Saimme käsiimme Samsung Galaxy Note 10.1:n ja päätimme tutustua laitteen uusiin ominaisuuksiin. Kyseessä on kuitenkin esivilkaisu, sillä laitteen ohjelmisto ei ole vielä aivan julkaisuversion tasolla. Tästä syystä nopeustestejä kaipaavat joutuvat odottamaan vielä hetkisen.

Tutustuimme Galaxy Note 10.1:een ensimmäistä kertaa MWC-messuilla Barcelonassa, mutta tuolloin esillä ollut versio on ehtinyt viidessä kuukaudessa muuttua reilusti.  Laitteen ulkoista olemusta on muutettu aavistuksen ja laitteen reunoja on levennetty ja ne ovat muuttuneet ainakin valkoisessa mallissa mattavärjätyiksi MWC:ssä esitellyn prototyypin kiiltävistä sormenjälkimagneeteista.

Laitteen lisäleveydellä on tehty tilaa S Pen-säilytyspaikalle, joka puhelin-Noten tavoin mahdollistaa S Penin jemmaamisen laitteen rungon sisään. Tämä on erinomainen muutos ja poistaa omat antipatiat irrallisesta kynästä, joka on yleisestikin todella huono idea.

Valitettavasti MWC:ssä esitellyn S Penin pyyhekumiominaisuus on samalla tiputettu mukana tulevasta kynästä. MWC:ssä esitelty kynä on kuitenkin saatavilla laiteeseen lisävarusteena, joten mikäli tarvitset täysimittaista kynää, jossa on virtuaalinen pyyhekumi, on sellainen saatavilla. Positiivisena yllätyksenä kyseisen kynän pyyhekumiominaisuus toimi myös puhelin-Noten kanssa, jossa oli Android 4.0 -päivitys asennettuna.

Verrattuna puhelinmallin S Peniin, on 10.1:n S Pen huomattavasti miellyttävämpi käyttää, sillä se on käytännössä tavallisen lyijykynän paksuinen ja siinä on selvästi enemmän tuntumaa fyysisestikin.

Laitteen yläreunasta löytyy SIM-korttipaikka, joka toisin kuin nykytrendi määrittää, syö normikokoisia kortteja. SIM-paikan vierestä löytyy 3,5 mm kuulokeliitäntä, infrapunalähetin (johon palaamme hieman tuonnempana), mikroSD-korttipaikka, jolla sisäistä muistia on helppo laajentaa, äänenvoimakkuuden säätöpainikkeet ja virtanäppäin.  Laitteen pohjasta löytyy tietenkin paikka Samsungin omalle telakointiliittimelle.

Suurin päivitys on kuitenkin laitteen sisuksissa ja laitteen sydämenä sykkii Galaxy S III:sta tuttu 1,4 GHz neliytiminen Exynos-järjestelmäpiiri. Lisäksi laitteessa on SGS III:een verrattuna tuplaten keskusmuistia, nostaen kokonaismäärän kahteen gigatavuun. Tämä on myös tervetullut lisäys, sillä Note 10.1:een on tuotu uusia temppuja moniajoa varten, joista myöhemmin hieman lisää.

Laitteen lukkoruutu noudattaa samaa linjaa Galaxy S III:n kanssa ja sisältää siitä tutut vesiefektit ja pikakäynnistyksen neljälle ohjelmalle.

Työpöytä on kuitenkin tuttu ja turvallinen Android-tablettikäyttöliittymän kanssa, ikonit ovat kuitenkin saaneet saman kosmeettisen ehostuksen kuin Galaxy S III:n TouchWiz-käyttöliittymä.

Galaxy Tab 2 -tuoteperheestä tutulla tavalla työpöytien määrää (max 7) ja järjestystä voi muuttaa haluamakseen. Myös kotiruudun voi valita omista työpöydistä helposti painamalla työpöytäpaneelinäkymässä talo-ikonia.

Paneelinäkymä on tietenkin käytettävissä myös ohjelmavalikossa.

Alareunan pienoisohjelmavalikko noudattaa uudemmista Galaxy Tabeista tuttua muokattavaa linjaa ja seitsemää vakio-ohjelmaa on voi mukauttaa haluamikseen.

Laite on saanut myös Galaxy S III:ta tutun langattoman ruudun peilaamisen Samsungin 2012 -vuoden mallisarjan televisioihin tai muihin malleihin ja/tai valmistajien laitteisiin kytkettävällä AllShare Cast Donglella.

Myös AllShare Play, jolla oman tietokoneen mediatiedostot ovat saatavilla lähiverkon ja internetin yli, on paketoitu mukaan laitteeseen.

Laitteen videosoitin tukee myös Galaxy S III:sta tuttua Pop up play -toimintoa, jolle rehellisesti sanoen on oikeaa käyttöä vasta tämän kokoisella ruudulla ja ominaisuudesta tuntuu olevan tabletissa huomattavasti enemmän iloa kuin puhelimessa.

Samsung Galaxy SIII:ta tuttu näytön älykäs aikakatkaisu tekee myös paluun Galaxy Note 101:ssä.

Esiasennettuna ohjelmistona edellä mainittujen lisäksi mukana tulevat Herätyskello,  Laskin, ChatON-pikaviestin, Yhteystiedot, Dropbox, Sähköposti, Galleria, GameHub-pelikauppa, Gmail, Google+, Selain, Maps, MusicHub-musiikkikauppa, Musiikkisoitin, Videosoitin, Tiedostonhallinta, Play-kauppa, Polaris Officen täysversio, Kalenteri, S-suggest -sovellussuositustyökalu, Samsung Apps -ohjelmistokauppa, Kalenteri, Google Talk, Maailmankello ja Youtube.

Kuten aiemmin mainitsin, laitteessa on jälleen myös infrapunalähetin. Tämä yhdistettynä mukana tulevaan Peel Smart remote -sovellukseen mahdollistaa Noten käyttämisen yleiskaukosäätimenä.

Samsung on paketoinut mukaan myös S Penillä pelattavan Crayon Physics Deluxe -pelin, jossa piirtämällä asioita pelikentällä, ratkaistaan yksinkertaisia fysiikkatehtäviä. Peli on erinomaista vaihtelua ikuiselle lintujen linkoamiselle.

Iloksemme huomasimme, että mukana tulee myös Samsungin mainio videoeditori, jonka käyttäminen Noten tehoilla ja S Penillä oli erinomaisen sulavaa.

Samsung on paketoinut mukaan myös S Peniä ajatellen Adoben Photoshop Touch -sovelluksen, joka varmasti miellyttänee monia jotka toivovat saavansa hieman enemmän irti Wacomin tekniikalla tehdystä piirtoalustasta.

Mukana tulee tietenkin myös S Note ns. premium suitella, joka tuo S Noteen mm. tekstintunnistuksen, kaavojen laskennan ja geometristen kuvioiden parannuksen.

Tekstintunnistus toimikin allekirjoittaneen harakanvarpailla erittäin mainiosti ja näkisin, että Note 10.1 helpottaisi erinäisissä lehdistötilaisuuksissa omien muistiinpanojen tekemistä aivan huimasti.

Kuvioiden parannus toimi odotetusti ja tuherrukset muuttuivat nätisti vektoroiduiksi objekteiksi.

Kaavojen laskenta toimi myös kuten mainostettu ja E = mc^2 \,\! tunnistettiin allekirjoittaneen harakanvarpaista, jonka jälkeen tämän pystyi lähettämään Wolfram Alphalle lisätietojen tai tuloksen toivossa.

S Noten kynätoiminnot ovat saaneet myös pienen parannuksen ja nyt valikossa on mahdollista tallentaa viisi eri sivellin- ja väriyhdistelmää esivalintoihin.

Tabletissa oleva S Pen -kotelo on saanut myös pienen parannuksen puhelin-Noteen verrattuna ja se tunnistaa onko kynä paikallaan. Kun kynä napataan ulos säilytyspaikastaan, tulee laitteen ruudulle muokattava pikavalikko S Pen -sovelluksien nopeaa käynnistämistä varten. Valikko häipyy hetken päästä itsestään, joten ruututilaa ei menetetä valikon takia. S Pen on nyt myös tarkempi ja puhelinversiota vaivannut kynälagi on saatu miltei kokonaan poistettua.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=wVtQqNbTS_g

Kuten aiemminkin, tukee Note 10.1:n S Pen myös paineentunnistusta ja päätimme tällä kertaa antaa laitteen videopelialalla graafikkona työskentelevälle Mari Laukkaselle. Mari ei ole entuudestaan käyttänyt mitään Note-laitteita, mutta samaa tekniikkaa sisältävät Wacomin piirtopöydät ovat luonnollisesti tuttuja. Annoimme hänelle “ruhtinaalliset” 10 minuuttia aikaa laitteeseen, ja Autodesk SketchBook Pro -sovellukseen tutustumiseen, jonka jälkeen Mari kävi itse asiaan. Lopputuloksena on luonnos, jonka saat klikkaamalla täysikokoiseksi:

Luonnos toteutettiin Google Play’stä löytyvällä Autodesk SketchBook Pro-sovelluksella. Niille, jotka haluavat nähdä Marin muita aikaansaannoksia, voi niihin tutustua tämän linkin takaa.

Olisimme muuten käyttäneet Photoshop Touch:a, mutta laitteen mukana tullut esiversio ei tukenut paineentunnistusta, vaikka valinnat tämän päälle kytkemiselle ohjelmasta jo löytyivätkin.

Kuten muutkin Samsungin nykytabletit, 3G-radiolla varustettu Note 10.1 toimii myös puhelimena, joko bluetooth headsetillä tai kaiuttimen kautta.

Myös videopuhelut onnistuvat ongelmitta.

Samsung on pistänyt Note 10.1:n pakettiin myös kolme erilaista näppäimistövaihtoehtoa; tavallisen ja tämän pienoisversion lisäksi mukana tulee näppäimistö, joka on jaettu kahtia niin, että se siirtää näppäimiä lähemmäksi reunoja peukaloiden läheisyyteen, tämä helpottaa kirjoittamista näin leveällä laitteella huomattavasti.

Suurin parannus Note 10.1:ssä on kuitenkin moniajo, joka mahdollistaa useamman sovelluksen käyttämisen ruudulla samanaikaisesti. Ominaisuus on rajattu toistaiseksi vain osaan Samsungin omista sovelluksista ja tuettujen listalla ovat: S Note, Selain, Sähköposti, Galleria, Polaris Office ja Videosoitin.

Ruudun jako kahdelle ohjelmalle toimii tietenkin sekä vaakaan että pystyyn.

Mukavana oivalluksena Samsung on tajunnut lisätä mahdollisuuden raahata galleriasta rajattu kuva esimerkiksi Polaris officeen tai S Noteen ilman turhaa leikepöydän kautta kierrättämistä.

Jaetun ruudun moniajo toimi testeissämme ilman turhia nykimisiä tai muita käyttökokemusta pilaavia ongelmia ja ainoa nipottamisen aihe oikeastaan allekirjoittaneelle tuli siitä, että kalenterisovellus ei ollut yksi niistä sovelluksista joita pystyisi ajamaan esimerkiksi sähköpostin kanssa rinnakkain. Onneksi  ongelma ei ole kauhean suuri, sillä kahden jaetun sovelluksen ”päällä” voi tietenkin ajaa vielä tabletin miniohjelmia joiden alta löytyy mm. puuttunut kalenteri.

Laitteen pääkamera on saanut MWC:n jälkeen noston 3,1 megapikselistä viiteen, ja megapikseleistä huolimatta laite kuvaa vain 720p-resoluutioista videota. Laitteen videopuheluihin varattu etukamera on pysynyt samassa kahden megapikselin luokassa, mutta se kuvaa myös 720p-resoluutioista videota. Kamerasovelluksena on Galaxy S III:sta tuttu ohjelmisto, ja mukana tulevat SGS III:sta tutut kuvanjako, hymykuvaus, panoraama ja sarjakuvaustilat. SGS III:n HDR- ja pikakuvaustiloja ei Notesta kuitenkaan löydy.

Pääkameraa tukemassa laitteessa on LED-salama, joka toimii myös vakiona mukana tulevalla widgetillä taskulamppuna.

Pääkameran videon laatu:

httpvh://youtu.be/IBPkpkhreeM

Etukameran videon laatu:

httpvh://youtu.be/cpbJC_WHPeg

Samsung on vihdoin myös tajunnut lopettaa eri tableteille dedikoidut telakat ja laitteelle on saatavissa yleismallinen multimediatelakka, jossa on 3,5 mm ulostulo äänelle. Testasimme telakkaa myös pikaisesti alkuperäisen Galaxy Tab 10.1:n kanssa ja se toimikin miellyttävästi.

Note 10.1 tuo S Penillä työskentelyn aivan uudelle tasolle, ja suurentunut ruutu mahdollistaa kynällä huomattavasti laajemman skaalan erinäköisiä asioita kuin alkuperäinen puhelinversio.  S Pen yhdistettynä laitteen uuteen moniajoon, tekee laitteesta ennen kaikkea erinomaisen työkalun. Siinä missä edeltäneet Galaxy Tabit ovat hakeneet vielä paikkaansa työyhteisöissä. Allekirjoittaneelle  Note 10.1 antaa vihdoin syyn vaihtaa Galaxy Tab 10.1 uudempaan.

Vaikka harvemmin esijulkaisulaitteissa ajamme nopeustestejä, voimme jo nyt sanoa, että laite on tehoiltaan Galaxy S III:a vastaava ja esijulkaisuohjelmistonkin kanssa tulokset olivat miltei identtisiä.

Samsung lanseeraa laitteen virallisesti lehdistötilaisuudessaan New Yorkissa 15.8. Suomessa laitteen pitäisi olla hyllyillä viikolla 34 ja suositushinta on 699 €.

Jatka laitteen lopulliseen arvosteluun tästä>