Googlen äänihaku ymmärtää vihdoin suomea. Uutisoimme tästä jo eilen Maps-päivitykseen liittyvässä artikkelissa, mutta päätimme julkaista vielä Googlen virallisen tiedotteen asiasta sillä tämä selventää miksi osassa laitteista ominaisuus ei ole aktivoitunut eilen. Google jättää kuitenkin tiedotteessaan mainitsematta että äänihaun myötä myös tekstin puhesyöttö onnistuu myös suomeksi.

Googlen haku ymmärtää nyt myös puhuttua suomea

Googlen puheentunnistusteknologia tunnistaa nyt myös suomen kieltä. Googlen äänihaun kielivalikoima on laajentunut 13 kielellä, niiden joukossa myös suomi. Äänihaku nopeuttaa ja helpottaa hakemista Android-mobiililaitteilla.

“Italialaiset ravintolat Helsingissä” -lauseen kirjoittaminen on kohtalaisen nopeaa, mutta vielä nopeampaa on sanoa se ääneen. Varsinkin liikkeellä ollessa äänihaku on nopeampi tapa etsiä.

Googlen äänihaku Android-laitteille on tähän saakka toiminut 29 kielellä. Tänään perheeseen liittyy 13 uutta kieltä, näiden joukossa suomi. Tästä päivästä alkaen Googlen äänihaku on 100 miljoonan uuden käyttäjän saatavilla ympäri maailman. Laajennuksen jälkeen äänihaku ymmärtää 42 kieltä ja murretta 46 eri maassa. Suomen lisäksi lisättyjä kieliä ja murteita ovat baski, bulgaria, katalaani, euroopan portugali, galego, unkari, islanti, norja, romania, serbia, slovakki ja ruotsi.

Vaikka Google on työskennellyt puheentunnistuksen parissa jo useita vuosia, jokaisen uuden kielen lisääminen vaatii miljoonien uusien sanojen ja lausahdusten keräämistä. Insinöörit ja tutkijat ovat törmänneet jokaisen kielen kohdalla uusiin haasteisiin. Jotkut kielet, kuten romania, ovat ääntämykseltään ennustettavia, kun taas toiset, kuten ruotsi, ovat vaatineet tuhansien äidinkielenään sitä puhuvien värväämistä ääntämään tuhansia sanoja. Esimerkiksi ruotsin kielen kohdalla tutkijat kehittivät kerättyyn materiaaliin perustuvan koneellisen oppimismenetelmän, joka ennustaa muiden ruotsin sanojen ääntämyksen. Lopputuloksena haut voidaan nyt puhua ääneen ja hakutulokset saadaan ruudulle nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Myös toissa viikolla julkaistun navigointiohjelman käyttö helpottuu. Kirjoittamisen sijaan haettu osoite tai paikka voidaan puhua ääneen.

Osa laitteista on jo saanut päivityksen ja päivittäminen jatkuu lähipäivien ajan, joten äänihaku ei vielä toimi kaikissa Android-puhelimissa tai tableteissa. Googlen äänihaun toiminta riippuu puhelimesta. Jos käyttöjärjestelmä on Android 2.2 tai uudempi ja puhelimen aloitusnäytöltä löytyy mikrofonikuvake Googlen hakuruudun vierestä haun voi aloittaa koskettamalla kuvaketta. Muussa tapauksessa äänihakusovelluksen voi asentaa Google Playstä. Kannattaa huomioida, että sovellus ymmärtää kerrallaan vain yhtä kieltä. Myös puhelimen kieliasetukset ja äänihaun kieliasetukset voi joutua vaihtamaan käyttääkseen jotakin näistä uusista kielistä.