa laitteella on 119.5 grammaa.

httpvh://youtu.be/VO389IVbQkI

Laitteen kamerasovellus kykenee kaikkiin samoihin temppuihin kuin isoveljensä, HDR, Burst ja efektit mukaan lukien joten kameran kohdalla ei tarvitse tehdä kompromisseja.

Ohjelmistona mukana tulevat samat sovellukset kuin One X:ssä jotka ovat:  Digitalin musiikkikauppa, Dropbox, FM-radio, Adobe Flash, Videoeditori, FriendStream, Facebook, Twitter, Laskin, Muistiinpanotyökalu, Musiikkisoitin, Osakekurssityökalu, PDF-lukuohjelma, etukameraa käyttävä pelisovellus, Polaris Officen täysversio, Taskulamppu, Sää, SoundHound -biisintunnistussovellus, Teeter-peli, Tehtävät ToDo-lista, Tune-In -nettiradiosovellus, Sanelin, HTC Hub -teema ja soittoäänikirjasto ja Kalenteri. Näiden lisäksi tulevat mukana tietenkin Googlen vakiot eli Gmail, Sähköposti, Google+, Latitude,  Talk, Uutiset, Autopaneeli, Youtube, Selain ja Maps.

HTC on paketoinut mukaan myös ilmaisen HTC Locations -navigointisovelluksen ja 30 päivän testin tämän ääniopastetulle premium-painokselle. Esimerkkinä hinnoittelusta testikauden jälkeen pohjoismaiden lisenssi maksaa 30 päivää 4.99€, 1 vuosi 19.99€, Rajoittamaton 29.99€.

Laitteessa on sisäistä tallennustilaa 16 GB ja tästä on käytettävissä on 9,8 GB sisäisenä tallennustilana ja 2,21 GB ohjelmia varten. Kadonneet gigatavut ovat käyttöjärjestelmän käytössä. Sisäistä levytilaa ei voi laajentaa, sillä laitteessa ei ole mikroSD-korttipaikkaa.

Ahtautta paikataan mukana tulevan DropBoxin avulla, joka tarjoaa 25 gigatavua tallennustilaa kahdeksi vuodeksi One S:n ostajalle. Dropboxin lisäksi laite tukee myös Skydrive-palvelua.

One S:tä puuttuu myös isoveljen NFC-tuki, joka kannatttaa ottaa huomioon mikäli NFC-kykeneväistä puhelinta etsii.

Laitteen ohuuden takia myös akku on saanut aavistuksen kevennyksen ja kapasiteetti on 1650 mAh. Tämä ei kuitenkaan haittaa, sillä se mitä One X:n ominaisuuksissa menetetään, voitetaan eri järjestelmäpiirillä.

Laitteen sydämenä toimii tuplaytiminen 1,5 Ghz Qualcommin Snapdragon S4 -järjestelmäpiiri. Vaikka tämä kuulostaa aavistuksen vähemmän mediaseksikkäältä kuin isoveljen neliytiminen Tegra 3,on  S4-piiri suurimmassa osassa testejä nopeampi kuin Tegra 3 ja esimerkiksi raakaa 3D-tehoa mittaavassa RightWaren Basemark 2.0 Taiji -testissä One S pesee isoveljellään lattiaa mennen tullen.  One S repiikin TaiJi:tä tulokseksi 48,68, joten ero on huima Tegra 3:n pulauttamaan 18,32 tulokseen. Vellamo tuotti tulokseksi 2348, joka sekin on miltei 700 pistettä parempi kuin HTC One X:n tulos. Yleistä nopeutta mittaavassa Quadrant-testissä One X vie aavistuksen raakalaskennassa, kiitos neljän ytimensä, mutta One S tasoittaa nopeammilla levyoperaatioilla eroa ja One S nappaa voiton myös Quadrant-testissä marginaalisella 42 pisteen erolla. Totuus on kuitenkin, että raa’assa laskennassa, joka on optimoitu kaikille neljälle ytimelle, vie Tegra3 One S:ää. Valitettavasti neljälle ytimelle optimoituja ohjelmia pl. Tegra3-pelit ei juurikaan löydy, joten tällä ei tässä vaiheessa ole merkitystä.

S4-alustan ansiosta HTC lupaa One S:lle samantapaista akunkestoa kuin One X:lle, joka meidän testeissämme oli kiitetättävällä tasolla.

Kokonaisvaltaisesti HTC One S on hyvä hankinta niille, jotka etsivät hillityn kokosta puhelinta, eivätkä ole valmiita maksamaan artikkelin kirjoitushetkellä 100€ enemmän ominaisuuksista, jotka tulevat isoveljen mukana. Qualcomm S4 tarjoaa riittävästi 3D-tehoa myös pelaaville ja metallirunko on miellyttävä poikkeus massasta. Itse pidin HTC One S:tä enemmän kuin One X:tä materiaalivalintojen vuoksi, mutta sisäisen muistin vähyys arveluttaa tehokäyttäjän näkökulmasta.