Koska olemme käyneet laitteen jo miltei kokonaisuudessaan läpi kattavassa ennakkokatsauksessamme, keskitymme lopullisessa arvostelussamme niihin asioihin joista emme voineet mainita ennakkokatsauksessa tai jotka jäivät aikarajoitteiden takia artikkelista uupumaan. Selvitämme myös ovatko paljon huomiota saaneet sovellusongelmat vielä läsnä tuotantoversiossakin. Kannattaa siis lukea pohjalle tämän linkin takaa löytyvä artikkeli ennen kuin jatkat eteenpäin.

Kuten ennakkokatsauksessamme mainitsimme, laitteen mukana toimitetun Photoshop Touch -ohjelmiston paineentunnistus ei ottanut toimiakseen. Onneksi ongelma on lopulliseen versioon korjattu ja paineentunnistus luonnistuu myös Photoshop Touchissa. Paineentunnistustiloja löytyy kaksi, toinen muuttaa työkalun paksuutta ja toinen läpinäkyvyyttä.

Uusi ominaisuus, joka ei toiminut ennakon ohjelmistoversion kanssa, on Pop up Play’llä pyörivän videon koon muuttaminen nipistyseleellä.  Kyseessä ei ole kovin suuri muutos, mutta lisää kuitenkin käytettävyyttä ko. ominaisuudelle huomattavasti.

Saimme ennakkokatsaukseen paljon kyselyitä tuleeko Note 10.1 saamaan näppäimistötelakan, kuten vanhemmat Tabit, ja voimme nyt iloksemme todeta, että ääkkösillä varustettu näppäimistötelakka on tulossa markkinoille.

Note 10.1:n suojakotelo on saanut myös päivityksen; kotelon kansi vaikuttaa hieman enemmän puhelimien flip covereilta, kannesta puuttuu tosin vanhojen Tabien koteloiden lukko. Tämä on hyvä muutos, sillä kyseinen ”lukko” aiheutti ylimääräistä paksuutta kiertyessään laitteen ympäri ja sai esim. alkuperäisen 10.1 Tabin näyttämään Notre Damen kellonsoittajalta.

Onneksi vanhoihin suojakuoriin lukon tuomista nosto-ominaisuuksista ei tarvitse luopua, sillä uuden kotelon kansi taipuu ja lukittuu paikalleen magneettien avulla tuomaan lisätukea.

Samsung tarjoaa laitteelle myös nahkakoteloa, mutta tämä tuntui hieman turhakkeelta vrt. monitoimisempaan flip coveriin.

Samsung on ajatellut myös erilaisesta kynätuntumasta pitäviä ja mukana tulee nippu vaihtopäitä S Penille sekä vaihtotyökalu. Vaihtopäitä on kaksi erilaista, toinen ohuempi ja kumimaisemmalla tuntumalla oleva, paksumpi, kovamuovinen stylus. Allekirjoittaneelle varsinkin tekstin kirjoittamisessa kovamuovinen oli parempi vaihtoehto, mutta videollekin kuvaamamme graafikkotuttumme piti kumimaisemmasta hieman enemmän.

Kuten ennakkotestissämme mainitsimme, olivat nopeustestien tulokset hyvin lähellä Samsung Galaxy S III:a ja lopulliset tulokset ovat alla, vertailun vuoksi olemme myös laittaneet taulukkoon SGS III:n tulokset.

NOTE 10.1 SGSIII
Rightware Taiji ES 36,45 37,21
Quadrant 5398 4055
Vellamo 2446 2026

Haluaisin käyttää yhteenvedon siihen, että avaan hieman netissä vallinneesta epätietoisuudesta liittyen syöttölagiin (input lag), varsinkin isommat blogit maailmalta tuntuivat tarttuvan tähän laitteen jenkkijulkaisun yhteydessä. Syöttölagi, oikeammin ehkä tässä tapauksessa “ohjelmanvaihtolagi”, on Pohjoismaalaisessa versiossa vähäisempi kuin yhdessäkään videossa mitä Jenkkiblogit ovat tuottaneet.

Suurin syy on myös siinä, että jokaisessa jenkkien tuottamassa videossa on täysin missattu se, että sovellus, jota haluaa alkaa käyttämään, on ensiksi klikattava kynällä tai sormella aktiiviseksi ja tämän jälkeen aloitettava tekemään mitä haluaa.

Aktiivinen sovellus näytetään sinertävällä palkilla jaetun ruudun näkymässä Windows-tyylisesti. Ruutuja ei siis ole tarkoitettu samanaikaisesti käytettäviksi, vaan lähinnä olemaan esillä samanaikaisesti työskentelyn tehostamiseksi.

Juurikin tuo aktiivisen sovelluksen vaihtamatta jättäminen aiheuttaa pientä lagia, kun tabletti joutuu päättelemään, että käyttäjä ei haluakkaan käyttää leikepöytäominaisuutta, vaan haluaa käyttää toista sovellusta suoraan. Tästä aiheutuu pahimmillaan 1-2 sek syöttölagi, joka on kuitenkin huomattavasti vähemmän kuin Pohjois-Amerikkalaisilla kollegoillamme. Todennäköisesti Samsung on korjannut jotain asiaan liittyen euro- tai nordic-versioon.