Ihmeiden aika ei ole ohi!

Keväisen vetoomuksemme jälkeen olemme saaneet tasaiseen tahtiin tiedusteluita mikä sen status on. Googlen suunnalta on odotettu suoraa yhteydenottoa siitä asti, mutta lyhyen Twitter-viestin lisäksi, sitä ei ole kuulunut. Kauan odotettu yhteydenotto kuitenkin tuli ja meidät kutsuttiin alkuviikosta tutustumaan ennakkoon Google Maps Navigointiin ja nyt voimme iloksemme todeta, että Google Mapsin uusin versio on vihdoinkin kaikkien saatavilla, Navigoinnilla varustettuna. Ohjelmistoa ei tarvitse päivittää, sillä Navigoinnin pitäisi toimia automaattisesti, kun sen Mapsista valitsee.

Navi tukee vakiona luonnollisesti myös suomenkielisiä ääniopasteita; Google on suuressa viisaudessaan, ja suomen kielen hankaluuden takia päättänyt jättää jenkkiversiosta tutun puhesyntetisaattorin pois ja käyttää varsin miellyttävän neutraalia esinauhoitettuja opasta. Navigointi edellyttää kuitenkin datayhteyttä, joten suosittelemme datapakettia laitteeseen jossa ominaisuutta on tarkoitus käyttää.

Navigointi tukee myös ruuhkakarttoja, jotka auttavat varsinkin vaihtoehtoisten reittien valintaikkunassa, jolloin niitä voi hyödyntää nopeimman reitin valinnassa.

Kaikki tutut Mapsin “kerrokset” ovat tuettuina tässäkin versiossa, joten kartan päälle saa näkyviin ravintolat, huoltoasemat, pankit, pankkiautomaatit, pysäköintipaikat jne. Näiden lisäksi kohteista saa lisätietoa Places-sovelluksen tarjoamana, joten osoitteet, valokuvat, arvostelut, reittiohjeet ja suora soittaminenkin kohteeseen onnistuu kartan pinnejä painelemalla.


Navigointi onnistuu tietenkin myös satelliitinäkymässä.

Luonnollisesti kohdehistoria säilyy myös tallessa ja esim. kotikoneella voi merkitä kohteita tähdillä ja tallentaa reittejä joita voi tämän jälkeen selata suoraan puhelimesta. Mikäli et pääse kohteeseen asti autolla, niin Naviin kuuluu myös kävelyopastus.

Iloksemme saimme myös huomata Street View’n päälle piirtyvän seuraavan käännöksen virtuaalinäkymän toimivan myös Suomen versiossa.

Tablettikäyttäjät eivät myöskään jää ulkopuolelle, vaan navigointi toimii tietenkin myös tableteissa.

Huom! Navigoinnin kieli on puhelimen kielivalinnasta riippuvainen, puhelimen tulee olla suomenkielinen, jotta ääniopastus suomeksi toimii. Mikäli Navigointi edelleen sanoo, että “ei saatavilla”, kannattaa puhelin käynnistää uudestaan.

Kannattaa huomioida myös, että mikäli laite on englanninkielinen, Navigointi opastaa hyvin sekavalla suomen- ja ruotsin kielien yhdistelmällä, jenkkiläisittäin lausuttuna. Toisilla paikkakunnilla luultavasti hieman enemmän, kuin muilla. Kaksikielisyys on näemmä edelleen haasteellista Googlelle.

Toivottavasti kenelläkään ei ole enää tätä viimeistä tekosyytä pidättäytyä Android-hankinnoistaan.